Friday, 5 October 2012

Be Mine Sudi Tak? 4

Posted by Nina Zizan at 10/05/2012 10:59:00 am
Reactions: 
2 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

 





Mereka berdua berjalan beriringan memasuki dewan. Sudah ramai tetamu yang tiba. Afiq berjalan di sisi kanan Nazliyana. Ieda dan Akmal dipilih untuk menjadi pengapit kali ni.








EMPAT

Akmal malam ni nampak lebih segak daripada biasa. Cuma, cermin mata dia tu memang mencacatkan penampilan dia. Bak kata Adnan Sempit, “Spoil!”. Atau bak kata Tumulak, “Argh punah!”

Kiri kanan sisi, mereka dilihat. Sepanjang perjalanan naik ke pelamin yang besar gedabak tu, jantung Nazliyana memang tak pernah bekerja secara normal. Asyik over-working je!

Malam ni, pakaian ala-ala barat. Sepasang tuxedo tersarung indah di susuk tubuh tinggi  Afiq. Manakala gaun pengantin berwarna putih pula sangat menyerikan wajah polos Nazliyana pada malam itu. Acara dimulai dengan bacaan doa dari abang Nazliyana sendiri(tok kadi masa hari pernikahan Nazliyana), Abang Alan.

Majlis kemudiannya diteruskan dengan acara merenjis dua mempelai tersebut dengan air mawar. Acara dimulakan dengan ibu dan ayah Afiq, kemudian emak dan bapa Nazliyana. Kemudian, diteruskan pula dengan sanak saudara dan sahabat handai mereka.

****************************


“Akak. Angah panggil akak.” Wani datang menerpa kepada Nazliyana yang sedang berbual dengan kawan-kawan perempuan Afiq. Hurm, yang lebih tepat, para pekerja Afiq di pejabat, Syarikat Sutera Company, milik bapa Afiq.

Wani kemudiannya menarik tangan kanan Nazliyana. Nazliyana minta pamit pada rakan-rakan Afiq semasa dirinya ditarik oleh Wani.

“Kenapa?” Sepatah Nazliyana menyoal Wani. “Angah nak kenalkan akak dekat kawan-kawan dia yang lain pulak.” Wani menjawab. Nazliyana mengangguk kepalanya.

Tak sampai lima puluh kaki menapak, Nazliyana sampai di kelompok para jejaka terhangat di pasaran. Shiuuu... Hensem-hensem kengkawan Afiq ni. Astaghfirullah... Naz, jagalah pandanganmu. Tapi, okey apa? Aku mengagumi ciptaan Dia yang indah ni. Subhanallah.

“Angah, I brought to you your bride.” Wani melafas ayat tersebut dengan penuh etika. Sebijik macam dalam movie la!

Nazliyana diserahkan pada Afiq. Afiq mencapai tangan kanan Nazliyana. Tapak tangan Nazliyana digenggamnya. Baru 15minit tak jumpa, aku dah rindu dia! Ini ke penangan cinta selepas kahwin?! Senyum di bibir Afiq masih belum mati. Matanya masih lagi melihat isterinya di sisi.

Nazliyana mengukir senyum pada rakan-rakan Afiq. Ish! Apasal Arash diam je ni? Tak kan tetiba hilang suara kot? Tak caya aku! Arash ni kan ada banyak idea nak malukan aku depan kengkawan dia.

Macam masa dia kenalkan aku dekat pekerja perempuan dia tadi, ada ke patut dia cakap, “Bini aku ni umur baru 18. Kenapa aku kahwin dengan budak lepasan SPM? Sebab aku nak anak banyak-banyak. Kalau aku kahwin dengan perempuan muda, aku ada banyak masa nak buat anak dengan dia nanti.”

Memang bara je hati aku masa dia buat lawak tak jadi dia tu! Tapi yang pasti, semua kawan perempuan dia tadi gelak bagai nak rak. Lawak sangat erk? Takpe, sekarang ni giliran aku. Tengoklah, sampai giliran korang nanti, baru korang tau apa yang aku rasa sekarang ni! Huaaa... Nak nangeh!

Then, sekarang ni, dia diam langsung tak bercakap pulak! Memang nak cari pasal rr Arash ni!

“Woi bro!” Salah seorang kawan Afiq menolak  bahu Afiq. Hampir dia terjatuh ke belakang. Nasib baik Nazliyana refleks terus tarik lengan Afiq.

“Yuhuu... Afiq got angle in gown suit!” Lagi sorang kawan Afiq pula berkata-kata. Kata-kata itu mengundang tawa mereka sekumpulan. Afiq hanya tersengih dek usikan kawan-kawannya.

“Right, aku kenalkan, ni orang rumah aku, Nazliyana. Naz, introduce to you, this is my friends. Yang ni...”

“Hai. Saya Lukman. Panggil Man je.” Kawan Afiq pantas memotong kata-kata Afiq lalu mengenalkan dirinya sendiri. Nazliyana tersenyum kecil melihat telatah rakan-rakan Afiq.

Kemudiannya, mereka satu persatu mengenalkan diri sendiri. Ada enam orang semuanya. Mula-mula tadi Lukman, lepas tu Muzz. Then Hafidz, Mirul, Ayin dan yang terakhir, Ajib. Diorang tu tengok je smart, tapi rupa-rupanya semua otak weng. Senget!

***********************

Nazliyana berdiri betul-betul di bahagian tengah menghadap katil. Kedua-dua tangannya didepakan ke kiri dan ke kanan. Gaya macam cerita Titanic je. Kemudian, dia membiarkan badannya jatuh melayang ke atas tilam king size yang empuk itu.“Penatnya!” Nazliyana bertutur sendiri. Penat, penat, penat! Sakit pinggang! Sakit badan! Sakit! Penat!

“Tolong bersopan sikit, boleh?” Suara Afiq menyapa gegendang telinga Nazliyana. Nazliyana mendengus terlebih dahulu. Penat! Badan dipusing 180 darjah. Pandangannya kini disapa oleh syiling bilik hotel yang berwarna putih. Huh! Rasa macam nak terbang dah ni. Dia menarik comforter yang tertindih di bawah badannya. Comforter itu kemudian ditarik menutupi dari hujung kaki sehingga ke dadanya.

“Naz, sana sikit. Orang nak tidur jugak ni.” Afiq menolak bahu Nazliyana perlahan ke arah kiri katil. Nazliyana memalingkan tubuhnya ke sebelah kiri. Dia kini tidur mengiring. Matanya dah sedia tertutup. Dah tak mampu nak bukak rasanya ni.

Tilam bergerak-ke atas dan ke bawah. Afiq sedang membetulkan posisi badannya bagi mendapatkan tidur yang sempurna. Lampu katil dipadamkan. Cahaya dari bilik mandi dah cukup untuk temani tidur malam mereka berdua.

Afiq menarik comforter menyelimuti sebahagian tubuhnya. “Goodnight, assalamualaikum.” Dia mengucap kata selamat tersebut sebelum menutup matanya. Terdengar humming dari Nazliyana, menjawab salam.

Afiq tersenyum. Ya ALLAH, kau lindungilah aku dan isteriku dalam lindungan-MU.

Mata Afiq sedikit demi sedikit mula tertutup. Dan akhirnya, dia memasuki alam di bawah sedar.


******************************

Freak's Story Scene 10 =)

Posted by Nina Zizan at 10/05/2012 10:59:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...



        


    "Voldemort, please. Bagi ni dekat Kucai. Tadi dia tak sempat makan." Freak menghulurkan sebungkus roti perisa coklat kepada Voldemort.

"Okey." Bungkusan roti bertukar tangan. "And, say sorry. I mean no harm. Really-really, sorry." Freak meminta agar Voldemort dan Goku menyampaikan kata maafnya pada Kucai. Masing-masing dah memalingkan badan. Girls ke sebelah kiri, guys ke sebelah kanan.
  


 



SCENE 10

Dalam dewan utama. Dewan Star. Ramai gila student. Kalau tak silap, dalam Malaysia ni, hanya 120 orang pelajar lepasan SPM yang terpilih masuk kem ni. Untung ke malang kalau menjadi 120 orang yang terpilih tu? Tempoh menghadiri kem ni, tiga bulan. Kem memang pilih pelajar yang tak terpilih untuk PLKN je. Ada lah tu kerjasama diorang dengan kerajaan. Ada elaun. Dalam tiga bulan, elaun yang kita orang akan terima lepas tempoh tiga bulan, RM500.00. Kira pergh jugaklah bagi aku yang memang tak merancang buat kerja sepanjang tunggu result ni.

            “Yang lain tak sampai lagi?” Kucai menyoal Freak yang bersandar di tiang pintu masuk dewan yang ke-tiga .

Freak menggeleng. Takut menyelubungi dirinya. One word to describe me right now, Awkward!

            “Hai Addy.” Chenta; budak kumpulan sembilan kalau tak silap menyapa Kucai. Bersama dengan Chenta ada Elle dan Mizh. Manusia yang memang kena blacklist dengan Freak dari first week stay dekat kem ni. Freak menggelarkan mereka bertiga dengan gelaran Chem. Memang umpama polypeptide-bond of element dia orang ni semuanya, tergedik! Kucai membalas senyuman tersebut. “Hai…” Kucai bersembang dengan dia orang.

            Freak hanya mendiamkan diri. Fikirannya kosong, atau lebih tepat lagi, buntu! Macam mana nak go on kalau dia dah marah macam ni? Macam mana nak survive dekat kem kalau ada orang masam muka dengan aku? Macam mana...?

            “Bye Freak…” Chenta melambai tangan pada Freak setelah lima minit bersembang dekat situ. Tapi matanya masih memandang Kucai.

Freak tersedar dek kata ‘selamat tinggal’ dari Chenta sebentar tadi. Gatalnya minah tu! Dahlah jalan pun dah ala-ala orang nak menari cha-cha-cha.

“Ouch!” Suara Chenta dari jauh kedengaran. Chenta tertendang bangku yang ada dekat tepi dinding dewan lah! Padan muka kau! Tergedik sangat! Freak mengukir senyum sinis dua saat sebelum... “Bie dengan Princess pergi mana?” Selamba tak berperasaan Kucai menyoal.

Senyumannya tadi dah hilang. “Toilet.” Pendek Freak jawab. “Girlish stuff... Kau tak join?” Kucai mendengus setelah menyoal lagi. Ada nada dingin dihujung suaranya. “Nope. Mana Goku dengan Voldemort?” Giliran Freak menyoal. Kucai buat tak tau. Sakitnya hati!

Dari jarak 10meter, kelihatan Goku, Voldemort, Bie and Princess on the way datang ke port dia orang dari pintu belakang dewan…

            Knowing something? Segala bagai bangku dan kerusi dalam dewan ni dah tak digunakan. Hanya fasilitator ja yang masih duduk atas kerusi. Influence dari Master of All. Semua nak join lepak atas lantai. And semua pun macam enjoy ja. Yang girlish-girlish(maksud aku tergedik-gedik) pun dah enjoy lepak atas lantai.

Tapi, Chem tak termasuk dalam senarai. Dia orang ni kuat sangat perangai tergedik-gedik sehinggakan aku malas nak melayan dia orang. Datang dekat group Master of All pun semata-mata nak jumpa Kucai, Voldemort and Goku. Bie dengan Chem memang pernah berkawan; agak rapat. Tapi tak lama, Bie cakap dia orang tu dah tergedik-tahap-melampau. Akhirnya, berlakulah peperangan-keluarkan-laser-dari-mata bila Chem datang dekat Master of All.

            Lagi satu hal yang aku tahu, info dari Goku dan Voldemort, bebudak tergedik yang kawan dengan aku semua dah kurang paras gedik. So, okey apa? Lagi pun, aku ni kan memang anti-budak gedik. Tapi aku tak boleh rr kalau ada orang sakit hati dengan aku… Macam Kucai ni. Aku rasa macam nak lari balik rumah!

            “Tolong ambil tempat dalam kumpulan. Cepat.” Suara yang memberi arahan itu berhenti seketika. Peserta kelihatan sedang ambil tempat atas lantai. Ikut port masing-masing macam biasa.

“Hari ni, kamu semua kena bersihkan kawasan kem. Fasilitator kamu akan dikenalkan hari ni. Dah lama tersiksa nak tahu yang mana satu fasilitator kamu, kan?” Cikgu Azim sedang berucap di atas pentas. Freak leka melayan perasaan.

            “Freak!” Bie menampar bahu Freak kuat. Muka Bie blushing. Dah dekat sepuluh kali aku panggil dia, boleh dia buat tak tau?

“Yup?” Freak yang terkejut pantas menyoal. “Ni, Kak Farina. Our faci.” Bie memperkenalkan Freak pada fasilitator kumpulan mereka.

“Oh. Sorry kak. Tak perasan.” Freak menarik senyum. Pahit je rasanya. Freak bangun untuk bersalam dengan kakak fasi-nya. “Its okey. Now, kita akan ke Taman Quad. Lokasi kita dekat sana. Cepat kita buat kerja, cepat habis.” Kak Farina senyum. Cantik.

            “Freak. Boleh tak kau buang muka masam kau tu. Aku penat lah tengok muka kau macam ni. Aku tengok Kucai, muncung je memanjang. Aku tengok kau, masam mencuka. Stress aku macam ni tau?” Bie membebel. Namun tangannya masih lagi ligat mencakar sampah. Freak banyak mendiamkan diri dari bercakap. Bebelan Bie hanya diabaikan. Dalam hatinya dah tak ada ruang untuk mengisi benda yang termasuk dalam kategori ‘masalah’.

“Arghh… Macam cakap dengan kayu je!” Bie mendengus.

            “Bie, help me?” suara Freak bernada merayu. “What honey?” Bie merenungnya. “Stop the nag. I’ve enough with the things name trouble.” Freak dah separuh merayu. “Okey. Fine…” Bie mengalah.

            “Done.” Kak Farina tersenyum puas. “Hmm… Good. Bagusnya kerja kamu semua. Akak suka.” Kak Farina tersenyum lagi. Tak penat ke senyum. Takkan nak ayat adik junior kot. Tahu lah dia orang ni hensem-hensem. Could you stop tersengih like that? An, tak baik tau! Senyum tu kan sedekah. Argh!!! Whatever!

            “Freak, let’s sit.” Kak Farina sudah duduk bersila di atas simen di pondok rehat. Tempat geng mereka selalu melepak. Bangku simen yang disediakan tak digunakan pada kali ini. Kawan-kawannya yang lain juga sudah siap bersila.

An! Kau malukan diri kau lagi! Pandangannya menangkap wajah Kucai yang merenung wajahnya penuh dengan…Dendam ke? Sakitnya hati Freak! Dia mengambil tempat di antara Princess dan Kak Farina. Oppsss... Lupa pulak! See, aku duduk antara Kak Farina dengan Princess. Kalau tengok balik, Princess duduk tepi Eve. See? Haa, diorang dah berbaik. Sejak bila? Entah, aku pun tak perasan.

            “Hmm.. So? Akak rasa macam group ni ada problem je, kenapa? Memang ada problem ke, akak je yang rasa macam tu?” Kak Farina menyoal. Yang lain mendiamkan diri. Freak dan Kucai sama-sama merenung ke arah luar pondok.

“Freak dan Kucai…” Kak Farina memanggil nama ‘popular’ mereka. Tersentap mereka berdua. Pandangan Freak dan Kucai bertembung. Pantas Kucai mengubah arah pandangannya. Freak sekali lagi terasa. Dia menundukkan pandangan, memandang simen pondok rehat itu. Sakitnya hati... =(

I see. Ada perang dingin dekat sini. Now, tell me. What?” Kak Farina dah masuk aura troubleshooter. Aku cukup tak minat dengan orang yang ala-ala si penyelesai masalah ni. Ngeri!

Nothing lah kak. Could we proceed with our next agenda?” Freak ingin keluar dari masalah tu. Dia nak selesaikan masalahnya sendiri. “Come on. Tell me. Akak pun pernah jadi ‘a teeneger’.” Tangan Kak Farina siap dengan tanda quote tu.

Apa? Ingat orang tengah bercinta ke? “Akak… Please…” Freak dah masuk fasa merayu lagi.

“Hmm… Akak macam tak percaya. Iron Lady tengah merayu dekat akak sebab benda kecil ni je.” Kak Farina double-jerk. “Akak…” Mata Freak mula berbicara pada fasilitator-nya itu.

“Okey, fine. Akak tak masuk campur. Cuma program kita lepas ni akak memerlukan kamu bercakap dengan group member kamu.” Matanya memerhati satu-satu muka juniornya itu. “Tak terkecuali walau seorang pun.” Pandangannya tajam bersilih ganti melihat Freak dan Kucai. “Not even one. Kalau salah seorang buat masalah, markah merit akan dipotong. Walaupun hanya seorang sahaja yang tak memberi kerjasama.” Tangannya mengangkat jari telunjuk tegak ke arah atas. Suaranya tegas. Mukanya jelas mempamirkan sikap seriusnya.


Geng Kecik Cerita 5(ii)

Posted by Nina Zizan at 10/05/2012 10:58:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


 
Nazrul melihat ke arah yang ditunjuk Syaz, alemak! “Ayang!!!” Nazrul terus memeluk Syaz. Terkedu enam pasang mata yang memandang. Syaz terkedu tiga saat. Tanpa berlengah lagi, dia terus menolak dada Nazrul. Nazrul terjatuh dalam air. Air cetek menyelamatkan Nazrul dari lemas.



 
            SCENE 5(ii)


“Bongek rr hang! Cuba hang tengok! Tu! Towel kami la!!! Bangang betui rr hang ni!!! Peluk-peluk aku apa? Hang ingat aku bini hang ka?” Syaz fire Nazrul. Muka Syaz memang dah blushing. Blush sebab tetiba kena peluk dengan lelaki, dan yang lagi teruk, di depan geng sendiri. Nanti kena bahan dengan depa, macam mana?! Huaaa...

Nazrul yang tak percaya dengan kata-kata Syaz, berpaling melihat semula ke arah bilik mereka. Benda putih tu. Matanya cuba lagi fokus ke arah pemandangan yang masih kabur. Mata sedang scan ‘benda putih’ itu. Hek-eleh... Towel lah! Hee... Ter-silap... Dia menggaru kepalanya. Nazrul bangun dari duduk dalam airnya itu. Basah baju hensem aku.

“Sorry TER-peluk tadi. Tak sengaja.” Kepala di garu lagi.

“Tak sengaja pala hotak hang!” Syaz merajuk, terus naik darat, masuk ke dalam bilik. Mood nak mandi laut dah terbantut dek orang sewel tadi.

“Bongek rr ang. Yang hang pi peluk anak dara orang tu, tak dak kerja ka?” Ayie sekeh kepala Nazrul. Memang keluar aura Pelindung kaum wanita la!

“Aku tak sengaja kot?” Nazrul menyoal. Mukanya berkerut menahan marah. Kena ketuk, tak sakit mana pun. Kena tuduh, tu memang sakit! “Kot ja?” Faema menyampuk, menyoal Nazrul. Siap dengan muka tak berperaan lagi tu! Saja ja...

“Okey! Aku memang tak sengaja. Tadi aku dengaq benda dekat dalam bilik, pastu ternampak pulak benda terbang dekat luaq, tu aku panik uwh. Kalau hampa pun mesti panik gak. Habis tu, tak kan hampa nak suruh aku mai dekat hampa, lepas tu pi lari dekat Irfand, peluk dia, ‘Irfand-Irfand... I nampak pocong tadi. I takut’. Nanti hampa kata aku dengan dia gay pulak.” Panjang Nazrul berleter. Dah aku cakap tak sengaja tu, maksudnya aku memang tak sengaja rr. Banyak cakap pulak budak-budak ni!

“Dah la... Tak yah rr kita pulak gaduh. Relaks... Syaz merajuk tak lama. Dia tengah marah. Tunggu dia cool satgi, lepas tu okey rr.” Nurin cuba meleraikan masalah. Macam lah tak kenal Syaz tu. Dia marah dengan orang, tak lama mana pun. Japgi okey rr tu. Tak caya? Well, lets see!

“Okey! Sekarang ni, aku nak tanya ada sapa-sapa bawak gitar tak?” Fahima menyoal sambil bercekak pinggang. Dah boring macam ni, apa lagi yang mampu menolong kalau bukan, muzik?!

“Aku...” Ayie cepat menjawab. Siap dengan muka excited lagi!

“Ayie... Pinjam.” Fahima meminta gitar Ayie untuk dipinjam. Nak main gitar ni! Dah cukup boring yang amat! “Gila ka? Air masin ni. Rosak kot gitar mahal aku tu nanti.” Ayie mimik muka sombong. Huh! Gitar kesayangan aku tu! Air masin, bahaya kot?! Hurmm... Bukan kot, memang bahaya untuk gitar aku.

“Weyh, Kapok ja pon.” Fahima tarik muka tak puas hati. Apasal kedekut sangat ni? Pada rr... Bukan Fender pun gitar kau tu Ayie woi! Kapok je, okey? Kapok!

“Kapok tak Kapok, gitar kesayangan aku uwh.” Ayie buat lagi muka tak berperasaan. Kutuk pulak! Tu pun teringin nak main gitar aku jugak?! Huh! Dalam mimpi!

“Pinjam rr. Aku main atas batu besaq tu. Tak kena ayaq laut aih.” Fahima memujuk Ayie lagi. Budak ni kan! Saja nak cabaq kesabaran aku lah!!! “Kena angin laut, tak boleh!” Ayie membidas cepat.

“Weyh! Tu kedekut yang amat tu.” Fahima pulak tarik muka dingin tak berperasaan. Pada rr. Kalau angin laut pun tak boleh kena, buat apa dia bawak gitar mai sini? “Nak gitar beli sendiri rr.” Ayie marah Fahima pulak. Minah ni pun satu. Nak kacau barang aku, apahal?

“Aku ada gitar rr mangkuk! Aku malas bawak datang sini ja.” Fahima lepas keluh berat. Aku bab pujuk memujuk, selalu C ja. Tapi, aku rasa kalau aku pujuk Ayie, aku memang failed lah! “Dasar anak dara pemalas.” Ayie masih ingin mengapikan perasaan Fahima.

“Kedekut... Mangkuk ayan rr hang Ayie...” Suara Fahima dah naik satu note. Ni aku nak baran ni! Tak kan dengan aku pun nak berkira? Cakap geng?! Geng pekebenda kalau macam ni?! Huargh!  “Nak pinjam gitar aku, lepas tu panggil aku ayan, macam tu ka nak pinjam barang orang?” Ayie bercekak pinggang, dan menyoal pada Irfand.

Irfand hanya jerk kening kanan. Tak nak masuk campur. Macam tak tau, kalau Ayie berbalas cakap dengan Fahima, jangan sesapa kacau. Kalau tak, koranglah yang akan jadi mangsanya!

“Okey lah. Encik Ayie, boleh saye pinjam gitar Kapok lapok awak tu kejap?” Fahima menyoal lagi. Tapak tangan kanan dan kiri dicantum, dibawa ke tengah dada, badan membongkok, matanya dikelip-kelip, nak memimikkan muka cute. Namun, sempat juga dia menyelitkan ayat sarkastiknya kepada Ayie.

“Hek-eleh... Pi rr ambik. Ada dekat tepi pintu ja.” Ayie mengalah. Huh! Buat penat ja gaduh dengan minah sorang tu. Dia mana reti nak kalah. Kerja nak menang ja!

“Orait...” Faema tersenyum. Dia mengatur langkah naik ke darat. Dua puluh saat kemudian, kaki dah nak menapak tangga untuk ke bilik para jejaka, namun terhenti seketika. Check Syaz dulu arh...

“Syaz?” Tangannya menolak pintu bilik. Ruang bilik di-scan. Itu dia! Dah nampak dah Syaz. Hurmm... Dia tengah buat apa tu erk? Ceyh!!! Tengah tengok kartun TV3. Barbie pulak tu? Tak boleh blah rr minah sorang ni! “Syaz, hang okey dak?” Fahima menyoal, ambil berat.

Syaz berpaling ke belakang. Dia kemudian tersenyum apabila pandangannya disapa oleh wajah Fahima. “Okey ja. Woit, Barbie and 12 Dancing Princess. Nak tengok?” Syaz mempelawa Fahima.

Fahima tarik muka geli. “Urgh... Hang tau kan aku tak layan cerita macam tu? Aku nak ambik gitar Ayie. Hang okey kan?” Fahima menyoal lagi sekali, ingin memastikan keadaan Syaz.

“Aku okey. Jangan risau.” Syaz cuba menyakinkan Fahima.

“Orait. Aku blah dulu.” Fahima menutup pintu kemudian melompat ke balkoni sebelah bilik lelaki. Pintu bilik yang memang tak bertutup tak payah ditolak lagi. Dia memaling muka ke sebelah kiri, got it!

Kapok warna Light Brown. Sedap bunyi gitar ni. Tangan Fahima cepat mencapai gitar itu yang tersandar di dinding bersebelahan pintu. Pintu bilik ditarik, ditutup. Bibirnya mengukir sengih.

            Jom jamming!

*****

3Done, 2More...

Posted by Nina Zizan at 10/05/2012 10:44:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

Holla...
Sekarang, tgh menghadap laptop. Kelmarin wiFi Student Kristal buat hal, so tak boleh online!
Tension!!!

Harini pulak, pagi2 tadi lagi dah ada paper Physics. Alhamdulillah, boleh jawab.
Seriuosly, hope lulus semua subjek jaa...

Petang ni pukul 2 ada paper BEL.
=)

Paztu esok(Sabtu) free...
Masalahnya, hari Sabtu, wifi kolej selalu off...
So, berkemungkinan hari ni ja laz yang Nina boleh update story(konon2 novel) nina...
AND maybe jugak lepas ni dah takde update untuk entry story...
=(

2days more to go...
Tinggal harini, esok dengan Ahad jaa untuk seorang Nina menjadi warga Kampus UiTM Bukit Mertajam.
Semester depan belum tentu...
Tapi Nina nak kampus ni jugak... =(

***JANGAN BUAT SEDDEYH SANGATS LA KAN

serious, ni bukan buat2... ni bukan main2, ni betul2, serious2....

=(



Tuesday, 2 October 2012

FINAL EXAM

Posted by Nina Zizan at 10/02/2012 12:52:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...




Entry kali ni Nina hanya akan cakap pasai FINAL EXAM.

Well, kan dah bulan 10 sekarang nii...
Means, budak2 akan sangat sibuk+nervous+tension untuk menghadapi exam...
Tak kira rr Final kaa, PMR kaa, SPM kaa, end-year exam kaa....
Memang semua pun akan serabot3...

Same thing goes on me...

Kelmarin, 01/10/2012, paper MATH (I) dah pon habez jawap. Exam buat dekat PERDA. So, kitorang pagi2 lagi dah tunggu dekat depo bas UiTM, sebab takut kena tinggal. Tak tau result cemana nanti.
Just hoping for lulus jaa...
*expect for worst, hope for better

Hari ni gap sari...

Besok akan ada paper MATH (II), *addmath rr maksudnya tuu...

Malam ni baru nak smbung study...

Then, Khamis xde paper...
Jumaat pulak ada paper Physics+BEL...

Sabtu, free...
Ahad ada paper Chemy...
Dan hari Ahad tuu jugak, Nina akan melangkahkan kaki Nina keluaq dari kampus UiTM Bukit Mertajam nii sebab semester dah habis...
Hope dapat jejak kaki lagi dekat kampus nii in the future... =(
Wish me good luck dude+readers...





Iyaz- Replay Lyric

Posted by Nina Zizan at 10/02/2012 12:34:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...



 "Replay"

Shawty's like a melody in my head
That I can't keep out
Got me singin' like
Na na na na everyday
It's like my iPod stuck on replay,

replay-ay-ay-ay

Shawty's like a melody in my head
That I can't keep out
Got me singin' like
Na na na na everyday
It's like my iPod stuck on replay,

replay-ay-ay-ay

Remember the first time we met
You was at the mall with your friend
I was scared to approach ya
But then you came closer
Hopin' you would give me a chance

Who would have ever knew
That we would ever be more than

friends
We're real worldwide, breaking all the

rules
She like a song played again and again

That girl, like something off a poster
That girl, is a dime they say
That girl, is a gun to my holster
She's running through my mind all day,

ay

Shawty's like a melody in my head
That I can't keep out
Got me singin' like
Na na na na everyday
It's like my iPod stuck on replay,

replay-ay-ay-ay

Shawty's like a melody in my head
That I can't keep out
Got me singin' like
Na na na na everyday
It's like my iPod stuck on replay,

replay-ay-ay-ay

See you been all around the globe
Not once did you leave my mind
We talk on the phone, from night til the

morn
Girl you really change my life

Doing things I never do
I'm in the kitchen cooking things she

likes
We're real worldwide, breaking all the

rules
Someday I wanna make you my wife

That girl, like something off a poster
That girl, is a dime they say
That girl, is the gun to my holster
She's running through my mind all day,

ay

Shawty's like a melody in my head
That I can't keep out
Got me singin' like
Na na na na everyday
It's like my iPod stuck on replay,

replay-ay-ay-ay

Shawty's like a melody in my head
That I can't keep out
Got me singin' like
Na na na na everyday
It's like my iPod stuck on replay,

replay-ay-ay-ay

I can be your melody
A girl I could write you a symphony
The one that could fill your fantasies
So come baby girl let's sing with me
Ay, I can be your melody
A girl I could write you a symphony
The one that could fill your fantasies
So come baby girl let's sing with me

Ay, na na na na na na na
Na na na na na na
Shawty got me singing
Na na na na na na na
Na na na na na na na
Now she got me singing

Shawty's like a melody in my head
That I can't keep out
Got me singin' like
Na na na na everyday
It's like my iPod stuck on replay,

replay-ay-ay-ay

Shawty's like a melody in my head
That I can't keep out
Got me singin' like
Na na na na everyday
It's like my iPod stuck on replay,

replay-ay-ay-ay

Iyaz- SOLO lyric

Posted by Nina Zizan at 10/02/2012 12:34:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


I said I don't want to walk this earth
If I got to do it solo

See how we used to be a team
Running the streets
Ya we was living out our dream, oh
You used to be my rider
I was your provider
And now we separated-in two

Oh we was burning up the block
And everybody know when we step in the spot, oh
See, we was like the dynamic duo
I'd never thought that you'd go, but you did
Yeah you did

[Pre-Chorus:]
Oh baby you left and sailed away alone (yeah, alone)
And now you got me trapped up on this island
With nowhere to get home

[Chorus:]
And I don't wanna go, no
I don't wanna go, go
I don't wanna go, no
I don't wanna go, no
I don't want to walk this earth
If I gotta do it solo (solo)
Cause I was so high
And I was so low
And I don't wanna walk around alone, solo
And I don't want to walk this earth
If I gotta do it solo (solo, solo)

You asked me pinned onto my top line
Put us together
And you have to hit the rewind
See, you give me a purpose
Now I'm getting nervous
That my heart will never sing again
Oh, when we were burning up the airways
Didn't know I was from the Virgin Islands to the U.K.
See, we was on the way to the platinum and gold
Never thought you'd go, but you did
Yeah, You did

[Pre-Chorus:]
Oh baby you left and sailed away alone (yeah, alone)
And now you got me trapped up on this island
With nowhere to get home

[Chorus:]
And I don't wanna go, no
I don't wanna go, go
I don't wanna go, no
I don't wanna go, no
I don't want to walk this earth
If I gotta do it solo (solo)
Cause I was so high
And I was so low
And I don't wanna walk around alone, solo
And I don't want to walk this earth
If I gotta do it solo (solo, solo)

S-O-L-O
I don't wanna walk S-O-L-O
I don't wanna walk S-O-L-O
Oh no (oh no)
I don't wanna walk S-O-L-O
I don't wanna walk S-O-L-O
I don't ever wanna let your love go
Whoa
I don't wanna walk S-O-L-O

[Chorus]
And I don't wanna go, no
I don't wanna go, go
I don't wanna go, no
I don't wanna go, no
I don't want to walk this earth
If I gotta do it solo (solo)
Cause I was so high
And I was so low
And I don't wanna walk around alone, solo
I said I don't want to walk this earth
If I gotta do it solo (solo, solo)


Be Mine Sudi Tak? 3(iv)

Posted by Nina Zizan at 10/02/2012 11:54:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...




 

Ting-tong...

Tiga pasang mata berpandangan sesama sendiri.

“Wani pergi tengok.” Wani mengangkat tangan kanannya separas dada. Setelah itu, dia keluar dari bilik Afiq meninggalkan Angahnya dan Nazliyana berdua-duaan.





TIGA (iv)


Afiq mendekati katil dan melabuhkan duduknya di pinggir katil. Setelah duduk, dia menepuk tilam di sebelah kirinya dan mengisyaratkan kepada Nazliyana agar duduk di sisinya. Dalam nak tak nak, Nazliyana tetap berjalan mendekati katil tersebut dan mengambil tempat di sisi kiri Afiq.

Afiq menongkat sikunya dilutut, tangan kirinya menongkat dagu seperti selalu. Pandangan dihala ke wajah Nazliyana yang terlalu jarang di tacap sebegitu rupa. Nazliyana seorang gadis yang terlalu simple. Nak keluar jejalan, memang tak payah tunggu dia bersiap lama-lama. Dalam lima minit, dia dah boleh ready. Just my type!

Nazliyana tidak senang hati diperhati tanpa henti oleh Afiq. “Arash! Stop looking at me like that.”

“Kenapa pulak?” Afiq menyoal dengan senyum.
“Rimaslah.”
“Laa... Asal nak rimas pulak? I do nothing kan?”
“Habis, tu yang dok tengok-tengok tu apa?”
“Tengok je... Bukan buat apa pun. No touching, no harm.”
“Ish...” Nazliyana tarik muka geram. Suka lawan cakap!

“Kakak!” Ieda menerpa masuk ke dalam bilik. Dibelakangnya ada Sharnie dan Wani bersama.

Nazliyana hanya menghadiahi adiknya dengan senyuman segaris. Ieda cepat ambek tempat duduk di sebelah kiri Nazliyana. Nazliyana kini duduk diapit oleh Afiq dan Ieda.

“Hai mak uda.” Sharnie menyapa Nazliyana. Nazliyana tersenyum mengangguk. “Hye Uncle Handsome.” Sharnie menyapa Afiq pula. Afiq tersenyum dengan panggilan Sharnie kepadanya. Hampir semua anak saudara Nazliyana yang berjumlah 18 orang itu(buat masa sekarang) memanggilnya ‘uncle’. Dan dia sendiri sebenarnya tak boleh bayangkan dipanggil ‘pak uda’. Tak pelik ke bunyinya tu? Err, pelik...

“Mak mana?” Ringkas Nazliyana menyoal Ieda. Dah dua hari ahli keluarga Nazliyana turun KL, stay dekat hotel ni, untuk majlis resepsi sebelah pihak lelaki. Nak tau berapa bilik family room yang ditempah, reserved untuk family Nazliyana? Tujuh bilik semuanya! Nasib baik dapat bapak plus emak mertua baik hati macam ni, ann?!

Aku sendiri pulak memang turun hotel ni terus, dah tak singgah rumah ibu ayah Afiq dulu. Afiq cakap, “Alarh. Nanti balik jugak rumah ibu tu kan.” Kesian ibu tunggu dari pagi sampai malam. Afiq pulak sesedap oren tak bagi tau dekat ibu dia yang kitorang tak jadi singgah rumah parents dia masa hari bertolak turun KL dulu. Kesian diorang satu family tunggu kehadiran kami satu family dari pagi sampai malam.

“Mak dok tengah sembang dengan mak Abang Afiq dekat lobby.” Ieda menjawab.

Sharnie dengan Wani ada dekat sudut hujung bilik, dok tengah belek Nikon Wani.

            “Abang Fiq...” Ieda memanggil Afiq. Afiq jerk kening kanannya, menyoal ‘Kenapa?’ tanpa suara.

            “Abang nak bawak kakak pi honeymoon dekat mana?”

            Bulat mata Nazliyana mendengar soalan dari adiknya kepada Afiq. Ciss! Aku sendiri tak pernah terfikir pasal honeymoon, dia pulak yang sibuk! Gedik!!!

“Angah! Nak pi mana?” Wani pula menyoal Afiq dengan wajah diterangi pengcahayaan agung.

Afiq tersenyum segaris. Tangan kiri Afiq meraih pinggang Nazliyana dari belakang, dan tangan kanannya pula menarik tubuh Nazliyana rapat ke dadanya. Nazliyana kini berada dalam pelukan Afiq. Pinggangnya dapat merasakan pelukan erat dari Afiq. Ni aku nak pengsan ni!

“Sayang nak honeymoon dekat mana?” Afiq menyoal romantik. Anak mata Afiq menangkap anak mata Naz. Nazliyana melarikan wajahnya dari terus ditatap Afiq.

Nazliyana telan liur mendengar suara Afiq yang dah macam Romeo pencuri hati kelas pertama. Serius, 1st class! Aku dah terasa macam nak terkoma sebulan sekarang ni!

“Uncle! Cepatlah gitau! Nak pi mana?” Sharnie pula provok.

Afiq mengangkat pandangannya melihat ke tiga wajah gadis yang beria-ia nak tau lokasi manakah yang menjadi pilihannya untuk berbulan madu bersama Nazliyana. Dia menarik senyum lagi.

Afiq menarik dagu Nazliyana agar mata mereka bertentangan semula. Nazliyana hanya mengikut. Macam dah tak dak kudrat nak lawan. “Gonna go to heaven.” Afiq menjawab dengan anak matanya tepat memanah anak mata Nazliyana. Nazliyana telan liur, terkedu!

“Huuu...” Wani, Ieda dan Sharnie serentak mengeluarkan bunyi tersebut. Tak tau la nak panggil apa benda ‘huu’ tu. Specchless. “Cliche...” Ieda sempat menyambung di belakang ‘huu’nya itu.

“Dude... Kau dah...” Aizan menolak pintu bilik Afiq dari luar. Kata-katanya terhenti apabila melihat Afiq dan Nazliyana saling bertentang mata, macam duduk dalam dunia diorang sendiri, then tambah pulak Wani, Ieda dan Sharnie tersengih-sengih.

“Did I miss something really pricefull?” Aizan menyoal dengan suara machonya.

Nazliyana tersentak mendengar soalan itu. Dia mula menggelabah. Pandangan ditundukkan, melihat kakinya sendiri. Ternampak pulak kaki Afiq. Meremang bulu roma Nazliyana dua saat. Pandangan dipusing ke sebelah kanan. Nampak kaki Ieda. Orait. Nampak kaki Ieda dah tak meremang bulu roma macam nampak kaki Arash tadi.

Ieda, Sharnie dan Wani dah mula ketawa sesama mereka. Afiq menarik senyum segaris kepada Aizan. Aizan jerk kening, tak faham. Lantak korang lah.

“Master bedroom dah ready. Jom photoshoot.” Aizan melafaz ayat yang disimpan dari tadi.

*****************************

            Mereka berdua berjalan beriringan memasuki dewan. Sudah ramai tetamu yang tiba. Afiq berjalan di sisi kanan Nazliyana. Ieda dan Akmal dipilih untuk menjadi pengapit kali ni.

Geng Kecik Cerita 5(i) =)

Posted by Nina Zizan at 10/02/2012 11:47:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...






“Mer... Kau ada apa-apa perasaan dak dekat Nurin?” Irfand menyoal gentleman. Hua... Inilah sifat Irfand yang telah membuatkan Fahima terjatuh hati!





CERITA 5(i)

“Nurin? Gila ka? Aku tak mau rr dia. Bukan taste aku. Hang bagi dekat Ayie takpa gak.” Amer menjawab. Siap dengan muka kerut-kerut lagi. Amer tidur di depan pintu chalet mereka. Kedua-dua kakinya terlunjur keluar dari pintu.

“Fahima pulak?” Irfand menyoal soalan yang sebenarnya dia tak nak tanya. Woi! Fahima hak milik aku! Jangan dia cakap dia suka Fahima dah! Irfand berbaring di atas katil bujang yang disediakan di dalam bilik tersebut.

“Faema? Woi, tu sahabat sehidup semati aku. Aku memang rr tak ley hidup tak dak dia, rasa macam tak lengkap hidup. Tapi, kalau hang bagi dia untuk dijadikan couple aku, memang aku buat mata juling kat hang.” Amer siap buat mata juling ke syiling chalet. Nazrul yang berbaring di katil queen size hanya mendiamkan diri sambil mendengar perbualan antara Amer dan Irfand. Memang topik terhangat di kalangan mereka yang mengetahui kebenaran. Huahuahuaa... Ayat! Misteri habis!

“Pahal pulak? Dia hot pe?” Irfand masih cuba shoot(menyoal). Nak tau jugak pendapat Amer tentang Faema. Lagipun, Amer kan BFF Faema. Sejak kecil lagi. Diorangkan jiran sebelah rumah. Kalau Amer hilang, mesti mak dia pergi cari dekat rumah Fahima. Kalau Fahima pulak hilang, mesti mak dia pergi cari dekat rumah Amer. Dah gaya belangkas je. Tapi, kira nasib baik rr diorang tak jatuh hati terhadap diri masing-masing. Kalau tak, mau melopong aku! Tak sanggup!

“Hot tak hot, selagi aku tak ‘kuch-kuch hota hai’ dengan dia, memang tak boleh kata apa rr.” Amer letak tangan atas dada dia. Di saat itu juga, gambaran wajah Farni terlayar di mata minda. Waaa... I miss you Farni.

“Erk? Habis tu, Farni? Ada dak ‘kuch-kuch hota hai’ hang?” Kali ni Irfand shoot Amer terus.

“Farni?” Amirul terus bangun lipat maut dari baring telentang dia memandang Irfand yang sedang berbaring di atas katil dengan bantal yang dilapik tiga. Saja nak bagi tinggi, boleh tengok reaksi Amer tiap kali dia jawab soalan.

“Haa... Hang jangan kata hang suka dekat Syaz pulak. Dia tu, aku punya.” Nazrul yang diam dari tadi bersuara juga akhirnya. Saja ja nak test reaksi Amer. Macamlah Nazrul tak tau, Amer tu memang suka Farni dari dulu lagi. Siap main intai-intai Farni lagi masa kecik-kecik dulu. Dia pi skodeng Farni dengan sapa? Dengan sapa lagi kalau bukan aku. Aik? Bukan akulah! Dengan Fahima! Kawan baik dia tu!

“Hee... Aku tak kacau Syaz hang. Jangan risau.” Amer cuba tenangkan hati Nazrul yang sebenarnya memang dah sedia tenang. Kemudian, Amer mengukir sengih 7juta watt. “Aku suka Farni... Aku tak tau pasai pa. Tapi, aku memang suka dia. Well, hang tau kan... Cinta itu sesuatu yang datang tanpa dijemput. Tau-tau ja, dia dah ada. Tiba-tiba ja, rasa sayang sangat dekat seseorang tu. Hang mesti rasa benda yang sama gak dekat Syaz, kan?” Amer siap menyoal Nazrul lagi.

“Well, ofcoz rr. Tetiba ja, rasa rindu dekat dia walaupun dia sebenaqnya ada ja depan mata aku. Huh! Memang cinta ni menyeksakan, ann?” Nazrul pula menyoal.

“Memang! Sweet pain. Sakit, tapi best.” Irfand menjawab. Dengan muka ala-ala Romeonya(sebab dalam hati tengah teringatkan Fahima), dia tersenyum. Bagaikan rasa sweet pain itu sedang menjalar ke segenap tubuhnya. Sakit! Tapi best! Serius, orang yang tengah dialmun cinta ja yang mampu faham perasaan ni.

“Cinta memang gila!” Amer menjawab, agak tension. Tension? Entah... Dah dia kedut dahi, tension la tu, kan?

“Woi, cinta tak gila. Orang yang bercinta tu ja gila. Bak sejarah India, Laila or Majnun. Majnun maksud dia, gila kan?” Nazrul menyoal dengan muka tak berapa pasti.

“A’haa... Aku tak tau pulak hang tau.” Irfand menyoal. Rasa macam pelik pulak bila Nazrul ni ada Pengetahuan Am yang memang selalu sangat dia tak de. Well, maybe lepas ambil STPM kot, dia dah terror bab-bab Pengajian Am ni.

“Aku ni pakar sejarah, hang tak tau ka?” Nazrul menjawab dengan muka bangga.

“Tak tau pon.” Irfand menjawab selamba.

“Memang tornadok Tok Kaduk rr hang ni.” Nazrul menjawab tidak puas hati. Ala... Apa salahnya berdrama sekali-sekala? Ingat budak perempuan ja ka yang reti dram-drama-drama ni? laki lagi terror la wei.

Irfand bangun dari katil. Bebelan Nazrul diabaikan. Tu Drama King namanya. Sesuai sangatla, dia Drama King, Syaz pulak Drama Queen. Seluar khaki yang dipakainya dibetulkan terlebih dahulu. Kemudian, dia berjalan menuju ke almari solek. Nak tengok cermin sebenarnya. Alamak! Dah gelap sikit rr! Huaaa! Tapi, its okey. Bukan selalu pun mandi laut ann, berjemur matahari.

Irfand meninggalkan cermin. “Woi. Aku blah.” Irfand memberitahu Amer dah Nazrul yang sedang bersembang. Irfand berjalan ke arah laut. Kengkawan yang lain dah tak mandi laut. Tengah buat istana pasir! Nak joinnn!

Di bilik pula...

“Mer... Kenapa tetiba aku sejuk rr?” Nazrul menyoal Amer tiba-tiba. Tetiba ja rasa macam sejuk seram, meremang bulu roma ni! Uish! Tak kan rr...? Cik Hann ada ka diwaktu siang begini?

“Sejuk?” Amer menyoal selamba. Dia yang dah bangun dari katil sebab nak pergi join geng yang lain main pasir terhenti langkah. Siap tengok Nazrul dengan muka kosongnya lagi.

“Haa... Aku rasa macam... Macam something rr... Urgh, bak kata orang, seram sejuk wok.” Nazrul mendapatkan selimut yang tercampak di bawah lantai, kemudian menyelimut tubuhnya. Sejuk! Macam ada dekat dalam Snow Walk i-City ja ni!

“Hang memang bodo...” Amer menjawab dengan muka tak berperasaan.

“Wei, bahasa jaga sikit.” Suhu Nazrul menaik. Ni nak marah ni. Yang suka sangat cap aku bodoh pasai pa tak tau?! Aku SPM 6A okey?! STPM ni ja tak tau lagi result.

“Biaq rr. Hang memang bodo.” Amirul keluar dari bilik setelah melafazkan ayat itu. Pintu bilik dibiarkan terbuka. Membazir!

Nazrul tak puas hati. Dia masih berfikir. Suka-suka hati dia ja kata aku bodoh? Terlebih insurans betul rr Amer tu! Hurmm... Tapi, napa dia cakap macam tu dekat aku. Dan di ketika itu juga, pandangannya terlihat ‘yang itu’. Nazrul kemudian menggaru kepalanya. Memey rr. Patut la Amirul kata aku bodo. Dah pasang aircond, mana tak sejuk?! Wahhh! Macam orang bongek ja! Jatuh saham aku di depan Amer!

Tetiba gegendang telinganya menerima bunyi seperti tikus terselit di celah meja. Pwettt.. Pwett...(jangan bayangkan macam orang tengah mengorat, bayangkan bunyi tikus.)

“Pulak dah. Bunyi apa pulak ni?” Matanya disapa pula oleh sesuatu berwarna putih yang sedang berterbangan dari cermin sebelah kiri bilik. “Pulak???” Dia menyoal kepada dirinya.

Nazrul berlari keluar dari bilik. Dah takde break. Memang nak pecut ja sekarang ni! Ada hantu! Sapa lagi yang sanggup nak tunggu kalau macam tu? Disaat itu juga, kakinya terpijak batu, hampir terjatuh. Kalut Nazrul cuba menstabilkan kembali badannya. Tak sempat badan stabil, kaki lebih cepat berlari lagi ke arah pantai.

“Woi, Rul lari pasai pa tu? Macam nampak hantu ja?” Nurin menyoal. “Hantu, siang-siang macam ni?” Farni pula menyoal tak percaya.

Nazrul berlari ke dalam laut, mendapatkan Syaz, orang yang paling dekat dengan pesisir pantai. Air pun takat paha ja. Lengan Syaz pantas dicapai. “Ayang... Orang nampak hantu tadi... Dia dok terbang dekat luaq tingkap.”

“Ish. Yang hang pegang tangan aku, kenapa?” Syaz menarik tangannya dari tangan Nazrul yang memaut lengan Syaz. Syaz tarik muka marah. “Cuba hang tengok betui-betui.” Syaz tunjuk ke arah bilik mereka.

Nazrul melihat ke arah yang ditunjuk Syaz, alemak! “Ayang!!!” Nazrul terus memeluk Syaz. Terkedu enam pasang mata yang memandang. Syaz terkedu tiga saat. Tanpa berlengah lagi, dia terus menolak dada Nazrul. Nazrul terjatuh dalam air. Air cetek menyelamatkan Nazrul dari lemas.

“Bongek rr hang! Cuba hang tengok!" Syaz menghalakan tangan kanannya pada chalet mereka.

Freak's Story Scene 9 =)

Posted by Nina Zizan at 10/02/2012 11:42:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...






“Dalam kes doa ni pulak, selawat tu la yang akan bawak doa kita melepasi langit. Kalau kita tak selawat sebelum ameen-kan doa, doa tu umpama tergantung dekat langit… Paham dak ni adik-adik?”

“Faham…”

Alright, kita sambung lagi…”


 

 SCENE 9

“Hai Freak.” Fizra, budak kumpulan tiga menyapanya. “Hai.” Dibalas mesra dengan senyuman yang masih tak lekang dari bibirnya.

“Popular lah kau Farhan the Freak.” Princess Dila dan Biebie Eve yang mengapitnya tersenyum.

            Mana tak popular, kelmarin kan Freak dah knock down the ‘perasan guy’ dekat dewan besar. Merah tak terkata muka budak tu. Tapi bebudak yang ada dekat dewan besar tu jalah yang tau pasal kes ni. Yang takde dalam dewan time masa tu memang dah terlepas satu babak yang memang masuk dalam diari hidup aku. Huh! Tak pernah aku sound orang sampai macam tu sekali!

Nak tunjuk lagak? Tak salah. Tapi kalau nak tunjuk lagak apatah lagi kalau membabitkan insan yang bernama Farhan Nur Zarina dekat sini, tu memang dah masuk kategori pantang dibuat orang yang mengenalinya. Tapi, takde siapa pun yang salah dalam hal ni. Moral, jangan tunjuk lagak depan orang lain plus jangan babitkan aku dalam apa jua hal yang aku memang takde sangkut paut hatta sebesar kuman sekali pun.

            “Hi Iron Lady.” Goku(Dani), Voldemort(Tajul) dan Kucai(Addy) mengambil tempat kosong di meja tersebut. Princess(Delaila), Bie(Eve) dan Freak(Farhan) sudah mengisi tiga tempat duduk satu barisan.

“Banyak lah kau punya Iron Lady.” Farhan ketawa malas.

“Mana tak iron beb, kau sound budak tu sekali sembur je. Terdiam! Sampai hari ni dia kena sampuk.” Voldemort dan Goku gelak.

Sampuk? “Siapa yang kena sampuk. Kat mana?" Freak menyoal blurr, curious. Selama berminggu-minggu dekat sini, tak pernah pun dengar apa-apa cerita hantu. Dekat GT(girl terrace) pun tak pernah sesiapa jumpa apa-apa. Macam mana tetiba boleh kena sampuk ni?

Bie dan Princess sama seperti Freak. Berkedut dahi mereka bertiga. Tapi kedutan itu berpunca dari dua sebab yang berbeza.

“Kau fire siapa Freak? Asal kami tak tau pun?” Bie menyoal.

Freak geleng kepala. Dia memandang Goku dan Voldemort.

"Guys, serius please?" Freak menyoal dengan nada bosan. Kang ada yang nak kena cepuk ngan aku kang.

            “Siapa yang kena sound dengan Freak ni?” Princess pula bertanya pada Voldemort.

"Tak boleh bagi tau! Bebudak yang ada dekat dewan ja yang tau. Sebelum Freak keluar dewan lagi dia dah warning jangan heboh benda ni. Kesian dekat budak tu. Kalau aku cerita, aku yang kena spell dengan witch dekat depan ni, kesian aku. Gila power kau punya spell Freak. Ajar lah aku spell nak buat orang jatuh hati dekat aku. Please please please…" Ayat terakhir dari Voldemort dengan muka ala-ala chumit dia tu membuatkan tawa menguasai segenap ruang meja mereka.

Bie dan Princess yang tengah kusut tu pun gelak sama.

            "Kawal sikit gelak tu." Ada suara berdeham di sebelah. Cikgu Azim menegur. Alemak! Mahu kena potong merit macam ni.

"Cikgu..." Goku memaniskan muka. Konon baik lah tu. Werrkk! Fake!

            "Boss, joinlah kitorang. This is time for dinner lah. Kami nak makan pun takut tengok boss round macam ni." Freak selamba bersuara. Alemak! Terlepas lagi! Farhan, ni bukan rumah! Ni kem! Kenapalah aku suka drag perangai aku dekat rumah dekat sini? Woi! Aku dah tinggal setengah perangai aku dekat dalam bas kem, okey? Bukan sikit, setengah! Faham? Tapi, perangai cakap tak sempat pikiaq aku tak sempat la pulak tinggal dalam bas hari tu. Alemak!

            Babun kau Freak! Kau yang buat hal, merit group kita yang kena potong! Kucai dah rasa macam nak baling pinggan yang berisi mee goreng dekat minah depan dia. Addy mengalih pandangannya ingin melihat Cikgu Azim, ketua kem. Mak aih. Senyum lah pulak cikgu ni. Musykil! Kucai bingung sendiri.

"Saya jalan-jalan je lah Freak." Cikgu Azim senyum. Dia menekan nama Freak itu. Dia sendiri sudah maklum bahawa ahli kumpulan 1 itu mempunyai nama panggilan masing-masing, yang agak pelik? Sesungguhnya, setelah tiga hari ahli kumpulan Master of All memanggil diri masing-masing dengan nick yang dah dicipta itu, satu kem pun teringin nak panggil diorang macam tu. Padahal, Farhan cipta nama panggilan tu hanya untuk ahli geng je. See? Kan dah tak pasai-pasai popular nama sayur ‘Kucai’ dalam kem ni?

"Boss cakap jalan je? Takkan 'jalan-jalan je' direct seminggu ni. Dari breakfast, lunch, minum petang sampailah ke dinner? Saya tengok lah boss! Alemak! Boss kantoi lah." Freak ketawa lagi. Sebenarnya, tadi dah nak stop dah kacau Inche boss. Sekali Cikgu Azim panggil aku ‘Freak’, rasa macam gatal je mulut aku nak keluarkan ayat ‘lawyer’ aku.

“Kenapa? Kamu nak ambil tempat saya jadi ketua dekat sini ke?” Cikgu Azim menyoal, siap angkat double-jerk lagi!

“Kalau boss bagi, apa salahnya. Boleh jugak saya kasi command dekat anak-anak buah.” Freak ketawa. Pada masa yang sama ada seorang budak lelaki lalu di hadapan meja makan mereka.

“Kau pandang-pandang apa?!” Freak menyoal, keras! Ni hati aku nak sakit balik ni! Matanya menjeling budak tu. “Nak cari pasal ke?!” Matanya seakan berbicara.

Budak tu tersenyum sindir. Sempat juga dia melayangkan flying kiss dekat Freak. Arghhh! Freak dah nak bukak langkah nak bersemuka dengan budak tu. Langkahnya terhenti apabila ada suara yang jelas, cuba menghentikannya.

"Freak!" Perlahan tapi tegas suara Kucai menegur. Matanya jelas tajam memandang Farhan. Kepalanya digelengkan, bagi menghentikan langkah Farhan. Nanti tak pasal-pasal kena denda cause tak sopan dan cuba menimbulkan masalah. Depan pihak pentadbir pulak tu!

Addy melihat Cikgu Azim. Cikgu Azim hanya menggeleng kepala. Kucai dah kecut perut. Kalau Cikgu Azim keluarkan saman macam mana?

            Cikgu Azim tersenyum. "Freak…” Dia memanggil nama Freak tenang.

Farhan kembali duduk di tempatnya.

“Mulai esok, saya akan stop buat rondaan masa makan. Jaga diri kamu semua. Jaga sikap. Jaga perangai. Jaga tingkah laku. Saya minta diri dulu. Assalamualaikum." Cikgu Azim melangkah keluar dari dewan makan. Salam berbalas dari mereka berenam.

Jaga perangai? Sah Cikgu Azim khaskan ayat tu untuk si Freak ni! "Engkau gila ke apa? Kalau ye pun kau tak fikir tentang diri kau, fikirlah tentang kami ni. Kalau kena potong merit tadi macam mana? Bukan kau seorang yang nak kena tanggung. Kami semua sekali, kau tau tak?" Kucai bangun, menolak pinggannya ke tengah meja. Dia berlalu pergi dari meja itu.

Freak tergamam. Kaku yang dirasakan. Kosong mindanya.

            "Sorry Freak. Kucai kalau marah, memang macam tu. Sorry erk? Apa-apa pun, kita makan dulu." Voldemort bagi cadangan.

            Perut yang dah buat konsert gig tadi tak mampu nak menghabiskan walau setengah makanan dalam pinggannya. Serabut lah!

            Meja ditinggalkan. Pinggan dan cawan kotor di bawa ke singki kemudian dibasuh. Mereka berjalan pulang beriringan. Langkah mereka terhenti di simpang tiga yang memisahkan laluan untuk ke bangunan akademik, aspuri dan aspura.

            "Voldemort, please. Bagi ni dekat Kucai. Tadi dia tak sempat makan." Freak menghulurkan sebungkus roti perisa coklat kepada Voldemort.

"Okey." Bungkusan roti bertukar tangan. "And, say sorry. I mean no harm. Really-really, sorry." Freak meminta agar Voldemort dan Goku menyampaikan kata maafnya pada Kucai. Masing-masing dah memalingkan badan. Girls ke sebelah kiri, guys ke sebelah kanan.



Entry Bergambar...?

Posted by Nina Zizan at 10/02/2012 11:27:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

First of all, Nina nak tanya, entry bergambar tuu penting erk untuk tarik minat  orang untuk singgah dekat blog kita? Well, macam Nina, Nina tak suka buat entry bergambar sebab nanti orang nak load page kita, lambat...
=_= itu sekadar pendapat saya lahhh...

Well, kalau betul gambaq menarik minat reader, meyh sini saya buat entry bergambar pulak...

Nina? Entry apa lagi kalau bukan pasal family saya...

Haritu... (dah lupa tarikhnya), saya dapat anak sedara yang ke-19. Lelaki...
Nama? Rasanya, Muhamad Khairul Ikhwan Bin Khuzaini...

So, sini saya update gambar family.
Gambar baby malaz nak upload sebab x edit lagi...
 *gambar itu saiznya sangat besar, so malaz nak tunggu upload...


Ida; adek sayaaa
sayaaa =)
This is our latest family member till today... =))

So, kamu2 semua faham kenapa saya tak ingat umur kakak@abang sayaa??
=D

Done, till then...
Salam...
 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez