Thursday, 2 May 2013

Pengenalan Untuk Subjek-subjek Pra-Diploma Sains UiTM PD007

Posted by Nina Zizan at 5/02/2013 11:01:00 pm
Reactions: 
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Hey dude! Kembali ber-blog...
*sorry, saya MEMANG kasar... tapi... aku bukan tomboy!!!!!*

 Okkey...
Malam ni, entry akan berkaitan tentang 'belajar'...
Nina malas nak merapu panjang2, so, kita direct terus ye?

************************************

Subjek untuk Pra-Diploma Sains UiTM PD007, di kampus Pulau Pinang...
*Fizik
*Kimia
*Math I
*Math II
*CTU
*BEL




Okey... Itulah enam(6) subjek yang pelajar Pra-Dip Sains Sem 1 akan belajar...
Once dah daftar masuk kampus, pelajar dikehendaki untuk membeli buku teks...
*abaikan bahasa baku saya*

BUKU2 TEKS

See? Itulah buku2 teks yang perlu kita beli... Buku Chemy, Phy, Math I&II boleh direct beli dari Jabatan Sains Gunaan*dekat dalam dewan utama*... Dont worry... Bila korang dah daftar masuk UiTM, sah2 akan tau dekat mana JSG tuu...
Basic English untuk BEL pula boleh beli dekat Kedai Buku UiTM...
Manakala, Pembangunan Insan untuk subjek CTU boleh beli dari ustazah...
ATAU, korang boleh jee beli dari bekas pelajar Pra-Dip yang ada buku2 nii...
BUKU LATIHAN
Itu lah ketebalan buku latihan BEL kite yee...
Okey...
JANGAN terkejut! Memang laa tebal...
Nak jadi student yang baik, kan?
Hahaa... Again, jangan terkejut, jangan mengeluh...
Sebab aden tipu joo! =P
Nipis je Latihan BEL
Tentang buku latihan tuu, korang boleh guna apa sahaja buku yang korang nak...
Disebabkan Nina jenis yang suka menconteng kertas A4, Nina buat dalam kertas A4 kosong/bergaris.
 So, buku latihan, terpulang dekat kita...
Sebab, lecturer tak kan cakap 'Okey... Hari ni hantar buku latihan...'
Nope... Takde...
Kecuali... Kalau lecturer cakap, 'Orait... Hari ni hantar worksheet kamu...'
*HAHAA... TIME TUU MEMANG GELABAH, sebab KERJA TAK SIAP!!!!!'
Tapi, dalam 6 lecturer, ada 2@3 orang lecturer jee yang selalu minta tengok kerja kita...
Yang lain selalu tak mintak pon...
Okey?

Selain Final Paper dalam Final Exam, kita akan menJALANI proses Experiment, QUIZ, Exam, Presentation, Acting, Speaking dalam mengejar Carried Mark sebanyak mungkin...
Bila carried mark kita tinggi, so, dah tak tension2 nak pulun Final Paper...
Orait?

**********************************

Sekarang, kita tengok detail2 yang tak berapa detail tentang subjek2 pulak...

 1- PHYSICS


Syllabus untuk Phy
 Okey? Nampak?
Semua tuu kita dah belajar masa Form 4@Form 5, kan???
Kan???
And yeah...
Chapter 7: Optics and Waves tuu, waves kita belajar... Tapi Optic dah dihapuskan dalam syllabus exam... ^_^ dan FORTUNATELY, masa paper final hari tuu, ada tajuk optics... SO.... Report dekat pengawas periksa, dan kitorang dapat laa markah free!!! Untung x? Untung x? >_<

2- CHEMISTRY


Ini Pulak Syllabus untuk Chemy

*tapi, ni bukan full chapter tau... ada lagi beberapa bab dekat belakang page*


Text Book, Tutorial Book, Laboratory Manual


 Okkey... Sekarang kita tengok tiga buku ni pulak, yee...
Buku teks, dah tau~
Buku tutorial...
Dan Lab Man...

Ini contoh soalan dalam buku tutor
 Dalam buku tutorial tuu, akan ada soalan2 macam ni laa...
So, kita kena jawab soalan2 ni dalam worksheet kita sendiri...
Setiap kali lepas kita dah habis belajar satu bab, PANDAI2 sendiri lah buat latihan...
Jangan tunggu lecturer suruh... Kalau tak~~~
Aigoo2... Agak sendiri laahhh yeeeee.......


Contoh helaian dalam Lab manual
Okkeyy... Lab Manual...
Dalam satu2 lab man mungkin akan ada 6@7@8 experiment...
Tapi bukanlah SEMUA experiment tuu akan dijalankan...
Sebab, experiment secara common-nya akan dibuat 2 minggu sekali...
Dan jumlah kesemua experiment yang akan dibuat 3@4, kalau tak silap... Lupa dah laa~
Lab manual boleh dibeli secara individu, atau lagi senang suruh jee ketua KELAS korang tolong belikan dari Lab...
Dalam setiap makmal, akan ada pembantu2 makmal...
Korang boleh beli manual dan LAB COAT*baju doctor warna putih tuu* dari para pembantu makmal... Baju doctor tuu, kalau korang dah ada yang kakak@abang@siapa2 punya, tak payah rr beli...



Ini muka depan lab report yang kena hantar bila dah siap tuu...

Contoh2 soalan yang perlu dijawab dalam Lab Report

Mind Map

Untuk subjek Chemy, Mind Map untuk SEMUA CHAPTER adalah satu KERJA KURSUS...
So, bila nama pun dah kerja kursus ann, maknanya wajib dibuat laa~...
Sorry, mind map yang ada ni lakaran kasar Nina...
Yang mind map betul dah hantar dekat lecturer dan tak dikembalikan semula sebab lecturer kitorang cuti bersalin sebelum study week mula...

3- MATH I

Antara syllabus, SAJA jaa nak tunjuk DIFFERENTIATION tuu =P

Latihan macam biasa rr...
Soalan ada dalam buku teks, dalam tutorial book, kita jawab dalam paper kita...

4- MATH II

Syllabus MATH II

Pon sama jaa macam math I...

5- CTU


Sikit je kan syllabus?


 Untuk CTU...
CTU adalah extra subject yang sebenarnya tak termasuk dalam kiraan pointer kita...
Cuma, ia adalah subjek WAJIB kita masuk kelas....
Walaupun tak termasuk dalam pointer, tapi ada jugak kerja kursus yang kita kena buat...
Antara kerja kursusnya ialah Slide Presentation ikut tajuk yang kita pilih@dapat...
Macam Nina dapat tajuk ilmu...
So....~~~
Buat powerpoint, then kena present dalam kelas...


My Team

Farah and Syahirah!!!!!!!! <3 both of them! ^_^


Contoh slide

6- BEL


Antara syllabus

 Hello~
Ada yang cakap takut dengan kelas BEL???
Sebab Bahasa Inggeris?
Susah??

Kalau korang nak tau laa kan... SebenarBENARnya kan...
Kelas BEL niiii lahh kelas 'RELEASE TENSION' kitorang...
Kalau korang jejak kaki korang masuk kelas BEL dengan 1000 keMARAHan*atas sebab2@orang2 tertentu*, tapi bila korang langkah keluar dari kelas BEL tuu, semua masalah tuu akan hilang...
Tak caya? Rasanya Amer boleh jadi saksi kot???
Tapi, masalah tuu akan muncul balik bila korang sampai kolej... =P


Objective, Principle

 Ni tugasan pertama masa masuk kelas BEL...
Lecturer akan suruh korang tengok balik objektif korang bila korang malas...
Pernah laa 2@3 kali diingatkan tentang objektif2 nii...
Almaklumlaa, kitorang kan kurang rajin~ -_-


Dear Diary~
Ini tugas harian untuk kelas BEL...
Korang diminta tulis ala2 diary, dalam BI ofcoz...
Aku buat!!!
Tapi, selalunya tak buat pon.. Aigoo~

Ada dekat aku dowh kertas ni! Hahaa!

Ini aktiviti kitorang yang pertama dalam kumpulan...
Kena buat spelling...
Dan aku ingat gi, Shauqi dok guna Corby dia! Ingat???
Well, untuk kelas BEL memang wajib ada kumpulan...
Sebab, kan nak jadi pelakon?!
P/s--> Ada tugasan lakonan tau dalam kelas BEL...
Hahaa... Annoying gila!
Kalau nak tau pasai lakonon tuu...
*saya malas nak tulis! next time je!*


DAEBAK!!!

Actually, kertas yang dekat atas tuu...
Aktiviti dalam kelas BEL rr...
Bukan aktiviti berkumpulan, tapi satu kelas terlibat...
Kalau tengok paper tuu pon, memang dah boleh tau writer dia ramai, ann...
Ini tugasan, sambung cerita...
Memang terbaek rr!
Time ni aku rasa macam nak gila jadi pengarah cerita yang pelek gila! =P
TAPI, benda PELEK tuu laa yang TERBAEK actually, kan??? ^_^
Dan aku tak tau kenapa dalam cerita tuu, Shahrill sangat popular...?


Note from our beLOVEd miss, err... Madam Noorli ^_^

Ini article yang aku kena jadi pembaca berita dulu -_-

Dan yang terakhir sekali, korang kena jawab soalan online untuk BEL...
Yang tentang online ni pon, saya malas nak taip!!!

***********************

***UPDATE 17/4/14-->
Right... Disebabkan sekarang nii dah ada beberapa perubahan yang dah dilakukan, so, rasanya saya nak kena update jugak2 entry nii...
Well...
1st, dulu, masa nina ambek Pra Dip Sains nii, nina ambek dekat Kampus Permatang Pauh, Bukit Mertajam, Pulau Pinang... Tapi, sekarang nii kampus untuk PD Sains dah ditukar ke Kampus Bertam, Kepala Batas, Pulau Pinang... See? Dan........... Kampus Bertam tuu ialah Kampus yang nina ambek diploma sekarang, Diploma Teknologi Makmal Perubatan...

Macam budak2 Diploma Sains Kesihatan*kitorang laa*, kitorang duduk kolej*asrama* dekat Kampus Permatang Pauh... Awal2 pukul 6.45am kitorang dah turun kolej, naek bas yang disediakan oleh UiTM, then pergi Bertam... Transport memang disediakan untuk student... Jangan risau, free of charge... Xde bayar2 tambang bagai... TAPI~!!! Kalau tertinggal bas, then ada exam kee apa2 yang penting dekat Bertam, carilah teksi kee, prebet kee, kee kalau rajin sangat, ambek lah bas luar pergi Bertam sinun... So, BANGUNLAH awal2...~! Bas paling lambat bertolak ke Bertam pukul 7.30 am... ^_^

And, perasan kan dekat atas nina xde sebut pasal subjek Biology???
Sebab, masa dekat Kampus Permatang Pauh, xde makmal and instrument2 untuk experiment untuk subjek Bio... Sebab tuu kitorang x belajar Biology... Dan memang sampai sekarang pon, even dah pindah ke kampus Bertam, subjek Bio untuk student pra-dip sains pulau pinang still tak ada...

******************************************************************************

Okkey! Done...
Itu laahh subject2 yang korang akan belajar *sekali lagi lepas SPM/dah macam ulangkaji jaa actually* kalau korang ambil Pra-Dip Sains...

Tapi, apa2 pon, nina lebih cadangkan korang try contact dengan staff UiTM under program MDAB nii... Sebab diorang lebih arif... Dan, nina nak mintak sorry awal2 kalau apa yang nina tulis dekat atas tuu salah/tersilap... Harap maaf...

Done right here....
Anything, boleh cari nina dekat facebook, cari jaa Nina Zizan...
Kay?
Salam... Goodluck!
^_^

*Sedikit info tentang MDAB, Pra Diploma Sains
*Program Pra-Diploma Sains UiTM*PD007* (MDAB) Kampus Pulau Pinang
*Pra-Diploma Sains*UiTM*, STPM?
*Surat Tawaran Diploma UiTM~

*BTW, kepada anda2 yang buat friend request dekat fb nina pasal nak tanya pra-dip nii, mohon hantar chat@msj@inbox nina dulu taw... sebab nina malas nak approve friend request yang nina xkenal... hahaa, sorry... thank u... ^_^


42 Berbicara on "Pengenalan Untuk Subjek-subjek Pra-Diploma Sains UiTM PD007"

Anonymous said...

cam best jee, tapi lemah longlai nampak math 1 n math 2 tuu ~_~

Anonymous said...

Buleh dh niy nk carried blik .

NiNa ZizaN on April 02, 2014 12:41 am said...

@Anonymous bsemngat~! ^_^ msti blh~!!

ANON on April 02, 2014 8:01 am said...

kak, saya nk mintak pendapat. dulu waktu form 5 saya budak sains tpi masalahnya subjek sains saya sgt teruk. waktu spm bio B, kimia E, fizik C. akak rasa kalo saya mohon pra dip sains saya boleh lulus dgn cemerlang x? ada x kawan2 akak yg fizik dan kimia dia teruk mcm saya tpi boleh lulus dalam satu sem je

NiNa ZizaN on April 02, 2014 8:15 pm said...

@ANON result spm akak dulu, bio=C, fizik d, kimia +math e.... so, compare laa dgn result kamu... ^_^ result akak masa SPM sangat terok... masa PD jaa akak start belajaq balek bnda2 tuu semua...
so, soalan terakhir kamu tuu, bukan kawan laa ann, refer diri saya sendiri jelah yang paling senang~ and, saya lulus dalam satu sem, alhamdulillah ^_^

ANON on April 03, 2014 1:36 pm said...

Alamak, mcm mana ni? Terus was2 nk pilih pra dip sains ke perdagangan? Kakak saya suruh sambung aje bidang sains tu sbb rugi study 2 tahun tpi x sambung tpi saya x minat nk sambung lagi.
Kak kalo saya ambik pra dip perdagangan waktu diploma kita boleh ambik course apa je ye? Akak tahu x?
Saya betul2 Nk lari dri bidang sains.

NiNa ZizaN on April 05, 2014 4:14 am said...

@ANON hmm... kalau xsmbong sc, mmg rugi laa... sebab sc banyak cabang yang kita boleh masok... klw perdagangan, utk diploma nnti sikit jaa cabang yang blh apply... tapi, depend dkt minat kamu jgk laa... 0_0
klw ambek pdagangan, nnti blh ambek pngurusan hotel, kulinary, account n course2 yg mcm tuu laa...

Nor Afifah on April 14, 2014 8:47 pm said...

Kampus yg ada pra diploma sains ni ada kat mana je?

Nina Zizan on April 17, 2014 9:15 pm said...

@Nor Afifah rasanya semua UiTM pon ada...??? Tapi, banyak jaa kampus yang tawarkan MDAB nii...

Anonymous said...

akak kalau masuk pra sains boleh x ambik mechanical engineering?

Nina Zizan on May 13, 2014 9:02 pm said...

@Anonymous blh jaa... dri pra dip blh apply semua engineering...

Nadia Zubairy on May 19, 2014 8:25 pm said...

Assalamualaikum kak , kalau apply pra dip sekarang , agak-agak pihak uitm akan ambik saya bile? bulan november ke?

Anonymous said...

kalau apply pra dip sekarang buleh tak? ke dah terlambat untuk saya mohon?

Eunminie on May 19, 2014 9:53 pm said...

Akak,saya dapat mdab ni. Tapi saya confius ah nak pi matrik ke yang ni. Ada advice tak? keke

Nina Zizan on May 20, 2014 2:44 pm said...

@Nadia Zubairy kalau baru apply skrg, rasanya bulan nov nanti baru ad panggilan semula... kalau kamu untung, dapatlaa panggilan kedua jun.. tapi, macam susah laa kan klw nk dapat panggilan jun nii jugak..

Nina Zizan on May 20, 2014 2:46 pm said...

@Anonymous bila2 pon boleh apply pra dip nii... cuma kalau nak masok untuk panggilan bulan Jun nii, macam susah laa sikit.. sebab macam dah apply lambat.. maybe uitm akan panggil utk kmasukan nov nanti...

Nina Zizan on May 20, 2014 2:48 pm said...

@Eunminie mdab dgn matrik mestilaa matrik lagi ok.. lepas matrik blh straight dengan degree.. kalau mdab, lepas pra dip-->dip-->degree... pjalanan tuu lambat laa utk ke degree... so, nak save masa, matriks yang tbaek.. tapi, stress tuu lebih rr... biasalaa tuu kan... tanya laa parents... =) good luck~!

MUHD AIMAN on May 22, 2014 2:02 pm said...

Kak nak tanya saya dpt diploma dekat poli kos mechanical..tapi saya takut tak dapat bawa...so saya nak ambil pd sains patut ker??..result so so jer semua credit kecuali chmis..


MUHD AIMAN on May 22, 2014 2:17 pm said...

Mcm best..syllabus dia mcam time form 5? n senang tak?

Nina Zizan on May 23, 2014 1:38 pm said...

@MUHD AIMAN hmm... syllabus lebih kurang form4+form5 kita jaa... ^_^ hmm... aiman plan kalau lepas mdab nak ambek diploma apa? kalau target aiman mmg mechy, then better straight dengan dip poli tuu.. klw plan nak ambek course lain, ambek laa mdab dlu smentara nak jumpak course diploma yang minat nanti... Goodluck~!

siti96 on June 20, 2014 6:23 pm said...

salam akak nak tanyew subek apa yang masuk final exam
kalau ambk pra dip sains?

Nadhirah Dira on September 22, 2014 10:32 am said...

salam .akak , saya baru je hantar borang pra diploma bulan ni ((september)) .agak2 klu saya dapat intake bulan berapa ?

Nadhirah Dira on September 22, 2014 10:34 am said...

intake pra diploma bulan november atau december ?

Nina Zizan on September 25, 2014 7:13 pm said...

@Nadhirah Dira intake pra-dip sama dgn intake dip jugak... lbih kurang hujung bulan 11... sempat jaa kot... sebab surat akak pon antar awal bln 4, dpt twran hjg bulan 5... goodluck~!! ^_^

Anonymous said...

Hye nina. Thanks sbab buat blog pengenalan pra diploma sains mcm ni. Rasa bersyukur bila jumpa blog ni sebab spm leavers mcm saya ni mmg terumbang ambing nk future studies kata mana,kos apa semua. Tp mcm mana pula saya yg addmath gagal. Diterima masuk tak?

Anonymous said...

Kalau addmath gagal boleh masuk tak pra diploma sains ni?

Nina Zizan on March 15, 2015 9:37 pm said...

@Anonymous hmm... UiTM ada letak syarat 4@5 subject kena kredit kalau xsilap utk mohon PD... tapi, bagi nina, antar jaa surat permohonan, sebab nnti kalau quota xpenuh lagi, diorang mngkin akan terima yaa permohonan2 yg laen... try jaa antar...

Anonymous said...

Kak , kalau saya budak perdagangan , peluang nak dapat pra dip sians ni macam mana eh ? haha

Muhammad Faizal on May 19, 2015 5:05 pm said...

Kak nanti final exam subject apa je ada ?

Nina Zizan on May 21, 2015 9:36 pm said...

Hmm... Seperti yg saya katakan, tiada peluang.....

Nina Zizan on May 21, 2015 9:37 pm said...

Semua, kecuali CTU.....

Siti Aisyah Nasaruddin on July 05, 2015 10:19 am said...

Salam akk,cth la kan bdk sastera spm die dpt 7A keatas termasuk sub math n sc...walaupun die x ambk sub2 blh ker die apply pra dip sc ni...lgpun sub2 die basic yg ting 4 n 5..n msti kna belaja semula kan...

Nina Zizan on July 26, 2015 2:57 am said...

@Siti Aisyah Nasaruddin wsalam... setahu akak, basic chem n phy tuu is a must utk apply PD sains nii.. Wallahualam.. Better call jaa UiTM utk onfirmkan benda nii... Sorry xdapat mbantu yaa...

Izzah atirah607 on March 04, 2016 9:29 am said...

Salam akak ^_^
Akak,pra diploma ni berapa tahun eh?
Dan ramai tak yang dpt masuk diploma lps ambik pra diploma?

Anonymous said...

asalamualaikum kak macam mne nk masok pra diploma sains nie...
saye mmg lemah bab nk apply ni
sya harap bantuan dari akak

Diyanah Afiqah on March 13, 2016 6:09 pm said...

Assalamualaikum akak nak tanya sikit. mcmna nak apply pra diploma sains ni? kena isi upu ke or macam mna?

Diyanah Afiqah on March 13, 2016 6:10 pm said...

Assalamualaikum akak, nak tanya sikit. Macamna nak apply pra dipolma sains ni? kena isi upu ke or mcm mna?

Anonymous said...

Akak masih aktif tak d fb? Byk soalan nk tnye nie. Hehe

Anonymous said...

Kalau nk minta dip sc n isi juga upu blh ke?

Anonymous said...

Akak msh aktif d fb?

AIMAN HAKIM on May 20, 2016 1:15 am said...

Salam kak Nina, saya check dpt pra dip sc ^-^. Saya nak tnya akak subjek biologi utk pra dip science sekarang still takde ka kt UiTM kampus Bertam . Tenkieuu..

Nina Zizan on July 02, 2016 3:17 pm said...

Hailaa... BTW, tahniah!!! Knina baru baca komen kamu ni.. Cemana study? Ok? So, subjek bio ada kaa x skrg? Mana laa tau bakal2 junior kamu plk tanya soalan nii nanti.. 😊

 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez