Nuffnang Leaderboard

Saturday, 24 November 2012

Program Pra-Diploma Sains UiTM*PD007* (MDAB) Kampus Pulau Pinang

eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


Allright...
Dah tengok tajok, kan?
Actually, entry kali ni Nina tulis sebab maybe akan ada bakal student program ni search tentang program nii.

Macam Nina dulu, search punya search, seriusly tak jumpak pun entry pasal 'Introduction To Pre- Diploma Science UiTM...

Maybe salah keyword kot time tuu.. maybe?

Okey... Intro...

Nina masuk program ni...
Seriusly satu sen pon tak keluar sama ada untuk bayar yuran kursus@kolej...
Semua free of charge...

Then...
Akan ada 6 kelas(subjek)...
Subjek Science ada 2...
Math pun ada 2...
Extra ada BEL dengan CTU...

Physics, Chemistry, Math I, Math II, BEL, CTU...

Physics Chemy macam biasa....
Ada kuliah, tutorial dengan experiments...
Experiment pulak bukan tiap2 minggu ada...
Selalunya 2minggu sekali...
Tapi serius, memang sangat gempak bila dapat buat experiment memandangkan dulu dekat sekolah jarang2 sekali baru buat experiment...
Dua2 subject nii, Nina dapat A-...
See? I got A- for Physics...
Ingat gi, dalam first kelas dengan Sir Zaki(Physics), Nina ada cakap "Saya tak suka Fizik nii sir... Susah..."
Paztu sir senyum ja and cakap, "Xpe, nanti saya sukakan awak dekat Fizik..."
Ha-Ha-Haa... Even Nina dapat A- for fizik ni, keTIDAKsukaan saye dekat fizik, rasanya memang tak kan hilang kot.....

Next, Math...
Yang ni memang kind of anti subject rr...
Dari sekolah rendah sampai rr tingkatan 3, math memang subjek kegemaran Nina...
Tapi bila naik form 4, start sakit pala, math pun terus jadi my enemy....
Math I and Math II...
Math I more to +Math rr...
Untuk dua2 subjek Math ni Nina dapat B...
Memang tak boleh blah laaa....



Then extra subjek...
CTU... CTU ni subjek Pendidikan Islam rr senang cakap...
Introduction tu apa2 tah... Panjang sangat, malas nak hafal...
Untuk subjek ni, takda gred, just Lulus jaa...
And lastly, BEL...
BEL ni kelas bahasa English...
And for this subj, I got A!
Hahaa... Bukan bangga, cuma sukaa...
Tapi, part acting dalam kelas ni TERsangatlah saya tak sukaa.... Serius, tak tipu....

Then, apa lagi yang korang nak tau tentang Pra-Sains?

Okey...
Pra-Sains ni terbahagi kepada tiga(3) jenis*senang faham ada 3 ni walaupun sebenaqnya ada 1 jaa...

1--> Pra-Sains Semester 1...
              Untuk semester ni, student mesti lulus SEMUA subjek dan dapat pointer 3 ke atas untuk LAYAK ke program Diploma... Sebelum korang ambek exam, nanti kena beli 'Pin Penerapan UiTM'.... Macam pin UPU tuu jugak rr... Then kena masuk student portal, and isi borang continuation study... So, sesapa yang lulus semua subjek, dapat pointer 3 ke atas, automatik akan dapat masuk Diploma....
Untuk masuk diploma pulak, ada dua jenis...

First Group; Memandangkan Semester Pertama Pra-Sains biasanya/popularnya dibuka bulan Jun... By the end of year student yang lulus Pra-Sains akan daftar Diploma dengan budak2 SPM untuk kemasukan kedua UiTM(around bulan 11@12)... ***Pra-Sains dibuka 2kali setahun macam kursus2 diploma yang laen jugak...***

Second Group: Lulus Semester Pertama, tapi kena daftar Diploma the next year on Jun...
Okey... Nina adalah salah sorang yang termasuk dalam student group nii...
Nina kena daftar next year sebab masa isi borang penerapan UiTM dulu, Nina ambek Diploma Teknologi Makmal Perubatan*MeLTech*(Sains Kesihatan)... Well, ini adalah disebabkan kursus2 Sains Kesihatan hanya dibuka sekali dalam setahun, iaitu bulan Jun... Sebab tuu kena register next year....

2--> Pra-Sains Semester 2...
           Bagi mana2 student yang tak memenuhi syarat untuk layak ke Diploma, diorang boleh go on dengan semester dua... Tapi dengan syarat pointer kena above 1.0@2.0.... Tak sure rr.... Tapi, isi penting yang nak gitau dekat sini, student yang tak lulus 1st sem, still ada peluang nak pebaik diri dalam sem ni... Sebab, Pra-Sains memang ada dua semester SAHAJA....

3--> Pra- Sains Semester 1...
           Bagi student pointer under 1.0 kot, diorang maybe tak boleh proceed dari Pra- Sains Sem 1 ke semester kedua.... So, nama student maybe akan digugurkan dari senarai nama student UiTM...

*************************************************************************

Mana2 student yang dapat tawaran untuk ke program ni*sebab tak layak ke diploma, just grab this chance!

*HINT* Kitorang dapat elaun RM300 sebulan.... =D
Dengan duit elaun tuu jugakla, Nina dapat beli harddisk WD Passport 1T...

*************************************************************************

***UPDATE 17/4/14-->
Right... Disebabkan sekarang nii dah ada beberapa perubahan yang dah dilakukan, so, rasanya saya nak kena update jugak2 entry nii...
Well...
1st, dulu, masa nina ambek Pra Dip Sains nii, nina ambek dekat Kampus Permatang Pauh, Bukit Mertajam, Pulau Pinang... Tapi, sekarang nii kampus untuk PD Sains dah ditukar ke Kampus Bertam, Kepala Batas, Pulau Pinang... See? Dan........... Kampus Bertam tuu ialah Kampus yang nina ambek diploma sekarang, Diploma Teknologi Makmal Perubatan...
Macam budak2 Diploma Sains Kesihatan*kitorang laa*, kitorang duduk kolej*asrama* dekat Kampus Permatang Pauh... Awal2 pukul 6.45am kitorang dah turun kolej, naek bas yang disediakan oleh UiTM, then pergi Bertam... Transport memang disediakan untuk student... Jangan risau, free of charge... Xde bayar2 tambang bagai... TAPI~!!! Kalau tertinggal bas, then ada exam kee apa2 yang penting dekat Bertam, carilah teksi kee, prebet kee, kee kalau rajin sangat, ambek lah bas luar pergi Bertam sinun... So, BANGUNLAH awal2...~! Bas paling lambat bertolak ke Bertam pukul 7.30 am... ^_^

And, perasan kan dekat atas nina xde sebut pasal subjek Biology???
Sebab, masa dekat Kampus Permatang Pauh, xde makmal and instrument2 untuk experiment untuk subjek Bio... Sebab tuu kitorang x belajar Biology... ^_^


=)
any question pasal program ni...
Boleh jaa tanya Nina terus...
Mana yang Nina tau, nina tolong...
Kalau tak tau, sorry laa erkk...
=)

WALAUBAGAIMANAPUN, nina lebih cadangkan korang contact dengan staff UiTM under program MDAB nii... Sebab diorang lebih arif tentang program nii... Dan, nina nak mintak sorry awal2 kalau apa yang nina tulis dekat atas tuu salah/tersilap... Harap maaf...

Salam!
Salam Maal Hijrah!
*late is better than never, right?
=)

*Sedikit info tentang MDAB, Pra Diploma Sains
*Pengenalan Untuk Subjek-subjek Pra-Diploma Sains UiTM PD007
*Pra-Diploma Sains*UiTM*, STPM?
*Surat Tawaran Diploma UiTM~

*BTW, kepada anda2 yang buat friend request dekat fb nina pasal nak tanya pra-dip nii, mohon hantar chat@msj@inbox nina dulu taw... sebab nina malas nak approve friend request yang nina xkenal... hahaa, sorry... thank u... ^_^

150 comments:

Anonymous said...

kak nak tanya sikit. akak masuk pra sains ni melalui MDAB eh? so, free of charge lah kan?

NiNa ZizaN said...

@Anonymous yup... semua free ofcharge... kolej, course, mmg xpayah bayar langsung yuran...
siap dapat elaun lagi tiap2 bulan... *so, make sure dah ada akaun Bank Islam rr...*
dapat tawaran kaa?

Anonymous said...

saya berminat nak apply tapi tak cukup syarat MDAB tu. so takde chance lah saya nak buat pre diploma ni rasanye :(

NiNa ZizaN said...

@Anonymous apply jaa dulu... kalau nanti tempat kosong ada banyak, diorang akan ambek jugak... selalunya macam tuu...

Anonymous said...

Nak tnye cket susah x pra ni?mane susah spm ke pra??riso gk xleh bwk subjek sains sbb spm ckp mkn?huhu;(

NiNa ZizaN said...

err.... mane susah spm kee, stpm?
kalau tnya mana susah antara spm dgn pra, spm rr susah... pra kita akan ulang balek benda yang sama, cuma ada 2 3 bnda ja pon yang baru...
*rasanya pra lagi senang, sebab ni dah masok kali kedua kita bljaq balek benda2 tuu suma*
tapi kalau tnya stpm, ituuu susah... >_<

Anonymous said...

Nina boleh x terangkan pasal pra dip sn ni skit...sy keliru la...antara stpm dgn pra dip....ramai ckp...pra dip susah...semua blja in bi...

NiNa ZizaN said...
This comment has been removed by the author.
NiNa ZizaN said...

saya ada buat new entry pasal pra-dip, stpm...

http://streetsof93story.blogspot.com/2013/03/pra-diploma-sainsuitm-stpm.html

Anonymous said...

Blh follow sy di http://shanaamiera.blogspot.com mohn sgt follw sy.thanks

NiNa ZizaN said...

@Anonymous d0ne f0ll0wing! :)

Nak sambung belajar :( said...

Akak nak tanya, macamana nak apply? Lepastu, saya pelajar lepasan 2011, boleh ke apply? :( diharap dapat membalas secepat mungkin

NiNa ZizaN said...

@Nak sambung belajar :( bolej jee~ akak lepasan 2010, tapi masuk 2012...
borang boleh print dekat sinihttp://www.online.uitm.edu.my/permohonan.cfm?id=PD...
then kena hantar borang tuu...
macam akak dulu, akak hantar dekat booth diorang, diorang yang hantar borang tuu dekat ITM... so~ kena hantar sndiri laa borang~

Anonymous said...

terima kasih kak. sebab akak peluang dan semangat saya nak belajar naik balik alhamdulillah informsi berguna, moga akak dan keluarga dirahmati dan diberkati Allah SWT :D

Anonymous said...

Kalau nak apply tu, semua negeri ada course yang nak ke??

Anonymous said...

Contohnya kita negari lain .boleh ke nak apply dkat ngeri lain?

NiNa ZizaN said...

@Anonymous rasa boleh jee~ sebab akak orang kedah, apply dekat ITM penang, dapat laa dekat penang...
Negeri lain2 course...
Macam kalau nak Sc yang ada Bio, rasa ada dekat Pahang.
Macam Penang kampus Permatang Pauh ada PD007*fizik*...
Penang kampus Balek Pulau, ada PD perdagangan...~

aini roslan said...
This comment has been removed by the author.
aini roslan said...

assalam kak nina , saya nak tanya kalau amik pra sains nie subjek saya boleh pilih atau memang dah di tetapkan ? lagi satu kalau saya amik subject yg mcm kak nina amik nie and pass saya boleh apply diploma kejururawatan ke event kejururawatan memrlukan subjek biology or science ?

Anonymous said...

Kakak.,sy nk tnya.,,sbject math n fzik tu susah x.,?risaw jgak neh.,,

NiNa ZizaN said...

@aini roslan subjek mmg dah ditetapkan~

boleh jee~
kak nina xde bio, tapi apply makmal perubatan*sains kesihatan* ^_^

NiNa ZizaN said...

@Anonymous hurm.. soalan ni macam SUSAH GILER nak jawab! hahaa
depend laa, kalau orang tuu suka math@fizik, diorang akan cakap senang..
tapi bagi akak yang mmg x suka 22 subjek tuu.. well, actually, xde laa susah sgt..
sebab kita kan dah bljar masa form4form5 dulu... >_<

aini roslan said...

@NiNa ZizaN ouh , kalau mcm tu okaylah . terima kasih kak nina .

NiNa ZizaN said...

@aini roslan no hal~ >_<

Anonymous said...

kak nina. nak tanya kalau untuk pra-diploma sains ni kita boleh pilih sama ada nak ambik bio atau physic ke ?

NiNa ZizaN said...

rasanya xblh.. untuk kampus yg ada dua2 subjek tuu,, wajib ambek both.. mcm akak dlu, sbjek bio xde, so ktorang bljr physic jelah..

Hazie said...

Salam akak, untuk borang mdab tu kan..
Pengakuan pendapatan tu untuk yg takde slip gaji je kan? Kalau mak tak kerja takpayah letak pgakuan pndptn tu an

Anonymous said...

Hmm.. sy spm last year. Bole apply lg ke ek :(

Anonymous said...

Permohonan mnda ni da tutup ke? Sobsob

Anonymous said...

assalamualakum . akak kalau masok sem2 utk pra kena bayar eh ? then macam mne nk mohon msok sem2 ?

NiNa ZizaN said...

@Hazie rasanya xpayah... akak pon xbuat.. sorry lmbat reply.. >_<

NiNa ZizaN said...

@Anonymous boleh jee, anytime.. saya masok pra dip masa 19tahon~ =)

NiNa ZizaN said...

@Anonymous xtau rr tutup bilaa... tapi, boleh apply bila2 jaa.. na lagi time uitm nk bukak ambilan pelajar nii.. apply cepat!

NiNa ZizaN said...

@Anonymous err... kena apply kee? xlaa... rasanya daftar 24 haribulan ni jaa.. n sambong as pelajar lama.. g daftar kolej then daftar akademik macam biasa.. rasanya xyah bayar.. elaun still dapat macam biasa.. =)nak lagi ok, tnya lecturer, penasihat akademik kamu~

jimmy laa said...

saya bukan science stream,dulu kat sekolah amek account.so agak2 bole ke masuk pra dip ni.lepastu nak masuk jurusan kejuruteraan elektrik kat penang?bole ker agaknye?

NiNa ZizaN said...

Rasanya tak blh.. Klw apply pon mybe akn dapat utk pra dip prdagangan jaa.... N mmg yee laa xleyh apply engineering utk dip nnti... Basic dr subject sc stream penting o_O better call uitm n tny diorg....

Anonymous said...

Akak saya nak tanya boleh ke apply masuk pra diploma tapi tak dpt result spm lagi. Sbb saya tgk ada kawan saya dah masuk untuk pra diploma ni. Kalau boleh mcm mana nak apply

NiNa ZizaN said...

@Anonymous err, setau akak, nak apply pra dip nii kena ada result spm dulu... hmm..
akak cuma tau 3 cara nak apply pra dip, yg laen tuu xtau laa...
1- kalau UiTM ada bukak booth MDAB*program pra-dip, pegi n ambek borang apply PD.
2- Kalau ada UiTM yg ala2 dekat dengan rumah, pegi UiTM tuu, cari Unit HEA*Hal Ehwal Akademik, and mintak borang apply.
3- Paling senang, masok laman web UiTM, download borang apply PD, print, isi, then buat laa apa2 yg borang tuu mintak, then antar dekat UiTM....

Anonymous said...

Salam,akak , Pra Diploma Sains ni hanya khas untuk MDAB sahaja ke? Kalau orang yang berkemampuan and nak apply tak layak ?

Anonymous said...

akak, saya nak tanya, apa peluang pekerjaan yang saya dapat kalau ambik pre diploma ni?

Grace Joikon said...

borang mdab tu apa ye? Mana nak apply?

k!$aH sye said...

Assalamualaikum... kak nak tanya.. macam mana nak mohon program pra diploma sains ni ye??

Fazril Farhan said...

Nak mohon MDAB nie kena melalui permohonan UPU atau mohon terus dekat student portal ?

Anonymous said...

assalamualaikum.
akak,saya nak tanya.kalau saya ambik pra diploma sains ni,saya boleh pilih nak sambung dlm bidang apa2 yg berkaitan dgn sains atau pihak uitm dah tetapkan? saya minat subjek maths&addmaths tapi tak berapa nak minat subjek sains

NiNa ZizaN said...

@Anonymous boleh jaa... ^_^

NiNa ZizaN said...

@Anonymous hmm... pra diploma nii just PLATFORM utk kita ke DIPLOMA.. so, nnti pluang keja sama jaa mcm student lpasan diploma yg laen... *err, faham x? =_=

NiNa ZizaN said...

@Grace Joikon MDAB tuu nama khas utk program Pra Diploma nii.. sllu orang pngl MDAB jaa... pasal apply borang...
saya cuma tau 3 cara nak apply pra dip...
1- kalau UiTM ada bukak booth MDAB*program pra-dip, pegi n ambek borang apply PD.
2- Kalau ada UiTM yg ala2 dekat dengan rumah, pegi UiTM tuu, cari Unit HEA*Hal Ehwal Akademik, and mintak borang apply.
3- Paling senang, masok laman web UiTM, download borang apply PD, print, isi, then buat laa apa2 yg borang tuu mintak, then antar dekat UiTM....

NiNa ZizaN said...

@k!$aH sye eherm3... again, diulang.. ;D
akak cuma tau 3 cara nak apply pra dip, yg laen tuu xtau laa...
1- kalau UiTM ada bukak booth MDAB*program pra-dip, pegi n ambek borang apply PD.
2- Kalau ada UiTM yg ala2 dekat dengan rumah, pegi UiTM tuu, cari Unit HEA*Hal Ehwal Akademik, and mintak borang apply.
3- Paling senang, masok laman web UiTM, download borang apply PD, print, isi, then buat laa apa2 yg borang tuu mintak, then antar dekat UiTM....

NiNa ZizaN said...

@k!$aH sye eherm3... again, diulang.. ;D
akak cuma tau 3 cara nak apply pra dip, yg laen tuu xtau laa...
1- kalau UiTM ada bukak booth MDAB*program pra-dip, pegi n ambek borang apply PD.
2- Kalau ada UiTM yg ala2 dekat dengan rumah, pegi UiTM tuu, cari Unit HEA*Hal Ehwal Akademik, and mintak borang apply.
3- Paling senang, masok laman web UiTM, download borang apply PD, print, isi, then buat laa apa2 yg borang tuu mintak, then antar dekat UiTM....

NiNa ZizaN said...

@Fazril Farhan direct ke student portal jaa...

NiNa ZizaN said...

@Anonymous kamu blh pilih bidang apa2 jaa yg kamu minat.. ^_^ xde tetap2 bagai...

Anonymous said...

Salam kak nina. Boleh x kalau kita x nak duduk kat asrama?

NiNa ZizaN said...

@Anonymous hmm... pasal stay asrama tuu, student smester 1 utk semua program mmg wajib ddok asrama laa..

Syafa AQira said...

kalau saya dapat pra sains.then boleh x sambung ambil medic ke atau farmasi.

--memang semua kampus ada subjek yang sama untuk prra sains?

NiNa ZizaN said...

@Syafa AQira utk pra sains, sbjek yg ada adalah chemy, physc, bio, math I& math II, CTU n BEL...
Semua kampus ada sbjek yang sama...
Dari pra-sc, blh apply farmasi... Medic xsure laa pulak... =_= tapi batch kitorang, mmg ada sorang budak farmasi yang asalnya dr pra dip sains ^_^

Anonymous said...

akak, xde biology ke?

Armine Denise said...

Salam akak, nak tanya. So yg ada exam phy, shem, math 1&2, ctu, and bel je kan? bio ta de kan? untuk pra sains ni biasa dieorang hantar dekat mane ea?

Nina Zizan said...

@Armine Denise hmm... biasanya diorang hantar yg paling dekat dengan umah kita... kalau kena hantar jaohh tuu, maybe sebab bnyk tmpat kosong dkt kampus yg jaoh tuu... hmm... skrang nii sbjek bio dah ada dkt kmpus penang.. so, adalah bio-nya ^_^

Nina Zizan said...

@Anonymous skrg dah ada subj bio dkt kampus penang ^_^

Ramli Blues said...

akak nk tanyer sebelum sy mohon pra diploma ni ..sy ade mohon program lain ..akak rse permohonan sy ditolak ke? sbb sblum nie sy xtau agy pasal pra diploma ni :(

Nina Zizan said...

@Ramli Blues tolak ke xtolak tuu, akak pon xsure...? tapi, kamu mohon program apa??

Ramli Blues said...

pra diploma sains

Nina Zizan said...

@Ramli Blues err... kamu mohon prpgram apa selain PD sains tuu? ^_^ itu yg sy tanya... hahaa

Fatin said...

assalam,kak.nk tnya. kalau mcm kita apply je pradip sains sbb tkut tk dpt upu. then, kita dapat kn. tp bila upu keluar, kita dpt dip upu pulak. kalau kita tolak pradip tu boleh tak?

Nina Zizan said...

@Fatin boleh jaa... tapi kena inform UiTM laa kalau nak tolak tawaran pra dip nii *tuu pon klw sblum nii dah pernah comfirm dgn uitm nak masok Pra dip nii.... even klw dah masok uitm utk study pra dip nii, then dapat twran laen yang lgi baek, time tuu pon blh berenti jugak...

Fatin said...

@Nina Zizan pradip ni ada kt semua uitm ke?

Nina Zizan said...

@Fatin xlaa semua, tapi kebanyakannya memang ada laa...

Anonymous said...

salam akak, saya bekas pelajar pra-dip sains 2013 di uitm arau... saya pun apply dip teknologi makmal perubatan...sekrang tengah tunggu nak daftar bln 6 ni...saya jadi junior akak lah nanti.. :)

Nina Zizan said...

@Anonymous hahaa... seriusly??? nama apa? ada fb? ^_^

Nur Asmidar said...

Salam akak.. sy bru lpas spm..then, sy ambik aliran sains.. subject sains sy kimia, bio n fizik..so, fizik n bio sy dpat C .. +math E , Bi C.. sy nk tnye akak..layak x sy apply pre-diploma? Klau sy ambil pra-sains mcm mna? Ok x? Lastly, sy daa post borang..so, bila keputusan pngambilan plajar utk pre-diploma akan kluar?

Nur Asmidar said...

Salam akak.. sy daa post borang pre-diploma.. so, bila agaknye kluar kputusan pngambilan plajar pre-dip ? Boleh check online x kak?

Nina Zizan said...

@Nur Asmidar wsalam... hmm... tawaran pra dip nii, xsure laa blh check online ke x... sebab akak dapat call dari uitm, n diorang yg inform directly akak dapat tawaran pra dip tuu... n jyeah.. tntg result awak tuu, akak apply pra dip dgn result spm bio c phy d chem +math e... kan? insyaALLAH, dapat tawaran nanti... ^_^

Marina Mahajid said...

Add Math pra diploma susah tak ? Lagi susah spm atau pra diploma ?

Nina Zizan said...

@Marina Mahajid hmm.. masa pra dip nii, student just bljar bnda2 yang dah bljar time spm dlu... ada laa 2@3 topic baru... so, xda laa susah actually... yang susahnya, maybe, sebab form4+form5= 2tahun... tapi pra-dip just 4bulan jaa study... maybe yang tuu laa yang susahnya... nak kena catch-up dengan final exam... tapi, tuu pon actually xpayah risau sangat.. sebab markah penoh x bgantung spenohnya dengan final exam.. akan ada quiz+test yang akan bagi kita carry mark... so, kalau carry mark ok, xdalaa tension sgt dengan final exam.. =)

Anonymous said...

akak saya dapat masuk pra sains awal bulan jun 2014,contoh kalau saya dapat 3.00 pointer ke atas for first sam.bila saya boleh masuk diploma for engineering?

~ Gadis Kampungan ~ said...

Kak.. saya nak tanya.. senang kaa exam pra diploma sains.. and saya naa tanya mcm mn nak dptkan pointer yg tinggi...

~ Gadis Kampungan ~ said...

Kak sya nak tanya.. exam pra diploma nie sama mcm kat sklh menengah kaa??

Nina Zizan said...

@Anonymouskemasukan nov 2014 nnti dah blh sambung diploma engine tuu... ^_^

Nina Zizan said...

@~ Gadis Kampungan ~ err... macam mana nak dapatkan pointer yang tinggi? hmm... score dalam semua subjek, comfirm pointer tinggi~! then, exam pra dip nii, sangatlah berbeza dgn sekolah mnengah... kamu exam, sama jaa macam budak universiti yang laen peringkat diploma.. akan ada test+quiz... markah2 test+quiz tuu akan digabung dengan markah paper final exam kamu...

Anonymous said...

Akak nak tanya, kalau nk masuk pra-dip sains ni, result spm subjek chem, bio, physic ngn addmath kurang2 kena dpt berapa?

Nina Zizan said...

@Anonymous +math kepujian... n lulus salah satu subjek sains(bio@chem@phy@sc tmbahan) tapi +math akak dlu E.. =_=

aini sofia said...

Salam Akak, nak tanya. Kalau xde akaun bank Islam mcm mana ye? Sy dpt program pra dip sc MDAB di uitm, kuala pilah. Tapi sy xkuat bahagian sc n bi? For bi mcm mana Akak skor A or mmg dr Spm dlu akq teror bi? Fizik , kimia, n bio lagi laaa sy dpt D.. Tapi Add math n math boleh laa.. So nak tips nk skor subjek ni ye. Masa kelas dia mcm mana pula ye?

aini sofia said...

Salam Akak.. Nak tanya kalau xde akaun bank Islam macam mana ye? Sbb sy lapor diri 1 Jun ni.. Mcm mana Akak skor bi? Ke Akak memang teror english dr spm lagi? English sy xbpe nk bgus n subjek fizik kimia n bio lemah dpt D. So , nak tips boleh? Mcm mana dgn masa ke kelas ye?

Nina Zizan said...

@aini sofia yang tntang Bank Islam tuu, better buat ASAP.. Seriusly, ASAP.. lepas dah buat acc tuu, pegi bagi tau sesiapa dekat Unit Bendahari UiTM nmber akaun kamu...
Hmm... Skor BI... akak banyak tengok movie BI jaa... Then, kalau boleh subtitile movie dalam BI, bkn BM... BI nii kena banyak praktice jaa setau akak... =_= Fizik kimia bio nii, better kamu banyak tanya dengan lecturer.. xfaham jaa, tanya jaa lecturer.. diorang akan sgt tbuka nk mmbantu bdk2 MDAB...! ^_^ kelas... kelas macam biasa, 2jam.. kelas tbahagi kepada 2 utk subjek asas, n 3 bahagian utk subjek sains... Kuliah, Tutorial, n Makmal...
Contohnya kamu kumpulan A1.... Dalam kumpulan A1 nii maybe ada 15 orang.. Untuk Kuliah, A1 akan bgabung dngn A2... So, lbh kurang 30 orang laa dalam kuliah... Tutorial pulak mmg A1 jaa yang ada dalam kelas.. So, masa tutorial nii laa kamu blh study lebih detail dgn lecturer... Then makmal(lab)... Better study lab manual awal2... Senang faham, senang buat lab.. Lecturer akan bagi terangkan cara2@apa2 yang korang kena buat scara ringkas.. Then korang2 akan proceed buat lab... Tapi lab mmg yang tbaek laa. ^_^ Goodluck!

Anonymous said...

Salam kak.. betol ke second intake permohonan ke ipta akan dibuka pada bulan november 2014? Sy result daa cantik.. tapi sy xpandai nk pilih course.. sbb tu sy xdapat apa2 tawaran drp upu lagi.. sedih rasa.. sy ambik aliran sains mse form 5.. agak2.. course ape yg sesuai dgn sy? Sbb fzik n bio sy C.. sy kebinggunan la kak.. help me! :'(

Nina Zizan said...

@Anonymousyup.... around nov.... kamu minat apa? phy? bio? nak study nii, kalau minat, senang sikit nak follow.....

Anonymous said...

Sy minat dalam bidang bio... klau second intake sy ambil kos pengurusan ladang kat uitm.. mcm mna? Ok x? N sy brcadang nk ambil kos perikanan kat utm.. hurmm... kak ada cdangan lain x selain drp kos tersebut? Sbb second intake ada dua pilihan je kan?... sy dpat 7 kredit n b.mlayu, pai n sejarah sy A- .. bi sy plk C ..

ahmad farhan said...

Aslmkum sis.. klo sya dpt mdab blh tukaq xkos... sya mntak pra perd..sya nk tukar g pra sains.. time spm sya xambek subject kimia fizik bio.. asa2 blh tukar x?? Satu lgi... umur paling tua kt sna umur brapa??

Nina Zizan said...

@ahmad farhan hmm... pasal kos tuu, rasa mcm xboleh.. sbab student mmg kena asas utk subjek2 tuu.. pra-dip nii cuma sbgai ulang kaji n pluang kedua utk masok u... so, basic subjects kena ada at least... umur plg tua tuu, xpasti laa pulak.. tpi dlu nina ambek pra-dip masa umoq 19...*yg paling tua dlm batch kitorang rr =)

Nina Zizan said...

@Anonymous sorry... sgt xperasan komen kamu ini... sorry xreply... =( tapi, result kamu sgt cantek ^_^ dah sambung bljaq skrg?

mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan said...

salam...kak.nina...saya apply pra diploma sains..then saya hantar borang dekat uitm shah alam...disebabkan saya letak alamat rumah saya dekat borang tu alamat rumah saya di shah alam..jadi saya takut uitm menempatkan saya di uitm area selatan... pastu baru2 ni saya berpindah ke perak...then saya buat surat ke pihak mdab untuk menempatkan saya di uitm permatang pauh.. agak2.. pihak uitm layan tak permohonan saya? mohon penjelasan... terima kasih..

Nina Zizan said...

@mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan hmm... kalau soal pengurusan pljar nii, akak xtau sgt... nii soal orang pejabat nii.. mungkin diorang akan tempatkan ihsan dkt penang... tapi kalau ihsan dapat dkt kampus area shah alam, rasanya ihsan still blh apply mintak tukar kampus lepas daftar sana... rasanya lahh.. sorry, xdapat mbantu kalau soal mcm nii... sorry... :(

mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan said...

terima kasih...

Nina Zizan said...

@mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan tq jugak sudi mjengok... goodluck~! ^_^

mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan said...

salam..kak nina...alhamdulillah saya dpat pra diploma sains dekat kampus permatang pauh.. thanks dekat akak sbb bagi information yang berguna..keep it up...thanks..

Nina Zizan said...

@mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan jyeah3x~!!! tahniah~! nanti sbljar dekat bertam laa erk? tahniah~! slmat mnjadi pelajar UiTM~! ^_^ welcome aboard!

mak cik hanim said...

salam nina,makcik nk tya ni ank makcik baru dapt result sem 1 pra dib sains,malangnya pointer kurang dari 3 jadi dia kena sambung sem 2.Mak cik nak pendapat adakah perlu sambung sem 2 tersebut atau apply kat tempat lain saja.Tolong ye dah pening mak cik dok pikiaq ni

sharatul norhafiezah said...

kak saya tak lepas sem 1 .. jadi saya kena ambil sem 2 .. erm ok kaa kak kalau saya ambil sem 2.. ada kaa kawan2 kakak yg ambil sem 2 .. tolong reply kak .. saya buntu nie tau kakak ..'

mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan said...

salam...kak nina..nak tanya kolej dekat bertam tak siap lagi ke?

mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan said...

salam...kak nina...utk pelajar pra diploma dapa tak kad matrix??

Nina Zizan said...

@mak cik hanim wsalam makcik... nina mntak maaf sangat2 sebab reply lambat... xtau kenapa blog xboleh bukak... kawan2 masa nina dlu pun ramai xlepas sem 1... lepas tuu, kebanyakkan diorang llus sem 2...

Nina Zizan said...

@sharatul norhafiezah ramai jugak...batch akak dlu sangat ramai yang xlepas sem 1... dalam kelas kecik kitorang tuu adalaa dalam 4 5 orang yg lulus... then diorang sambung sem 2, and ramai yang lulus dari situ... =)

Nina Zizan said...

@mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan nope... xsiap lagi.. dgq crita dalam blan 1 @ 2 nanti stdent bertam yg stay matang pauh akn dpindahkan ke bertam.. tapi, kitorang2 pon xsure lagi... haruslaa dapat kad matrix kan... =_= xpayah laa risau

mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan said...

hehehehe...thanka kak nina.. akak paling banyak membantu saya!! appreciate it :D....

Nina Zizan said...

@mUhAmMaD iHsAn SuLaiMan no hal.... =) goodluck2~!!

ツwElcom3 tO my wΓΆrlÐ said...

boleh tak bagi email??
sbb banyak nak tanye...

ni email sy.. ainnazurarosli@gmail.com

tolong email ye. amatmemerlukan bantuan sis T_T

Aimi Nabilah said...

Assalamualaikum akk..klau nk msuk pra dip ni kn..brpe ya fees kne byr? Sya nk preapare

Nina Zizan said...

@Aimi Nabilah wsalam... =) xdak kena bayar papepon... yuran pengajian+penempatan(asrama) semua under UiTM... kita datang belajar jee... Lagi satu, kalau nk prepare awal2 nii, better buat akaun Bank Islam... Sebab nanti akan dapat elaun bulanan, dn UiTM cuma nak ada akaun Bank Islam jaa.. Kalau dah ada akaun, ok laa... xpayah buat baru... =) good luck!

Anonymous said...

Assalam kak, boleh ke kalau dkt sekolah aliran akaun tapi nak try pra dip sains? Sebab mmg minat sgt sains cuma time pmr tak serius tu yg dpt akaun. Terimakasih kak.

Anonymous said...

Assalam. Akak nak tanya, macam mana nak apply pra dip? Dia ada sekali masa nak apply diploma upu tu ke kak? Tak tahu dah nak tanya siapa. Semua cakap tak tahu. Ni pun nasib jumpa blog akak.

Anonymous said...

Akak pra dip ni mmg kena masuk melalui mdab ke?

Nina Zizan said...

akak cuma tau 3 cara nak apply pra dip, yg laen tuu xtau laa...
1- kalau UiTM ada bukak booth MDAB*program pra-dip, pegi n ambek borang apply PD.
2- Kalau ada UiTM yg ala2 dekat dengan rumah, pegi UiTM tuu, cari Unit HEA*Hal Ehwal Akademik, and mintak borang permohonan PD.
3- Paling senang, masok laman web UiTM, download borang apply PD, print, isi, then buat laa apa2 yg borang tuu mintak, then antar dekat UiTM....

alamat UiTM boleh check dekat sini --> http://online.uitm.edu.my/permohonan.cfm?id=PD

utk apply pra dip sains, kamu mmg perlu dari aliran sains... klw x, kamu cuma blh apply pra dip pdagangan jee... xblh pra sc...

dan macam baru jumpak jaa laman web nii... try laa jengok... tapi akak xtau sgt pasal lawan web nii. UiTM dah update system kot...? --> http://www.online.uitm.edu.my/ined/KKB/index.cfm

kalaw salah info, mntak maaf awal2 laa erk.. sorry.. btw, goodluck... =)

Anonymous said...

Bukankah pra dip ni utk pjar2 yang lemah je?

Muhammad Affuwan said...

Kak bukan ka pra dip ni utk pelajar yg lemah dalam plajaran?

MEERA said...

Assalamualaikum akak nak tanye setahu saya pra diploma sains ni ade 2. Sains fizikal & sains biologikal. So bila kita dpt pra dip sains ni kite bole pilih ke samada nak sc fizikal atau sc biologikal? Dan lagi 1 lepas lulus pra dip ni bole ke nak sambong diploma kt ipta lain atau mesti dkt uitm jugak? Terima kasih ye kak bg info2 mcm ni :)

RidhaAfiq 97 said...

Salam sis. Kalau saya dulu dari aliran perakaunan. Amik course pra-sains boleh ke?

Nina Zizan said...

@MEERA Waalaikumussalam... Sc mmg ada fizikal@bio... Tapi, utk program MDAB nii, sepatutnya belajaq dua2(fizik and bio). Tapi, 2 subjek nii depend dengan kampus tuu sendiri actually. Macam kawan akak, dia Pra Dip dekat kampus Pahang- dia kena ambek dua2 fizik n bio, sebab kampus dia ada dua2 subjek tuu.. Tapi akak dekat kampus Penang- kampus penang ada subjek fizik jaa, so akak bljar fizik jelaa, xbelajar bio.
Lepas dah lulus pra dip- student akan masok program penerapan ke diploma- maksudnya dengan lulus Pra dip nii, kita dah save tempat kita utk diploma nanti, automatically. So, ruang utk kita ke diploma tuu macam dah terjamin laa... ^_^

Nina Zizan said...

@RidhaAfiq 97 Hmm... Xboleh... Sebab pra dip nii macam revision semula apa yg dah bljar masa SPM... so, kalau xada basic, xboleh laa nak buat revision ann... Tapi, kalau nak apply pra dip perdagangan boleh laa...

Anonymous said...

Akak, tumpang tanya. If saya dpt 3.00 pointer untuk pra sains, apa probability dia untuk saya dpt course pilihan pertama yg saya isi dekat upu penerapan?

Nina Zizan said...

@Anonymous hmm... probabilitynya adalah 80-90%, rasanya... tapi mmg slalu yg lulus PD akan dapat 1st choice... kawan2 akak mmg setau akak dapat 1st choice...

Anonymous said...

Kak nak tanye melalui pra sains ni boleh ke nak jadi doctor ?

Nina Zizan said...

@Anonymous kalau kamu buat yang terbaek, insyaAllah, boleh... Cumanya, susah laa sikit kan nak apply untuk medic nii... Banyak jaa laluan untuk jadi doktor.. Macam akak, dari pra-dip, ke diploma makmal perubatan, dan kalau result diploma akak elok/baek, boleh jaa nak apply medic. ^_^ ***kalau impian tinggi, kena ingat laa, usaha pun kena tinggi... Dan, untuk pengetahuan kamu, ramai jaa pensyarah UiTM yang asalnya dari pra-dip nii ^_^ usaha diorang tuu yang bawa diorang ke tempat sekarang. So bagi akak, kalau lecturers pon blh buat, kita pon mesti boleh gak ann?! =) good luck!

Nina Zizan said...

@Muhammad Affuwan iya... pra dip nii sebenaqnya dibuat sebagai peluang kedua utk diorang2 yg masih bminat nak belajar... mungkin sebab masa SPM dulu maseh xberapa nak sedaq kediri (macam diri ini)... so dengan pra-dip nii laa UiTM bagi peluang dkt bumiputera especially untuk org melayu yg still nak belajaq. yes,pra-dip utk orang yg lemah dlm pljaran... tapi, tuu tak bermaksud kitorang sangat3 lemah, kan? semua manusia pon berhak untk peluang kedua, kan? ^_^ good luck 4 ur future btw... =)

Muhammad Affuwan said...

Terima kasih kak....sya ada lgi stu soalan...klau org yg berkemampuan pon bleh apply ka?

Nina Zizan said...

@Muhammad Affuwan semua orang pon boleh apply. cuma kalau orang yg bkemampuan yg apply, rasanya susah laa nak dapat.. sebab pra-dip MDAB lebih utamakan orang2 dari keluarga yang kurang berkemampuan....

Anonymous said...

Hai kak, nak tanya, after ambil pra dip sains ni, nak sambung tesl dekat diploma boleh ke ? Sebab saya bak ambil tesl dkt diploma, so mana better, ambil pra dip sains or perdagangan ?

Shin Min Rin said...

Salam kak. Saya nak tnya kalau uniten dengan pra sains, patut yg mana sy amik since uniten un sy dpt course engineering cuma bayaran smua tu ptptn la. Tapi pra sains awam so sy tgh dilema patut amik yg mana. Help meh;;

Anonymous said...

Akak, i just got my result. Alhamdulillah layak naik taraf. Terima kasih banyak banyak kak, sebab baca review akak la saya rasa a bit yakin nk masuk pra sains ni. :)

Anonymous said...

Assalamualaikum akak....sye tk lps sem1 ni sbb pointer sye kurang drp 3 so sye nk smbung utk sem2, mcm mne nk smbong ye nnti uitm bg surat ke???

Nina Zizan said...

Xsilap, boleh jaa ambek tesl tuu. Ofcoz laa pra sains better sbb klaw sc, nnti utk pilih dip, besar skala kursus kita blh pilih. Kalau pdagangan, nnti xbyk course yg kita dbenarkan pilih.

Nina Zizan said...

Kalau uniten, dip ataw apa?? Hmm... Bgi akak, nii semua depend dgn diri... Kamu minat yg mana?? Sebab kalau ckp yuran, klw ambek pra dip nii, nnti utk diploma ttp kena bayar yuran... Cuma, tgk laa beza brapa yuran antara 2 2 tuu....

Nina Zizan said...

Btw, kawan akak ckp, kakak dya uniten... N yuran sgt mahal... Tkejut jgk akak yg mdengar... *xperlu dnyatakan yurannya disini... Entry ini xbmaksud mpertikaikan institusi laen ✌☺

Nina Zizan said...

Alhamdulillah.... Tahniah!!!!! Another junior yg bjaya.... 😁 So smbg diploma apa?????

Nina Zizan said...

Hmm... Xrasa ada surat2 bagai.. Tau kan tarikh senior daftar masok uitm balek brpa hari bulan?? Kamu pergi jaa daftar kolej.. So, skrg dh senior laa kiranya. N try laa check stdent portal nnti... Dh blh daftar sbjek ke belom...

Anonymous said...

Salam kak , saya pelajar lepasan spm 2014...sy dah apply pra dip perdagangan...actually keputusan penawaran dh kluar 18.5.15 ... Tapi sy check pd laman web uitm...tetapi malangnya saya tak berjaya smbung pra dip...saya ada tnya staff uitm kenapa sy tak diterima...dia ckp sy perlu tgu untuk beberapa hari bg mengesahkan keputusan kemasukan sbb pihak uitm proses penawaran mereka berperingkat...cuma nak tahu...pra dip ni ade first and second intake ke?? Sbb sy harap sgt dpt masuk, sbb sy masih nak smbung belajar...Harap akak reply :)

cha said...

Salam akak... Sy mohon pra dip menerusi borang mdab yg sy dload...sy dah post pd pihak uitm sebelum tarikh tutup...actually keputusan penawaran kemasukan dh keluar pd 18.5.15 ...bila sy check sy tak ditawar .... Tp sy tnya staff yg bkerja di uitm ttng ni .. Dia ckp tggu utk beberapa hari , sbb pihk uitm proses penawaran ni berperingkat...betul ke kak? Sy cuma takut tak dpt je, mohon reply :)

Nina Zizan said...

Iyaa.... Ada 2nd intake... Mcm akak ckp laa, hntar jaa borang pmohonan... Kalau quota xckp lagi, diorg akan ambil student2 yg apply even xckp syarat... Goodluck yaa!!! 😁

Anonymous said...

Salam kak...saya nak tanya kalau mohon MDAB mmg gaji kasar ibubapa kena 3K ke bawah ja ka?kalau lebih mmg x boleh mohon ka?sbb saya berminat nk msk pra-diploma ni..harap membantu πŸ‘‰πŸ‘ˆ

Nina Zizan said...

Hee... Syarat first nk mohon mdab, mmg gaji parents kena low 3k.... Sorry.... ☺

Anonymous said...

assalamualaikum kak. hihi, Alhamdulillah saya dapat pra dip sains tpi fakulti sns gunaan.. boleh tak saya amik kos engnerng utk dip nanti? In sha Allah :)

Nina Zizan said...

Iyaa, pd mmg under sc gunaan ✌ boleh jaa... Dh ambek pd science nii, utk dip nnti mmg almost semua choice kita boleh pilih... ☺ tahniah! Goodluck! πŸ‘

Anonymous said...

Salam akk . Mdab ni ada pra perdagangan kan ? Program ni ada sec intake tak?

Nina Zizan said...

Iya, ada pra pdagangan.... Dan iya, ada jgk 2nd intake... Goodluck yaa ☺✌

Tajuddin Din said...

assalamualaikum kak. bila lagi ada pengambilan kali ke-2 untuk tahun ni kak. ?

Nur Alia said...

salam akak. campus pra dip tu based on alamat uitm yg kita hantar tu ke

Nur Alia said...

kalau dapat pra dip tu kita belajar dkt cawangan uitm yg kita hantar borang tu ke?

Bearbee ` said...

Kak saya ada mohon diploma sains UPSi ngan UITM...UPSI tu syarat pass2 je kakak rasa dpt masuk tak...dn uitm tu pula..tak cukup syarat subjek sains...dia minta 2C 1D..tpi saya dpt 2D 1C...kakak rasa ada peluang tak?...lgi satu saya nak hantar borang pra diploma sains...bila boleh dapat ya ?...and hmm dorang akan bagi juga ke diploma sains biarpun dah hantar borang pra diploma..mohon kakak jawab segera makesehhh...

Anonymous said...

Salam. Nk tny, klu kt sek x ambk aloran sains, tp sgt berminat nk ambik medic (jgn ketawa. Sgt semangat if kesempatan), boleh ke ambil pra sains? Tak kisah berapa lama steps/proses belajar. But mcm mna pn nk ambil medic (if masih ada peluang)... thanks!

athirah_abdul said...

assalamualaikum kak..sy nk tnya.. adakah pndptn kluarga lbh drpd yg ditetapkan tu..dpt prog pra dip sains ??subject sains sy ook cuma addmath shja yg tk brpa bgus.. n adkh sy boleh ambil.medic after pra dip sains ni..

Nina Zizan said...

FIRST OF ALL, SORRY BANYAK-BANYAK KEPADA KAMU-KAMU YANG BERTANYA SAYA SOALAN... SAYA, BETUL-BETUL TAK PERASAN ADA KOMEN YANG PENDING DEKAT BLOG NI. SERIOUSLY, SORRY. Macam Nina dah pesan dekat sidebar Nina, kalau tanya soalan dekat blog|fb|email, memang Nina susah nak reply. Sebab tuu, Nina sarankan, WhatsApp Nina. πŸ‘Œ

30 Oktober 2015, Nur Alia.. (For real, 2015 punya komen Nina tak tahu pun ada tengah 'pending'... Sorry sooooo much!!! > Nope... Kamu bukan 100% akan ditempatkan ke kampus yang kamu apply. Depend dengan pihak UiTM nak tempatkan kamu ke mana. πŸ‘ŒπŸ‘

22 March 2016, Bearbee.. > UiTM akan tawarkan kos paling tinggi- yang kita layak. Kalau kamu apply both dip and pra-dip, tapi macam kamu cakap, syarat tak cukup (kamu kena faham, selepas pilih students yang lengkap syarat, SEANDAINYA masih ada status quo/jumlah bilangan student belum mencukupi bagi kos tersebut, U akan ambil pula students yang tak cukup syarat untuk kos tersebut), andai kata status quo masih melayakkan kamu ke dip, UiTM mungkin akan serap kamu ke dip je terus. Tapi, andai kata quo dah penuh, kamu mungkin akan ditawarkan ke pra-dip. πŸ‘ŒπŸ‘

18 September 2016, Anonymous.. > Harap maaf. Pra-dip sains hanya untuk pelajar aliran sains masa SPM. Pelajar SPM yang bukan aliran sains hanya dibolehkan untuk masuk ke Pra-Dip Perdagangan. Kamu betul-betul nak medic, kena masuk mana-mana diploma dulu, then baru boleh apply degree medic, RASANYA. Maaf, saya tak arif bab ni.. πŸ‘‰πŸ‘ˆ Maaf, andai salah informasi.

22 May 2018, Athirah_abdul.. Bab ni pun, actually akak tak pasti. Tapi, setahu akak, masih dibolehkan untuk ke pra-dip. Cuma tak pasti kamu masih akan dapat elaun bulanan atau tak dari UiTM. Sorry, soalan ni akak tak yakin nak jawab. Kamu boleh semak syarat kelayakan apply bidang pelajaran dekat sini, http://pengambilan.uitm.edu.my/e-syarat/2017 ... Harap membantu sedikit... 😊

Done reply komen... Saya tahu, saya tak dapat membantu kamu-kamu yang dari dulu (2015 😢, still can't believe it), tapi saya harap komen saya kali ni dapat membantu mereka-mereka yang baru menjengok blog Nina di tahun 2018 ni... Terima kasih datang menjengah, dan minta maaf tak dapat membantu/beri informasi tepat. πŸ‘‰πŸ‘ˆ Terima kasih. Have a nice, good day... 😊