Sunday, 31 March 2013

Pra-Diploma Sains*UiTM*, STPM?

Posted by Nina Zizan at 3/31/2013 12:01:00 am
Reactions: 
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Okkey...
Entry kali ni akan cakap pasal tajuk di atas...

Musim keputusan SPM dah tiba untuk yang kesekian kalinya...
So... Ramai student akan mula search tentang program2 yang ditawarkan bagi para lepasan SPM...

First option lepas SPM, mestilah Diploma atau Matrik...
Matriks untuk para pelajar yang keputusan periksa diorang memang antara yang tergempak laa kan...
Diploma pulak, tuu memang laluan normal untuk para lepasan SPM...

Tapi, tak kurang, ramai jugak student yang keputusannya hanya cukup2 makan jee, *aku laa salah sorang daripadanya kan*....
STPM selalunya menjadi salah satu pilihan bagi pelajar yang keputusan periksanya cukup2 macam saya nii...
Tapi, selain dari STPM, actually UiTM ada tawarkan program Pra-Diploma...
Pra-Diploma ni, senang faham dia macam Pra-Sekolah sebelum masuk darjah satu rr..
Kita Pra-Diploma sebelum masok Diploma... *haha! aku gelak sendiri dgn perumpamaan x cukup akal yang aku bagi*

Okkey...
Untuk student yang result biasa-biasa TAPI masih punya azam, keinginan untuk belajar, boleh laa pilih antara STPM dengan Pra-Diploma nii...

Ada yang tanya, STPM atau Pra-Diploma yang susah...

Well, kalau tanya yang mana susah, memang laa dua-dua susah...

Tapi, bagi Nina sebagai salah sorang pelajar Pra-Diploma, Nina akan cakap yang STPM adalah lebih susah...

Sebab...
Sebabnya Nina tak ambek STPM...

Tapi, berdasarkan apa yang Nina dah pernah lalui, *Nina sempat masuk Lower Six untuk 2@3 bulan*, subjek2 STPM memang 'agak boleh membunuh rr'...

STPM akan ada 4 subjek wajib yang kita kena ambil TAK termasuk MUET...
Ni subjek yang common rr...
-Bahasa Melayu
-Sejarah
-Pengajian Perniagaan
-Pengajian AM*wajib untuk pelajar STPM kemanusiaan*

Kalau nak tau senarai subjek untuk stpm, boleh lawat this page, http://prauniversiti5.blogspot.com/2010/12/sukatan-pelajaran-stpm.html. Tapi, subjek2 yang disediakan tergantung pada pihak sekolah jugak rr... Tanya sekolah sendiri, untuk STPM sekolah ada subjek apa...

Actually, dalam empat subjek STPM Kemanusiaan, Pengajian AM tuu lah masalah besarnya...
Pengajian AM ni kira macam LESEN untuk kita apply Degree after STPM..
Kalau Pengajian AM kantoi*kena dapat gred untuk PA paling kurang C+*, even tiga lagi subjek kita A+++, memang tetap TAK BOLEH apply Degree... Ramai student STPM kantoi dekat part Pengajian Am nii rr...


Then, kalau cakap Pra-Diploma tuu susah sebab semua subjek dalam Bahasa Inggeris, err, itu agak laa.................... *tak tau nak cakap apa*

Sebab, masa STPM tetap kena belajar Bahasa Inggeris, *MUET* sebagai persiapan untuk Degree nanti...

Walaupun 'semua subjek dalam BI', tapi, lecturer tak kan guna sepenuhnya BI, sebab diorang sendiri faham student melayu memang agak laa kurang BI... Dan berdasarkan pengalaman saya*SAYA*, lecturer2 saya banyak terjemah balik BI2 sekalian dalam BM supaya student faham... Dan kita boleh jaa jawab exam guna BM, sama macam masa SPM dulu...
KECUALI, dalam kelas BEL*kelas bahasa Inggeris*, lecturer x terjemah semula dalam BM >_<

Tapi, menyesal sebab tak teruskan STPM dulu still ada, sebab sekarang kawan2 saya dah boleh apply for Degree, tapi sekarang saya baru nak masok Diploma =(

STPM, SAVE MASA....
Pra-Diploma, save tempat dalam U...
Semua pilihan, terpulang pada anda sendiri~

Assalamualaikum....
Night!

STPM kaa, PD kaa, buku tetap kena jadi kawan >_<

*Sedikit info tentang MDAB, Pra Diploma Sains
*Pengenalan Untuk Subjek-subjek Pra-Diploma Sains UiTM PD007
*Program Pra-Diploma Sains UiTM*PD007* (MDAB) Kampus Pulau Pinang
* Surat Tawaran Diploma UiTM~
Ini entry pasal kelebihan  STPM~

*BTW, kepada anda2 yang buat friend request dekat fb nina pasal nak tanya pra-dip nii, mohon hantar chat@msj@inbox nina dulu taw... sebab nina malas nak approve friend request yang nina xkenal... hahaa, sorry... thank u... ^_^

15 Berbicara on "Pra-Diploma Sains*UiTM*, STPM?"

Anonymous said...

akak nk tanya sikit ni..kalau lepas ambek pra dip sains nk ambek dip teknologi makanan blh tak?

NiNa ZizaN on April 28, 2013 8:41 pm said...

boleh jee... ^_^

Anonymous said...

ambek pra dip sains ni berapa bulan?sbb ad org ckp 4 bulan je betul ke?

NiNa ZizaN on April 30, 2013 12:19 am said...

4bln=1sem...
Klw 1st sem llus smua sbjek n dapat p0inter atas dr 3, dh llus laa pra dip, dn akn dserap ms0k dip lpas tuu...
Klw xllus sem 1, kena ambek sem 2 laa...

Anonymous said...

Oo..okay tq so much kak.. :)

NiNa ZizaN on May 01, 2013 10:49 pm said...

n0 biggie... :)

Anonymous said...

akak saya dapat 7A+ dan 2A biasa..tapi saya aliran akaun..boleh ke saya mohon pra diploma??

Anonymous said...

mse SPM saye amik sains biase je..saye dpt B+, BM,MT,PA,EA credit,BI lulus je, boleh x saya apply pra diploma sains?

NiNa ZizaN on February 05, 2014 11:00 am said...

@Anonymous kalau mohon program pra dip, maybe akan dapat utk pra-dip perdagangan... sebab kamu budak akaun.... ^_^

NiNa ZizaN on February 05, 2014 11:01 am said...

@Anonymous err... subjek kimia/fizik@bio tuu kena ada klw nak apply pra-dip sains....

Syafa AQira on April 28, 2014 5:51 pm said...

assalamualaikum akak.saya sekarang ni tengah nak mendaftar ting.6 ...masa zaman akak dulu akak ambil ting.6 aliran apa?susah x.akak dpt tawaran pra.dip masa bulan bape...

Syafa AQira on May 02, 2014 11:52 am said...

anatara subjek ting.6 sains dengan subjek pra.dip sains yang mana lebih susah??

Nina Zizan on May 05, 2014 3:32 pm said...

@Syafa AQira dalam last 2 weeks bulan 5, selalu tawaran pra dip dah keluar... hmm.. dulu akak ting. 6 aliran sastera jaa... tapi sebab subjek Pengajian Am yang memang majoritinya pasal undang2, fasal2 tuu semua, terus give up dengan form 6...

Anonymous said...

Salam. saya nak tanya. susah tak belajar pra-sains? Mak saya cakap susah since mak saya lecturer uitm.

Nina Zizan on May 14, 2014 7:14 pm said...

@Anonymous hmm... soalan susah ke x nii actually depend dengan student tuu sndiri... hmm.. nina study pra dip ni, seriusly, nina just ulangkaji balek apa yang dah pernah bljar msa skolah... just ada beberapa new thing, new formula*which is lagi senang* yang diajar pada student... ramai jaa student pra dip yang contact dengan nina sblom masok pra dip, dah lulus pra dip nii.. esok result penerapan ke diploma diorang keluar.. give this pre dip a try.. u'll gain new experience.. ^_^

 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez