Nuffnang Leaderboard

Wednesday, 11 May 2011

Hari ke-3 as Pra-U student =D

Eherm...
Salam and have a very good day dear blogger...

Err... Aku tak reti cakap BI banyak2. Takat nak dapat MUET band 3 pun, aku tak berani nak angkat tangan...

Rightio... What i have to say? What i got to say? What should I say actually?

Nothing... :p

Ryte... Aku pelajar Pra-Universiti, atau nama biasanya pelajar tingkatan 6. yes, im gonna seat STPM 2012, InsyaALLAH...

Kenapa aku nak ambik STPM?

Ryte, sebelum aku crita bnda tu, biaq aku crita dulu kelas pertama MUET tadi. sapew g kalau bukan Sir Husnisham? Bagi aku, sir salah sorang cikgu yg sgt3 educated. Class x boring. Best rr snang crita. Macam biasa rr, kelas sir tak boleh 'cakap in bahasa', sir sorang ja boleh cakap bhasa melayu. Student? Nehi never jawabnya.

Disebabkan ada studentss dari skol lain, sir buat sesi perkenalkan diri.

Soalannya, Nama, akan stay dekat SMKSAT atau tak, dan sebab utama nak stay sini?

Aku jawab cara aku rr. Tapi, tketaq2 gak rr, coz aku ni xdak skill cakap dgn penuh kyakinan macam Sonia yg tak dterima kerja sebab dia cakap sngat2 bkeyakinan, yg mmg tak mnampakkan dia tu student lepasan SPM. orang pun takut. tapi, kalau aku ada confident level macam dia, sah aku bahagia. atlez ada kyakinan nak zahirkan suara hati.

Macam2 jawapan yg aku dengaq dari orang2 yg jawab sblum aku. ada yg cakap sebab depa suka blajaq dekat SMKSAT. Macam2 gak rr. Atikah, my bestie duduk sbelah kiri aku, dia pkenalkan diri dulu rr. Tetiba pulak dia bagi jwapan yg sama dgn yg aku nak bagi, yg STPM ni ada byak faedah.

Jawapan aku untuk soalan2 sir lebey kurang camny rr...

"My name Nur Farhani Husna Azizan. Im gonna stay here until STPM cause I got no other choice..." Yes, aku budak first yg bagi jawapan yg aku tak dapat tawaran ke tmpat lain.

"Really? You got no offer?"

"No... " sambil geleng pala... "And I think STPM got lots of advantages." Aku otw nak duduk, then sir tanya lagi,

"Advantage? How?" Adehh... Tadi Atikah bagi jawapan ni sir tak tanya dia pun...

"When I further study after STPM i can go for degree..."

And now, apa yang aku nampak lebihnya STPM?
-Masa. boleh save 1 1/2 tahun daripada stdent diploma.
-Peluang ke IPTA, lepasan STPM+matrik yang akan diutamakan, bout 80%, 20% untuk student diploma.
-Kos. untuk STPM, yuran dalam 80rm macam tu ja. yuran untuk blajr dekat U banyak. tu tak kira lagi kalau nak sambong degree. Kalau aku ambik diploma,(if rayuan aku hari tu dterima,) aku akan byk berhutang. let say untuk ambik diploma, 30k, untuk degree 30k. means aku dah hutang 60k. tu xkira interest lagi. kalau aku ambik STPM then sambung degree, aku akan hutang 30k ja.

Aku ambik subjek Pengajian Am(wajib, dan wajib dapat paling kurang C untuk ke apply IPTA), Sejarah, Pengajian Perniagaan dan Bahasa Melayu.


So, aku hope yg aku akan lulus STPM. even tak flying color, biarlah lulus. (Think for the worst, hope for the better)

Aku rasa takat tu dulu rr contengan aku kali ni.

Salam, enjoy your day with not forgetting Who You Are... =]

*BTW, kepada anda2 yang buat friend request dekat fb nina pasal nak tanya pra-dip/ apa2, mohon hantar chat@msj@inbox nina dulu taw... sebab nina malas nak approve friend request yang nina xkenal... hahaa, sorry... thank u... ^_^

No comments: