Sunday, 15 February 2015

Kembali ber-Assign Jobs

Posted by Nina Zizan at 2/15/2015 02:19:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

So, memandangkan aku xdak mood nak study...
Aku kembali menjengok Assign Jobs yang dah lama aku tinggal...
Tengok je, ada tawaran open utk dibuat...
So, prove-nya....

1.
dan yang lebih lawaknya, aku memang dah lama follow Miss Yuyul33 nii...
Hahaa...
So, anyeong~

btw, kalau anda2 yang TERjengok entry ini, meyh laaa follow insta Miss Yuyul33.


2. SFI FREE register <-- (link referral Mohd Nazran Ab Halim)

Sesapa yang nak join SFI nii, bolehlaa klik link dekat atas... 



3. Instagram fadzil2901


Dekat atas tuu aku ada letak link sekali, kalau2 korang2 yg terjengok dalam follow Mr. Fadzil2901 nii jugakk... =)


4. Like FB Nova A2D Skinwhite Rahsia Kulit Cantik Mulus Dan Gebu

Link ke page nii pun aku ada letak dekat atas kalau2 korang pun bminat nak liked dan mengikuti pkembangan page nii...


5 Promote Assign Jobs dekat fb


So, setakat hari nii, aku dah habiskan tawaran jobs yang available untuk aku...
Sebelum aku say goodbye, lagi sekali aku nak promote korang2 join Assign Jobs, sebab benda nii free jaa pun kalau nak register... Lagipun, benda nii aku buat bukanlaa full time... Sekadar isi masa bosan aku... Alih2 dapat laa jugak singgit dua ann.... =) Jadilaa tuu... Nanti lama2 boleh laa cash out...

Tq~ ^_^

Thursday, 12 February 2015

Study Virology

Posted by Nina Zizan at 2/12/2015 09:27:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

"Virology is the study of viruses and virus-like agents: their structure, classification and evolution, their ways to infect and exploit cells for virus reproduction, the diseases they cause, the techniques to isolate and culture them, and their use in research and therapy." Retrieved 12/2/2015 from News Medical, What is Virology, from http://www.news-medical.net/health/Virology-What-is-Virology.aspx

 Dalam bahasa senangnya, virology ialah subjek yang belajar tentang virus dan benda2 yang mempunyai sifat seperti 'virus' samada dari bentuknya, kelasnya dan juga cara ia berevolusi, cara mereka menjangkiti dan MEMPERGUNAKAN sel untuk mereka membiak,penyakit dan penyebab sakit itu wujud. Tak kurang jugak, teknik meng-isolate (mengasing/mendapatkan virus individu) dan cara meng-culture(membela) virus tersebut- dan juga kegunaan virus2 tersebut dalam bidang  penyelidikan dan rawatan terhadap virus itu sendiri.

*Mr. Google

Ms. Google

Yes!!! Untuk aku menterjemah ayat dari laman web yang aku dapat dekat atas tuu, kurang bermasalah bagi aku. *especially bila ada Google Translate yang banyak membantu.

Masalahnya sekarang ialah, aku ada 6lectures yang nak kena hadap/hadam, tapi aku LANGSUNG TAKDAK mood untuk berbuat demikian.
Serasanya lebih seronok menghadap HayDay di Redmi aku.... =_=


Introduce u to KSV
Dan, sepanjang aku cuba membaca virus ini, apa yang aku berjaya paham ialah...
"Karl Shafek Virus (KSV) adalah sejenis virus yang dah menjangkiti cell2 aku. Dia punya level of infection boleh dikatakan agak aggresive(acute), dan masalahnya virus KSV nii dah jadi some kind of chronic infection... Sebab KSV nii tahan lama laa jugak dalam cell2 hati aku..."
*sila muntah selepas membaca research statement Dr. Nina di atas. Retrieved from this very entry. =P

Kenapa aku suka dia? Yup, that is correct! Sebab, BUAT MASA SEKARANG, i am infected by KSVirus.

Done here. Nak makan, nak study*konon2nya*

Salam... Ciao...

Sunday, 8 February 2015

Cytology- Subjek Anti!!!

Posted by Nina Zizan at 2/08/2015 03:28:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Well3... Hari nii dah hari Ahad...
Besok Isnin....
Cyto, Microb n Hema menanti laa maksudnya....

For this week, 4th sem student of Meltech akan menghadapi 2 test- which is Cyto and Viro..
Viro? Viro? What???

Oh my...Ini adalah dua2 subjek alah....
SANGAT alah!

Besok-Isnin ada test1 Cyto... Jumaat pulak akan ada test1 Viro...
Next week pulak killer week! Penuh dengan Practical Test!!!

Dan besok ada test1 Cyto... Like what?
Cyto?


Normal Endometrial, i guess??? Mohon jangan percaya sangat, as I am not doing well with Cyto, yet? =P


This is rasanya adalah ACC- Adenocarcinoma (cancerous cell) which have to refer directly to gynaecology ASAP.
 
 See??? Aku sangat tak dak confident dalam Cyto... Bila aku tengok slide, bagi aku semua cell tuu macam sama jaa... Dah cemana aku nak bezakan depa??? :'( sangat2 nak naek hanginn

 Kalau subject2 laen, aku belajar dengan link-kan almost semua subjek tuu supaya aku boleh pusing2 ceritanya... Tapi, Cyto nii?? Dia macam stand alone jaa... Aku tak boleh nak ambek cerita dari other subjek untuk tambahkan/membantu kefahaman aku pasai Cyto nii... Sangat sadis! *jangan suruh aku link-kan Cyto dengan Histo. Time histo kitorang cuma belajar nak dapatkan slide jaa.. Tak belajar tengok2/interpret slide bagai.

Wish me luck. Konon2nya lepas type entry nii nak menghadap cyto pulak...
=_=

Assalamualaikum, have a nice day...
Anyyeong~


Friday, 6 February 2015

Manusia yang selalu typo~

Posted by Nina Zizan at 2/06/2015 12:10:00 am
Reactions: 
2 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

See? Tajuk ini mungkin akan membuat ramai orang terasa akan sengatannya... Specially kanak2 B1 itulahh, King Quenn Prince Princess Typo~


 Aku tak tau lahh kenapa... Tapi, selalunya(SELALUNYA LAA) aku adalah orang hijau di dalam gambar di atas... Hmm... Dan kadang2 tuu, sengaja jaa aku tak mau backspace, betulkan typo aku...
Sebab, aku expect.....


55/100 ... Another xpectation aku, lagi 45 itu mungkin tak mahir atau tak familiar sangat dengan BI

 So....
Hmm.....
Perlu kaa membetulkan typo?


Wednesday, 4 February 2015

Banyak Sangat Benda, Actually~

Posted by Nina Zizan at 2/04/2015 12:45:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

 Refer laptop, jam menunjukkan 12.29 a.m atau dapat digit army 0029...
Hari ini, hari Rabu... Yup, kelmarin- Selasa adalah public holiday.

Dan esok pagi2 lagi nak kena mengadap Study Case untuk Blood Bank punya subjek.
Tak cukup dengan tuu, akan termenghadap si Cytology kind off subjek anti yang bagi aku rupa cell tuu semuanya sama jaa, tapi rupa2nya adalah sangat berbeza...
*_* sila abaikan atau google sendiri kalau ada yang tak faham benda apayang sedang aku merepek nii...

Yup...
Seperti tajuk di atas...
Banyak sangat benda, actually....

Sangat banyak benda yang nak ditulis, yang nak diconteng dekat sini...
Tapi rasanya macam masa, ruang dan peluang yang tak mengizinkan...
Sibuk jaa dengan kelas, lab...
Kalau tak sibuk dengan dua tuu, sibuk dengan dua benda nii- hadap movie, tidoq...
Sangat kelas student life aku!!!

Kalau refer balik blog nii, entry "Malunya Jadi Orang Melayu..." adalah last entry aku tulis yang kinda ada kena mengena dengan hidup aku... Itu pun entry yang diconteng bulan lepas- January.

Sekarang, dan February. Kalau refer balek dengan schedule, memang yee laa jadual sangat10 padat dengan theory test, practical test. Sampai March jaa, sebuk pulak dengan final practical exam, final exam. Dan bila April sampai, means, aku mungkin akan tinggalkan tanah utara, dan menjengok KL sana- PPUKM... Dan sesungguhnya aku tak search langsung pasai PPUKM nii....

Actually, cemana hidup as practical student dekat sana? Challenging? Cemana survive?
Teruk x? Kaa happy go lucky? Staff dia macam mana? Boleh tak dia terima kekurangan student? Especially aku... Dan laa aku nii jenis yang sangat3 perlukan perhatian- locked eyes- bila someone mengajaq aku. Dan dah laa aku nii jenis lambat sikit nak pick-up... Sangat lambat actualy!

Dan...

Dah laa... Better aku tidoq dari pikiaq benda2 susah-serabut-otak nii...
Buat masa laa, belajaq jalaa dulu dekat UiTM nii... Kaut jaa laa dulu apa yang sempat...
Yang x sempat tuu, mohon sangat2 laa staff PPUKM (every lab) mampu mengajaq aku dengan bersabarnya... Dan mintak maaf awal2 kalau loghat utara kedah saya sangat susah untuk  difahami..
Sekian, terima kasih...
Assalamualaikum...
Nightio~


 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez