Tuesday, 10 January 2012

Twilight Breaking Dawn Part 1(sinopsis panjang berjela)

Posted by Nina Zizan at 1/10/2012 05:44:00 pm
Reactions: 
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...



dah tengok ann gambar dekat atas?
Well, cerita Twilight adalah berkenaan gambaq dekat atas rr.
Bella pregnant, 'immortal baby' konon2nya. Baby girl.
Bella's dying. Then Edward buat transformation.

Aku actually tak pandai nak buat sinopsis.
Tapi, cerita dia lebih kurang macam ni rr.
~~~

Beginning of de story, korang akan tengok Edward kahwin dengan Bella. Pkahwinan tu diaturkan oleh Alice.
So, start hari tu, nama Bella, bukan Isabella Marie Swan, tapi dah tukaq Isabella Marie Cullen.
By de way, memang Bella marry Cullen, ann? =P

Then, diorang p honeymoon dekat Esme Island(satu pulau fiction yang dihadiahkan oleh Carlisle kepada Esme masa depa 2 kawen dulu.)

Then, start dari sini ada scene2 bahaya(maksud aku, scene yg kalo masok Mesia, akan bnyak kena cut.)
Edward rasa bsalah bila the next day tu dia tengok badan Bella lebam2.
Tapi, Bella cakap dia okey, n dia nak Edward sentuh dia lagi.
Edward make a vow yang dia xkan sentuh Bella selagi Bella tak bertukar jadi vampy.
Tapi, malangnya, Edward xmampu kawal desire, dia pon sentuh Bella.
Then, the next2day Bella muntah2.
Bella macam baru sedar yang dia dah lambat period for several days(aku tak sure berapa hari, lupa dah rr.)

Then, Bella cakap, "I think i'm pregnant."
Edward somehow dah panik.
Sebab setahu para vampy sekalian, pregnancy xmungkin brlaku.
Then, Edward pack barang depa, nak balik jumpak Carlisle.

Masa dok pack barang tu, orang tempatan dekat Pulau Esme tu mai.
Dia ni tolong kemas rumah depa sebelum2 ni.
Dia marah2 Edward cakap guna bahasa dia.
Sedap gak aku dengaq.
Spanish erk? Ka bukan?
Tapi, aku memang suka bahasa tu!
Well, xkenal, tapi, I've falling in love with this language. =D

Then, waktu pempuan asli(aku rasa dia tu kindof bomoh gak rr) tu marah2 Edward, dia cakap lebih kurang camni, "Apa yang kau dah buat dekat gadis kecil ni?"
Edward tanya, "Apa yang kamu tahu?"
Pempuan tu jawab, "Aku tahu yang kau tu demon(setan)!"
Then Edrawd tanya, apa yang dia boleh buat? Dia sayangkan Bella sangat2.
Then pempuan tu pi rr dekat Bella, pegang perut Bella, then dia cakap dalam bahasa dia rr, tapi maksudnya, "Mati..."

Then, Edward+Bella balik Forks. Jacob mai melawat Bella. Dia pun terkejut tengok perut Bella.
Dah macam mengandung banyak bulan aku tengok.
Jacob marah rr ngan Edward.
Paztu, para warewolf pon tau yang Bella mengandung anak vampy, newborn.
Warewolf semua nak bunuh Bella  xsilap aku...
Sebab. kalau Bella lahirkan baby tu, baby tu akan jadi ancaman besar kepada manusia.

Kalau ikutkan sejarah(dalam cerita Twilight rr), mengandungkan anak vampy ni sesuatu yang dilarang rr.
SANGAT-SANGAT DILARANG!!!
Sampaikan nanti Volturi pon akan mai dekat Cullen, untuk bunuh baby tu+Cullens.
Coz Volturi ingat yang baby tu immortal child. Bayi yang boleh hidup abadi.

Carlisle cakap dekat Edward, yang kandungan Bella ni akan jejaskan kesihatan Bella.
Baby's killing Bella from inside. Edward suruh gugurkan kandungan tu.
Bella xmau... Bella cakap dia macam ada somekind of deep bond with de unborn baby tu.
Pastu Edward mintak tolong dengan Jacob, tlg nasihatkan Bella.
Tapi, Bella still stand dengan pilihan dia, dia nak baby tu dilahirkan.

Then, Bella xboleh makan apa2 xsilap aku, sebab kandungan xmau terima makanan2 tu.
Means, Bella x dapat energy rr.
Last sekali, Bella minum darah.
Eyeww... Aku tengok, bibir Bella merah ja time dia minum darah tu...
Bella cakap, "Sedap." Aku dah macam nak tmuntah tgk.

Then, para warewolf dah tawaf area rumah Carlisle untuk buat serangan.
Tapi, Jacob, Seth dengan Liah protect the vampies dari warewolves tu.
Depa (Cullens+Jacob) buat plan perangkap warewolf.

Tau kan yang Edward marah Bella, coz xnak dgq cakap dia, "Gugurkan kandungan tu..."
Then, masa Edward pi bagi darah kot dekat Bella, masa tu rr dia pegang perut Bella.
Somehow Edward dengar fikiran anak dia.
Yes, dia dengar yang baby tu cakap baby suka suara mummy dia, baby tu suka ketenangan daddy dia.
Then, Edward tau yang baby tu actually sayangkan Bella. Baby tu mmg xdak intent nak bunuh Bella pon.
Start dari situ, Edward dah mula terima kandungan Bella.
Jacob tnampak Edward+Bella macam tengah happy ja dengan kandungan tu.
Jacob pun sigh rr.
Sian Jacob, ann???

Then, sampai masa tibanya waktu(dah macam cita HikayatMerongMahawangsa!), Bella nak bersalin.
Bella kindoff terjatuh, tulang dia macam dah terlalu reput(well, dalam imagination aku rr), sebab time Bella nak jatuh tu kan ada macam bunyi tulang patah.

Time tu jugaklah si DoCToR Carlisle dengan Esme takdak dekat umah.
Aku pon xtau depa pi mana??? Xsilap aku, depa dua orang dengan Emmett pi keluar untuk dapatkan bekalan darah coz Bella minum terlalu bnyak sampaikan stok dekat rumah diorang habiz.


Rosalie yang belah perut Bella.
Aku tengok Jasper lagi kuat dari Rosalie*maksudnya tahan diri dari darah Bella rr.
Lepas dah deliver, Bella tgk ank dia, sambil senyum.

Then, tiba2, Bella dah stop smiling.
Bella's dying lepas je dia tengok anak dia.
Edward panik lagi.
Rosalie ambik baby.
Edward push dada Bella, try buat bantuan oxygen.
Jacob dah frust, terus keluar dari bilik tu.

Dekat luaq, Liah dengan Seth tgk Jacob nangeh. Then depa tau rr Bella didn't make it. Means, xsurvive.



 Then, sampai satu part tu ann, Jacob macam dah nak bunuh anak Bella.
Tapi, tiba2 Jacob dapat future vision; pasal anak Bella time dia dah besaq nanti.
Jacob himself yang akan jadi protector baby tu. So, masa tu, Jake memang dah tak mampu nak bunuh baby tu rr.

No option, Edward gigit Bella untuk transform jadi vampy.
Aku paling suka part ending dia
Bella consious dgn mata merah, dahagakan darah..
Hahahaaa..
Then, masuk rr part 2.. =D
Maknanya, tunggu jalah... =P


Nama baby depa?
Renesmee Carlie Cullen.
Rahsia disebalik nama ini yang anda harus tahu. =P
Renesmee= Renee+Esme(emak Bella+emak Edward)
Carlie= Charlie+Carlisle(ayah Bella+ayah Edward)
Cullen? Well, nama family vampire tu rr.
Nama singkatan Renesmee? Nessie?
Nessie= singkatan dari Loch Ness Monster.
Nama singkatan ni mula2 Jacob yang panggil.
Nessie tu sebenaqnya bermaksud 'raksasa tasik' kindoff.
Kelebihan Nessie, dia boleh bagitahu orang pasal kenangan+memori dia dengan hanya melalui sentuhan. Maybe sebab Edward boleh baca fikiran orang, sebab tu Nessie boleh bagi orang baca fikiran dia.

 Disebabkan Jacob panggil anak Bella dengan nama Nessie(raksasa tasik), Bella marah Jacob and serang Jacob lepas dia dah turn into vampy nanty. Orang pertama yang Bella serang= Seth Clearwater. Adek Sam xsilap. Tapi, nanti memang semua orang akan panggil Renesmee dengan nick Nessie.

Pasal yang Volturi mai nak bunuh Cullens pulak, sebab depa ingat Renesmee ni immortal child.
Tapi, sebenaqnya Nessie bukan immortal child.
Dia ialah Dhampir. Dhampir? Maksudnya, hybrid...
Salah sorang dari parents ialah vampy, dah lagi sorang human.
Dhampir ni just half-breed, not vampy themselves.
Then, Volturi pon xjadi nak bunuh Cullen.

Nanti Nessie akan membesar sampai umuq dia 17, and akan stop ageing.
Know what?
Renesmee is Jacob's soulmate! Hahaa...
Nessie akan jadi awek Jake rr maksudnya!
Sweet tak? =P
Aku stil xdapat bayangkan kalau Jake panggil Edward, "Dad.."
Dah tu panggil Bella pulak, "Mom?"
Huehuehueee....
Tak ke pelik yang amat?=P


0 Berbicara on "Twilight Breaking Dawn Part 1(sinopsis panjang berjela)"

 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez