Wednesday, 10 December 2014

Malunya Jadi Orang Melayu!

Posted by Nina Zizan at 12/10/2014 09:58:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Kontroversi tak tajuk?
Hamek kau!!!

Haaaa....
Actually, yang malu jadi orang Melayu tuu, maybe ada jaa dalam dunia nii...
Tapi, so far, Alhamdulillah, aku masih bangga menjadi orang Melayu yang Malaysian.

TETAPI....
Malunya jadi orang Melayu~!!!! BBBIIIILLLLAAAA ada orang Melayu lain yang ...
Hmmm..... How to say????? Mungkin yang terlalu eager untuk menunjukkan kebodohannya???
Secara publicly? DUH~! Perlukah semangat membara membuak-buak yang ada dalam diri kau, tapi semangat tuu digunakan untuk mempamerkan kepada orang awam betapa bodohnya hang?
Punya laaa tak mau simpan bodoh tuu dekat diri sendiri??? Duh duh duhhh... Nak jugak2 tunjuk dekat orang lain?! Sangat malu jadi orang Melayu yang macam niii!

For what actually? Popularity? Why? Tak pernah jadi popular? Here I tell u! Popularity is seriusly killing person's life! Seriusly!!! Tanyalah pada orang yang popular! Tanyalah aku! *Bajet popular* Tapi, popularity tuu memang akan membunuh once hang dah popular! Haters everywhere! Ngeks!!!

Kenapa aku cakap malu jadi Melayu, sedangkan aku boleh jaa cakap, "Malu jadi manusia."

Sebab...



See??? Hanya disebabkan perkataan 'Kamsahamnida' sahaja, itu pon nak dijadikan isu?
Seriusly? For real... "Tq 4 de vid" bahasa Inggeris tuu xdak laa pulak nak dipertikaikan???
Hahaa...
Dan lihat jugaa disana, aku dah blank-kan nama and pic profile diorang as aku takut nanti ada yang buat research atau cuba mencari diorang, dan korang akan menjumpai lagi kebodohan-kebodohan yang dipaparkan secara public yang seriusly bagi aku, SANGAT MEMALUKAN.
Dan tak lupa, aku tak nak diorang dapat popularity seperti yang mereka idam-idamkan...
Hahahaaa.... *gelak kejam =P

Cumanya, motif sebenar yang aku nak sampaikan dalam entry nii macam yang aku comment "8 minutes ago" macam dalam picture dekat atas tuu....

"Lihat dunia dari mata burung
Atau dari dalam tempurung
Yang mana satu engkau pilih
"
---> Tanya Sama Itu Hud-hud
---> Copyright, M. Nasir

 Actually, benda nii yang aku nak sampaikan dalam entry aku.
Semua benda dalam dunia nii, kalau kita tengok dengan minda yang positif,
insyaAllah, benda tuu akan jadi natural jaa dalam hidup...

Contoh, bercakap guna bahasa Korea macam yang aku guna dalam capture pic aku dekat atas tuu.
It is a BAHASA. Dan mempelajari bahasa is FUN. For real, bukan bahasa Korean jaa yang aku guna dalam hidup aku. Bahasa Urdu*bahasa yang Shah Rukh Khan cakap tuu ialah bahasa Urdu* pun aku guna jaa. Kadang-kadang, bila tengok cerita Hindustan, ada jaa part aku boleh faham sendiri walaupun sebelum subtitle bahasa Melayu keluar dekat bahagian bawah video tuu... See? Ada kelebihan, kan? Ada keistimewaan di situ.

SEBAB, sebab aku suka belajar bahasa! *Cumanya, sampai sekarang x pandai2...* Ngehehee.... =P
Lagi, Japan pun aku ada jaa guna, penangan segala anime, segala Dragon Ball dari kecik yang aku tengok. *Even sekarang kalau layan DVD Dragon Ball dari tengah hari sampai tengah malam dengan subtitle Melayu-Indon-English yang sangat pelik tuu pun, bagi aku x dak hal. Sebab, aku masih boleh olah semula subtitle tuu kepada yang lebih okey memandangkan aku tau laa jugak bahasa Jepun Goku Gohan Goten tuu...*

Sebab bagi aku, kalau setakat tengok movie, tengok drama, tengok anime, lepas tuu sedih2, happy2, penat2, habiz movie jaa, FULLY DONE HERE~! Terhenti setakat tuu jaa??? Bagi aku itu satu pembaziran. Pembaziran masa yang pastinya!!! Karen elektrik lagi??? Emosi lagi?????
Tolong... Jangan bazir semua2 tuu dengan buat benda yang tak bagi input untuk hang, yang sia2.

Jadi, disamping aku tengok movie2 tuu, dalam masa yang sama aku akan ulang balik dialog2 senang untuk aku ingat dengan maksud dia sekali, dan aku jadikan benda tuu konon2nya sebati dengan jiwa raga kain tong sampah aku bagai. Lastly, benda tuu akan jadi something yang sangat natural untuk aku cakap. Dah macam first language aku... *PERGH! FIRST LANGUANGE tau! Baru tau few words pon dah macam 1st language!!!*

Dan kalau orang lain pun fikir dengan fikiran yang terbuka macam tuu, so, aku tak rasa akan ada manusia-manusia(insan-insan)(pelupa-pelupa) yang akan cakap, "Muka Melayu, cakap kuria."

Kuria? What de heck?
Come on dude.
Dunia nii besaq kot?
Bukan ada bahasa Melayu jaa dalam dunia nii???
Come on!
Tengok dunia dengan mata burung laa weyh~!!!
Tengok awek minah saleh seksi2 boleh???
Nak belajaq bahasa minah saleh tuu tak mau pulak???
 Memilih! Fastidious! Bela bacteria pon tak se-fastidious macam hang!

See? Ada jugak hasil membela bacteria dari layan hang!

Insan manusia yang pelupa!!!
Remember!!! Bukak mata luas-luas!!!
Tengok macam burung, bukan katak bawah tempurung!

Owh, BTW.... Yup!
Aku pernah tulis pasal lagu Tanya Sama Itu Hud-hud dekat sini.... Kalau rajin, jengok2 laa erk...
Nak lagu Belajar Bahasa Arab pun ada....

Dan untuk insan dalam gambar dekat atas tuu, terima kasih laa...
Blog nii memang dah lama xupdate...
Terima kasih dah bagi inspirasi untuk update blog malam nii...
Kamsahamnida... Yees~! Itu bahasa Korean! Aligataoo.... *jepun xdak huruf 'r', kan?* =)
 Thank u.... And jyeah, TERIMA KASIH.... Syukran jazilan =)
Assalamualaikum, and have a very goodnyte...

Sunday, 2 November 2014

Somebody Lyric- Lemonade Mouth (Extra Video cover by Nurin GK)

Posted by Nina Zizan at 11/02/2014 10:31:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

 Somebody Lyric- Lemonade Mouth

Can you see me?
'Cause I'm right here
Can you listen?
'Cause I've been trying to make you notice
What it would mean to me
To feel like somebody
We've been on our way to nowhere
Trying so hard to get there

And I say Oh~
We're gonna let it show
We're gonna just let go of everything
Holding back our dreams

And try
To make it come alive
Come on let it shine so they can see
We were meant to be
Somebody
Somebody yeah
Somehow, Someday, Someway
Somebody

I'm so tired of being invisible
But I feel it yeah
Like a fire below the surface
Trying to set me free
Burnin' inside of me
'Cause we're standing on the edge now
It's a long way down

But I say Oh~
We're gonna let it show
We're gonna just let go of everything
Holding back our dreams

And try
To make it come alive
Come on let it shine so they can see
We were meant to be
Somebody
Somebody yeah
Somehow, Someday, Someway
Somebody

We will walk out of this darkness
Feel the spotlight glowing like a yellow sun
Oh whoa oa oh oh
And when we fall, we fall together
Till we get back up and we will rise as one

Oh woah oh
Oh! We're gonna let it show
(Let it show)
We're gonna just let go of everything
Holding back our dreams

And try to make it come alive

(Make it come alive)
Come on let it shine so they can see
We were meant to be
Somebody (Somebody)
Somebody yeah (Somebody)
Somehow, Someday, Someway
Somebody

Somebody
Ooh Oh


 Now, extranya, video ini~
Silalah menjengok~
Enjoy~
Thank u~!



*Adik n abangnya, Nurin GK*Geng Kecik* and Zarif KG*Kitorangkan Geng*
 

CTU 221- HUKUM PENDERMAAN DAN PEMINDAHAN ORGAN

Posted by Nina Zizan at 11/02/2014 01:36:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

 Just nak kongsikan assignment yang kitorang dah buat harituu...
Ada slide presentation... (markah present aku dalam 8.5/10 xsilap)
Yang assingment PDF pun ada jugak... (markah PDF nii dalam 8.5/10 jugak, KOT???)

Entah.. Yang markah tuu, sebenaqnya dah lupa..
File markah tuu dalam tab...
Tab pon dah rosak skrang, so, xboleh nak check balek...
Dan kemalasan jga...

Nii link2nya....

***Slide Presentation

*contoh slide
















***Salinan PDF

*cover PDF file





















Well, thats all!
Yang nak merujuk tuu, silalahhh...
Semoga bermanfaat dan boleh mampu korang sikit2! ^_^
Assalamualaikum~!

Saturday, 25 October 2014

Nuffnang- My First CPUV campaign =>

Posted by Nina Zizan at 10/25/2014 01:04:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)


First sekali, nak kena cakap yang aku sebenaqnya tak perasan pun masa bila aku dapat CPUV nii...
Dan aku baru perasan benda nii, tadi...?
Tuu pun setelah campaign2 tuu 'Done' and credited?



Hahaa...
Xkisah laa erk pasal tuu...
 
Dan jyeah, haruslah aku tau pasal CPUV nii, disebabkan Value Nuffnang aku meningkat...
Dengan... Hmm... Boleh laa tahan...
Meningkat laa jugak dari takde langsung...
>_<

Kamsahamnida...
Terima kasih...
Thank u....

*rasanya, xrugi pun letak ads nuffnang dalam blog...
dari sekadar letih menaip update entry dalam blog tanpa dapat apa-apa,
dengan nuffnang nii, dapat laa jugak dalam seposen duaposen dari takdak apa, ann? ^_^

soo, mana2 blogger yang belum mendaftar, dan teringin nak mendaftar dengan nuffnang nii, bolehlaa menjengok di laman web ini--> NuFFNang
 Goodluck~!!! >_< Semoga berjaya mjadi salah sorang dari NuffNangErs~~~ ^_^

Saturday, 11 October 2014

7x- KEHILANGAN YANG BAHAGIA, MUNGKIN?

Posted by Nina Zizan at 10/11/2014 06:18:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

*actually, entry nii aku dah lama tulis, cuma xpublish2 jaa lagi...
so, baca dalam bentuk flashback bdasarkan tarikh laa erk...


12/09/2014
Kakak2 abang2 ambek aku dari UiTM Kampus Bertam, straight ke Sg. Petani...
Hari nii hari yang bersejarah...
Abang yang dulu main dengan aku...
Abang yang bergaduh(bergaduh bukan sikit2, bgaduh sampai tendang melayang, okey???) dengan aku...
Abang yang ...
Abang aku yang last...
Tarikh tuu...
Aku dilantik*melantik diri sendiri* menjadi jurugambar dan juruandam...
Faham? Photographer n make-up girl...
Aku yang menempek muka abang aku dengan bedak bagai2, sebab akad nikah, so, pihak laki x ambek tempahan make-up... Makeover sendirik jaa... So, aku laa ann yang melakukannya...



INFO TAMBAHAN:
pengantin lelaki(abang aku)--> Azlan Sharif bin Azizan(abang)
pengantin perempuan(kak ipar baru aku)--> Nur Suhaila binti Md Akhir(kak long)

Then... Abang nervous2...
Lastly, akad nikah pon dilafazkan dengan berkat latihan yang secukupnya oleh tok imam...
*macam nak nangeh jaa bila abang last aku dah selesai akad nikah, dah sah, dan aku pon kehilangan dia...-tiba2 kehilangan???* =P



Dan aku, ditinggalkan di chalet(diorang memang ada reserved chalet-kinda utk rombongan lelaki)... Ingatkan aku bertolak balek UiTM hari ni(Jumaat tuu jugak... Cerita yang sebenarnya, aku sepatutnya balek hari jugak... Tapi disebabkan rombongan laki(rombongan kitorang rr) ada yang nak balek dan perlu bawak orang2 yang tak ingin tinggalkan rumah, so akulah orang yang kena tinggai di SP tuu...)
Spend night dengan menonton The Return of Superman dengan Ida, my youngesttt sistesss....


13/09/2014
Tarikh kenduri pihak perempuan, pihak kak long, pihak Nur Suhaila binti Md Akhir... Dan aku, dengan baju yang kelmarin itu jugaklah aku menghadiri kenduri tersebut memandang aku sebenaqnya tak dak rancangan pon stay SP, kan...?




Then, masa pengantin pergi make-up,*sebab hari kenduri, so diorang ada tempah untuk pengantin lelaki sekali, means aku free*...
Secara tiba-tiba itu jugak, aku macam dapat idea, what if aku suruh DJ play lagu yang abang buat untuk kak long... Sebab aku nak buat memori yang aku, abang n orang2 lain xkan lupakan... Komplikasi laa jugak masa nak decide nak suruh kaa x... Dan naseb baek Ida cepat buat fikiran, dan akhirnya aku selesai buat request dekat DJ... Aku transfer file lagu abang ke memory card DJ, then aku cakap, "Play masa makan beradab..."

TETAPI.......
Sebelum bagi recording dekat DJ, aku ada buat sound check dulu file tuu, takot ada suara sapa kaa, bunyi2 yang mengganggu kaa ann... Malu pulak nanti! Memandangkan rakam pun ala2 cikai modal cukup makan jaa... Time buat audio check tuu, tiba2 jaa aku rasa macam sebak, macam nak nangeh dengaq lagu tuu...! Padahal sebelum2 nii aku dengaq, aku tolong record dia nyanyi lagu tuu, aku happy selamba gila jaa... No heart feeling, no hard feeling...

Then, bila pengantin OTW nak makan beradab, aku dengan adik aku-Ida, kami dua orang mula nervous tak senang hati... Takot kalau abang mengamuk kaa apa kaa... Sebab konon2 aku nak buat surprise laa untuk diaa... Kang tak pasai2 dia mengamuk, mmg betulla aku yang surprise!!!

Then bila aku suruh abang jan*abang ipaq aku* suruh bagitau DJ, "Play lagu tuu", aku dah ready nak rakam reaksi abang..
Mula2 plucking giter, muka abang selamba jaa... Aku macam cuak gak rr... Dia macam xsurprise jaa.....! Tapi, bila nak masuk lirik first tuu, abang seriusly touching... Aku dengan2 adik aku akhirnya terpaksa hentikan rakaman, sebab sedih gila!!! Nangeh2 rr!!! Tension betol aku!!! Kami  dua orang nangeh sebab si lelaki yang suka membuli dan memarahi kami dua orang~! Tapi, memang sebak gilaa laa ann...



Abang tulis lagu 'Suhaila' tuu time depa rapat-start rapat mungkin?
Aku still ingat time abang aku mengorat kak long... Time tuu kak long tingkatan 1, abang darjah 6... abang tanya, "Dah potong rambut kaa?" dekat kak long... Sebab sebelum nii kak long rambut panjang, tapi masuk tingkatan1 dia potong rambut pendek sikit... Masa tuu, dalam hati, aku pikiaq, "Eyy... Abang mengorat pempuan depan aku..." Then masa sembang dengan kak long hari tuu, dia cerita, "Hmm... Dulu abang suka kacau kak long. tapi kak long malas nak layan dia..." hahaahaa...

Dan aku yang memang tau dia suka kak long dari kecik- even masa akhir tahun majlis penyampaian hadiah pelajar cemerlang Sekolah Kebangsaan Bandar Baharu, tahun berapa entah-time tuu abang darjah enam, aku darjah empat... Abang nyanyi lagu first dia buat, lagu first dia cipta, aku panggil lagu tuu lagu A.L.O.N.G... Masa tuu aku ingatkan dia buat lagu tuu sebab dia suka tengok cerita "A.L.O.N.G along~!" Tapi lama2 barulaa aku tau dia buat lagu tuu untuk kak long. See? Dia simpan cinta nii dari dia kecik... Dan pada umur dia 23 tahun, dia berjaya bina masjid dengan perempuan yang dia suka, perempuan yang dia sayang, dari kecik... dan kak long cakap, dia tak sangka abang memang suka dekat dia dari kecik... ;'(

So, bagi aku yang follow cerita hidup abang, aku *konon-kononnya* tau banyak benda yang dia lalui*tiba-tiba*, aku bangga gila bila dia berjaya simpan n jaga cinta dia sampai hari nii, dan aku sangat harap dia jaga cinta dia sampai bila-bila....


16/09/2014
tarikh nii, kenduri rumah pihak lelaki pulak... rumah kitorang, rumah aku... hahahaa... *tetiba aku ada rumah?


Hmm... Dan aku balek ke rumah dari UiTM pada 15/9(isnin), sebab isnin tuu still ada kelas. ikot hati, aku balek hari khamis sebelumnya tuu lagi!!!
Sangat kesebukkan! Dari aku jejak kaki hari isnin tuu, sangat sebok! sebok ambek gambar rr! aku kan photographer xbertauliah! hahahaaa =P


 Actually, ada satu sebab paling major yang membuatkan aku jadi seorang photographer, even xbertauliah... Sebab yang paling penting, haruslah sebab aku minat kamera2 nii... TETAPI, satu lagi alasan penyebab aku jadi photographer adalah disebabkan AKU NAK LARI DARI BUAT KERJA.... You know, kalau jadi photographer, aku ada alasan nak skip keja rumah.. Contohnya, tolong basuh pinggan cawan bagai... Bila mak panggil kaa sapa2 panggil kaa, aku akan cakap, "Nak ambek gambaq nii~" So, aku boleh dikecualikan dari berkerja...

Dan yang paling best, hari kenduri hari tuu kakak aku panggil, "Nina, satgi tolong aku masak ___ sat..." Aku dah lupa Kak Na ajak aku masak apa. Tapi, makanan untuk pengantin rr.. Dan time tuu aku rasanya tengah duduk dekat tangga dapoq, tengah tunggu giliran nak mandi... Aku buat muka blurr*haruslaa! baru bangun tidoq tetiba dah kena tempah buat keja?*** Dan tetiba dia cakap, "Tak payah laa... Satgi hang nak ambek gambaq. Panggil adik Ida suruh dia tolong aku..." Dan aku tersengih sampai ke telinga. Rupa2nya aku dah Official Photographer rupanya.....

HAA-HAAA-HAAAA....  dengan sangat kegembiraan di situ... =P


Dekat kolam ikan terapung atas sungai, di belakang rumah.


DENGAN BAHAGIA & BANGGANYA, SELAMAT DATANG KAK LONG KE KELUARGA KITA!!! ^_^


So, dengan ini...
Family nii ada mak pak aku... (2x)
Aku ada 6 orang abang.. (8x)
Aku ada 3 orang abang ipar- tapi xmacam abang ipaq langsung~! sangat macam abang aku sendiri!!! dan aku sangat suka 'meminta tolong?' dari mereka, a.k.a membuli laa jugak... (11x)
Aku ada 3 orang kakak... Bermaksud semua kakak aku dah kahwen FYI... (14)
Aku ada 5 orang kakak ipar... Bermaksud 1 jaa lagi abang aku xkahwen... (19x)
Aku ada 1 orang adek... Ida namanya, baru putus cinta =P (20x)
Aku jugak ada ***Jap, nak kena start kira balek dah... aku sangat meluat bab kira2 nii~~~*
Aku ada 9 orang anak sedara lelaki... (29x)
Aku jugak ada 10 orang anak sedara perempuan (39x)
DAN TOLONGLAH, jangan lupa aku sekali!!! (40x)
Dengan kehadiran aku, keluarga kami ialah 40 orang ahli member SAH dan OFFICIAL...
TAHNIAH~!!! CLAP3!!!

Sebab nii laa aku kena berhenti, kira, dan pastikan bilangan diorang cukup =_=

Sebelum mengucapkan selamat tinggal, korang2 bolehlaa menjengok si youtube aku nii... Aku ada letak video lagu Suhaila yang aku play untuk majlis kenduri abang aku haritu...



Till then. Annyeong... Sayonara... Selamat tinggal... Assalamualaikum~ ^_^

Thursday, 9 October 2014

Faktor2 Yang Menggangu Study Seorang Pelajar

Posted by Nina Zizan at 10/09/2014 08:19:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

1- Laptop
inii adalah faktor yang paling besar yang mengganggu study seorang aku... bila ada laptop jaa, mesti nak tengok movie lahh... nak tengok kartun lahh... tengok running man, return of superman bagai... nak lagi kalau ada internet, 10x sesi study aku terganggu. sangat2 terganggu!!!

2- Katil
ini antara faktor yang sangat membunuh hari study aku. macam hari nii, aku sepatutnya study hema, memandangkan esok ada paper hema(8.12-10.15am). Dan katil menyebabkan study aku sangat tak effektif hari nii... sangat-sangat-sangat tak masuk apa pun yang aku baca. entah hamenda aku nak kelentong esok... dah tuu, tidoq memanjang! sangat unbelieveable~!!!

3- Buku tebal yang ada tulisan cacing
ini yang terjadi hari nii.. aku baca  buku teks hema tuu... konon2 semangat rr nak baca, sebab buku teks tuu boleh tahan comey... bukak jaa buku, nampak huruf2 cacing, perkataan2 pelek, shortform2 yang macam nak bagi aku masuk dunia alien, terus jaa aku tutup buku tuu... kali kedua dan ketiga mencuba untuk baca buku tuu, lagi laa teruk..! aku tengok jaa cover buku tuu, terus menguap? see???

4- Faktor persekitaran
aku jenis tak kisah sangat kalau bising2 orang laen tengok movie, orang lain dengar lagu kaa hapa kaa... sangat tidak kisah! faktor persekitaran nii maksud aku ialah orang yang ada sekeliling aku. kalau yang ada tuu mampu nak buatkan aku berminat untuk study secara langsung atau tak langsung, memang sangat memberi semangat dan membantu untuk study. masalahnya, yang selalu ada tuu ialah yang ************.......... patut kaa mai bilik aku untuk tanya pasai subjek tuu? sebab aku pandai? what the? pandai? weyh3... pandai=aku? jauh angan dari mimpi... sangat tak patut my tanya aku sebab aku tak baca apa pon lagi... dan bila aku cakap aku tak baca lagi, mesti depa cakap, 'Tipu...." Again, aku nak tanya, what the???

So please, faktor yang ke4, jauhlaaaaaaaaa dari aku... Bukan aku tak suka, tapi please jangan over-perempuan... Sesungguhnya aku sangat tak suka bila hampa2 pikiaq benda dengan sangat complicated, sedangkan hampa boleh jaa pikiaq benda tuu dengan lebih simple. jangan besaqbesaqkan masalah yang tak patut dibesaqkan. jangan bebankan otak aku yang sedang disimpan untuk kumpul mood study nii.. dengaq hampa sembang over-perempuan, mengadu benda pelek2 tuu pun dah mampu matikan mood aku nak study.

MOHON,
TOLONGLAA KESIAN DEKAT  AKU~
SEKIAN, TERIMA KASIH...


Thursday, 2 October 2014

7x Gambar- Photoshoot After Kenduri

Posted by Nina Zizan at 10/02/2014 08:56:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Hmm....
Aku, Nina...
Dan aku, secara tiba-tiba nak buat satu column entry, yg btajuk "7x Gambar'...
Dan aku sebutnya sebagai, Tujuh Keping Gambar...

Tanpa merapu, here we go~


*ACTUALLY, GAMBO NII AMBEK TIME KENDURI.. 
THIS IS ECHA GEMOK.

Akan bermulanya photoshoot kami sebentar nanti...
Actually lagi, hampir setiap kali nikon dengan aku, kitorang mesti p photoshoot.
Dekat tempat yang sama jaa hampir setiap kali..
Sebab lokasi tuu tak ramai orang lalu lalang.
So, sangat privasi...
Lighting pon ok jaa, kalau kitorang pergi time yang betul.


ini kembar tak sama genetic. Zunnurin Syamimi  n Azlinda...


okey, memandangkan aku photographer, maka lihatlah.. itu tangan saya...


Kenalkan, yang paling tinggi berselendang shawling2, itu Zunnurain Syara.


this is Geng Kecik... Tahukah anda2 mengenai kisah mereka? Dari kiri, Faema, Amer, Nurin dan Syaz


diorang pun nak jugak gambar tangan buat bentuk star >_<

this is what i called, 'the beauty of candid'

Saturday, 20 September 2014

Final Exam- Start!

Posted by Nina Zizan at 9/20/2014 10:29:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Goodday tuu, x dak laa good sangat, actually....
Hari ni, 20/9/2014, hari Sabtu, pukul 2.30-4.30 sekejap sahaja lagi, akan bermulanya perang minda aku, dengan pen pensil dan kertas....

weeyhh~! Final exam dah sampai!
Macam ___ pon ada...
Sangat blank...
Perasaan malas nak study, seriusly dah bertingkat2 macam Kolej Kristal B 10tingkat nii jugak...
Kalau boleh nak bayangkan, ketinggian kemalasan tuu dah nak mencecah awan dan langit...
"Lihat awan di sana, bergerak mengikutiku, pasti, dia pun tahu..." tetiba rasa nak nyanyi >_<

Nampak?
Dan di awal2 nak exam nii la jugak aku nak mengalami mental breakdown- tak tau laa apa yang nak jadi dengan si hitam aku tuu.... ;'( si hitam, my harddisk.... jangan cakap kena format, sebab aku kumpul movie2 tuu dari aku pra-diploma lagi.... ;( macam nak breakdown lagi sekali....

Ayte2, wish me luck...
4 my coming paper today, HBU 134...
Gotta go...
Salam....

Wednesday, 27 August 2014

Backstabbing? Trust?

Posted by Nina Zizan at 8/27/2014 01:35:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Actually, ini adalah luahan hati...

aku sangat tertanya tanya...

"Best sangat eyh backstabbing, tikam belakang ni? Apa rasa dia? Heaven sangat kaa?"

Dan masalah besaqnya, orang yg backstab tuu, selalunya orang yang sangat kita percaya, sangat kita sayang.. dan dalam hati, dalam otak, aku cuma mampu pikiaq, "Sampai hati hang tikam aku? Aku sayang hang macam adik sendiri kot?" Perlu hang cerita dekat orang laen pasai bukan2, benda pelek2 pasai aku dekat orang, orang2 ?  Seriously, sampainya hati hang...

untuk aku maafkan hang, jgn risau... even hang xmintak maaf pon, aku akan tetap maafkan hg... malaeh aku nak bebankan hati n otak aku utk pikiaq... cuma, untuk aku percaya hang macam sebelum2 nii, utk aku sayang hang balek macam hang laa the one n only budak kecik happy go lucky yang sangat murah dengan senyuman n mhappykan hari aku, seriously, tuu aku tak kan mampu buat... :'(

assalamualaikum, budak kecik...
Hope hang happy dengan hidop n benda2 yang hang dah  buat...

Sunday, 24 August 2014

Nuffnang

Posted by Nina Zizan at 8/24/2014 10:19:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Heyya~!

Yup..
Directly dengan tajuk...



Nuffnang...
Senang faham Nuffnang nii macam satu syarikat yang menggaji pekerja-*para bloggers* yang letak ads/iklan diorang dekat blog kita...

Actually, aku dah banyak kali letak/buang Nuffnang dari blog aku...
Sebabnya macam tak bagi aku benefits apa2...

Then bila aku blogwalking tadi baru laa aku tau kenapa aku tak dapat benefit...

Actually, ads Nuffnang nii kena letak kesemua jenis(ada 3 jenis) dekat dalam blog.. Ada Leaderboard, Skyscraper n Large Rectangle.

Dulu aku just pilih 2/3 jaa ads Nuffnang tuu...
Thats why akaun Nuffnang aku xdak apa2 value...
=_= aigoo.....

Then, kelmarin aku macam terasa nak check Nuffnang setelah berhabuk lamanya aku tinggalkan akaun tuu...

Tetiba aku nampak akaun tuu ada value.. *kachingkaching~~~

Hahahaaa... Sebab tuu aku kembali meletakkan Nuffnang dalam blog aku...
Well, blog aku pon bukannya xdak visitor sangat...
Kira macam ok rr dari awai2 dulu yang memang hambar dari visitor...
Sekarang macam boleh laa nak hidup... Ngeheheee....

So...
Aku pon blogwalking lagi sekali, cari cara nak letak ads/iklan Nuffnang dalam blog aku balik...

Blog Amalina Lee...
--> Blog nii punya tutor simple n senang faham...

Blog Nukilan Kenit...
--> Aku try tutor dari Amalina Lee untuk Large Rectangle punya ads, tapi fail.... So, blog NK nii yang tolong aku add up LR ads dalam blog... Means, aku guna tutor NK utk ads LR...


Sunday, 10 August 2014

LDK... Latihan Dalam Kumpulan untuk Kemahiran Insaniah *our last module ^_^

Posted by Nina Zizan at 8/10/2014 09:28:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

 First of all, kongsi cerita yang kinda happy sikit...
Pagi and petang tadi, life dipenuhi dengan program KI, iaitu, LDK...

Start dengan ceramah by Encik Hafiz, kaunselor UiTM Penang, Kampus Bertam...
Perhaps ceramah dewan sebelah kinda boring and mengantuk...
But we? We have a seriusly good lecture, and laugh ofcourse...
Life... Preparation 2 get married? >_<
Let skip that one...

Then masok kelas untuk LDK...
Kitorang punya fasi cool...
Xdak nak tension2 dalam kelas...

And, actually, buat LDK nii macam ok laa dari module2 sebelum nii...
Sebab kitorang siap boleh pilih budak2 kumpulan...
So, mmg pilih yang closest laa ann... ^_^

And benda yang PALING happy, ini adalah last module kitorang~!!
Senior kitorang masa next sem(sem 4), diorang terpaksa attend 3module dalam 1 sem, untuk sampai ke 'Module Finishing School'. Kitorang awal2 lagi dah habez LDK >_<
So, kitorang adalah batch first yang attend only 3 module... ^_^
no more LDK next sem....

Next sem(4th sem), no bel, no ctu, no ldk, and yang paling penting, no more kor~!!!!!

>_<
Benda paling sadis pulak, esok ada 2 direct exam...
Subjek? Subjek ChemPath, stand for Chemical Pathology...
And seriusly, that is our killing subject, most of us...
Ada Test, and Theory Practical Test.....~!!! >_<
Aku baca lecture semalam, sampai 3rd lecture teroz black out...
Kena sambung study...
=_=
GTG....

Assalamualaikum....



Wednesday, 25 June 2014

Kwang Soo belanja saya hari ni ^_^

Posted by Nina Zizan at 6/25/2014 09:31:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Heyya...
Hari nii kelas habez dalam pkol 5.15 cenggitu...
*actually xsure pon pkol bapaa...

Last class hari nii ialah, Microbiology Lab~!!
*huuuu~!!! tepok tangan beramai2! >_<

 Hari nii kitorang buat isolation of organisms a.k.a bacteria di atas 5 agar plate yang berbeza, iaitu Mannitol Salt Agar(MSA), Blood Agar(BA), MacConkey Agar(MAC), Eosin Methylene Blue Agar(EMB), dan Hektoen Enteric Agar(HEA)....

Esok baru boleh dapat result...

Tetapi, hari ini...
Saya telah hampir kesesakkan duit...
Dekat dewan makan tadi, tengok2 dompet, tinggal RM7 jaa...
Dan muka sedih pon terpamer- as an involuntary action...~!!!

Dan Kwang Soo pon tetiba cakap, "Jom laa Kak Nina... Kita belanja..."

Dan dengan hampir terlompat keriangan, saya pon teroz bangun dari duduk...
Kedai cucur udang menjadi tujuan...
Dan kwang soo pon membelanja saya hari ini~!!!!

Yeeee~!!!
Sila cakap thank u dekat kwang soo..~!!!!!
"Kamsahamnida Kwang Soo Betrayer~!!!"
<3 ^_^

Monday, 23 June 2014

Saya Dapat Kohai~

Posted by Nina Zizan at 6/23/2014 11:44:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Saya telah pon mendapat kohai*junior*...
Seorang perempuan...
WargaNegeri Kelantan~
 Dan dari first impression, dia macam budak baek....

Owh my god~! Astaghfirullah hal 'azhim...~

Yo yo yooo dude~!
Kalau budak baek yang sopan santun dan ayu,
macam mana aku nak kekalkan ke-henseman aku...
dan..... ke-pelekkan aku?
****Perlu 'pelek' disitu?????

 Dan yang paling penting, macam mana aku nak bermain
a.k.a membuli dia????

Huarghh~!!!!
Paras ke-stress-an disitu makin menaik...~!!!!

Jyeahh....
Repleys believe it or not...
Saya sedang bermesej meminta tips dari senpai, cara2 nak jaga kohai....
Seriusly! memang fail laaaahhhh bab jaga menjaga nii...
Jaga diri sendiri pon xlepaz lagi, cemananya nak jaga kohai?????

Chiawww....
Assalamualaikum...
Saya nak pergi mengadu dekat senpai...
Bubbubbyeb~~~



Saturday, 7 June 2014

Cuti Sem 2- Part 5 * ESOK BALEK UiTM DAH!!!!

Posted by Nina Zizan at 6/07/2014 01:53:00 pm
Reactions: 
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =) 

Hendak dinyatakan, hari ini, entry ini sangatlah tidak goodday ....


Hari ni hari last aku tidoq dekat umah untuk cuti sem...
Esok pagi2 dah nak bergerak balek UiTM...

Aku sebenaqnya sangat tak faham macam mana ada orang yang sangat excited untuk pulang ke asrama... Sebab asrama is peraturan, peraturan is urghhhh..... Sangat bukan saya~!!!

Beg??? Nope... Maseh belom packing....
Kasut sport masok makmal aku, baru tengah hari tadi aku cari, then basuh...
Surat perjanjian kolej semua tuu, pon aku tak print lagi.... Lepas habez maen internet nii kot baru nak print....

Lagi???
Weyh~!!!
Aku sangat tak bersemangat nak balek itm....~!!!!
Bagi laa aku reason/s supaya aku lebih bersemangat nak balek itm sana... >_<

Actually, this last couple weeks of sem break, i got a non-stop trip, holiDAY....
Seriusly, FUN at all!!!
Dan kali nii, aku dengan rasminya meletak jawatan sebagai photographer, n seize those every moments!!! Sangat nak menikmati cuti di akhir2 sem nii..
=(
Dan cerita pasal 2 minggu terakhir cuti aku, dekat itm baru aku update, sebab time tuu maybe dah xdak perasaan sedih touching2 nervous malas meluat nak balik itm... ~_~

Salam

Tuesday, 27 May 2014

The Temple of The King- Rithchie Blackmore lyric n chord

Posted by Nina Zizan at 5/27/2014 01:59:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)


TEMPLE OF THE KING
BY
RITCHIE BLACKMORE
-----------------------------

Key: Am

Intro:  Am / F / G / Am
        Am / G /Dm-F/ Am

C   G
  One day in the year of the fox
 Dm  Am
Came a time remembered well
  F
When the strong young man
 G
Of the rising sun heard the
Am
Tolling of the great black bell

(bass)
C   G
  One day in the year of the fox when the
E       Am
Bell began to ring, it meant the
F        G
Time had come for the one to go to the
Am
Temple of the King


Dm
There in the middle of the circle, he stands
Am
Searching, Seeking,
      G
With just one touch of his trembling hand
     Am
The answer will be found


Dm
Daylight waits for the oldman's scream
Am
Heaven, help me,
G                      Dm
And then just like a rush of thousand wings
    E
It shines upon the world
 F G    Am
And the day has just begun 
 Instru: Am / F / G / Am
        Am / G /Dm-F/ Am
(bass)
C    G
  One day in the year of the fox
 Dm  Am
Came a time remembered well
   F
When the strong young man
 G
Of the rising sun heard the
Am
Tolling of the great black bell

(bass)
C   G
  One day in the year of the fox when the
E       Am
Bell began to sing, it meant the
F        G
Time had come for the one to go to the
Am
Temple of the King

Dm
There in the middle of people he stands
Am
Seeing, feeling
   G
Just one touch of the strong right hand
      E
He's gone, to the
F      G      Am
Temple of the King

Instru: Am / F / G / Am
        Am / G /Dm-F/ E

solo:  Am / F / Am / F / Am
 G / Dm / E / Am / F / Am / F
 Am / G / Dm / E
Dm
Far from the circle of the edge of the world
      Am
He's smoking, wandering
G
Thinking back of the stories he's told
       Am
Before he's gonna see
Dm
And there in the middle of the circle he lies
Am
Heaven, help me
G       Dm
All could see by the shine in his eyes
     E
The answer has been found

Dm
Back with the people in the circle he stands
Am
Seeing, feeling
     G       Dm      E
With just one touch of the strong right hand they know
 F      G      Am
Of the Temple and the King

instr: Am / F / G / Am
       Am / G /Dm-F/ Am

arppegio: F - E - Am :: end

Pretty Boy- M2M lyric

Posted by Nina Zizan at 5/27/2014 01:49:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

"Pretty Boy"


I lie awake at night
See things in black and white
I've only got you inside my mind
You know you have made me blind

I lie awake and pray
That you will look my way
I have all this longing in my heart
I knew it right from the start

Oh my pretty pretty boy I love you
Like I never ever loved no one before you
Pretty pretty boy of mine
Just tell me you love me too
Oh my pretty pretty boy
I need you
Oh my pretty pretty boy I do
Let me inside
Make me stay right beside you

I used to write your name
And put it in a frame
And sometimes I think I hear you call
Right from my bedroom wall

You stay a little while
And touch me with your smile
And what can I say to make you mine
To reach out for you in time

Oh my pretty pretty boy I love you
Like I never ever loved no one before you
Pretty pretty boy of mine
Just tell me you love me too
Oh my pretty pretty boy
I need you
Oh my pretty pretty boy I do
Let me inside
Make me stay right beside you

Oh pretty boy
Say you love me too

Oh my pretty pretty boy I love you
Like I never ever loved no one before you
Pretty pretty boy of mine
Just tell me you love me too
Oh my pretty pretty boy
I need you
Oh my pretty pretty boy I do
Let me inside
Make me stay right beside you

Pieces- Sum 41 Lyric n Chord

Posted by Nina Zizan at 5/27/2014 01:19:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Sum 41 - Pieces

Intro: Em C G D

Em            C                        G      
I tried to be perfect, but nothing was worth it
          D
I don't believe it makes me real
Em                C                  G
I thought it'd be easy, but no one believes me
        D
I meant all the things that I said.


C                         G
If you believe it's in my soul
        D
I'd say all the words that I know
C                       G
Just to see if it would show
         D                 C
That I'm trying to let you know
                          Em
That I'm better off on my own.


Em               C 
This place is so empty
                   G
My thoughts are so tempting
             D
I don't know how it got so bad
Em                C
Sometimes it's so crazy
                 G
That nothing can save me,
             D 
But it's the only thing that I have.


C                         G
If you believe it's in my soul
        D
I'd say all the words that I know
C                       G
Just to see if it would show
         D                 C
That I'm trying to let you know
                          G                    
That I'm better off on my own.

G C Em D
G C Em D

Em            C                      G
I tried to be perfect it just wasn't worth it
              D
Nothing could ever be so wrong
Em           C
It's hard to believe me
              G
It never gets easy
          D
I guess I knew that all along.


C                         G
If you believe it's in my soul
        D
I'd say all the words that I know
C                       G
Just to see if it would show
         D                 C
That I'm trying to let you know
                          G
That I'm better off on my own.
 
Credit--> UltimateTabGuitar 


Meri Mehbooba Lyric

Posted by Nina Zizan at 5/27/2014 01:07:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Introduction:
Masa aku kecik-kecik dulu, aku sangat minat dengan Shah Rukh Khan...
Sebab? Senang jaa, sebab dia sangat hensem macho dan comel...
Ngehehehee...
Dan haruslah cerita yang aku start minat dia cerita Kuch Kuch Hota Hai tuu...
>_<

Tapi tapi tapi....
Asalkan cerita tuu SRK yang berlakon, mesti aku minat...

Dan cerita Pardes tak ketinggalan laa kan...
Even cerita dia macam, boleh tahan jaa...
Tapi, ada satu lagu tuu aku minat~!
Sebab? Sebab best laa ann....

 So, here is the lyric....

Song : Kisi Roz Tumse Mulaakat Hogi
Music : Nadeem-Shravan
Lyrics : Anand Bakshi
Singers : Kumar Sanu & Alka Yagnik


   
Kisi Roz Tumse Mulaakat Hogi
Kisi Roz Tumse Mulaakat Hogi
Meri Jaan Us Din Mere Saath Hogi
Magar Kab Na Jaane Ye Barsaat Hogi
Mera Dil Hai Pyaasa
Mera Dil Akela
Zara Tasveer Se Tu Nikalke Saamne Aa
Meri Mehbooba
Meri Taqdeer Hai Tu Machalke Saamne Aa
Meri Mehbooba
Meri Mehbooba Meri Mehbooba
Meri Mehbooba Meri Mehbooba
Meri Mehbooba
Zara Tasveer Se Tu Nikalke Saamne Aa
Meri Mehbooba

O Bla Dee Dee Dee
O Bla Da Da Da
O Bla Do Do Do
What To Do

O Bla Dee Dee Dee
O Bla Da Da Da
O Bla Do Do Do
We Love You

Nahin Yaad Kabse Magar Main Hoon Jabse
Mere Dil Mein Teri Mohabbat Hai Tabse
Main Shaayar Hoon Tera Tu Meri Ghazal Hai
Badi Bekaraari Mujhe Aaj Kal Hai
Badi Bekaraari Mujhe Aaj Kal Hai
Mujhe Aaj Kal Hai

Zara Tasveer Se Tu Nikalke Saamne Aa
Meri Mehbooba
Meri Mehbooba Meri Mehbooba
Meri Mehbooba Meri Mehbooba
Meri Mehbooba
Zara Tasveer Se Tu Nikalke Saamne Aa
Meri Mehbooba

Toku Re...
Jaane Kahan Se Lo Aa Gayi Hai Vo

O Bla Dee Dee Dee
O Bla Da Da Da
O Bla Do Do Do
We Love You

Bhala Kaun Hai Vo Humein Bhi Bataao
Ye Tasveer Uski Humein Bhi Dikhaao
Ye Kisse Sabhi Ko Sunaate Nahin Hain
Magar Doston Se Chhupaate Nahin Hai
Chhupaate Nahin Hai
Tere Darde Dil Ki Dava Hum Karenge
Na Kuchh Kar Sake To Dua Hum Karenge
Na Kuchh Kar Sake To Dua Hum Karenge
Dua Hum Karenge
Tadap Kar Aayegi Vo
Tujhe Mil Jaayegi Vo
Teri Mehbooba
Teri Mehbooba Teri Mehbooba
Teri Mehbooba Teri Mehbooba
Teri Mehbooba

Kisi Roz Tumse Mulaakat Hogi
Meri Jaan Us Din Mere Saath Hogi
Magar Kab Na Jaane Ye Barsaat Hogi
Mera Dil Hai Pyaasa
Mera Dil Akela
Zara Tasveer Se Tu Nikalke Saamne Aa
Meri Mehbooba
Meri Mehbooba Meri Mehbooba
Meri Mehbooba Meri Mehbooba
Meri Mehbooba

 Credit--> GlamSham



    

Monday, 26 May 2014

Peerless- Darin Lyric

Posted by Nina Zizan at 5/26/2014 11:53:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Lagu ini sangat comel~ *tetiba comel* =P
Tapi agak catchy rr... Cute... Ngahahahaaa...

Sing with me now!

1, 2
1, 2 and 3

************************

Doctor, actor, lawyer or a singer
Why not president, be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man, fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be
Doctor, actor, lawyer or a singer
Why not president, be a dreamer
You can be just the one you wanna be

I know that we all got one thing
That we all share together
We got that one nice dream
We live for
You never know what life could bring
Coz nothing last forever
Just hold on to the team
You play for

I know you could reach the top
Make sure that you won't stop
Be the one that you wanna be
Now sing this with me

Doctor, actor, lawyer or a singer
Why not president, be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man, fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

We may have different ways to think
But it doesn't really matter
We all caught up in the steam
Of this life
Focus on every little thing
That's what does really matter
Luxury cars and bling
Thats not real life

I know you could reach the top
Make sure that you won't stop
Be the one that you wanna be
Now sing this with me

Doctor, actor, lawyer or a singer
Why not president, be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man, fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be

Last year I used to dream about this day
Now I'm here I'm singing for you
I hope I could inspire you
Coz I've got all the love
Coz I've got all love for you!

Doctor, actor, lawyer or a singer
Why not president, be a dreamer
You can be just the one you wanna be
Police man, fire fighter or a post man
Why not something like your old man
You can be just the one you wanna be 

Repeat chorus another 2x


Credit --> JustSomeLyrics

Merindu Lagi- Yovie & Nuno Lirik n Chord

Posted by Nina Zizan at 5/26/2014 11:44:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

intro: D 

Em A D Bm Em A D
Sejak saat pertama, melihat senyumannya
Jantung berdebar-debar, inikah pertanda

Namun ternyata salah, harapanku pun musnah
Sejak aku melihat, kau selalu dengannya

chorus:
G    A          F#m Bm
Tuhan tolong aku ingin dirinya
G  A           D
Rindu padanya memikirkannya
G    A          F#m B
Namun mengapa saat jatuh cinta
E        A           D
Sayang sayang dia ada yang punya

Em A D Bm Em A D
mungkin ku harus pergi untuk melupakannya
dalam hati berkata takkan sanggup pergi

chorus:
G    A          F#m Bm
Tuhan tolong aku ingin dirinya
G  A           D
Rindu padanya memikirkannya
G    A          F#m B
Namun mengapa saat jatuh cinta
E        A           D
Sayang sayang dia ada yang punya

G      A                  D            Bm
Tlah ku coba menghapus bayang-bayang indah
G     A              B
Tetapi selalu aku merindu lagi owwww

instrumental
A-B G#m-C#m A-B E 

A  B          G#m C#m
oh mengapa ku tak bisa
F#           B
ku tak bisa, ku tak bisa

chorus:
A    B          G#m C#m
Tuhan tolong aku ingin dirinya
A  B           E
Rindu padanya memikirkannya
A    B          G#m C#
Namun mengapa saat jatuh cinta
F#       B           E
Sayang sayang dia ada yang punya

A  B         G#m C#m
Tuhan tolong, tolong aku
A       B        E
Jatuh cinta pada kekasih orang
A B          G#m C#m
Ingin lupa   ku tak bisa
F#       B           E
Sayang sayang dia ada yang punya

A    B          G#m C#m
Tuhan tolong aku ingin dirinya
A  B           E
Rindu padanya, memikirkannya
A    B          G#m C#
Namun mengapa saat jatuh cinta
F#       B           E  C#m
Sayang sayang dia ada yang punya
F#       B           E   C#m
sayang sayang dia ada yang punya
F#       B
sayang sayang dia ada yang punya
E
woo woo


Credit--> http://www.liriklagu.info/y/yovie-and-friend/yovie-nuno-merindu-lagi.html

Thursday, 15 May 2014

Falsafah - Quote

Posted by Nina Zizan at 5/15/2014 11:05:00 pm
Reactions: 
1 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

FORGIVENESS

Forgiveness is the economy of the heart... forgiveness saves the expense of anger, the cost of hatred, the waste of spirits. 
~Hannah More 
tengoklah betapa banyak side effect yang boleh dijimatkan bila kita memaafkan... 


Forgiveness is the final form of love. 
~Reinhold Niebuhr 
forgive=under classification of love. kalau awak tak memaafkan orang, means awak masih belum ada dibawah label; Seorang Pencinta.


Forgiveness is the key to action and freedom. 
~Hannah Arendt 
aku angkat tangan sokong!!! aku penah BENCI dekat satu minah tergedik ni yang memang ingat diri dia tu SUPERB DIVA. tapi, actually aku malas nak layan, coz bergaduh bagi aku buang tenaga. macam quote yang first tu kata. memang betui pon... then, kitorang buat perundingan damai.. hehee... and now, Alhamdulillah, kitorang dah tak gaduh, dah boleh tegur2. even tak rapat, at least kitorang dah okei.. Thanks coz engko dah bagi aku memori yang aku akan baca tiap kali aku bukak diary.. :))



DREAMS

All men dream, but not equally. Those who dream by night in the dusty recesses of their minds, wake in the day to find that it was vanity: but the dreamers of the day are dangerous men, for they may act on their dreams with open eyes, to make them possible. 
~T. E. Lawrence 
aku nak jadi macam yang 'Dreamers of The Day'. siapa cakap k.o kalau bermimpi di siang hari? aku suka ja mimpi di siang hari*coz aku selalu tidoq.. :p


All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. 
~Walt Disney 
erk? macam putera raja yang willing to sacrifice his life untuk gadis idaman dia tu erk? hmm.. bolehlah3... 


Dreaming or awake, we perceive only events that have meaning to us. 
~Jane Roberts 
betol! everybody forgive and forget. but i won't forget u, sebab kawan tak kan lupakan kawan dia, kan???


MUSIC

I think music in itself is healing. It's an explosive expression of humanity. It's something we are all touched by. No matter what culture we're from, everyone loves music. 
~Billy Joel 
muzik adalah bahasa dunia. kan kan kan? even band yang ditubuhkan tu sorang drummer dari amerika, bassist dari afrika, guitarist dari korea, vokalist dari mesia =) yang memang cakap guna bahasa lain-lain. yang bila diorang sembang dengan clan diorang kita memang kadang-kadang tu tak paham apa pun, tapi bila dah jadi band, bahasa muzik, memang semua paham.. *aku tak sure korang paham x apa yang cuba aku gtaw... pusing jalah ayat tu ikut kepahaman korang, erk.. :))

Sedikit info tentang MDAB, Pra Diploma Sains

Posted by Nina Zizan at 5/15/2014 12:42:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)






Actually, banyak kemudahan+kesenangan yang disediakan untuk pelajar Pra-Diploma, MDAB nii...
First sekali yang memang terang-terangan boleh dilihat dengan mata kasar ialah, tentang yuran pra diploma. Pelajar diKECUALIkan dari membayar yuran. Maksudnya, korang belajar nii, FREE of CHARGE~! Serius, tak tipu! Memang pra diploma nii free, disediakan untuk bumiputera yang masih berharap nak meluaskan ilmu korang. Dan, bukan cakap yuran xpayah bayaq jaa... Korang siap dapat elaun lagi~!! Yes, tiap2 bulan duit akan masuk akaun korang... Seriusly... Tapi nina dah lupa berapa banyak elaun setiap bulan... RM200-RM300 jugak laa... And yes! Nak bagitau korang, dengan simpan duit elaun nii laa, by the end of my pre-diploma, nina dapat beli harddisk 1Tera.
*korang maybe terfikir, "Eleh... Dapat beli hard disk 1T pon nak kecoh!"
Well hello there~!
Bila korang dah masuk UiTM, baru korang tau kenapa harddisk nii sangat penting!!!
*ofcourse laa sebab nak kumpul movie, running man ann!!! ^_^ hahaa
apa2 pun, harddisk tuu tetap penting, samaada korang student@bukan...

So............

MDAB <--- link nii akan bawak korang ke website UiTM penang...
 and korang boleh download borang apply MDAB dekat web tuu...

Syarat2 mohon pra diploma sains dekat atas tuu...
Even korang rasa korang macam tak menepati syarat2 tuu, try laa apply MDAB nii jugak...
Mana laa tau ada rezeki, kan? Apply, pray, have faith~!

Again, nina cadangkan korang try contact dengan staff UiTM under program MDAB nii... Sebab diorang lebih arif... Dan, nina nak mintak sorry awal2 kalau apa yang nina tulis dekat atas tuu salah/tersilap... Harap maaf...

So, goodluck~! ^_^

*Pengenalan Untuk Subjek-subjek Pra-Diploma Sains UiTM PD007
*Program Pra-Diploma Sains UiTM*PD007* (MDAB) Kampus Pulau Pinang
*Pra-Diploma Sains*UiTM*, STPM?
* Surat Tawaran Diploma UiTM~

*BTW, kepada anda2 yang buat friend request dekat fb nina pasal nak tanya pra-dip nii, mohon hantar chat@msj@inbox nina dulu taw... sebab nina malas nak approve friend request yang nina xkenal... hahaa, sorry... thank u... ^_^

Wednesday, 14 May 2014

Life

Posted by Nina Zizan at 5/14/2014 11:06:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

 Heyya...
Tonight...
It just a topic...
'Just'...

This topic, it just like 'click' in my head...

You know, birthday?
Birthday party?
Or maybe just a celebration with-out any party...

Birthday..

Means, you got older, by a year...

By the way, wanna wish Fahmi- Happy Birthday dude~!
Yup, today, 14/05 is his 17th birthday... =) chukka-hey~

Jyeah...
He got older...
Either I....

 Few back years...
When I'm reading novel, and found a scene where's the heroin forgot her birthday, I just, "Seriously? How can one forgot her OWN birthday? This is way so NONsense~!" Thats my thought, few years ago.

But now, I'm getting older, I start to see, start to understand, start to being in that scenario, myself... Birthday, for a girl, that day is wayyyy sooo freaking important~!!! Way~!!!
Because, on that day, perhaps you'll get a little present from anyone... Maybe? That was a wish.

But now, at this 21 years old, I start to see that- birthDAY means you got older, again...
Life... Life getting hard... It brings me more, more, and more responsible... I got to admit here, I never-ever-ever try any interview for getting any position in any community/club/whatsoever, because i dont like to have 'burden' on me. Which is obstruct me from enjoying my free life. But, i've never realize, that one day, i, still have to take that 'burden'- responsible.

I kept saying this on my every birthday...
18 years old--> "Now I know life is hard when u came at this mature-so-called age..."
19 years old--> "Now I finally knew life is seriously force us to make choice, the right one..."
20 years old--> "Now I really know life keeps asking me to continue my life, on the right path..."
21 years old--> "Now, I guess... I still have many things I have to go through, to continue living..."

 I keep thinking that I now know what life is~!!!!
But, whenever something happened, I kept said, "Well... There are still much thing I dont know, actually..."

And life, never easy on me...
Because....



Life is an adventure...
Its not gonna stay calm as lake water...
Its more like the ocean water that comes to the beach. Sometime steadily, sometime savagely... But still, I have to dare it... Because life is too short to worry, yet, it too long to wait...






Life is a love, which should be shared with others, and enjoyed...

Life is a tragedy... Things happened... Slowly, things fade away, perhaps... But, whatever it is, keep calm, and pray... Allah will show us the way... Just face it.. Bear it, be patient and have faith.

Life is a struggle... Its full with 'things'... Which is His secret... And it is our job to reveal it... And to reveal those great secret, just keep fighting. Never give up!

Life is a promise... Full with promises. At the time we being born, our parent start the promise,
to make the child on the success, always. And we start our promise, to make them happy. Promises are made. So, fulfill it! A real man, always keep his words.




 There is still WAYYYYYYYY so much thing for me to know, for me to learn.
Im not any perfect human. That is the reason. Because, i am a human. Just a normal homo-sapiens, with no special-scientific-spider-super-power. Im being just merely me.

Forgive me if i ever make u angry, if i make a mistake toward u, if u ever 'feels' with me, with my attitude. And thanks for always be with me, be by my side. Thanks for the support. ^_^

Live--life. Fully

Be Mine, Sudi Tak? 17

Posted by Nina Zizan at 5/14/2014 12:09:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)




KISAH 17


“Buat apa?” Afiq menyoal Nazliyana. “Tengah karaoke ni.” Tangan Nazliyana masih dengan kerja memotong bawang besar. “Sedap jugak abang dengar.” Afiq menjawab dengan sengih. “Ish! Mengada!” Nazliyana mencebik. Afiq ketawa. Wani geli hati. Dan Akmal, sakit hati?

*****

Telefon bimbit di tangannya menjerit lagi minta diangkat.

“Sharnie, asal tak angkat phone?” Nazliyana menyoal pada Sharnie, anak saudaranya itu. “Malas argh.” Sharnie mendengus.

“Dia tu tengah gaduh dengan Aizan.” Ida yang baru masuk, kini menolak pintu bilik itu semula supaya tertutup. Nazliyana hanya terdiam. Gaduh pulak? Seingat aku diorang ni memang sweet loving couple.

“Spill.” Nazliyana mengucap sepatah.

"Okey. Macam ni cerita dia. Hang tau kan dia dengan Aizan couple?" Ida menyoal. Nazliyana menjawab soalan itu dengan anggukkan.

"Dia curang." Sharnie menjawab secara tiba-tiba. Nazliyana menyoal dengan kening kanan dijungkit. Sharnie kemudian menceritakan hal mengenai mereka berdua pada Nazliyana.

Macam ni cerita dia.

Diorang berdua ni selalu ber-facebook. Dalam facebook, diorang ada buat 'in a relationship with'. Ramai yang jealous. Ramai perempuan gedik yang suka post dekat wall Zanky, panggil sayang dan segala bagai lagilah. Sharnie jeles. Tapi kira okey lagi rr sebab Sharnie tengok Zanky tak pernah layan diorang tu lebih-lebih.

Then, satu hari tu, Zanky telefon Sharnie, sembang-sembang rr. Tiba-tiba ja, Sharnie dengar ada perempuan panggil, "Sayang...!" dengan nada terlebih gembira dekat Zanky. Lepas tu Zanky terus tanya, "Bie? You buat apa dekat sini?"

Sharnie dengar, terus dia letak panggilan telefon tuu. Dia block facebook Zanky. Tak cukup dengan tu, dia senarai-hitam-kan nombor Zanky. Sampai sekarang diorang tak berhubung langsung-langsung. Macam tu rr cerita diorang. Entah macam mana nak baik balik? Sorang dekat utara, sorang dekat selatan.

*****

“My destiny...”
“Your my destiny...”

“Huuu...” Mereka bertiga bersorak. Lagu duet oleh Jim Brickman-My Destiny baru sahaja dihabiskan. Nazliyana meletakkan kembali mikrofon ke atas meja yang juga menempatkan Acer. “Dah lama gila tak karaoke sama-sama kan...?” Sharnie menyoal sambil menggoyang-goyang mic di tangannya. Ida dan Nazliyana hanya senyum. Dah lama gila kot?!

“Eherm...” Ada suara yang berdeham dari belakang. Tiga kepala yang dari tadi menghadap Acer berpaling ke belakang.

Arash! Serentak itu darah menyerbu ke muka. “Bila balik?” Nazliyana menyoal. Tadi kan dia pergi kedai?

“Dah lama dah. Sempat la dengar orang tu karaoke lagu omputih.” Afiq tersengih. Memang minat nyanyi rupanya bini aku ni. Dah dekat tujuh bulan kahwin, baru sekarang aku dapat tahu hal yang satu ni. Patutlah dia selalu bangga diri, “Hey, orang vokalist utama Kitorangkan-Geng, okey? Jangan pandang takde mata.”

Nazliyana menjelir lidah.

“Uncle, jom rr karaoke sekali.” Sharnie mengajak.
Ida mengangguk setuju sambil tersengih. Hobi aku ni! Mendengar-orang-lain-menyanyi.

“Orang tuu tak ajak kita pun, takde semangat lah nak nyanyi.” Afiq buat muka sedih. Matanya mengisyaratkan kepada Nazliyana.

“Ala. Jom rr.” Sharnie mencapai mikrofon yang diletakkan oleh Nazliyana sebentar tadi, lantas bangun dari duduk dan berjalan ke arah Afiq. Wireless microfon yang digunakan oleh Nazliyana sebentar tadi diserahkan kepada Afiq. Sharnie kemudiannya menarik Afiq ke hadapan Compaq milik Ida.

Afiq kini duduk di atas sebelah kakinya(kanan), manakala kaki yang lagi sebelah(kiri) tegak didirikan. Nazliyana yang duduk disebelah kanan Afiq memberi ruang agar Afiq dapat melihat senarai lagu.

“Pilih rr lagu.” Ida menyuruh dengan sebaris arahan.

All right. Mesti ada jugak yang tertanya-tanya, diorang ni apasal karaoke depan laptop Compaq, kan? Ceritanya macam ni. Laptop Compaq tu dah dicucuk satu wayar yang dihubungkan kepada televisyen. Nama wayar nii ialah wayar HDMI. So, laptop Compaq nii dah dihubung ke televisyen, kan? Maknanya, dekat televisyen akan keluar gambar berserta suara dari video yang dimainkan di laptop.

Sebelum tu, kena pastikan yang amplifier dah disambung ke televisyen. Kalau benda wajib ni dah memang ada, maknanya bila dah sampai time karaoke, on amp, then karaoke jelah.

Yang penting, dalam laptop mesti ada video versi karaoke. Ala, maksudnya ada lirik rr. Senang cakap, video jenis DAT file. File video jenis DAT akan ada audio Left/Right. So, bolehlaa on/off kan suara dari dalam video tuu. Lepas tuu, kena ada jugak application yang boleh digunakan untuk on/off suara penyanyi dalam video. Boleh rr guna MpcStar ataupun lebih selalu disebut sebagai Tiger Player.

“Duet jom.” Afiq mengenyit mata dekat Nazliyana. “Tak mau!” Nazliyana pusing badan menghadap ke kanan, di kirinya ada Afiq. Dia kemudian berpeluk tubuh.

“Nak lagu bahasa apa?” Ida menyoal.

“Bagi dia nyanyi lagu Hindustan!” Nazliyana kembali berpaling ke sebelah kanan. Mukanya bercahaya. Nak tengok jugak macam mana mamat ni terkial-kial nak nyanyi lagu Hindustan. Gerenti best! “Hindustan...” Ida menggerakkan jarinya di touch-pad. File video karaoke Hindustan dipilih. Macam-macam lagu ada. Masa zaman hitam putih, sampai lah ke zaman serba moden.

“Nak lagu apa?” Ida menyoal Afiq.

Afiq masih dengan muka blur. Hindustan?

“Aaj Kal Tere Mere Pyar Ke Charche.” Nazliyana menjawab bagi pihak Afiq. Lagu ni memang lagu menyeksa. Berbulan jugak aku ambik masa nak nyanyi lagu ni tanpa melihat lirik. Macam nak tergeliat lidah!

Pantas Ida mencari lagu yang disebut oleh kakaknya. Jumpa! Ida membuka file video tersebut.

Intro lagu tersebut kedengaran. “Mak aih. Lagu ni?” Afiq menyoal tak percaya. Dia bangun dari duduknya.

“Lagu ni la... Jangan risau, kan ada lirik dekat skrin tu.” Nazliyana sengih kejam. Dia yang hanya duduk di atas lantai juga bergerak mengubah tempat duduknya. Naz bergerak ke kiri dan akhirnya dia bersandar belakang pada sofa yang diduduki Ida dan Sharnie.

Muzik intro berlalu. Nazliyana hanya memerhati Afiq yang sedang main pas-pas wireless mic di tangannya. Sekejap ke kiri, sekejap ke tangan kanan kemudian dia mengulang langkah itu lagi.

Five seconds to go. Nazliyana tersengih dalam hati. Dah bersedia nak gelak pecah perut ni. Dia melihat Afiq yang tiba-tiba mengukir sengih segaris padanya. Nazliyana tarik muka. Apasal erk?

Aaj kal tere mere pyar ke charche har zabaan par
Sab ko maloom hai aur sabko khabar ho gayi
Aaj kal tere mere pyar ke charche har zabaan par
Sab ko maloom hai aur sabko khabar ho gayi

Lancar Afiq menyanyikan bait-bait lirik tersebut. Jatuh rahang Nazliyana. Tak percaya! Ida dan Sharnie dah pakat-pakat tersengih. Kali pertama kot diorang dengar+tengok Afiq nyanyi. Ingatkan encik bandar tu reti nyanyi lagu Bahasa Melayu dengan Bahasa Inggeris je! Salah rupanya...

Afiq tersengih pada Nazliyana. “Saya dah lulus ujian tak cukup umur awak nii.” Dia men-jerk kening kanannya sebelum mengangkat pandangannya ke atas sedikit. Sharnie dan Ida hanya tersenyum padanya.

Afiq menghulur tangan kirinya kepada Sharnie.

Sharnie tersenyum. Dah faham. Dia menghulurkan microfon yang berada di tangannya kepada Afiq. Afiq menyambut dengan senyuman dan lafaz sepatah, “Thanks.”

“Here you go.” Afiq meletakkan microfon yang baru diberi oleh Sharnie sebentar tadi ke tangan Nazliyana. “What?” Nazliyana menyoal terkejut. Afiq mengangkat kening kanannya dengan sengih kejam. Hey, tak kan takut?

Nazliyana menjelir lidah. Dia meletakkan microfon di atas meja kemudian bangun dari duduk. Nazliyana ingin membuka langkah ke dapur.

Pantas Afiq menarik tangan Nazliyana. Suara Afiq berlagu semula seiringan dengan irama.

Humne to pyar mein
Aisa kaam kar liya
Pyar ki raah mein
Apna naam kar liya

Afiq menggerakkan Nazliyana menggunakan tangan kanannya yang bebas dari microfon. Sekejap ditariknya Nazliyana, kemudian ditolak. Senang cakap, Nazliyana dipaksa ‘menari’ oleh Afiq.

Humne to pyar mein
Aisa kaam kar liya
Pyar ki raah mein
Apna naam kar liya

“Arash! Stop lah!” Memang ayat tu tak lekang dari mulut Nazliyana. Yang lebih menyakitkan hati Nazliyana, mamat tu nyanyi tak payah tengok lirik! Ida dengan Sharnie pulak, memang dah tak larat gelak tengok Nazliyana kena buli dengan Afiq.

Pyar ki raah mein
Apna naam kar liya

Nazliyana merentap tangannya dari genggaman Afiq. Dia kemudian memcapai microfon di atas meja.

Aaj kal tere mere pyar ke charche har zabaan par

“Accha?” Afiq mencelah seperti mana yang dilakukan oleh penyanyi asal.

Sab ko maloom hai aur sabko khabar ho gayi

“Tho kya?”

Afiq tersenyum melihat Nazliyana yang sedang menyanyi. Nak join kitorang karaoke tak? Dengan segala hormatnya, tak payah! Wait, aku terasa nak menari la.

Aaj kal tere mere pyar ke charche har zabaan par
Sab ko maloom hai aur sabko khabar ho gayi

Afiq menggerakkan kepalanya seiring dengan muzik. Dia kemudian menarik tangan Nazliyana berhadapan dengannya. Afiq menari twist!

Nazliyana tutup mulut tahan tawa. Sharnie dengan Ida memang dah gelak tak ingat dunia. Akhirnya, Nazliyana turut sama mengikut rentak tari Afiq, dan dengan rasminya menjadi pasangan menari Afiq. Mereka berdua tersenyum dan ketawa bersama-sama. Muzik kosong yang tidak diisi dengan lirik diabaikan. Menari lagi best!

“Adik, Sharnie. Come on.” Afiq mengajak. Tanpa berlengah, Ida dan Sharnie turut sama menari. Ida berpasangan dengan Sharnie, manakala Afiq dan Nazliyana.

Tarian twist yang dalam posisi bertentangan sebentar tadi terhenti apabila Afiq menarik tangan Nazliyana. “My gosh...” Nazliyana terkejut tangannya ditarik Afiq tiba-tiba. Kini, Nazliyana bagaikan lalang yang bergerak apabila ditiup angin. Semua langkahnya adalah bimbingan dari Afiq semata-mata. Tiga puluh saat kemudian, Nazliyana mula merasa selesa dengan gerakan tersebut. Dia mula ketawa. Afiq yang melihat tawa Nazliyana mula percepatkan langkah. Makin gamat Nazliyana ketawa.

Dan... Muzik pun berhenti.

Pinggang Nazliyana dilingkari oleh tangan Afiq. Tangan Nazliyana pula kini berada di leher Afiq.

“Yeayyy... Yuhuuu... Perghhh...” Sharnie dan Ida bersorak gembira. Memang power rr!

Dub-dab...
Dub-dab...

Debaran kian kencang melanda dua jiwa mereka.





 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez