Nuffnang Leaderboard

Friday, 25 May 2018

Thank God, Alhamdulillah... 😊

Assalamualaikum...

Hye2...

Di kemarin hari, saya ada buat post " separuh-jiwaku-pergi " yang menyedihkan saya. Iaitu, blog saya dalam keadaan berserabut, dan berserabut yang amat.

Nina cuba guna top 2 browser Nina, iaitu Chrome dan juga Firefox. Nina mencubalah dengan gigihnya nak mengedit html blog ni. Tapi malangnya, dua-dua browser tuu tak mampu nak hold-long-press untuk paste code yang Nina nak paste.

Rating Nina untuk Chrome 🌟🌟🌟/5 bintang... Alasannya, bila Nina klik mana-mana part yang Nina nak edit (nak delete coding dalam html), cursor web tuu tak tally dengan kedudukan typing bar. Contoh, ayat "blogging world ARE fun"... Nina tekan dekat 'E' are tu, tapi cursor paparkan typing bar Nina dekat 'N' blogging. Bila tekan je button delete keyboard, huruf 'E' are tuu yang deleted. So, sangat-sangat tak selesa nak edit html kalau benda macam tuu berlaku. Tapi, bila part nak edit "Layout" blog, Chrome agaklah bagus sebab load time-nya boleh tahan cepat.

Firefox pula, rating Nina masih 🌟🌟🌟/5 bintang...
Alasannya, cursor untuk edit html adalah tally dengan real position typing bar. So, selesa sikit nak mengedit html... Tapi, Firefox agak slow untuk load "Layout" page. Jadi, Nina terpaksa go back and forth (pergi patah balik) antara Chrome dengan Firefox untuk edit html (Firefox) dan edit layout (Chrome).

TETAPI, kedua-dua browser ni tak bagi Nina kelebihan long-press-untuk-paste. Jadi, Nina langsung tak ada accessibility untuk paste kode yang Nina nak guna dalam blog. Dan, dua-dua browser ni juga tak boleh nak gerakkan widget blog untuk ubah kedudukan widget.

Mencari, mengoogle, menanti sesiapa recommend app atau browser mana yang boleh 'paste' dekat html.... Semua tu Nina buat. Dan akhirnya, Nina buka folder yang tempatkan app phone untuk Nina go online. Ternampak pula CM Browser yang dah lama Nina install, tapi jarang-jarang Nina guna.



Dengan hati yang tak adalah berharap sangat, Nina on CM Browser, terus je ke laman edit html blog. Nina cuba tekan lama-lama (long-press), dan AKHIRNYA, option untuk 'PASTE' pop-up dekat skrin phone. Gembiranya Nina waktu tuu memang tahap dah nak cecah awan ☁️🌤️😊 Kkk... Hiperbola ⚽
Tapi itulah, Nina boleh rate CM Browser dengan 🌟🌟🌟🌟/5 bintang. Sebabnya ialah, CM boleh paste kode yang Nina nak, tapi, tak boleh nak 'SELECT' mana-mana part yang Nina nak pilih untuk delete. Yang ada cuma option 'SELECT ALL'... So, agaklah kecewa disitu. Tapi still, better dari Chrome dan Firefox. 👌👍 Tapi, CM ni pun masih je tak boleh nak ubah kedudukan widget blog. 👉👈

(P/s > Rating yang Nina bagi di sini ialah rating untuk "EDIT HTML BLOGSPOT" sahaja. Nina bukan rate untuk whole performance browsers bertiga ni. Arasseo? 👌)

Jadi, untuk sesiapa yang HARUS dan TERPAKSA edit html blog guna phone, Nina cadangkan, Nina recommend, gunalah CM Browser. CM bagi the best performance compared dengan top 2 browsers Nina. 😉

So, till then 😊
Thank you. Assalamualaikum...