Saturday, 23 November 2013

Encik Mimpi - Rindukanlah Chord

Posted by Nina Zizan at 11/23/2013 06:05:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Chord Encik Mimpi- Rindukanlah...
*OST Playboy Itu Suami Aku*

Intro: Em Bm C G Em Bm C D

G D
Ku Benar-Benar Sayang
Em D
Pada Dirimu Oh Kasihku
C G
Janganlah Engkau Ragu
Em D
Pada Diriku

G D
Dan Ku Berkelana Mencari
Em Bm
Harapan Yang Kita Impikan..
C G
Dari Terbitnya Sang Suria…
D
Hingga Tenggelam..

Em Bm
Dan Ku Ingin Cinta Sejatimu
C G
Dan Ku Ingin Harapan Hatimu
Em Bm
Oh Janganlah Engkau Bersedih
C D
Oh Ikhlas-Ikhlaskanlah..
Em
Hatimu

Em D
Rindu-rindukanlah Diriku
Em D
Sepanjang Hari-Harimu
C
Sayangku
D Em
Ku Adalah Milikmu
C D
Sayangku Adalah
G Em
Milikmu Yang Kau Rindu..

C D
Doa-doakanlah
G Em
Diriku Di Dalam Hatimu
C
Di Dalam Nafasmu
D G
Sepanjang Hari-harimu.




















source: Rahmad Guitar Chords


Monday, 28 October 2013

Bilik~ Cuti Semester

Posted by Nina Zizan at 10/28/2013 02:18:00 pm
Reactions: 
2 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =) 


Holla...
Hari nii, nak update pasai bilik..
Bukan bilik asrama..
Tapi, bilik tidur Nina dekat rumah..

Tapi ann...
Nina tak ambek laa pulak gambar sebelum..
Gambar selepas jaa yang ada pon..
>_<

So, straight jaa dengan gambar yee...

Here we go~!

See? Rasanya faham kot gambaq simple nii?

Last week rasanya Nina buat lukisan tuu...

Actually, gambaq pokok tuu macam tinggi sangat...
So, daun2 pokok tuu macam kurang gilaa..!
Nak lagi part atas bahagian tengah tuu...
Memang nampak tak cukup ann??
Hahaa

Tengok jelah gambar yee...

Ini model tak rasmi saya~ >_<
Ini jaa vision terbaek boleh dapat guna Ericsson~

Ini dari dekat~


See? Ada part kotak biru air tuu ann?
Ramai yang tanya, "Kenapa buat macam tuu?"
Dan untuk menjawab secara lisan directly memang sangat susah~
Im not a girl with word...

So, kalau ada persoalan di situ, jawapannya berbunyi lebih kurang macam nii...

"Korang nampak tak sebelah kiri kotak tuu ada macam bentuk 'heart'..? Bentuk2 tuu dibuat menggunakan ibu jari saye... So, ada laa cap jari saya... Kalaw FBI CSI datang memang boleh comfirm-kan sayelah insan yang telah menconteng dinding bilik saye...Tapi korang perasan kan yang bentuk tuu setengah jaa dari heart yang complete, right? So, saye sedang menanti 'dia' untuk tiba dan melengkapkan heart itu, dengan menggunakan cap jari miliknya sendiri..."

Haha...
Corny! Cheesy!!!
Kan?! =P

Hahaa...

Actually, pokok tuu, abang Nina yang tolong buat lakaran kasar..

Nina lukis pokok dalam kertas lukisan pon dah macam citer kartun zaman dulu2 punya gambaran, so, memang tak laa ann lukis sendiri..

Then, saye cuma bertugas memberi warna...
Hehee..

Time tuu abang saye baru nak kuar dari bilik, nak pergi port buat kerja dia..
Then, saye dengan muka tak malu, terus menerpa dia..
Memberi dia pensil kayu...
Dia dengan muka blurr+stress menyoal, "Nak buat apa?"
Then saye menolak dia dari belakang sampai laa dalam bilik, then tunjuk dekat dia ruang kosong dekat dinding, "Lukis pokok..."

Then, the rest is history~
Hahaa...

See u next entry..
Salam~ =)

Thursday, 24 October 2013

WANNA BE A WRITER~

Posted by Nina Zizan at 10/24/2013 02:05:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)


Jyeah...
Its been quite sometime..
For me, to be here nowaday, its kinda awkward...

I wanna tell you guys a 'story'...

Once upon a time.....

There was a girl who lived in her own world in a certain kingdom...
She used to dream a lot, doesn't care either night or day long...

She dreamed about having a good life time...
Like what she used to hear in the fairy tale...

But, everyone around her keeps telling this,
"Fairy tale is JUST a story after all...
That kinda dream just happen in a tale...
Never for real..."

She feels disappointed...
Much...
But, she keeps believing...
She put a lot of faith and strength to herself...

Peoples once also said...
"Writers write stories because they don't satisfied with their lives..."

Then that girl reply,
"YES, and NO..." 

YES, she don't satisfied with her current life...
Because she wants to learn more...
Through writing, she will collect even more knowledge...

NO, because, currently, she is having a good family around her...
She have good friends too...
Everything in her life, is just more than she ever could ask for...

In the end of the day...
She said to her-very-own-self...
Whatever people argue around her...
She will make it as an inspiration...
To keep chasing her dream...
Even faster than ever...

And, one of her thousands dreams happen to be is...
She wanna be a writer/story teller...
A good one...
That what she dream about, most of the time..

She have lot of stories to be share with others...
But, sometimes, almost every time, she asks herself...
"Am I good enough to do this? My stories, are they good enough for the readers?"
And that question just keeps playing, running inside her mind...

Aigoo~
*this is long story enough though...*

What she hopes is everyone will be pleasure
in what she is doing, what she has done...
She needs support, for her ideas growth beautifully...
She also need critic, but not only condemned...

And that girl, happen to be, ME~! >_<


hahaa...
Well...
This is all about my manuscriptsSsSss...
I saw them tonight..
And I feels bit bitter..

I should have finished like, at least one of them...?
BUT, until now, I still haven't finish, NOT even one...

And now I'm asking myself, "Are you really serious in writing?"

Then my alter-ego reply, "Of course! I'm dead serious!"
Asking again, "Wheres the proof then?"
Blurr... "_____"

Hahaaaa...
Annoying~!

Wish me luck in writing..
Wish me finish at least one of my manuscripts...
Thank you...

And thank you for your time for read this ___ entry...

>_<
Salam...
Nightio~ 


Be Mine, Sudi Tak? 13(ii)

Posted by Nina Zizan at 10/24/2013 01:15:00 am
Reactions: 
2 Berbicara


Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)


Lagi sekali, Afiq membawa tangan kanannya ke udara, dan tapak tangannya itu singgah ke dahi Naz, lalu dibawa turun meluruti wajah Nazliyana. Macam cerita Kaho Naa Pyar Hai tuu. Refleks, mata Nazliyana tertutup. Tangan kanan Afiq dibawa terus ke bawah, melingkari pinggang Nazliyana yang sedang berbaring berlapikkan lengan kirinya “Sweet dream.” Serentak itu, dahi Nazliyana menerima ciuman dari Afiq.


Afiq mencapai controller yang berada di genggaman tangan kiri Nazliyana. Lampu di-switch off.


Nazliyana terkedu lagi. Apa yang aku rasa ni?! Aku tak tau nak cakap apa! Ni baru betul speechless! Arghhhhh!!! Arash boleh buatkan aku jadi gila kalau asyik fikir pasal dia. Help me please!


*****


“Okey ke tak ni?” Afiq menyoal Nazliyana untuk kali kelima pada pagi itu.


Nazliyana menarik selimut yang menutupi buku lalinya naik ke atas, separas pinggang. Badan dari hujung kaki dah berselubung selimut. Aku tak sejuk. Aku cuma perlukan sesuatu untuk buatkan aku selesa. Kalau demam ke, apa-apa ke, memang jarang sangat aku rasa sejuk.

“Kita pergi klinik erk...” Afiq mengusap rambut Nazliyana. “Tak mau. Satgi okey la.” Nazliyana bersuara serak. Pening! Sakit kepala! Dia buat lagi! Sel darah merah tak cukup rr ni. Hari kedua period, kepala buat hal. Badan menggeletar, tapi tak sejuk. Cuma, “Kalau badan dah menggigil tu, tau rr... Darah merah tak cukup!” Itu yang Kak Imah selalu cakap.


“Arash pi la kerja. Satgi tengah hari Naz okey rr.” Nazliyana menolak lutut Afiq yang sedang duduk di sisi katil menghadap dirinya. “Naz tak sihat, takkan abang nak tinggal macam tu ja? Mana boleh.” Afiq menjawab soalannya sendiri.


“Tapi Arash tau kan, tengah hari nanti Naz akan okey balik. Tak payah la risau sangat. Please... Pi la kerja. Arash kan banyak kerja. I’ll be fine.” Sakitnya!!! Aku nak tidur ja sekarang ni! Please, leave me alone. Nazliyana memicit pelipisnya kuat. Dapat dirasakan urat di pelipisnya itu mengembang teruk.


“No. Kejap lagi abang telefon office, cakap abang tak masuk hari ni. Naz tidur erk...” Afiq menarik pula selimut di pinggang Nazliyana, hendak dinaikkan ke paras dada isterinya itu. Belum sempat Afiq selesai berbuat sedemikian, Nazliyana menepis tangan Afiq berserta dengusan kecil.


“Pi ja keja. Naz okey. Naz pening ja. Tak kan pengsan lah. Just go...” Nazliyana meminta. Aku tak nak disebabkan aku, kerja-kerja Arash terganggu. Nanti orang cakap bukan-bukan. Ni dah kali kelima aku pening kepala dalam bulan ni. Tapi, rasanya hari ni dia memang dah tak mampu jejak sekolah.


“Shusss... Sakit, kan? So... Tidur...” Tangan Afiq mencapai lalu menarik semula selimut Nazliyana ke atas. Kali ini, Nazliyana tidak membantah. Dah sakit sangat ni. Macam nak pecah kepala! Tangan masih memicit kepala, kuat.


Afiq bertukar posisi dengan duduk bersila dengan satu kaki diangkat. Siku kirinya ditongkat ke lutut, manakala tangannya memegang kepalanya. Mengusap rambutnya sendiri. Tangan kanannya pula dibawa ke bawah, menggenggam erat jemari Nazliyana. Nazliyana kelihatan tidak membantah perlakuan Afiq.


“Arash...”
“Yes?”
“Sing me a lullaby, please.”
“Hurm?” Ait? Tak ke pelik permintaan dia ni?
“Please... Selamat Tinggal Bintang, Encik Mimpi.”


Tanpa sebarang bantahan, Afiq hanya menurut. Dia berdeham terlebih dahulu.


Ku fahami kau tak inginku melangkah pergi
Namun ku harap dikau kan mengerti
Tak semua berakhir disini


Afiq melonggarkan tali leher yang telah sedia diikat di leher baju kemejanya menggunakan tangan kiri, lalu tie itu ditarik keluar. Tangan kanannya masih setia menggenggam tangan sejuk Nazliyana.

Ku sadari kitakan selalu saling merindui
Namun janganlah hendak ditangisi
Kerna wajahmu terpahat dihati


Afiq menyanyikan lagu Selamat Tinggal Bintang, dari Encik Mimpi. Encik Mimpi? Nazliyana yang kenalkan kepada Afiq. Excited sungguh Nazliyana men-download semua lagu Encik Mimpi dekat You-Tube. Peminat tegar kot?

Mampukah kuhentikan detik dan waktu
Biar semua ini tak berlaku
Bukan inginku
Tak ku menduga kau terluka


Suara Afiq yang serak di pagi hari itu beransur-ansur hilang dari pendengaran Nazliyana. Secara rasminya, Arash ialah Nazliyana’s ‘Inche Mimpi’. He DO drag me to a sweet dream.



KISAH 14


“Kenapa aku rasa kau sangat berahsia pasal suami kau?” Iqa menyoal.

“Aku curious sangat nak tahu.” Iqa meminta pula. Serius, memang selalu dia dengar perempuan kahwin lepas SPM, tapi tak sangka benda tu jadi dekat kawan sendiri.


Jalan-jalan dekat mall. Kedai apa lagi hendak dituju kalau bukan Popular!


“Naz...”
“Apa?”
“Kenalkan aku dekat husband kau.”
“Dia busy la.”


“Tunjuk dekat aku gambar kahwin kau. Jangan cakap kau tak simpan gambar kahwin kau!”

Freak's Story Scene 18 Part(ii)

Posted by Nina Zizan at 10/24/2013 01:11:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

 

“Kucai, lagi sekali. Untuk aku.” Freak menambah. Secepat kilat jugak luku Kucai dah menyapa kepala Goku.

Hehee… Aku ada pembela keadilan. “Padan muka! Mucho thanks Kucai…” Freak senyum puas. Huh! Padan muka ekau. Jangan babitkan nama aku, boleh tak? Tau lah aku ni popular. Jangan rr asyik sebut nama aku. Kahkah. Again, aku lompat masuk locker, lock sendiri.

“Eleyh…” Goku yang sedang menggosok kepala merengus. “Dia mengadu dekat abang dia pulak.” Sepantas kilat Goku terus bangun lari setelah kata-kata tersebut dizahirkan. Kucai dan Freak sama-sama membulatkan mata. Nak kena budak ni!!!

Bie, Princess dengan Voldemort dah gelak tengok Goku yang lari lintang pukang, Freak dengan Kucai pulak dah macam nak keluarkan api.

*******

“Malam ni tak ada aktiviti. Rehat. Penat lagi kan? Ready for tomorrow. Esok ada aktiviti kemasyarakatan. Assalamualaikum dan selamat malam semua.” Cikgu Azim minta diri. Salam berbalas dari semua. Dia bergerak menuju bulatan untuk para fasi dan guru. Bincang tentang program untuk esok lah kot.


SCENE 18 PART(ii)


“Goku…” Freak keluar suara manja perempuan kabaret. Ngee. Geli jugak telinga sendiri yang mendengar. Freak senyum sendiri. Aku tak berbakat jadi perempuan cabaret lah. “Knowing. Jap, aku pergi ambik.” Goku dah bangun dari tempat kumpulan diorang. Kucai dan Voldemort pulak dah mula bukak langkah. Bebudak yang tadi duduk ikut group masing-masing mula berpisah menuju side yang dikhaskan untuk lelaki dan perempuan lalu membentuk bulatan besar.

Kucai, Voldemort dan beberapa orang budak lelaki lain sedang mencuba menyalakan unggun api dengan cara tradisional di tengah-tengah bulatan itu. And… And… Dah berjaya! Congrate! Yang lain dah bersorak. Bebudak yang tolong nyalakan unggun api dapat extra position. Boleh duduk dekat tepi unggun api. Goku sampai dengan membawa gitar mini kumpulan mereka… Look… Beli jugak gitar tu, cause boss cakap dia boleh tolong dapatkan harga yang rendah daripada kawan dia. So? Kita cenyum J

“Siapa nak buat permintaan lagu? Boleh datang ke depan dan buat ucapan. Kami akan play lagu tu untuk kau orang. Cepat-cepat-cepat…” Goku dah macam orang menjual dekat pasar. Ada bakat. Hakhak…

Seorang budak perempuan bangun. Dia menapak ke tengah-tengah bulatan besar itu dan menghampiri Goku yang memegang gitar. “Nak tujukan lagu ni untuk member…” Kata-katanya dipotong oleh Goku. “Kejap!!! Aku tak reti main gitar. Aku tolong ambil je. Hehe… buat permintaan dekat, dia!” Goku bagi gitar dekat Kucai. Kucai dah kerut dahi. Apasal aku pulak ni? Kang aku cepuk kau dengan gitar ni depan bebudak semua, baru tau!

“Apasal?” Kucai menyoal perlahan, tapi memang boleh perasan nada tak puas hati dia. “Kau kan pandai main gitar. Kau main lah. Kalau aku yang main, sah jadi rojak. Bye…” Goku berlari ke arah peserta lelaki yang lain. Dia menyempit di bulatan itu. Sebab memang tak ada ruang kosong yang ditinggalkan untuknya. Well, siapa la yang yang jaga tempat dia kalau Kucai dengan Goku tadi sibuk nak nyalakan unggun api. Cop! Asal aku rasa macam ‘Malam Unggun Api’ macam dalam cerita Camp Rock je sekarang ni?

Kucai geleng kepala tahan marah. “Goku!” Kucai bangun dari duduknya dan menjerit, geram! Kucai lepas nafas berat. Yang lain dah terdiam dengan jerkahan Kucai tersebut. Boleh pulak Goku buat muka macam takde apa yang jadi?

“Siapa boleh main gitar?” Kucai menyoal. Dia menjulang gitar itu separas dadanya. Tapi tak ada seorang pun yang volunteer nak main. Malu tapi mahulah tu! Terdengar sok-sek-sok-sek sana sini.

Budak perempuan yang nak buat permintaan tadi dah balik dekat tempat duduk dia. Freak dah rasa ntahpapantah dah ni. Dia bangun dan menghampiri Kucai. Keadaan yang kecoh tadi dah jadi sunyi balik.

“Kucai… Please… Semua dah penat. Kami nak relaks. Please…” Freak dah macam merayu.

Kucai dah rasa berbelah bahagi. Jangan kau merayu dekat aku dengan mata menagih simpati kau! Nanti aku kena pukau dek panahan mata kesian kau tu! “Bukan tu masalahnya. Kalau aku main gitar, siapa yang nak nyanyi?” Kucai menyoal perlahan. Aku dah lah ada masalah dengan bab-bab menyumbangkan suara aku yang sedia sumbang ni.

Freak tersenyum sesaat. Ceyh! Itu je masalahnya? Small matter. “Kami semua nyanyi lah. Kucai tolong main gitar plus tolong masuk untuk first lyric. Nanti kami yang lain akan back-up. See, sikit punya ramai kita orang ni. Please erk…?” Freak dah wink-wink mata. Cuba kembalikan Kucai ke mood stabil. Kucai gelak.

“Stop it!” Kucai masih gelak. Aku lawak tengok kau tetiba jadi macam budak kecil ni! Freak turut sama gelak. Alright. Settle. “Okey… Main tau…” Freak pusing badan menghadap girls.

“Everybody… Kucai akan main gitar.” Yang lain bersorak. Freak menghadap boys pulak. “Tapi kita semua kena nyanyi sekali, okey?” Ternyata semua orang suka dengan idea tu. Kawasan tepi pantai itu sekali lagi gamat.

Tapi, main lagu permintraan Freak dulu… Intro See You Di IPT nyanyian kumpulan UNIC berlagu. Mata Kucai tak lepas dari muka Freak. Mata Kucai dah hantar isyarat, “Dah nak masuk ni…” And, lagu tu pun bermula…


Santun pekerti mu
Dan lembut tutur katamu
Menarik minatku
Untukku mendekatimu...


Semua yang tahu lirik lagu tu turut sama menyanyi. Sweet. By the way, lirik lagu ni... Hurmmm... Aku yang tak berapa nak santun ni, cemana erk? Agak-agak ada orang suka tak? Siapa lah yang nak tertarik dengan aku yang sentiasa lain dari yang lain. Nak tau macam mana aku punya kelainan tu, bayangkanlah sampaikan semua orang dekat kem ni panggil aku ‘Freak’, tak cukup lagi ke nak buktikan yang aku ni, freak? So, ada ke tak orang yang suka aku? Uhuk! Tak kisah pun! Janji aku ada kawan masa senang dan masa susah aku, tu pun dah cukup! Kan? Muzik mula rancak, semua yang lain dah start tersenyum lebar.


Sepucuk surat ku tulis
Menyatakan harapan
Walau pun ku kebimbangan
Kau berbeza pandangan
Namun ku tetap
Menanti jawapan...


Wallah! Tulis surat erk? Puppy love. Ada orang cakap, kalau tak bercinta zaman belajar, kurang sweet… Yeke? Tak terasa pun? Tak terasa pun ‘kekurangan’ yang diorang selalu sebut? Here we go babe! Chorus!


Alangkah riangnya di hatiku
Luahan yang satu
Mendapat perhatian
Ku terima balasan darimu
Kau juga menyimpan perasaan...

Warkahmu memberi kepastian
Hanya kejayaan
Menentu pertemuan
Setiap kali di akhir katamu
Kau selalu tulis
See You di IPT...


Wah! Seandainya aku ni watak yang dimaksudkan dalam lagu tu, agak-agak macam mana erk? Wakakaa… Seandainya! Aku cuma cakap, seandainya, okey?! Tapi aku tak terasa pun aku akan jadi macam ni. Melainkan kalau ada orang yang boleh tukarkan aku upside-down-in-out hanya dalam sekelip mata! Gitar solo berlagu. Kucai yang bersama-sama bebudak di tengah-tengah bulatan yang tolong sama nyalakan unggun api, tersenyum lebar.


Guru selalu mengingatkan
Kita dilarang berkasihan
Ketika masih
Di alam persekolahan...

Bagi semangat keazaman
Menuju cita dan impian
Biar terpaksa
Sia kan hubungan...


Aku paling suka rangkap ni rr! Kalau aku nyanyi dekat rumah, sah Ida; adik aku tu yang akan jadi mangsa nyanyian aku. Dia tu lagi kecik dari aku tapi, pakwe dia dah berlambak mengalahkan aku yang tak pernah bercinta ni. Dekat tengah-tengah bulatan, salah seorang dari budak yang tolong nyalakan unggun api bangun. Dia kembali dengan membawa satu besen besar. Hahaa… Budak tadi mengetuk besennya, konon-konon drum, dan…


Alangkah riangnya di hatiku
Luahan yang satu
Mendapat perhatian
Ku terima balasan darimu
Kau juga menyimpan perasaan...

Warkahmu memberi kepastian
Hanya kejayaan
Menentu pertemuan
Setiap kali di akhir katamu
Kau selalu tulis
See You di IPT...


Guru selalu mengingatkan
Kita dilarang berkasihan
Ketika masih
Di alam persekolahan...
Bagi semangat kesungguhan
Menimba ilmu pengajaran
Tinggal warkahmu
Menjadi kenangan...


Agak-agak zaman sekarang ada tak lagi bebudak yang berutus surat erk? Sekarang kan, zaman dah berubah. Dunia dah canggih. Teknologi bersepah-sepah di sini sana. Budak umur tujuh tahun pun dah ada yang guna Blackberry. Perkembangan yang baik tetapi kalau keterlaluan, benda yang baik akan berubah menjadi sebaliknya, kan?

Betapa syukurnya di hatiku
Segala impian
Menjadi kenyataan
Terpancarlah cahaya gemilang
Kini kejayaan di genggaman...
Andainya kembali bertemu
Akan ku menuntut
Kata-kata dan janji
Kerna diriku masih mengingati
Kau selalu tulis
See You di IPT...


Akan ku tuntut kata-kata dan janji? Sweet kan? Sebab tu aku minat lagu ni… Nak kata aku ni jiwang, nope! Tapi, kalau nak kata aku ni tak jiwang, macam mana erk aku boleh minat lagu macam ni? Argh! Lupakan ja lah. Gitar dah mula plucking untuk closure. Kucai turut sama menyanyi. Macam mana aku tahu dia pun nyanyi? Dah bibir dia bergerak seiring dengan lirik lagu tu, sah dia pun menyanyi jugak! Mata Kucai bertemu dengan anak mata Freak. Mata Kucai tersenyum dengan bibirnya bergerak melagukan lirik lagu tersebut.


Kau selalu tulis
See You di IPT...


Freak turut menghadiahkan segaris senyuman. See you to Kucai, InsyaAllah…

Tepukan dan sorakan gemuruh diberi oleh para peserta.

“Lagu saya pulak!!!”





SCENE 19

“Mak aih…! Ni air terjun ke flowing dustbin?” Kucai tepuk dahi. Punyalah kotor! Semak, semak...

“For sure ini adalah air terjun yang dah kena sumpah jadi flowing dustbin..” Freak menjawab ala-ala confident dengan senyuman nakal. Syok gila dapat pekena budak ni! “Freak. Get rid of your sengih yang macam kerang busuk tu.” Kucai dah macam nak meletup. Minah ni sehari tak sakat orang, tak sah. Tunggu, nanti aku sakat kau cukup-cukup!

Saturday, 12 October 2013

THAT..... END TODAY~

Posted by Nina Zizan at 10/12/2013 08:32:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Heyya...
Right~
Semester pertama Diploma Teknologi Makmal Perubatan...
End, exactly, today...

Kelmarin 11/10/2013 ialah paper terakhir kitorang, paper ANP, Anatomy and Physiology...
And yes, baru hari nii saya tau yang BAHAWASANYA kelmarin jugak adalah tarikh sir ANP kitorang, Sir Sulaiman bertunang...?
Hee~ Tahniah... >_<
Semoga berkekalan setia hujung nyawa, ameen~

Hmm...
Enam minggu...
Cuti sem yang dimulai hari nii, akan berlangsung selama 6 minggu..
My bro said, "That is a long time to go~"
And my heart say, "Aishhh~~~ Sat gilaa! Layan Running Man pon xdan habeh!"

U know Kang Gary?
Hmm...
ALL OF THE SUDDEN, dan secara tiba-tibanya...
SAYA TERJATUH HATI PADANYA~

=P



Reason?
Hahaa.......
And The Reason is YOU~!
^_^



Friday, 11 October 2013

tau maksud R.E.S.T ???

Posted by Nina Zizan at 10/11/2013 01:22:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

R.E.S.T

RELAX and ESCAPE from STRESS and TENSION


 jyeah~
itulah yang sedang saya lakukan..

u know what?
setelah lama tinggalkan blog...
sebab memang tak dak masa, and SERIUSLY xdak benda pon nak tulis dalam sini, serta CONFESSIONALLY-NO-LIEly tak dak langsung mood nak menaip...
Secara tiba-tiba a.k.a suddenly, saya menjengah blog nii..
Meringankan phalanges2 saya untuk melarikan dirinya di atas papan kekunci ini...
Mengupdate...

Sebab?
Seriusly, ini rasanya first time mengupdate blog disebabkan TENSION yang terlampau...
Ingatkan harituu paper CSI 101, Medical Lab tuu lah yang paling susah dah mencabar minda..

NO!!!!!!!!!!!!!!!

I'M DEFINATELY WRONG!!!!!!!!

Besok, *yes, hari ni yee kalau berdasarkan tarikh*..
Akan ada paper Anatomy and Physiology (ANP 105)...

Kawan2 saya semua pun agak laa serabot...

 YES, I KNOW IT'S HURTING THEM....
BUT, NOW, IT'S KILLING ME~!

SAMAN ANATOMY!!!
CUBAAN MEMBUNUH NII!!!
AKTA KANUN PENYIKSAAN BERAPABERAPAENTAH~!

AYTE2...
Done here...
Just nak kongsi tension jaa..
Sharing is Caring ayte?
Assalamualaikum...
 Greets~
>_<


SMILE yee~ :( :)
 

Sunday, 14 July 2013

SIT-REP*situation report*

Posted by Nina Zizan at 7/14/2013 11:24:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Kembali lagi~
1st of all, Salam Ramadhan, selamat berpuasa yee~
Hari ni dah hari ke???
Hari ke-5 Ramadhan...
>_<

Okkey...
Sit-rep..

Bila cakap sit-rep, sepatutnya report adalah PANJANG berjela, right?

But, as for me, sit-rep dalam otak, seriusly memang panjang tak cukup kertas, tapi bila menaip, memang ini-ini jelah yang mampu.

Dah masok minggu ke-5 kot study as a Medical Laboratory Technology UiTM student...
Apa yang saya perasan kali ni ialah, saya sangat JARANG study di bilik...
Kalau dulu time Pra Diploma, sill ok, masih boleh tahan, esok malas tuu tetap ada.
Tapi kali ni.......
Macam tidor jaa yang banyak???? >_< aigoo!!!

And yes!!!
Minggu ni, TEST segala punya TEST akan bermula...
Bukak FB tadi, madam ada update dekat group, 'Get ready for your test'. This Tuesday...
Paper MLT, CSI101... Rasanya aku macam tak faham apa-apa jaa untuk subjek tuu..?
Macam mana niii????
Apa lagi?
STUDY laa kan!!!!

Then?
Then?
Sit-rep?

Jyeah, kelmarin, Sabtu, 13/07/2013, done with PTPTN.
At first tuu, document saya ada masalah. Dekat 2 jam jugak laa terpaksa bertarung perasaan...
*Chuak gilaa-gilaaaaaa time tuu!!!*
But, ALLAH make thing ease on me. Dapat jugak selesaikan urusan tuu kelmarin...
ALHAMDULILLAH!!!!!!! :')

Diorang cakap, dalam masa 2 minggu, duit akan di-bank-in.
And, pak sendiri dah cakap dekat kakak@abang, "Nanti Nina dapat duit PTPTN dia, tolong cari laptop dekat dia."
Pak memang sangat-sangat-sangat memahami saya! <3
Mak okey jaa, eventhough mak tak minat IT2 nii...
Well, laptop tuu something yang essential 4 student nowadays, kan?

And, laptop yang saya guna sekarang, tiga empat hari nii mula buat problem...
Itu tak boleh, ini tak boleh..
Bukak program nii, automatik dia kick.
*Tau x CCleaner tuu PENTING untuk tuan kamu bukak?*

Aishh...
Tapi seriusly, kalau skrin laptop nii tak crack macam nak terPATAH dua, rasanya memang tak laa saya nak beli laptop baru...
*nak beli handphone, yang Android... Boleh dload game banyak2*
TERINGIN MAIN GAME LAGI<<<
DAH LAA MAIAIH BELAJAQ!!!!!


Hurmmm,..,
Untuk adik2 PD yang cari saya, sorry...
Actually, kakak*takberapanakkakaksangat* sibuk sikit sekarang ni.
Bukan sikit actually...
Sebab saya sekarang nii dah jadi student Diploma PART1...
Part 1 memang yee laa sebok.

Dulu time PD, senyum sampai ke telinga jee tengok orang2 berKESAT kawad2 bagai...
Sekarang dah tak boleh senyum2, sebab terpaksa menjalaninya...
So, PD student, hargai masa PD ni!!! Nanti korang kena KESAT jugak!
*Tapi, saya BPC!!! -->Badan Pertolongan Cemas. Pernah kawad sekali jee. Then kitorang ada kuliah jee sekarang nii...* ^_^

Baju raya...

Baju raya...

Cerita tuu next time jelah.
Nak iron baju, esok Isnin, so, kena pakai baju kurung...
Salam, bubbubbye~ >_<

Saturday, 22 June 2013

Segmen Topup By Emas Putih Part #3

Posted by Nina Zizan at 6/22/2013 03:24:00 pm
Reactions: 
1 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)
As-Salam


Segmen Topup by Emas Putih Part #3
Klik banner di atas kalau nak join.

Ada 40 x Topup RM5 untuk dimenangi !!
Tarikh tamat : 23 Jun 2013

Segmen My Feveret Song Everrrr by Miss Fifi

Posted by Nina Zizan at 6/22/2013 02:46:00 pm
Reactions: 
2 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)


klik banner kalau nak join..

Hadiah:
  • topup rm3 x3
  • template blogger x3
  • novel e-book English pilihan x2


p/s---> seriusly, ini FIRST TIME kot nina join segmen~
sebab sebelum ni nampak macam2 segment, xpenah tergerak hati nak join..
*maybe jugak sebab aku memang suka mjengah blog Miss Fifi nii kot?* >_<

OK, done with that FIRST TIME~

So~~~~~
My favourite song is~



=> Seize the Day by Avenged Sevenfold >_<

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
But I'm too young to worry
These streets we travel on will undergo our same lost past

I found you here, now please just stay for a while
I can move on with you around
I hand you my mortal life, but will it be forever?
I'd do anything for a smile, holding you 'til our time is done
We both know the day will come, but I don't want to leave you

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
But I'm too young to worry (a melody, a memory, or just one picture)

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

Newborn life replacing all of us, changing this fable we live in
No longer needed here so where do we go?
Will you take a journey tonight, follow me past the walls of death?
But girl, what if there is no eternal life?

I see my vision burn, I feel my memories fade with time
But I'm too young to worry (a melody, a memory, or just one picture)

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

Trials in life, questions of us existing here, don't wanna die alone without you here
Please tell me what we have is real

~~~
intrumental tyme!!!
~~~

So, what if I never hold you, yeah, or kiss your lips again?
Woooaaah, so I never want to leave you and the memories of us to see
I beg don't leave me

Seize the day or die regretting the time you lost
It's empty and cold without you here, too many people to ache over

Trials in life, questions of us existing here, don't wanna die alone without you here
Please tell me what we have is real

Silence you lost me, no chance for one more day [x2 then continues in the background]
I stand here alone
Falling away from you, no chance to get back home
I stand here alone
Falling away from you, no chance to get back home

 p/s--> saya hanya suka lagu a7x yang macam ni, bukan yang scream2headbanger yee~
Enjoy~ ^_^

Saturday, 15 June 2013

Salam~

Posted by Nina Zizan at 6/15/2013 12:21:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Hey~
Just update here~
Tapi xmau tulis banyak, penat sangat dah ny~

Nina dah kembali ke UITM.....
Sekarang, Nina dah ada DUA kampus...

Kampus Bukit Mertajam= Kolej Kediaman
Kampus Bertam= Kuliah

See?
Pukul 7 pagi, naek bas UiTM ke Bertam...
Dan akan pulang ke Permatang Pauh setelah kelas habes...

Kinda tiring...
Tapi, dah minat punya pasai rr, HAVE TO rr...

I got a SENPAI~
Miss Ahad bin Isnin~
MISS, okey???
=P
SENPAI!!!!

Buat masa sekarang, masih belom face-to-face dengan SENPAI...
Waiting 4 de time~

Kay, sampai sini jelah dulu erk?
Salam~~~

Wednesday, 5 June 2013

AssignJobs~ *ape tuu?*

Posted by Nina Zizan at 6/05/2013 06:30:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Orait~~~
Actually, tadi Nina pergi blogwalking dekat blog Nad~
Dan terbaca entry dia tentang 'AssignJobs'.

Lepas dah habis baca entry tuu, rasa macam, "Huu~ Boleh tahan jugak nii."
So, Nina pon tekan laa link ke 'AssignJobs'...

Daftar, activate, dan login~
Sekarang nii, Nina sedang CUBA melakukan tugasan pertama...

Salah satu tugasan yang available sekarang ialah,,,

Create Blog Post - AssignJobs
 Itu lah tugasan pertama Nina...
Korang nampak kan yang button hijau and merah tuu?
Lepas korang dah baca2 tentang apa2 kerja yang available, kalau korang rasa korang MAMPU dan BERMINAT untuk buat tugasan tuu, click laa 'Apply for this job'.
Then korang buat laa~~~
Dah buat2 tuu,,,,,,,,, nanti korang kena submit bukti yang korang dah siapkan tugasan tuu~
Macam mana nak submit?
Senang je...
Lepas korang click 'Apply for this job', akan tukar ke page yang macam ni,,,,

Letak laa link hasil kerja korang tadi, and submit... See? Senang tak? >_<

Bayaran? Gaji? Payment???
Okkeyy... Sila lihat di bawah...
Ini Job Detail~~~
Untuk sesuatu kerja yang ada dalam AssignJobs nii, dia akan ada Job Detail masing2...
Job Detail ni ada dekat sidebar kanan setiap kerja~
Refer gambar dekat bawah~


Ini capture full desktop Nina~ See? Job detail ada dekat area sidebar~

Kalau korang rasa korang mampu buat job tuu, buat je lah~
Work yang Nina tengah buat sekarang nii, kalau berjaya disempurnakan, akan dibayar $1.00...
Dolar kot? Kalau RM, maksudnya darab dengan 3 rr!
See???
Untung tak??? *memang untung giler* ^_^

Dan yee~!
Lepas je korang dah daftar dengan AssignJobs nii, korang akan dapat $2.00 awal2~
TAPI, kalau korang nak cashout, minimum kena ada $30.00...
Okeyy???

So~~~~
Jom join AssignJobs sekarang jugak!!!! ^_^

Thursday, 23 May 2013

about GK*geng kecik*

Posted by Nina Zizan at 5/23/2013 05:56:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Orait~~~
Actually, hari ni i've publish quite a lots entry bout story~
BMST dah update~
Freaks pon~
CUMA, GK jaa yang tak mampu nak update~
Sebab, nama Hero dah bertukar~
A few character dah pon ditukar nama yang Nina sendiri dah lupa character mana actually~

Okkey, Done With that story~~~

Be Mine, Sudi Tak? 13

Posted by Nina Zizan at 5/23/2013 05:05:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)




KISAH 13


“Oit... Jangan nak gatai-gatai sangat.” Nazliyana meleraikan pelukan Afiq pada pinggangnya. Afiq menggaru kepala yang tidak gatal sambil melihat Nazliyana berjalan kembali ke sisi katil. Dia kemudiannya turut mengekori jejak isterinya itu. Perbualannya dengan Aizan kembali terimbau.

“Woi der. Tak gempak siot rumah tangga kau.” Aizan masih ketawa.

Tak guna punya mamat! Marah Afiq dalam hati dengan muka masamnya.

Aizan masih dengan tawanya.

“Kau nak ni?!” Afiq dah sua penumbuknya betul-betul di depan muka Aizan. “Okey, relaks.” Aizan cuba berhenti dari ketawa.

Afiq meraup mukanya, lalu melepaskan lelah. Lelah, lelah rindu orang yang tinggal satu rumah. The worst way to miss someone is to be sitting right beside them knowing you can't have them. Sedih!

“Encik Afiq Arash!!!” Nazliyana menjerit betul-betul di telinga kiri Afiq. Afiq tersedar dari lamunan.

“Apa?” Tanpa perasaan Afiq menyoal. Afiq membetulkan sandarnya di kepala katil. Kedua-dua kaki dibiarkan melunjur.

“Dok pikiaq apa?” Nazliyana menjawab soalan Afiq dengan pertanyaan. Kaki yang berlunjur tadi ditarik, dia duduk bersila di sisi kiri Afiq. Badannya juga disandar ke kepala katil setelah dia mendirikan bantal terlebih dahulu di belakang badannya tadi. Penat! Mana taknya? Kan dah setengah tahun tak sekolah, tiba-tiba ja kena jadi pelajar sekolah balik. Badan kena kejutan tak habis lagi ni!

“Takde apa. By the way, boleh tak kurangkan dialek Kedah tu. Terseksa abang dengar.”

Nazliyana tarik muncung mendengar permintaan Afiq. “Mana boleh. Kedah pantang kalah, okey?” Jari ibu tangan kirinya masih menekan punat ‘decrease’ di controller. Controller? Bilik Arash ni special sikit. Untuk benda-benda elektrik dalam bilik dia, contohnya macam lampu, air-cond, televisyen, semuanya gunakan controller yang sama. Sekarang ni, aku tengah menurunkan suhu bilik. Nak 10 darjah selsius je! Hahaa...!

“Bangga sangatlah dengan Kedah dia tu?” Afiq menyoal. Nazliyana juih bibir, malas nak menjawab.

Sepuluh saat kemudian, hanya sunyi yang menemani mereka berdua. Secara tiba-tiba, Afiq menjatuhkan kepalanya ke atas bahu kanan Nazliyana tanpa sebarang amaran. Terkedu Nazliyana dua saat. “Arash... Apa ni?” Nazliyana menggoyang-goyangkan bahu kanannya. Tangan kiri Nazliyana pula dibawa ke atas, kepala Afiq ditolak perlahan, berharap Afiq mengangkat semula kepala dari terus direbahkan ke bahunya.

“Shusshh. Freeze.” Tangan kanan Afiq memeluk pinggang Nazliyana dari hadapan. Tangan kirinya pula melingkari pinggang Nazliyana dari belakang. Tangan Nazliyana yang dibawa ke udara untuk menolak kepala Afiq tadi terjatuh ke atas lingkaran tangan Afiq. Pa-nas nya tangan dia. “Arash...” Nazliyana dah guna suara nak menangis. Aku resah gelisah ni! Tolonglah jangan buat macam ni!

“Shusshh...” Perlahan Afiq mengeluarkan bunyi. Tiga minit Nazliyana duduk membeku. Akhirnya, pautan tangan Afiq di pinggangnya makin longgar. Tangan Nazliyana yang diletakkan di atas tangan Afiq tadi bergeser kulit semasa Afiq menarik tangannya. Bahu to rest on pun dah rasa makin ringan. Kepala Afiq yang bersandar di bahunya dirasakan sedang terangkat perlahan-lahan.

“Night.” Satu kucupan hinggap di pipi kanan Nazliyana. Bagaikan terkena renjatan elektrik, badan Nazliyana yang baru ingin digerakkan kerana rasa lenguh tadi, kini kembali membeku seperti sebelumnya. Matanya mencuri pandang ke arah Afiq. Afiq menarik kaki kanannya rapat ke peha manakala kaki kiri masih berlunjur, dia kemudiannya mengibas tempat tidurnya sendiri menggunakan tuala kecil yang sentiasa tersangkut di kepala katil.

Nazliyana mengubah pandangan ke hadapan. Makin lama aku hidup dengan dia, aku rasa Arash tu macam ada kuasa memukau je, kan? Korang tak rasa macam tu ke? Aku rasa! Cuba tengok pakaian dia masa dekat rumah, santai habis! Aku kalau tengok laki santai, memang aku rasa diorang tu hemmsem habis! Seluar 3-quarters pants, then, pakai baju tanpa lengan, nampak ketul sikit-sikit dekat tangan dia tuu. Auww! Seksi!

Lima saat kemudian, Afiq mula merebahkan kepalanya ke atas bantal, berbaring. Nazliyana pula masih diam membeku. Afiq tarik senyum segaris. Tak kan terkesima sampai macam tu sekali? Afiq tersengih nakal.

Tangan kirinya dibawa ke udara, lengan kanan Nazliyana direntap tiba-tiba. “Auch!” Nazliyana mengaduh dek sakit yang menjalar di lengannya disebabkan ditarik Afiq secara mengejut barusan tadi. Orang dok tengah berfikir, sekali kena rentap, memang terkejut gila laa! Err... Aku tidur atas apa ni? Asal rasa lain?

“Tidur.” Afiq menutur perkataan yang satu itu.

Lagi sekali, Afiq membawa tangan kanannya ke udara, dan tapak tangannya itu singgah ke dahi Naz, lalu dibawa turun meluruti wajah Nazliyana. Macam cerita Kaho Naa Pyar Hai tuu. Refleks, mata Nazliyana tertutup. Tangan kanan Afiq dibawa terus ke bawah, melingkari pinggang Nazliyana yang sedang berbaring berlapikkan lengan kirinya “Sweet dream.” Serentak itu, dahi Nazliyana menerima ciuman dari Afiq.

Afiq mencapai controller yang berada di genggaman tangan kiri Nazliyana. Lampu di-switch off.

Nazliyana terkedu lagi. Apa yang aku rasa ni?! Aku tak tau nak cakap apa! Ni baru betul speechless! Arghhhhh!!! Arash boleh buatkan aku jadi gila kalau asyik fikir pasal dia. Help me please!

*****

“Okey ke tak ni?” Afiq menyoal Nazliyana untuk kali kelima pada pagi itu.

Be Mine, Sudi Tak? 12 Part(ii)

Posted by Nina Zizan at 5/23/2013 05:05:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)




“Kita lepak perpustakaan lah. Jom...” Iqa mengajak. Selain daripada mereka berdua, ada lagi dua orang ahli geng yang ikut sama ke PSP. Siapa lagi kalau bukan Alyaa dan Dila? Ni kira geng diorang rr ni. Kalau ikut sejarah, dah lima tahun geng diorang tu hanya bertiga. Nazliyana yang memang susah nak mulakan percakapan dibasuh oleh mereka bertiga sampai Naz terus tak lalu nak cakap banyak-banyak. Tapi, diorang baik... Sejarah Nazliyana di-clorox oleh mereka bertiga? Err... Let it just be, a history.

************

“Kita duduk area belakang arh... Senang sikit nak sembang.” Iqa memberi idea. Kakinya yang hanya berstoking hitam kini cepat melangkah ke arah meja paling hujung dalam perpustakaan. Hehe, port boleh buat bising namanya ni. Terbaekkk!

Masing-masing bukak buku. Nak siapkan homework yang belum bersentuh, nak buat ulangkaji untuk subjek lepas waktu rehat.

“Korang buat apa?” Nazliyana menyoal Farah dan Minna yang kelihatannya sibuk membelek sesuatu di sebalik beg pink Farah. “Ni untuk presentation Sejarah minggu depan.” Farah menjawab bagi pihak mereka berdua. Nazliyana angkat kening sebelah mendengar jawapan Farah. Dia berjalan menuju kepada Farah.

“Bawa netbook eyy...” Nazliyana senyum melihat Farah. “Bukan suatu kesalahan sebenarnya.” Nazliyana menarik bangku lalu duduk di sebelah Farah. “Banyak page ka korang buat ni?”

“Tak banyak sangat. Tapi tu rr, masa nak present tu yang masalah. Dah la tak suka orang ramai tengok.” Farah tarik muncung.

Nazliyana mengangguk mengiyakan. Yup, bab kena present tu yang tak berapa nak bersemangat. Rasa down ja. Aku ni dah la tak dak keyakinan diri nak cakap depan orang ramai. Masa present, memang aku nampak cool. Tapi, cuba tengok lepas aku habis buat presentation. Menggeletar kaki tangan aku! Punya pelik. Lepas habis buat, baru takut!

Satu persatu fakta mengenai Adat Temenggung dan Adat Perpatih muncul di skrin netbook. Dan akhirnya, slide ‘Sekian, Terima Kasih’ muncul di skrin. “Okey tak?” Farah minta pendapat setelah selesai menayangkan slide demi slide powerpoint tersebut hingga ke akhirnya.

“Okey ja.” Nazliyana komen yang sesungguhnya. Lagipun, ni kan presentation pertama dalam tahun ni. Rasanya, kalau terkurang sikit tu, cikgu tak kan kisah sangat. “Okey...”

“Naz...” Iqa memanggil namanya. Sebaik sahaja pandangan Nazliyana diangkat dari skrin netbook Farah, matanya membulat tanpa disuruh. Refleks action! Apa yang dia buat dekat sini?

“Hai budak sombong.” Ketua kuliah Enam Rendah itu menyapanya dengan kurang adab. “Ada apa?” Tanpa basa-basi, Nazliyana terus menyoal straight to the point.

“A tambah B is equal to Aman Bahagia. N campur H sama dengan Nampak Hancus.” Hazman melafas ayat yang tidak dapat dicerna.

Nazliyana mengerutkan dahi. Apa benda pulak mamat ‘Can Not Go’ ni merepek? Siap dengan equation merepek dia lagi!

Ternyata yang lain juga pelik dengan kata-kata Hazman tersebut. “Kau tengah merepek apa Hazman?” Iqa menyoal dengan kedut di dahi. Hazman tersenyum segaris padanya.

“Budak sombong...” Hazman memanggil lagi.

Nazliyana mengangkat pandangannya dari fail MUET di atas meja, malas. Namun matanya tetap juga terarah ke muka Hazman. “Whassup?” Nazliyana menyoal tanpa nada. Hazman tarik bangku kemudian duduk betul-betul menghadap Nazliyana.

Lagi sekali sekumpulan gadis itu pelik dengan sikap Hazman. Szaza, Adila, Suhada dan Saidatul berpandangan sesama sendiri. Tak pernah-pernahnya diorang tengok Inche Arsenal yang sorang tu kacau perempuan lebih-lebih macam ni. Dah la kacau isteri orang pulak tuu!

“A, B... Addin, Benz... Aman, Bahagia...” Dia mengungkap kata berpasangan itu bernada. Nazliyana cuba mencerna. Err, ni kan pasal novel Hlovate? Okey...

“N, H... Nazliyana, Hazman... Nampak Hancus...” Hazman kemudian tersenyum sambil double-jerk. “Amacam? Sempoi?” Hazman menyoal lagi dengan sengih kambingnya itu.

Muka Nazliyana berubah dari riak pelik sebentar tadi kepada muka tak berperisa. “Nonsense.” Membazir masa aku seminit!

“Okey, fine!” Hazman bersuara tak puas hati. “Aku nak hantar novel kau.” Novel aA+bB dibawa keluar dari begnya, kemudian diletakkan betul-betul di hadapan Nazliyana. “Tertinggal petang Jumaat lepas dekat atas meja aku. Tak silap aku Iqa yang baca masa tu. Sorry tak pulangkan secepat mungkin. And, thank you, sebab aku dah habis baca novel tu.”

Nazliyana telan liur. Hazman mula menapak langkahnya.

Iqa dah kecut perut. Alemak! Aku betul-betul lupa! Ingatkan ada hilang dekat rumah. Nampak sangat lah membazir tenaga aku bertungkus-lumus dekat rumah cari novel Naz, tapi tak jumpa-jumpa.

“Budak sombong, jangan sombong sangat. By the way, you are so much welcome.” Hazman bercakap tanpa menolehkan badan mahupun mukanya menghadap Nazliyana.

Perasaan bersalah bertandang dalam dada. Err, thanks Hazman.


Be Mine, Sudi Tak? 12 Part(i)

Posted by Nina Zizan at 5/23/2013 05:05:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)




KISAH 12


“Apa beza Tanah Melayu dengan Malaysia?” Cikgu Sejarah di depan menyoal. Seisi kelas diam. Tidak menjawab, hanya duduk berkutik. “Hah! Aku dah kata dah. Kamu semua ni memang tak tahu apa! Tak kan soalan senang macam tu pun tak tau? Belajar Sejarah dah lima tahun. Apa pun tak tau. Cepat, siapa boleh terangkan apa perbezaan antara Tanah Melayu dengan Malaysia?”

“Haziq...” Nazliyana menoleh kemudian memanggil Haziq yang duduk di belakangnya, perlahan. Wajah fokus Haziq pada buku rujukan ditatap. “Tau dak jawapan dia?” Nazliyana menyoal.

Selalunya, Haziq yang akan bagi jawapan macam yang cikgu mintak. Kiranya jawapan ikut skema rr.

“Kejap, tengah cari ni.” Haziq kembali menyelak buku Sejarah Malaysia di atas mejanya itu. Sekejap ke muka surat hadapan, sekejap-sekejap lagi ke belakang semula.

“Ada ka jawapan dalam buku tu?” Nazliyana menyoal pelik. Ada erk? Rasanya tu basic yang memang kena tau. Rasanya soalan macam tu memang tak masuk sillabus Form 6. Ni pengetahuan asas.

“Entah. Aku tengah cari rr ni. Tapi, tak jumpa pun.” Tangan Haziq sibuk menyelak buku. Nazliyana kembali menoleh ke hadapan.

“Alyaa Syahirah, apa beza Tanah Melayu dengan Malaysia?” Alyaa menjadi sasaran Cikgu Ali. Alyaa tersengih seketika kemudian menjawab, “Tanah Melayu ni dah lama. Malaysia ni baru lagi.”

“Okey... Terima kasih.” Cikgu Ali mengangguk-angguk mendengar jawapan yang diberi oleh Alyaa. Cikgu Ali beralih pula pada pelajar di sebelah Alyaa dan dia menyoal, “Dila Leni, apa beza Tanah Melayu dengan Malaysia?” Dila yang disoal sibuk membuka buku rujukan di atas meja. Mana ni? Apasal tak dak?

“Dila...?” Cikgu Ali menyoal lagi. Dila terus tutup buku di tangan. Hantam sajalah labu. “Errmm, Tanah Melayu ni dia tradisional sikit. Malaysia pulak moden sikit.” Dila memberi jawapan. Aci redah jelah!

Cikgu Ali tersenyum. “Tanah Melayu ni tradisional, Malaysia moden sikit, Satu Malaysia moden banyak-banyak. Takpe, terima kasih Dila.” Satu kelas gelak dengar Cikgu Ali mengulas jawapan Dila.

“Cepat, siapa boleh jawab apa beza Tanah Melayu dengan Malaysia? Ni asas ni. Kalau asas pun kamu semua tak lepas, macam mana nak jawab soalan yang lagi kompleks?” Cikgu Ali masih menanti pelajar yang boleh menjawab soalan mengikut jawapan dalam skema.

“Apa beza Tanah Melayu dengan Malaysia?” Cik Haziqah a.k.a Iqa di sebelah yang masih cuba mencari jawapan dalam buku, menyoal Nazliyana tanpa mengalihkan pandangannya dari buku tersebut. Nazliyana tidak terus menjawab, sebaliknya dia menoleh ke belakang lagi sekali. “Haziq, dapat dak?” Haziq menjawab soalan Nazliyana dengan gelengan kepala. “Tak dak rr.” Haziq melepaskan nafas berat di hujung ayatnya.

“Apa beza Tanah Melayu dengan Malaysia? Kita cuba tanya pelajar baru. Nama kamu siapa?” Pandangan Cikgu Ali terarah kepadanya sekarang. Nazliyana berdeham seketika membetulkan suara terlebih dahulu sebelum bangun dari duduknya. Dia menjadi tumpuan seisi kelas sekarang.

Sebenarnya, dah tiga minggu aku belajar dekat sini. Tapi, ni kelas pertama aku dengan Cikgu Ali. Sebelum ni Cikgu Hassan yang ajar kitorang, tapi dia dah pencen minggu lepas.

“Nama saya Nazliyana Nadwah binti Azizan. Panggil, Nazliyana.” Nazliyana menjawab. Darah gemuruh baru ingin menerpa dalam diri.

“Nazliyana?” Cikgu Ali menyoal. Nazliyana mengangguk, mengiyakan soalan itu.

“Kamu dari mana?”
“Kedah.”

“Kamulah pelajar yang dah kahwin tu?” Cikgu Ali menyoal. Nazliyana terkedu. Tak kan tanya soalan tu kot? Para pelajar sedang tersengih mendengar ‘soalan agak maut’ dari Cikgu Ali yang memang nampak sangat tak termasuk dalam sillabus Sejarah pun.

Nazliyana mengangguk, kemudian mengiyakan, “Ye saya...”

“Bagus. Jadikan Nazliyana sebagai contoh. Dah berkawan tu, jangan la kawan lama-lama. Kahwin ja terus. Senang cerita. Nak buat apa pun, buat lah. Dah tak salah. Takde siapa pun nak marah.” Cikgu Ali berceramah terlebih dahulu. Namun kata-katanya terhenti setelah satu suara sumbang mencelah.

“Cikgu. Dia bukan kahwin suka-sama-suka. Mak dia yang suruh dia kahwin.” Kata-kata Hazman itu kemudiannya disahut oleh hilai tawa rakan sekelas mereka yang lain. Merah muka Nazliyana menahan malu. Iqa, Dila dengan Alyaa dah pamir muka tak puas hati. Berani korang buli kawan kami?

“Hazman...” Cikgu Ali memanggil bekas pelajarnya dua tahun lalu. Cikgu Ali pernah mengajar Hazman masa Hazman Tingkatan Empat. Cikgu Ali ajar budak Form4 subjek Bahasa Inggeris.

“Ye cikgu.....?” Hazman membalas 6 harakat. Matanya memandang pada Nazliyana sepanjang dia menjawab sahutan Cikgu Ali. “Itu hak peribadi dia. Kita takde hak nak kacau hidup dia. Cukuplah kita tahu dia sudah pun berumah tangga. Yang lain-lain, dia akan urus sendiri. Faham?” Tegas Cikgu Ali peringatkan pelajarnya itu. “Fa...ham cik...gu.....” Panjang Hazman menjawab.

“Ke kamu yang minat dengan Nazliyana ya Hazman?”
“Herrr cikgu! Mana ada!”

“Baiklah. Nazliyana? Boleh awak jawab soalan saya tadi? Apa beza Tanah Melayu dengan Malaysia?” Cikgu Ali menyoal. Sekali lagi, Nazliyana menjadi tumpuan kelas.

Nazliyana menyedut oksigen ke dalam tubuh seketika, kemudian menghembus keluar gas karbon dioksida ke udara sebelum mula menjawab soalan Cikgu Ali. Dia sedang mengumpul segala kekuatan yang ada.

“Tanah Melayu ialah Semenanjung Malaysia yang dikenali pada hari ini. Yang membawa maksud Tanah Melayu ialah tanah yang bermula dari negeri Perlis sampai Johor. Itu Tanah Melayu.” Jeda sebentar. Nazliyana mengambil nafas seketika.

“Malaysia pulak merupakan negara kita di mana, Tanah Melayu telah pun bergabung dengan Sabah dan Sarawak. So, maknanya dekat sini, Tanah Melayu ialah, negara kita semasa dijajah sehinggalah kita bebas dari penjajah pada 31 Ogos 1957. Malaysia pula ialah negara kita apabila Tanah Melayu yang dah bebas dari penjajah, bergabung pula dengan Sabah dan Sarawak pada 16 September 1963.” Nazliyana berhenti memberi jawapan.

Senyap seketika kelas dengan jawapan Nazliyana. Cikgu Ali mengangguk-angguk kepalanya.

“Atau kalau nak lagi senang, hafal je lirik lagu ni.”

1511, kita jatuh, namun tak bererti untuk selamanya.
Runtuhnya, empayar agung, kerana, fizikalistik manusia.
57’, kita bangkit semula, cipta, perlembagaan negara.
Melayu, Cina juga India, berkompromi, untuk merdeka.
63’, penyatuan tanah, Tanah Melayu, Sarawak dan Sabah.
Terbentuknya negara Malaysia,dihuni pelbagai, kaum&bangsa.

“Hafal ja lirik lagu tu. Nanti boleh explain setiap situasi yang disebut dalam lirik tu dengan lebih mudah. Senang je, kan?” Nazliyana cuba tersenyum nak tutup takut.

“Lirik lagu erk yang kamu baca tadi tu?” Cikgu Ali menyoal.
“Yes.” Ringkas Nazliyana menjawab dengan anggukan.

“Lagu siapa yang buat? Saya tak pernah dengar pun?”
“Lagu sa... Opss!” Nazliyana menutup mulutnya. Alemak! Dari awal aku cakap tuu lagu kaa?

Seisi kelas melihatnya pelik. Termasuklah gengnya sendiri. Lirik lagu? Lagu sa..? Tak kan dia nak cakap “Lagu saya,” pulak kot?

“Hurm... Lagu bukan siapa-siapa pun.” Nazliyana menggeleng-geleng kepalanya, cuba menegakkan benang yang basah. Memang dah terang tu lirik lagu hak milik dia, nak sembunyi macam mana lagi?

“Baiklah. Terima kasih Nazliyana. Awak boleh duduk. Dan...” Belum sempat Nazliyana duduk, Cikgu Ali menambah ‘dan’ pula. Tak jadi Nazliyana nak duduk. “Ye cikgu?”

“Nanti hujung bulan lapan, bolehlah persembahkan lagu kamu tu erk. All of us waiting for the song to be sing.” Cikgu Ali tersenyum.

Nazliyana balas senyuman cikgu teragak-agak sambil mengangkat baju kurung peach-nya ke atas, dan terus duduk di atas kerusi miliknya yang bersebelahan dengan kerusi Iqa.

“Terima kasih. Ada sesiapa lagi yang nak tambah jawapan lain?” Cikgu Ali menyoal kepada pelajarnya. Tiada reaksi. Cikgu kemudian tersenyum lagi sambil mengangguk-angguk. “Ya, betullah tu jawapan yang Nazliyana bagi tadi. Terima kasih Nazliyana.” Nazliyana tersenyum dan mengangguk pada cikgu Sejarahnya.

“Meluat aku. Budak Sejarah!” Iqa menjelir lidah pada Nazliyana. Nazliyana ni memang otak ensiklopedia ke apa?

Loceng rehat berbunyi.

“Esok saya nak jawapan daripada kamu semua. Apa kaedah ter-moden dalam aktiviti perlombongan.” Cikgu Ali mengulang kembali soalannya pada kelas. Kelas bersurai setelah Cikgu Ali keluar meninggalkan bilik kuliah mereka.

“Iqa, jawapan untuk soalan cikgu tu kapal korek tak silap aku. Rasanya ada dalam buku teks Sejarah Tingkatan Dua.” Nazliyana menutur pada Iqa. “Kenapa kau tak bagi tau dekat cikgu tadi? Kan senang. Tak payah orang lain nak balik rumah baca buku dah.” Iqa tarik muncung.

Nazliyana mengangkat bahu. Aku malas sebenarnya. Nanti orang cakap, aku suka conquer, lepas tu kena cop bajet lah, dan macam-macam lagi. Aku malas.

“Jom, kau nak makan tak hari ni?” Iqa menyoal Nazliyana.

Nazliyana kerut dahi seketika. Aku tak dak selera nak makan ni. Nazliyana kemudian hanya menggeleng kepala.

“Kita lepak perpustakaan lah. Jom...” Iqa mengajak. Selain daripada mereka berdua, ada lagi dua orang ahli geng yang ikut sama ke PSP. Siapa lagi kalau bukan Alyaa dan Dila? Ni kira geng diorang rr ni. Kalau ikut sejarah, dah lima tahun geng diorang tu hanya bertiga. Nazliyana yang memang susah nak mulakan percakapan dibasuh oleh mereka bertiga sampai Naz terus tak lalu nak cakap banyak-banyak. Tapi, diorang baik... Sejarah Nazliyana di-clorox oleh mereka bertiga? Err... Let it just be, a history.

 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez