Wednesday, 10 December 2014

Malunya Jadi Orang Melayu!

Posted by Nina Zizan at 12/10/2014 09:58:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Kontroversi tak tajuk?
Hamek kau!!!

Haaaa....
Actually, yang malu jadi orang Melayu tuu, maybe ada jaa dalam dunia nii...
Tapi, so far, Alhamdulillah, aku masih bangga menjadi orang Melayu yang Malaysian.

TETAPI....
Malunya jadi orang Melayu~!!!! BBBIIIILLLLAAAA ada orang Melayu lain yang ...
Hmmm..... How to say????? Mungkin yang terlalu eager untuk menunjukkan kebodohannya???
Secara publicly? DUH~! Perlukah semangat membara membuak-buak yang ada dalam diri kau, tapi semangat tuu digunakan untuk mempamerkan kepada orang awam betapa bodohnya hang?
Punya laaa tak mau simpan bodoh tuu dekat diri sendiri??? Duh duh duhhh... Nak jugak2 tunjuk dekat orang lain?! Sangat malu jadi orang Melayu yang macam niii!

For what actually? Popularity? Why? Tak pernah jadi popular? Here I tell u! Popularity is seriusly killing person's life! Seriusly!!! Tanyalah pada orang yang popular! Tanyalah aku! *Bajet popular* Tapi, popularity tuu memang akan membunuh once hang dah popular! Haters everywhere! Ngeks!!!

Kenapa aku cakap malu jadi Melayu, sedangkan aku boleh jaa cakap, "Malu jadi manusia."

Sebab...



See??? Hanya disebabkan perkataan 'Kamsahamnida' sahaja, itu pon nak dijadikan isu?
Seriusly? For real... "Tq 4 de vid" bahasa Inggeris tuu xdak laa pulak nak dipertikaikan???
Hahaa...
Dan lihat jugaa disana, aku dah blank-kan nama and pic profile diorang as aku takut nanti ada yang buat research atau cuba mencari diorang, dan korang akan menjumpai lagi kebodohan-kebodohan yang dipaparkan secara public yang seriusly bagi aku, SANGAT MEMALUKAN.
Dan tak lupa, aku tak nak diorang dapat popularity seperti yang mereka idam-idamkan...
Hahahaaa.... *gelak kejam =P

Cumanya, motif sebenar yang aku nak sampaikan dalam entry nii macam yang aku comment "8 minutes ago" macam dalam picture dekat atas tuu....

"Lihat dunia dari mata burung
Atau dari dalam tempurung
Yang mana satu engkau pilih
"
---> Tanya Sama Itu Hud-hud
---> Copyright, M. Nasir

 Actually, benda nii yang aku nak sampaikan dalam entry aku.
Semua benda dalam dunia nii, kalau kita tengok dengan minda yang positif,
insyaAllah, benda tuu akan jadi natural jaa dalam hidup...

Contoh, bercakap guna bahasa Korea macam yang aku guna dalam capture pic aku dekat atas tuu.
It is a BAHASA. Dan mempelajari bahasa is FUN. For real, bukan bahasa Korean jaa yang aku guna dalam hidup aku. Bahasa Urdu*bahasa yang Shah Rukh Khan cakap tuu ialah bahasa Urdu* pun aku guna jaa. Kadang-kadang, bila tengok cerita Hindustan, ada jaa part aku boleh faham sendiri walaupun sebelum subtitle bahasa Melayu keluar dekat bahagian bawah video tuu... See? Ada kelebihan, kan? Ada keistimewaan di situ.

SEBAB, sebab aku suka belajar bahasa! *Cumanya, sampai sekarang x pandai2...* Ngehehee.... =P
Lagi, Japan pun aku ada jaa guna, penangan segala anime, segala Dragon Ball dari kecik yang aku tengok. *Even sekarang kalau layan DVD Dragon Ball dari tengah hari sampai tengah malam dengan subtitle Melayu-Indon-English yang sangat pelik tuu pun, bagi aku x dak hal. Sebab, aku masih boleh olah semula subtitle tuu kepada yang lebih okey memandangkan aku tau laa jugak bahasa Jepun Goku Gohan Goten tuu...*

Sebab bagi aku, kalau setakat tengok movie, tengok drama, tengok anime, lepas tuu sedih2, happy2, penat2, habiz movie jaa, FULLY DONE HERE~! Terhenti setakat tuu jaa??? Bagi aku itu satu pembaziran. Pembaziran masa yang pastinya!!! Karen elektrik lagi??? Emosi lagi?????
Tolong... Jangan bazir semua2 tuu dengan buat benda yang tak bagi input untuk hang, yang sia2.

Jadi, disamping aku tengok movie2 tuu, dalam masa yang sama aku akan ulang balik dialog2 senang untuk aku ingat dengan maksud dia sekali, dan aku jadikan benda tuu konon2nya sebati dengan jiwa raga kain tong sampah aku bagai. Lastly, benda tuu akan jadi something yang sangat natural untuk aku cakap. Dah macam first language aku... *PERGH! FIRST LANGUANGE tau! Baru tau few words pon dah macam 1st language!!!*

Dan kalau orang lain pun fikir dengan fikiran yang terbuka macam tuu, so, aku tak rasa akan ada manusia-manusia(insan-insan)(pelupa-pelupa) yang akan cakap, "Muka Melayu, cakap kuria."

Kuria? What de heck?
Come on dude.
Dunia nii besaq kot?
Bukan ada bahasa Melayu jaa dalam dunia nii???
Come on!
Tengok dunia dengan mata burung laa weyh~!!!
Tengok awek minah saleh seksi2 boleh???
Nak belajaq bahasa minah saleh tuu tak mau pulak???
 Memilih! Fastidious! Bela bacteria pon tak se-fastidious macam hang!

See? Ada jugak hasil membela bacteria dari layan hang!

Insan manusia yang pelupa!!!
Remember!!! Bukak mata luas-luas!!!
Tengok macam burung, bukan katak bawah tempurung!

Owh, BTW.... Yup!
Aku pernah tulis pasal lagu Tanya Sama Itu Hud-hud dekat sini.... Kalau rajin, jengok2 laa erk...
Nak lagu Belajar Bahasa Arab pun ada....

Dan untuk insan dalam gambar dekat atas tuu, terima kasih laa...
Blog nii memang dah lama xupdate...
Terima kasih dah bagi inspirasi untuk update blog malam nii...
Kamsahamnida... Yees~! Itu bahasa Korean! Aligataoo.... *jepun xdak huruf 'r', kan?* =)
 Thank u.... And jyeah, TERIMA KASIH.... Syukran jazilan =)
Assalamualaikum, and have a very goodnyte...

 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez