Saturday, 26 May 2012

Last?

Posted by Nina Zizan at 5/26/2012 08:36:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Salam, greatg0odnight...

Dear reader...
Ini mungkin last update as 4 n0w. Maybe xkan ada update dah dlm masa yg tdekat ny.

Es0k pagi, insyaALLAH akan gerak naik KL.

Aku maybe xkan update bl0g c0z skrg dh p0kai. Nak beli pas internet maxis p0n rasanya memang dah tak rr. Nak kena save kedit utk emergency time la pulak...

Fahima bushukkk, Geng Kecik x tambah langsung2. Haritu macam dah ada m0od nak tambah2 cerita, tetiba charger lapt0p r0sak lagi. S0, mmg xtambah apa2 p0n...

BMST? Secara jujurnya, pl0t dah hampir 85% siap, ini peratusan kasar ye. Yang tak siap tu pulak, dah ada idea dalam 0tak, cuma tinggal nak taip je. Then, kalau ik0t secara halusnya, cerita tu baru 50% yang siap. C0z mcm Nina ckp tadi, Nina bnyk tulis tulang belakang*(peristiwa penting) je.

Kerja2 t0uch-up cerita pulak Nina baru buat utk bab2 awal. S0, b0leh ckp yang part 1 BMST dah 75% siap, secara halusnya. :D

Readers, pray 4 me please. Need y0ur help. *s0metimes, 0nly pray can help y0u, right? :)

Tq guys...

Awak, salah erk kalau saya suka cakap, 'Ish! Hensemnya aku ni... :D'

Hahaa...
P/s--> perenggan last tuu sila abaikan.

0rait, salam. Bubbubbye... :D
Tq sudi jengah..

Friday, 25 May 2012

Banyak Erk Entry Nina?

Posted by Nina Zizan at 5/25/2012 10:20:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Salam!

Banyak? Actually, Nina tulis bnyk2 c0z Nina ann jrang 0n9. S0, di kesempatan yg ada ni jelah yg mampu Nina write entry@entries...

Nina update..
InsyaALLAH, pagi lepas Subuh Ahad ni, Nina+family akan bt0lak ke KL. Hell0! Its h0liday time! :D

Hurmm... Lagi?
Entah?

Lagi? P0n entah...

Nak tau, charger lappy Nina r0sak balik. Dgn r0saknya charger tu, simultane0usly, r0sak jgk la agenda Nina utk siapkan manuskrip BMST Nina tuu.

Seddiyh taw! *perasan x, asal mas0k je bl0g Nina, mesti jumpak w0rd 'seddiyh' tu. Tak seddiyh ke??? :D

Lagi? Sampai sini jelah k0t. Battery ph0ne Nina p0n dah tinggal 28% je ni. Dah merah dah tuu!

0kei... Greatg0odnyte! Salam.

Siapa yg rajin, ambik wuduk sblum tid0r. Nanti sujud dkt dgn Arash. Klw xde wuduk, sujud jauh dgn Arash. *btw, i mean Arash ALLAH ye, bukan Afiq Arash... -_-

0key, nyte. Salam! :D

Sungai Bogak

Posted by Nina Zizan at 5/25/2012 10:19:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Salam! 3rd update.

Kali ni Nina nak cerita pasal Nina stay dgn kkak Nina last week.

Umah kak Nina dkt dlm estate Sg. Bogak, Bgn. Serai, Perak(under Sime Darby).

Abg ipar Nina kerja dkt estate tu. Dulu 'Encik Kerani', skrg 'Tuan Kecik'. *istilah ni, maybe 0rg yg stay estate je yg faham. Kak Nina pulak, surirumahsepen0hmasa.

Tau tak, kalau stay dlm estate, xpayah bayar bil air+elektrik. Best giler! Jgn pndang rendah estate ye! FaridKamil p0n stay estate ape? :P

0kie, ceritanya, dkt sana, Nina jadi Cik Babysitter mjagakan Inche Zaid Zafri yg mcm 'Energizer'.

Then, jadi Cik Pekebun, *bukan tanam p0k0k, Nina siram je segala p0k0k yg ada dlm pasu atas tanah, tgantung di p0rch, n semuanya la! Nak bunga apa? 0rkid+r0se yg plg bnyk. Ada satu r0s tu, wangi si0t! Serius, xtipu!

Nina lalu dkt area 'Taman Ros' mmg akan tercium bau wangi bunga tu.

Then, Nina blajar drive kereta! Kalau kamu reader setia Nina, mesti taw ann haritu masa dekat Sedim, Zarif ajar Nina drive. Kali ni, emak Zarif, Puan Shaharina pulak yg ajar Nina.

Then, petang yg nak balik kampung, hntar Nina balik umah, again, Nina yg drive awal2 tu.

Just imagine, baru pagi tadi blajar drive keta utk kali ke2 klau xsilap, then petangnya plak kena drive keta yg pen0h dgn penumpang! Nerv0us yg amat!

Masa nak drive tu, Nina m0n0l0g dgn diri, '1st skali tekan break.'
Pastu kak Nina ckp, '1st skali bca bismillih.'

Tkena batang hidung la pulak! :) *tsengih c0ver malu.

Nina p0n drive keluar dari estate. Then, naik+turun FLY-0VER.

Dah la erk.. Salam =)

Kenapa Alat Muzik?

Posted by Nina Zizan at 5/25/2012 10:18:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Salam! 2nd entry f0r 2night. Dlm plan nak buat 3@4 entry :P

0kie, dah baca tajuk kan? Kenapa-alat-muzik? Kenapa-muzik?

Perasan tak yg entry Nina byk cerita pasal 'muzik'?

Kan? Right. 1st sekali, Nina rasa Nina byk tulis pasal muzik sebab Nina bkn pureb0rn budak seni. Means, Nina bkn budak yg reti main instrument sbb Nina dkurniakan bakat.

Actually, sy BUKAN budak seni. Mmg kayu kalau pegang+main instrument. Tapi, minat punya pasal, mmg sanggup je asah diri sendiri. 0rg ckp, belakang pisau kalau rajin asah, tajam gak ann? Hee, dan disebabkan minat jugak la Nina belajar main instrument@yg plg senang Nina da4 main, gitar la 0fc0z.

Sebabnya, minat!

Ala, mcm cerita Nabi Yusuf+Zulaikha gak rr. Tapi cerita tu sbb 'cinta'. Cerita Nina pulak versi 'minat'.

S0, sesapa yg minat muzik, teringin nak belajar main instrument tapi takde bakat, jgn mengalah! Di hujung sebuah usaha, insyaALLAH akan ada kejayaan.

Tapi ingat gak rr, yg main alat muzik ni ada hukum. Hukumnya, dib0lehkan, selagi tak melalaikan.

S0, g0odluck!

*bagi penulis lirik+lagu yg dah bjaya cipta puisi lagu kata2 pujangga sndiri, c0ngrate! Cuma kena ingat yg 1ni,

Tjemahan surah al-Baqarah ayat ke-23, 'Dan kalau kamu ada menaruh syak tntang apa yg Kami turunkan(al-Quran) kpd hamba Kami(Muhammad), maka cubalah buat&dtgkanlah 1surah yg sebanding dgn al-Quran itu, &panggillah 0rg2 yg kamu pcaya blh men0l0ng kamu selain dari ALLAH, jika betul kamu 0rg2 yg benar'.

p/s--> sedap mana p0n lagu kita buat, 'Love Letter' 4m HIM is de best, kan? Salam! :)

Keyboard :)

Posted by Nina Zizan at 5/25/2012 10:16:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Salam! Nyte! :)

K, keyb0ard.
Nina bkn nak cita pasal keyb0ard lappy@c0mp awk yee. Ini keyb0ard, alat muzik yg mcm pian0 tu.

Knpa tetiba keyb0ard, bkn gitar?

Ryte, minggu lepas, Nina stay umah kak Nina, jaga anak kecik dia. Abg ipar Nina ik0t pr0gram Extravaganza Herbalife dkt Singap0re. Macam2 gak rr cerita pasal stay sana. Nak dgr? Nanti Nina buat entry pasal tu, yg pasti bkn dlm entry ni yee :)

S0, dijadikan cerita, dekat umah kak Nina tu, ada electric keyb0ard. Nina actually sangat2 lah tak reti main Inche Keyb0ard, c0z kena 'hidupkan' dua2 tangan, tgn kiri utk bass, tgn kanan utk rhythm.

Tapi ann, bila anak sedara Nina ajar Nina main benda alah tu*(mula2 je alah), Nina rasa macam keyb0ard tu lagi senang bagi 'a c0mp0ser'.

Masa main keyb0ard tu, Nina tekan butt0n 'rhythm' dkt keyb0ard, *(kalau nak tau, g0ogle sendiri erk, Nina 0n9 guna ph0ne, xleyh nak selit gambar dlm entry), then Nina p0n tekan2 la Inche Keyb0ard mgunakan basic ch0rd yg Nina guna untuk main gitar.

Lama2 ann, Nina terpikir nak keluarkan buku lirik Nina, then, Nina p0n try create mel0dy utk lagu2 Nina yg masih belum ada mel0dy. And yes, memang lagi senang nak cari mel0dy mgunakan keyb0ard dbandingkan guna gitar.

Kerja jadi senang, c0z dkt keyb0ard tu ada butt0n 'rhythm' yg Nina ckp dkt atas tadi. Then, blh tukar2 a rhythm utk certain part 0f 0ur s0ng; mcm utk part intr0, middle, ch0rus@end. Kalau nak lagi faham benda pe yg Nina ckp dkt atas, better tekan sndri butt0n 'rhythm' tu.

Sampai sini jelah. Salam, may ALLAH bless us =)

Sorry :(

Posted by Nina Zizan at 5/25/2012 12:19:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Salam.. Nyte..
Sorry...
Actually malam ny Nina pat0t write an entry f0r this bl0g. Tapi tadi punya la ber-faceb0ok, teng0k2, battery ph0ne tinggal 19% ja.
S0, there'll be n0 update f0r t0night.
S0rry... :(



p/s--> gaya ada je manusia yang tertunggu2 f0r my update... :P

Ryte, this is the fullst0p. Salam, nyte, may ALLAH bless us. :)

Tuesday, 15 May 2012

Family Besar

Posted by Nina Zizan at 5/15/2012 04:12:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Salam, greatday!
Hee, rajin x nina update bl0g? Kali ni, nina surf internet lepas adek nina baik hati share t0pup dia rm2 dkt nina. :) s0, sila ckp tq dkt ieda yg baek hati :) tq!

Dah baca taj0k, kan?

Nina nak tanya, family members awk ada berapa 0rg? Banyak x? Kalau cuti sk0l, rumah awk mcm mana? *ayat baku tu!

Skrg ni, nina nak cerita pasal family nina.

Tdetik nak cerita, sebab, org sllu tnya nina, 'um0 abg brpa? Um0 kkak brp?'

Slalunya, nina akan jwb, 'tak tau.'

Lepas nina jwb mcm tu, mesti di0rang akan reply, 'ait? Xkan um0 abg+kakak sndri tak tau k0t? Um0 pakwe dia mesti dia taw, ann? Xkan um0 abg+kkak sndiri x ingat?'

Slalunya nina rasa cam nak cepuk ja 0rg yg tnya mcm tu, especially yg suka bangkitkan bab 'pakwe'. K0rang xtau ke yg aku ni dah kecewa lepas t0m0k kahwin? S0 please, jgn tnya pasal pakwe c0z pakwe sy skrg ni dah bbahagia dgn pasangannya.

Then, nina akn jwb balek dgn sarkastiknya, 'awk, sy ada 1emak+1bapak, lepas tu sy ada 6abg+3kakak+1adek. Semua skrg ada 12. Lepastu, sy ada 3abg+4kkak ipar, semuanya skrg, 19. Lepastu, sy ada plak 10anak sedara ppuan+8anak sdara lelaki. Jumlah semuanya skrg ada 37 0rang. Termasuk diri saya, ada 38org. Sy xmampu nak ingat um0 semua 0rg. Yg sy ingat, burfday di0rang. Tiap kali nak wish burfday, barulah sy bukak diary, then, tgk n0 ic di0rang yg sy dah c0pycat dlm diary utk surekan um0 di0rang. Awk agak2 ann, kalau awk jdi sy, awk ingt x um0 abg2+kkak2 awk?'

Tu mmg situasi biasa yg nina tpaksa lalui rr.

Kay, n0w nina nak tnya pulak, mcm mna keadaan rumah k0rang klw cuti sk0l?

Macam nina ann, umah nina ni kira mcm kamp0ng rr utk 18orang ank sedara nina. Means, tiap kali cuti sk0l, mmg anak2 sdara nina gila2 pnya nak duduk kg. Sampai ada yg nangeh2 xmau ik0t parents depa balek. *bagi yg terasa, sila malu.

Then, bila dah stay kg, mmg sib0k gila k0t? Cuba byangkan bnyk mana baju kena basuh? Nak2 lagi skrg ni air sungai suka naek darat(air pasang@banjir kecil).

Paztu, kena sidai+lipat baju. Tpi, pasal pakaian2 ni, nina xkesah sgt. Sebab ni bkan part nina. Part nina ialah t0l0ng mak masak+kemas rumah.

Kalau nina dah sib0k sgt tlg mak, nina kerahkanlah bala tentera nina yg ramai tu. Tapi, agak la susah c0z anak2 sdara nina keras pala sikit(mcm mak sdara di0wg jgk)

1cara senang nak mntk tlg di0rg, 'ampa t0l0ng aku, ptg ni kita main expl0race.'

Lepas tu semua kerja mmg grenti beres! :D

Smpai sni je erk. Es0k bezday amir0l+amri! Anak sdara yg ke9+14(k0t?14tu xsure)

SALAM!=)

Monday, 14 May 2012

Guitar

Posted by Nina Zizan at 5/14/2012 01:29:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Salam n greatday!

0rait, ni n3 yg spt0tnya nina p0st smalam.

Gitar? Ryte, 1st skali, try seb0t 'gitar'. Haa! Itu cara kamu2semua mnyeb0t nama 'gitar' tu. Tp, nina+family x pr0n0unce cara gitu. Kit0rang seb0t, 'giter'.

Ada bnyk jgk peristiwa2 yg blaku bkaitan dgn cara family nina seb0t 'giter'. 1st skali, masa nina sembang ngan bff nina, cik atikah sbelah rumah. Kit0rang sembang3, tercakap pulak tntang muzik. Then, nina menti0n rr, 'aku teringin nak main giter...'

Atikah buat muka pelik, 'pebenda tu?'

Nina p0n dgn rajinnya, angkat tgn kanan ke sisi(gaya pegang tengk0k@leher gitar), then tgn kanan gerak ke atas&ke bwh, gaya tgh petik tali2 gitar. Muka tikah ter0z bcahaya cam dsuluh pcahayaan ag0ng. 'La, gitar ka?'

Benda yg sama mcm situasi tikah jgk yg blaku. Tpi, ada satu ayat saadah yg aku xb0leh lupa. 'Giter3... Dah lebih dari 0rg kl aku dgq. 0rang kl p0n seb0t gitar.'
Then, aku p0n tsnyum kelat. Sungg0hlah cara kit0rang seb0t tu xmenepati piawai ann.

Ryte, next.
Apa yg bestnya main gitar? Best! Sebab blh xperience buat lagu sndiri. *Then, blh bagi 0rg lain nynyi lagu yg awk tulis. Lepastu dia p0pularkan lagu awk dkt asrama dia, smpaikan hmpir semua bdk asrma dia tpekik mlalak nyanyi lagu yg awk buat.

Lagi? Best c0z time b0ring, b0leh petik2 gitar tu. Dan yg lebih penting ialah, 0rang yg b0leh main alat muzik@nina f0kuzkan gitar dkt sini akan kelihatan sgt mach0. Tak caya? Tak caya, try g buat research... Hehee.. Ryte, smpai sini jelah entry kali ni erk. Salam. Have a nice day, may ALLAH bless. Fahmi! Again, happy burfday! :D

Holla

Posted by Nina Zizan at 5/14/2012 01:35:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Salam,nyte...Here t0 wish happy m0ther day...Fahmi! Happy bezday! Well, u kn0w.. Hadiah bezday kamu ialah pmr! Slmat mjawab paper! Balek kamp0ng nanti, belanja aku!!! :DKpd reader, actually, tadi nina dah write an entry, a l0ng3 entry, tapi, f0n nina mati masa tgh sending. S0, entry tu xsempat sampai dkt bl0gger. What a very unf0rtunate.....? Well, just let it g0 la erk... Maybe nanti bila ada masa, nina re-write balek entry tuu... :) tq kpada yg msih sudi mjeng0k... :D much0 gracias...
 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez