Saturday, 29 December 2012

Freak/s Story Scene 11

Posted by Nina Zizan at 12/29/2012 01:13:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)




“Okey, fine. Akak tak masuk campur. Cuma program kita lepas ni akak memerlukan kamu bercakap dengan group member kamu.” Matanya memerhati satu-satu muka juniornya itu. “Tak terkecuali walau seorang pun.” Pandangannya tajam bersilih ganti melihat Freak dan Kucai. “Not even one. Kalau salah seorang buat masalah, markah merit akan dipotong. Walaupun hanya seorang sahaja yang tak memberi kerjasama.” Tangannya mengangkat jari telunjuk tegak ke arah atas. Suaranya tegas. Mukanya jelas mempamirkan sikap seriusnya.


SCENE 11

“Freak, sudahlah. He didn’t mean it. Freak…” Princess dan Bie memujuk Freak. Freak tak turun dinner. Roti pun dia tak makan. Dah lah lunch tadi pun makan sikit je. Sekadar isi perut yang tak di-isi dari pagi tadi. Minum petang? Tak turun dewan makan pun. Kejap lagi dah lah ada  LDK lagi. So, how? Mata Princess dan Bie bertemu. Berlaku perbualan telepati. Hasilnya hanya keluhan.

            Petang tadi…

“Freak. Kucai.” Kak Farina menegur. “Akak tengok macam tak ada perbualan je?” Farina merenung mereka berdua.

Kucai dah mula rasa macam nak pelangkung je fasi dia ni. Nasib baik perempuan! Bersyukurlah anda wahai para perempuan kerana telah dilahirnya sebagai perempuan. “Relaks rr kak. Dah yang terakhir kan? Kejap lagi kami start rr.” Selamba Kucai membalas. Ada senyuman di akhir kata-kata itu. Mau aku sembur je minah Freak ni. Aku marah dia lagi ni. Kalau aku bukak mulut, mau hangus budak ni kena fire dengan aku.

“So, boleh mula sekarang?” Kak Farina menyoal. Anggukan dari Kucai kelihatan memuaskan hati fasilitator mereka itu.

            Renungan ais dari mata Kucai cukup menggerunkan hati Freak. Pandang macam nak tembuskan badan aku je! Freak gentar.

            “Kau tahu kan sekarang ni kita kena luahkan perasaan dekat partner kita? Tak nak sembunyi-sembunyi dah kan?” Suara serak basah Kucai menyoal Freak, perlahan, macam tengah berbisik je gayanya. Freak mengangguk.

“So, kau dah ready nak kena fire dengan aku?” Dingin Kucai menyoal. Freak hanya kaku.

            “Kau tahu tak yang kau ni adalah manusia yang paling teruk yang pernah aku jumpa? Yang memang tak pernah fikirkan orang lain. Selfish! Aku rasa, si Voldemort dalam Harry Potter tu pun ada hati yang lagi suci dari kau. Kau ingat diri kau tu bagus. Tapi sorry, you are good for nothing pada pandangan aku. Kau adalah minah yang paling kerek, poyo yang pernah aku jumpa.” Kucai lancar meluahkan perasaannya. Nadanya makin lama makin naik. “Kau adalah perempuan yang paling murah pernah aku jumpak! Desperate girl! Hopeless!” Kucai dah berdiri. Jari telunjuknya betul-betul diajukan ke muka Freak.

Freak kaget. Dia menepis tangan Kucai. “I know! But you don’t have to yell at me!” Freak lantas berlari dari pondok itu. Kak Farina merupakan orang yang paling terkejut dengan scene yang baru sahaja berlansung tadi. Mak ai, teruknya bergaduh! Kalah laki bini gaduh!

Sampai sekarang Freak terperuk dekat atas katil…

“Bie, dah pukul 9.15 dah ni.” Princess memandang jam di tangan. Bie  menggaru kepala. Macam mana? Freak bangun dari katil. Nyata Bie dan Princess sama-sama terkejut. Freak memakai bedak serbuk, rambut paras bahunya diikat, lantas dia mengenakan tudung hitamnya. “Jom. Nanti merit group kena potong, aku yang kena. Jom…” Freak dah berlalu keluar bilik meninggalkan mereka berdua. “Tunggu…” Princess dan Bie serentak menjerit.

            “Freak, kau tak makan lagi? Boleh ke nak teruskan ni?” Bie concern. “Muka kau pucat Freak.” Princess menambah. Sampai di simpang tiga, Goku, Voldemort dan Kucai dah sedia menunggu.

“Ni lambat ni…”
            “Mesti nak bagi group kena de-merit.” Freak memotong kata-kata Kucai. Dia teruskan berjalan. Empat muka sekarang sedang memandang tajam ke arah Kucai. “What?” Kucai selamba tak berperasaan. Kakinya diatur menuju Dewan Star; dewan besar kem.



Be Mine, Sudi Tak? 5(i)

Posted by Nina Zizan at 12/29/2012 01:13:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)




Seddiyh la macam ni! Nanti dia buli aku. Habis, bila masa aku boleh buli dia balik?! Tak best! Nazliyana menarik tampat pemegang bagasinya, dan bagasi itu ditarik masuk ke dalam rumah besar dua tingkat itu. Nak beg lagi satu!


***************************


HONEYMOON


*****************************


            “Assalamualaina waa’la i’badillah hissholihin...” Nazliyana memberi salam panjang. Salam yang dikhaskan untuk rumah yang tidak berpenghuni. Afiq mengikutnya dari belakang. “Assalamualaikum.” Afiq pula memberi salam. “Waalaikummussalam.” Nazliyana menjawab salam Afiq.

Seterlihatnya keadaan dalam rumah Afiq, Nazliyana speechless seketika. Memang 100 percent, totally salah tanggapan awalnya! Aku ingat rumah dia ni macam rumah lelaki bujang yang lain. Aku ingatkan rumah dia, bila masuk je, terus berbau hapak. Then, baju dia mesti ada tercampak sana-sini. Tapi... Can you see this? Atau ayat popular John Cena, “Can you see me?”

            Rumah dia kemas!

            Ala-ala barat. Moden kontemporari. Warna hitam, putih, merah. Memang rr nampak tipikal. Tapi, aku tak caya yang aku akan duduk rumah yang macam ni! Yuhuu! Happy-nya!

            “Hai...? Diam je? Tertinggal suara dekat airport ke tadi?” Afiq menyoal Nazliyana. Pelik jugak. First time kot dia tengok Nazliyana diam terus, langsung tak cakap walau sepatah pun.

“Jom... Bilik kita dekat tingkat atas.” Afiq memberikan info pertama tentang rumah ini kepada Nazliyana.

Nazliyana hanya diam. Rumah dia ada dua tingkat. “Berapa jumlah bilik dalam rumah ni?” Itu soalan pertama yang disoal oleh Nazliyana bila mendengar perkataan ‘bilik’.

Afiq kerutkan dahi seketika. Berapa entah? “Dekat tingkat bawah ada dua bilik. Satu dekat tepi kanan tu, lagi satu dekat dengan dapur. Dekat tingkat atas ada tiga bilik. Master bedroom, bilik kita. Then ada lagi dua bilik tetamu.” Afiq menerangkan dengan kerut yang tak hilang dari wajah, nak ingat balik bilik-bilik yang disediakan dalam rumah ni.

“Owh...” Nazliyana mengangguk-angguk kepalanya. Dia menarik bagasi yang tidak lekang dari tangan sedari tadi. Di tangan Afiq pula ada dua bagasi. Satu bagasi miliknya dan satu lagi, dia tolong bawakan bagi pihak Nazliyana.

“Jom naik atas.” Afiq mengajak Nazliyana. Afiq berjalan menuju ke tangga. Mereka berdua menaiki anak-anak tangga tersebut, Afiq di hadapan, manakala Nazliyana mengikutnya dari belakang.

Habis menaiki anak tangga, Afiq belok ke kanan. Bilik utama betul-betul dekat sebelah kanan. Tombol pintu bilik dipulas. Pintu bilik ditolak luas ke dalam. “Come...” Afiq membukakan pintu bilik itu untuk Nazliyana. Nazliyana tersenyum. Alahai! Gentleman!

Nazliyana melangkah masuk ke dalam bilik Afiq. Bilik dia tak sempoi mana pun. Macam biasa. Tapi, tetap kemas. Warna dinding, putih. Then ada kind off biografi dekat dinding putih yang dibelakangi katil. Guna spray warna coklat. Serius, lawa!

Afiq menutup pintu sejurus Nazliyana melangkah masuk ke bilik. Bagasi diletakkan ke tepi. Kakinya melangkah ke arah pintu balkoni bilik. Langsir biru tua ditarik, membiarkan cahaya matahari menerobos masuk ke dalam bilik. Pintu kaca itu dilungsur ke kiri dan ke kanan. Angin menderu masuk. Ni yang best beli rumah atas bukit! Sejuk, nyaman, tenang.

Afiq melangkah keluar, ke balkoni bilik. Nazliyana turut mengekori langkah Afiq. Nak ikut!

Destinasi Afiq hanya satu seandainya dia melangkah keluar ke balkoni. Ke kerusi malas yang diperbuat dari kayu jati. Dia duduk bersandar ke kerusi itu dengan sebelah kaki dibiarkan diatas lantai, lagi sebelah dibawa naik ke atas kerusi, ditarik rapat membentuk sila.

Nazliyana yang baru tiba di balkoni menarik nafas dalam dengan kedua-dua tangannya didepakan. Wah, Best! Pemandangan yang menyapa retina Nazliyana membuatkan bibirnya automatik tersenyum. Senyumlah, agar alam turut tersenyum melihatmu. Subhanallah! Its so beautiful! Kalau malam, or maybe breaking dawn, gerenti lagi lawa, ann?!

“So, let say. Naz nak rest dulu ke, nak round rumah?” Afiq menyoal Nazliyana.

“Hurm?” Nazliyana menyoal semula. “Excuse me?”

“Abang tanya... Naz, nak take a nap dulu ke, nak pusing-pusing tengok rumah?” Sepatah-sepatah Afiq menyoal.

Nazliyana telan liur. Dia? Dia bahasakan diri dia apa? Abang? Dia? Dia cakap ‘abang’? Err... Dia demam ke? Dah sebulan kitorang kahwin tak pernah-pernahnya dia bahasakan diri dia abang, yang tetiba dia bahasakan diri dia ‘abang’, kenapa?

Haa! Entah-entah, hantu dalam rumah ni dah masuk dalam badan dia. Yelah... Cuba fikir balik, kan dia dah sebulan tak balik rumah ni. Mestilah dah ada ‘benda’ yang bertandang. Astaghfirullah hala’zhim... Macam mana ni?

“Hai! Abang tanya ni.” Afiq menyoal lagi. Kali ni, nada suara dia dinaikkan sedikit.

Nazliyana tarik kerut. “Hurmm... Arash okey ke, tak ni?” Tergagap-gagap dia menyoal. “Maksudnya?” Afiq pula yang tidak dapat menangkap maksud kata-kata Nazliyana.

“Hurmm... Naz tanya, Arash okey ke, tak? Sihat ke tak? Rasa macam nak demam ke, tak?” Nazliyana menyoal lagi. Soalan dia panjang, tapi maksud setiap soalan dia tu, sama je.

“I’m just fine. Asal? Pelik erk? ‘Abang’?” Afiq menyoal. Dah agak dah... Dia mesti pelik kalau aku tetiba bahasakan diri aku abang. Tapi... Argh! Whatever! Malas aku nak fikir!

“So, nak rehat dulu ke nak round rumah?” Afiq menyoal lagi.
“Hurmmm... Jom round rumah laa...”
“Orait.. Jom pergi backyard. Ada swimming pool dekat sana.”
“What?” Nazliyana jatuh rahang. Rumah aku ada kolam mandi? Wah!!! Kayalah aku kalau macam ni!

“Jom...”

Pantas Nazliyana mengikut Afiq dari belakang.


********************************



Geng Kecik Cerita 6(i)

Posted by Nina Zizan at 12/29/2012 01:12:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)




Kapok warna Light Brown. Sedap bunyi gitar ni. Tangan Fahima cepat mencapai gitar itu yang tersandar di dinding bersebelahan pintu. Pintu bilik ditarik, ditutup. Bibirnya mengukir sengih.

            Jom jamming!

*****


SCENE 6


hmm.. hoo.. haaa.. mmm..

Engkau duduk di situ
Diam tersipu malu
Mahu mendekati aku

Aku mulai resah
Hatiku jadi kebah
Melihat dirimu aku rebah

Fahima rancak memetik gitar. Petikan gitar Fahima diiringi dengan nyanyian penyanyi perempuan utama geng mereka, Nurin a.k.a Kak Cik. Tak macam Najwa Latif sangat. Suara Nurin lebih halus dan key suaranya tinggi.

Tapi hati ini
Kuat menyatakan
Kau terkini duduk di carta hati

Fahima tersengih. Nyanyi dekat Mr. Ayie rr tu. Feel semacam ja aku tengok.

Lalu cinta kita bermula

“Bila masa?” Fahima menyampuk dengan senyum sinis. Nurin meneruskan nyanyian dengan senyum kerana tahu Fahima sedang mengejeknya.

Dari mata turun ke jiwa
Dari teman menjadi cinta

“Eherm-ehermm...” Fahima berdeham. Nurin pantas menampar bahu Fahima. Fahima ni kan! Saja ja nak kacau orang!

Dan berjanji untuk setia
Sehidup semati kita
Menjanjikan bahagia
Untuk kita berdua selamanya

hmm.. hoo.. lalala.. mmm..

Jangan engkau jangan pergi
Jangan tinggalku sendiri
Jangan tinggalkan carta hati

“Ececee... Ayat!” Fahima mengusik lagi. Nurin menjegil matanya satu saat. Fahima ni, memang! Tak kacau orang, tak sah!

Kau janji kan bahagia
Ku janji kau tak terluka
Teruslah berada di carta
Hati kita

lalalalala.. hooo…
lalalalala.. mmm…

Petikan gitar dari Fahima berakhir serentak dengan nyanyian Nurin.

“Bravo! Woo! Awek aku!” Ayie melaung dari dalam air. Nurin terus blushing. Ayie ni! Bahu Fahima tiba-tiba meningkah bahu Nurin. Kemudian Fahima jerk kening kanannya kepada Nurin.

“Huu... Ada iras-iras Najwa Latif rr... Nurin, disebabkan hang dah macam Najwa Latif aku tengok ann, apa kata hang jadi makwe aku ja?” Ayie menyoal sambil bercekak pinggang sebelah.

Nurin tarik muka terkejut. “Tak mau rr. Sapa nak couple dengan hang?” Nurin menolak pelawaan Ayie. Dia bangun dari duduk dan berlalu ke bilik. Penatnya.

Tujuh manusia terdiam. Fahima memandang Irfand, Irfand memandang Fahima. Dua-dua angkat bahu. Bukan Nurin memang nak couple dengan Ayie ka? Kenapa dia tolak? Pulak...




“Ayie...” Fahima memanggil.

“Apa?” Ayie menyoal dengan muka tak berperasaan. Selamba ja dia tolak aku ajak couple dengan dia? Dah dua minggu kot aku praktis nak ajak dia couple. Dalam tiga saat ja dia tolak lamaran aku? Apa ni?!

“Nah gitar hang. Aku malas dah nak main.” Fahima menghulur gitar Kapok di tangannya kepada tuan empunya gitar; Ayie.

Ayie kerut dahi. Ni nak marah ni. “Pi rr simpan.” Dia memberi arahan. Dah pandai guna, pepandai rr simpan sendiri. “Ni gitar hang, bukan gitar aku. Simpan sendiri rr.” Fahima pula tinggi suara.

“Kurang ajaq...” Ayie geleng kepala, tak puas hati dengan Fahima. Budak pempuan sorang ni ann, kalau cakap tak menyakitkan hati aku, memang tak sah. Nakkk jugak sakitkan hati aku! “Letak jelah dekat tepi tu. Satgi aku nak main.” Ayie mengalah. Rasa macam dah boring dah nak mandi laut. Orang lain mandi laut, happy. Aku dah tak happy, nak mandi laut pun rasa macam tak dak mood. Frust!

Fahima tarik senyum satu saat. Ayie kalah! “Orait.” Fahima membongkokkan badannya separuh, lalu gitar Ayie diletak bersandar pada batu yang lebih tinggi. Kedudukan gitar dipastikan selamat terlebih dahulu sebelum dia meluruskan kembali tulang belakangnya.

“Farni. Masuk bilik jom. Layan tv.” Fahima mengajak Farni untuk menyertai rehatnya di dalam bilik. Dalam bilik ada air-cond! Dah tak sabaq-sabaq nak lompat terjun tiruk atas tilam. Gerenti perghhh punyalah!

“Okey...” Farni yang duduk di dalam air di pinggir pantai, bangun dari duduk. Dia berjalan melangkah keluar dari air. Fahima pula berjalan menuruni anak-anak batu.

“Woi. Pe kelas datang sini nak tengok tv? Orang mandi laut rr.” Amer cuba mematikan niat dua orang gadis yang ingin pulang ke bilik mereka. Sunyi rr kalau macam ni. Syaz awal lagi dah blah. Semua sebab Nazrul! Kak Cik pulak ada problem dengan Ayie. Sekarang ni, Fahima pulak ajak Farni. Sunyi la hidup aku kalau takde Farni! Fahima! Jangan rampas buah hati pengarang jantung pisang aku! Pisang? Err...

“Diam!” Farni dan Fahima berpaling dan melaung serentak.


***************


Friday, 28 December 2012

Short Entry

Posted by Nina Zizan at 12/28/2012 12:32:00 am
Reactions: 
0 Berbicara

Assalamualaikum...Hey! Goodday!=)

Antara kamu, engkau, dan dia, 3 3
mcm b0ngek!
Tak b0leh blah!
*sgtlah pathetic! Again :(

Monday, 17 December 2012

HANYA kawan

Posted by Nina Zizan at 12/17/2012 11:35:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara

Assalamualaikum...Hey! Goodday!=)

*part luahan hati*
Kalau aku tak c0ntact hang, hang p0n tak kan c0ntact aku, kan?
S0, delete number hang adalah jalan terbaek, right? :-l

*alter-luahan hati*
Kalau saya tak c0ntact awak, awak p0n tak kan c0ntact saya, kan?
S0, delete number awak adalah jalan terbaek, right? :-l

Saturday, 1 December 2012

Budak Youtube Baru Ditemui =) * Lirik Harapan- Hyper Act*

Posted by Nina Zizan at 12/01/2012 12:35:00 am
Reactions: 
2 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)



Harapan OST seindah sakura - cover by adk&abg



 Orait...
Ini first video diorang yang nina tengok...
Nice =)

Alang2 buat post entry ni, letak jelah lirik Harapan sekali erk...
*p/s--> ada chord gitar lagu harapan sekali =)
***Tak sure chord yang ada dgn lirik ni sama dengan chord yg de twins maen...


intro: G A F# Bm G A F# Bm A G A

Bm G
Bicara mimpi itu
A
Mengheretku ke dasar
F#
Gelap tangannya menggapai tanganku
Bm G
Dan munculnya dirimu
A
di pinggir laman itu
F# G
Hangatmu menyambut ku kembali

Em
Dan ku mengerti
A
Mengapa masih berdiri
F# Em
Hadirnya siang berteman mentari
G
Dan ku bersama
A
Bintang malam mu
mencari kasihku

D
Harapan
F#
Harapan menjadi layu
Bm A G
Ingin ku bahgia bersama
F#m Em
Menjadi kenangan
D A
Memburu impian masa kita
G
Selamanya

Bm G
Dan angin kan memanggil
A
Bagai ada musafir hadir dan pergi tiada berjanji
G
Mungkin seketika
A
Ku merasa cintanya
F# G
bagai dibelai mimpi sempurna

Em
Dan taman ini
A
Tak bererti dan bersemi
F# Em
Tiada indah tanpamu disini
G
Dan ku jejaki
A
Walaupun hanya secebis kasihmu

D
Harapan
F#
Harapan menjadi layu
Bm A G
Ingin ku bahgia bersama
F#m Em
Menjadi kenangan
D A
Memburu impian masa kita
G
Selamanya

D
Harapan
F#
Harapan menjadi layu
Bm A G
Ingin ku bahgia bersama
F#m Em
Menjadi kenangan
D A
Memburu impian masa kita

D
Hatiku
F#
Meratap setinggi gunung
Bm A G
Pastiku mencari bintangnya
F# Em
Mencari cahaya
D A
Menyinar impian hidup kita
G
selamanya


My 1st English Entry

Posted by Nina Zizan at 12/01/2012 12:25:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Right...
If u guys refer to my not so long ago entry, i've told about this...
"Make entry with fully english..."

Ha-haa...
Feeling? Seriusly, awkward dowh!
Oh My English! says, wheneer u add 'laa' @ any something like this, --> "Dont do that laa...!", then your english will become awkward...
OME! You know what? Whenever i dont add that 'laa' at the back, my word becoming moremoreMORE awkward laa!!!

Aigoo Aigoo....! *mean--> Oh my God in Korea*

Okey guys, take note...
Next entry will be in Korea...
=P *Dream to Star* hahak!

Orait...
It seems like i got nothing to say more as for tonight...
Waiting for my sis+bro+nephew...
Not home yet!
Refer to lappy...
Its been 1224 in the middle of night already!!!

So So So ngantuk... *have to say ngantuk. only then i have the feel...!*

Rightio... Done...
Salam....

Lirik Boneca- Cela

Posted by Nina Zizan at 12/01/2012 12:14:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)


Rabak mata ku
Pena menari
Tinta berdarah

Rabak mata ku
Pena menari-nari
Tinta berdarah
Kata membara-bara

* Masanya ku bernafas
Ini terakhir kali
Puas sudah ku sesak
Dalam dunia sempit

Dulu tersungkur
Kini berdiri
Kau bermain api
Kini ku bakari
Dulu menunduk
Kini ku celik
Kau bermain api

** Engkau mahu sempurna
Engkau jadi sempurna
Biar aku bahagia dengan cela ku
Engkau mahu malaikat
Turun dari kayangan
Biar aku bahagia dengan cela ku

Mengapa tidak engkau cermin saja
Diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela
Mengapa tidak kau bercinta saja
Dengan diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela

* Masanya ku bernafas
Ini terakhir kali
Puas sudah ku sesak
Dalam dunia sempit

Dulu tersungkur
Kini berdiri
Kau bermain api
Kini ku bakari
Dulu menunduk
Kini ku celik
Kau bermain api

** Engkau mahu sempurna
Engkau jadi sempurna
Biar aku bahagia dengan cela ku
Engkau mahu malaikat
Turun dari kayangan
Biar aku bahagia dengan cela ku

Mengapa tidak engkau cermin saja
Diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela
Mengapa tidak kau bercinta saja
Dengan diri mu yang sempurna, mempesona
Ku bahagia dengan cela

Siapa yang mampu mencapai mahu mu
Bilamana kau juga seorang manusia?
Siapa yang mampu mencapai mahu mu
Bilamana kau juga seorang... manusia






Still Remember? =)

Posted by Nina Zizan at 12/01/2012 12:05:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Malam ni Nina terasa macam nak conteng blog banyak2!
Sebab?
Sebab Nina sangat jarang dan malas untuk mengupdate dan menghadap lappy dengan keadaan wifi yang selalunya pelan... Malam ni maybe takde orang guna kot, boleh tahan ok...
*but still, mmg xleyh dload video... =(

Hurmm...
Still Remember?

Banyak ann benda yang dah jadi...
Ada benda kita ingat...
And tak kurang, kita lupaa...

So, kadang2 blog ni mmang sangat mbantu kita dalam 'mengingati' sesuatu tuu, kan? =) *senyum tawar

Dan bila dah sebut senyum tawar, mesti benda yang kita ingat tuu sangat menggembirakan, yet sangat menyedihkan... Bagaikan senyum dalam tangis....

MANUSIA....
Datang dan pergi dalam hidup kita macam angin yang bertiup...
***WAH! SASTERA DOWH!!! TAKLEYH BLAHHH!!!


Manusia...
"Kenapa dia mesti pergi, tinggalkan aku sensorang?"
--> Hakikat laa tuu... Manusia hidup bukan menongkat langit...

Dan bukannya untuk teman@berkawan dengan hang for the rest of his/her life...
--> Tapi bukan sekali kita kawan, means we are friend, forever, ever and ever?

Naa... *sambil geleng pale
 --> Kenapa?

 Sebab dia tuu 'manusia'...

Manusia...
Manusia mampu merancang, tapi... DIA yang tentukan...
Right?

Salam...
Regards from me, Nina Zizan... =)


sambungan post disini... =)

Friday, 30 November 2012

CRUSH ;-) *kenyit mate sikit

Posted by Nina Zizan at 11/30/2012 11:19:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Pada suatu hari...
Sedang asyik sorang 'budak' tuu bermain Facebook, tiba-tiba dia bertanya kepada aku...

Dengan mukanya yang boleh tahan macho+hensem dan kachak --> "Crush tuu apa?"
Paztuu aku buat muka pathetic. Dalam hati --> "Hamende ntah? Dulu aku tau."
Lama jugak aku pikir... Cemana aku nak terangkan dekat dia erk?


Paztu aku cakap dkt budak tuu --> "Try search google translate."
 

Budak konon2nya hot tuu pun menekan butang 'Google Translate' yang memang dah di-bookmark kan dalam Mozilla Firefox saye tuu...

Paztu, Encik Google pon cakap, 'crush' tuu 'menghancurkan'...




Serentak, aku dan budak tuu muka blurr...

Ape kene mengene 'crush' bercinta dan menghancurkan?

Terus aku teringat --> "Haa!" Mentol menyala tepi kepala dengan senyuman 'D' yang sangat e-class...
"Crush tuu... Tau tak org slalu cerita kereta ni crush dgn krta depan dia?"
Budak tuu angguk dgn muka yang masih blurr...
 Aku pun sambung semula kata-kataku, "Senang cerita macam hang jmpak dgn sorang pempuan ni, kiranya ang ter-'crush ' dgn dia rr... Paztu hati hang pun TERJATUH dekat dia... So, hati hang pun crush... Tadi kan hati hang jatuh. Tuu yang crush tuu."
Paztu budak tuu pun senyum dgn muka poyo dia... Tak boleh blah... =D


Hahaa...
Sekian, terima kasih...
=D Salam

Malaysia-Laos 28/11/12 =D

Posted by Nina Zizan at 11/30/2012 10:59:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

 Orait... Kali ni entry pasal bola...
*bukan xdak topik nak cakap, cuma memang terasa nak update pasal nii...

1st sekali, nak cakap yang game diorang okey...
Maksudnya xde rr buang2 masa macam game dengan Singapore...
*serius, aku memang anti dengan saiful si pemain singa tuu...
Sekali den tak suka, memang selalunya susah untuk aden tukaq pandangan den tuu...

Yang paling KO, Safee buang terlalu BANYAK peluang untuk shoot semalam!
Tapi, kira okey rr... Dia shoot gak gol ann... =) terima kasih!

Xde apa pon nak komen.. *nak komen camna?Nina sendiri pon kaki bangku!

Tapi memang best rr bila menang..
4-1, okey?
BTW, TAHNIAH Harimau Muda...
Chaiyok2!
=)

Saturday, 24 November 2012

Be Mine, Sudi Tak? 4(ii)

Posted by Nina Zizan at 11/24/2012 05:39:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


Afiq menarik comforter menyelimuti sebahagian tubuhnya. “Goodnight, assalamualaikum.” Dia mengucap kata selamat tersebut sebelum menutup matanya. Terdengar humming dari Nazliyana, menjawab salam.

Afiq tersenyum. Ya ALLAH, kau lindungilah aku dan isteriku dalam lindungan-MU.

Mata Afiq sedikit demi sedikit mula tertutup. Dan akhirnya, dia memasuki alam di bawah sedar.

******************************


EMPAT(ii)


Kereta Mazda RX8 merah milik Afiq memasuki perkarangan rumah. Nazliyana telan liur setibanya kereta Mazda itu di porch kereta. Mak aih, rumah! Macam istana siyh! Tak pernah aku terbayang nak duduk rumah besar macam ni. Serius, aku tak nak tinggal dekat rumah size cenggini! Kenapa? Korang tanya kenapa? Hello, sapa yang nak kena kemas rumah besau ni?! Den tak nak eyh! “Ni rumah ibu?” Nazliyana menyoal polos. “Yes. Rumah ibu, rumah ayah, rumah saya...”

“Jom turun...” Afiq membuka seatbeltnya. Masterkey ditarik, dan pintu ditolak agar terbuka. Afiq melangkah kaki kanannya keluar dari kereta. Nazliyana hanya memandang perlakuan Afiq. Sekali lagi, air liur kelat ditelan.

Nazliyana menolak pintu kereta. Dia melangkah keluar dari kenderaan itu dengan lafas basmallah yang hanya mampu berkumandang di dalam hati dan gerak bibirnya sahaja. Suara entah hilang ke mana. Pintu kereta ditolak tutup.

“Ibu!!!”

Pantas, pandangan Nazliyana dan Afiq terhala ke arah pintu rumah. Wani kelihatan di muka pintu dengan senyuman lebarnya.

“Ibu! Menantu ibu dah sampai ni!!!” Wani melaung lagi sekali ke dalam rumah, cuba memanggil ibunya, Datin Wahidah. Afiq menggeleng kepala melihat adiknya yang excited kemain lagi kakak ipar dia jejak kaki kali pertama dekat rumah ni. Nazliyana pula hanya mampu tersenyum.

Bonet kereta dibuka, dua bagasi hak miliknya dan Nazliyana masing-masing dibawa keluar dan diletakkan ke bawah lantai simen porch. Handy luggage ditarik ke atas.

Wani menyarung sandal yang tersedia di depan pintu rumah. dia berlari-lari menghampiri Nazliyana.

“Akak! Miss you!” Tubuh Nazliyana dipeluk erat. Nazliyana tarik muka pelik. Aik? Bukan baru kelmarin ke kita dua jumpa? Alaa.. Masa tunggu family aku nak balik Kedah tu. Haa! Kan baru je jumpa kelmarin!

“Amboi! Miss kakak dia je? Angah dia?” Afiq menyoal pada bagasi di atas lantai. Wani yang mendengar terlepas tawa. “Alolo... Merajuk pulak dia. Yelah-yelah...” Wani melepaskan pegangannya pada lengan Nazliyana dan berjalan menghampiri Afiq.

“Miss Angah jugak!!!” Wani melompat ke atas, dia merangkul leher Afiq. Wani kini hanya berdiri di atas hujung jari ibu kakinya sahaja. Memang nampak sangat Afiq tu tinggi tak ingat langit, ann? Tiga saat kemudian, Wani melepaskan rangkulannya. Dia memandang muka Afiq, begitu juga Afiq. Kedua-dua mereka tersenyum sesama sendiri.

Nazliyana tarik sengih paksa. Apasal mesra sangat? Tapi, apasal aku macam jealous? Nazliyana... Kau jangan cakap yang kau cemburu tengok Arash mesra dengan adik kandung dia sendiri, boleh? Ish! Bongeklah! Nazliyana meraup mukanya. Tak sanggup dah nak kutuk diri sendiri.

“Afiq!” Suara perempuan melaung dari muka pintu rumah. Datin Wahidah dan Datuk Azhar tersenyum pada anak dan menantu mereka. “Kenapa tak masuk lagi ni?” Datin Wahidah menyoal.

“Sibuk nak catch-up ni...” Wani selamba menjawab.

Afiq dan Nazliyana segera mendekati ibu bapa mereka. Tidak ketinggalan, Wani juga mengikut.

“Catch-up apanya Wani? Merapu je dia tu. Naz, Afiq... Masuk rumah dulu, nanti dekat dalam sambung berbual balik. Ibu dengan ayah pun nak join jugak.” Datin Wahidah menyambung lagi sementara anak-anaknya sedang mengatur langkah menghampiri mereka berdua.

Sampai sahaja dihadapan kedua-dua ibu bapanya, Afiq mencapai tangan Datin Wahidah, tangan itu disalami dan dikucup tanda hormat. Setelah bangun dari membongkok badan; bersalam tadi, Afiq mencium pula pipi kanan dan pipi kiri ibunya. Wah-wah! Memang penyayang! Tengok suami siapa? Suami Nazliyana lah! Afiq kemudiannya beralih pula pada Datuk Azhar lalu menyalami lelaki itu.

Nazliyana mencapai tangan ibu mertuanya. Apa yang dilakukan oleh Afiq, turut dilakukan oleh Nazliyana. Sebijik sama! Tangan bapa mertuanya turut disalami lima saat kemudian.

“Jom, masuk dulu. Ibu nak pergi dapur kejap.” Datin Wahidah mempelawa mereka masuk. Dia kemudiannya terus berlalu ke dapur manakala suaminya berlalu masuk ke ruang tamu rumah setelah menyuruh anak-anaknya masuk ke rumah.

Wani menarik lengan Nazliyana sambil tersenyum. Baru sahaja mereka berdua ingin melangkah beriringan ke dalam rumah, satu suara telah menghalang langkah mereka.

“Tu... Beg tu siapa yang nak tolong bawak masuk?” Selamba Afiq menyoal. Nazliyana automatik terus tersengih segaris kepada Wani di sebelah kanannya. Terlupa la pulak. Nazliyana memusing tubuhnya 180 darjah ke belakang. Terlerai pautan tangan Wani di lengan Nazliyana.

“Hee... Lupa.” Nazliyana berjalan mengikuti Afiq dari belakang menuju ke arah bagasi mereka.

Sampai sahaja di kereta, Nazliyana mengerut dahi. “Rash... Lagi satu beg Naz mana?” Blurr Nazliyana menyoal Afiq. “Ada dalam bonet kereta.” Selamba pula Afiq menjawab.

Nazliyana tarik muka. “Laa... Awat tak bawak keluaq? Tak kan nak biaq jadi pekasam kot dalam keta tu?” Nazliyana dah mula tarik muncung.

“Cik Nazliyana Nadwah, kita...”
“Nazliyana Nadwah Azizan.” Tanpa perasaan Nazliyana membetulkan kata-kata Afiq. Afiq terhenti dari berbicara. Eleyh!
“Yelah-yelah. Wahai Cik Nazliyana Nadwah binti Azizan...”

“Aku nikahkan dikau wahai Muhamad Afiq Arash dengan adikku, Nazliyana Nadwah dengan mas kahwinnya 99 ringgit, tunai...” Selamba lagi Nazliyana memotong.

“Budak ni kan!” Cepat je tangan Afiq menarik telinga Nazliyana yang tersembunyi di sebalik tudung coklatnya.

“Auch! Arash! Sakitlah!” Nazliyana mengaduh. Tangannya memegang tangan Afiq. Meminta agar Afiq melepaskan telinganya dari terus dipulas. Capang kang telinga aku, ada jugak manusia hilang telinga lepas ni!

“Afiq! Kamu buat apa tu?” Datin Wahidah melaung lagi dari muka pintu. Patutlah lama sangat diorang ni dekat luar. Punyalah lama kita menunggu diorang, dok tengah berlawan rupanya.

“Ni... Menantu ibu ni loyar buruk sangat...” Afiq mengadu.
“Alarh... Orang main-main ja tadi.” Nazliyana merengek.

“Dah-dah-dah...” Wani yang baru tiba di kereta abangnya menarik tangan Afiq. Terungkai juga pulasan tangan gagah itu dari telinga Nazliyana. Huh! Gagahlah sangat? Nazliyana menarik muncung. Bongek! Mentang-mentang sekarang ni duduk rumah mak dia, dia buli aku! Aku balik Kedah kang!

“Tak payah fikir banyak-banyak. Bulan depan baru kita balik Kedah. Jom masuk.” Afiq menutur kata-kata itu sebelum berlalu meninggalkan Nazliyana. Wani pula dah berkepit dengan Afiq.

Seddiyh la macam ni! Nanti dia buli aku. Habis, bila masa aku boleh buli dia balik?! Tak best! Nazliyana menarik tampat pemegang bagasinya, dan bagasi itu ditarik masuk ke dalam rumah besar dua tingkat itu. Nak beg lagi satu!


******************************


*Sepatutnya lepas ni bab diorang honeymoon... tapi bab tuu sampai sekarang tak tulis2 pon lagii???*
Hee.... Anyway, tq for reading! =) 

Program Pra-Diploma Sains UiTM*PD007* (MDAB) Kampus Pulau Pinang

Posted by Nina Zizan at 11/24/2012 05:22:00 pm
Reactions: 
147 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


Allright...
Dah tengok tajok, kan?
Actually, entry kali ni Nina tulis sebab maybe akan ada bakal student program ni search tentang program nii.

Macam Nina dulu, search punya search, seriusly tak jumpak pun entry pasal 'Introduction To Pre- Diploma Science UiTM...

Maybe salah keyword kot time tuu.. maybe?

Okey... Intro...

Nina masuk program ni...
Seriusly satu sen pon tak keluar sama ada untuk bayar yuran kursus@kolej...
Semua free of charge...

Then...
Akan ada 6 kelas(subjek)...
Subjek Science ada 2...
Math pun ada 2...
Extra ada BEL dengan CTU...

Physics, Chemistry, Math I, Math II, BEL, CTU...

Physics Chemy macam biasa....
Ada kuliah, tutorial dengan experiments...
Experiment pulak bukan tiap2 minggu ada...
Selalunya 2minggu sekali...
Tapi serius, memang sangat gempak bila dapat buat experiment memandangkan dulu dekat sekolah jarang2 sekali baru buat experiment...
Dua2 subject nii, Nina dapat A-...
See? I got A- for Physics...
Ingat gi, dalam first kelas dengan Sir Zaki(Physics), Nina ada cakap "Saya tak suka Fizik nii sir... Susah..."
Paztu sir senyum ja and cakap, "Xpe, nanti saya sukakan awak dekat Fizik..."
Ha-Ha-Haa... Even Nina dapat A- for fizik ni, keTIDAKsukaan saye dekat fizik, rasanya memang tak kan hilang kot.....

Next, Math...
Yang ni memang kind of anti subject rr...
Dari sekolah rendah sampai rr tingkatan 3, math memang subjek kegemaran Nina...
Tapi bila naik form 4, start sakit pala, math pun terus jadi my enemy....
Math I and Math II...
Math I more to +Math rr...
Untuk dua2 subjek Math ni Nina dapat B...
Memang tak boleh blah laaa....



Then extra subjek...
CTU... CTU ni subjek Pendidikan Islam rr senang cakap...
Introduction tu apa2 tah... Panjang sangat, malas nak hafal...
Untuk subjek ni, takda gred, just Lulus jaa...
And lastly, BEL...
BEL ni kelas bahasa English...
And for this subj, I got A!
Hahaa... Bukan bangga, cuma sukaa...
Tapi, part acting dalam kelas ni TERsangatlah saya tak sukaa.... Serius, tak tipu....

Then, apa lagi yang korang nak tau tentang Pra-Sains?

Okey...
Pra-Sains ni terbahagi kepada tiga(3) jenis*senang faham ada 3 ni walaupun sebenaqnya ada 1 jaa...

1--> Pra-Sains Semester 1...
              Untuk semester ni, student mesti lulus SEMUA subjek dan dapat pointer 3 ke atas untuk LAYAK ke program Diploma... Sebelum korang ambek exam, nanti kena beli 'Pin Penerapan UiTM'.... Macam pin UPU tuu jugak rr... Then kena masuk student portal, and isi borang continuation study... So, sesapa yang lulus semua subjek, dapat pointer 3 ke atas, automatik akan dapat masuk Diploma....
Untuk masuk diploma pulak, ada dua jenis...

First Group; Memandangkan Semester Pertama Pra-Sains biasanya/popularnya dibuka bulan Jun... By the end of year student yang lulus Pra-Sains akan daftar Diploma dengan budak2 SPM untuk kemasukan kedua UiTM(around bulan 11@12)... ***Pra-Sains dibuka 2kali setahun macam kursus2 diploma yang laen jugak...***

Second Group: Lulus Semester Pertama, tapi kena daftar Diploma the next year on Jun...
Okey... Nina adalah salah sorang yang termasuk dalam student group nii...
Nina kena daftar next year sebab masa isi borang penerapan UiTM dulu, Nina ambek Diploma Teknologi Makmal Perubatan*MeLTech*(Sains Kesihatan)... Well, ini adalah disebabkan kursus2 Sains Kesihatan hanya dibuka sekali dalam setahun, iaitu bulan Jun... Sebab tuu kena register next year....

2--> Pra-Sains Semester 2...
           Bagi mana2 student yang tak memenuhi syarat untuk layak ke Diploma, diorang boleh go on dengan semester dua... Tapi dengan syarat pointer kena above 1.0@2.0.... Tak sure rr.... Tapi, isi penting yang nak gitau dekat sini, student yang tak lulus 1st sem, still ada peluang nak pebaik diri dalam sem ni... Sebab, Pra-Sains memang ada dua semester SAHAJA....

3--> Pra- Sains Semester 1...
           Bagi student pointer under 1.0 kot, diorang maybe tak boleh proceed dari Pra- Sains Sem 1 ke semester kedua.... So, nama student maybe akan digugurkan dari senarai nama student UiTM...

*************************************************************************

Mana2 student yang dapat tawaran untuk ke program ni*sebab tak layak ke diploma, just grab this chance!

*HINT* Kitorang dapat elaun RM300 sebulan.... =D
Dengan duit elaun tuu jugakla, Nina dapat beli harddisk WD Passport 1T...

*************************************************************************

***UPDATE 17/4/14-->
Right... Disebabkan sekarang nii dah ada beberapa perubahan yang dah dilakukan, so, rasanya saya nak kena update jugak2 entry nii...
Well...
1st, dulu, masa nina ambek Pra Dip Sains nii, nina ambek dekat Kampus Permatang Pauh, Bukit Mertajam, Pulau Pinang... Tapi, sekarang nii kampus untuk PD Sains dah ditukar ke Kampus Bertam, Kepala Batas, Pulau Pinang... See? Dan........... Kampus Bertam tuu ialah Kampus yang nina ambek diploma sekarang, Diploma Teknologi Makmal Perubatan...
Macam budak2 Diploma Sains Kesihatan*kitorang laa*, kitorang duduk kolej*asrama* dekat Kampus Permatang Pauh... Awal2 pukul 6.45am kitorang dah turun kolej, naek bas yang disediakan oleh UiTM, then pergi Bertam... Transport memang disediakan untuk student... Jangan risau, free of charge... Xde bayar2 tambang bagai... TAPI~!!! Kalau tertinggal bas, then ada exam kee apa2 yang penting dekat Bertam, carilah teksi kee, prebet kee, kee kalau rajin sangat, ambek lah bas luar pergi Bertam sinun... So, BANGUNLAH awal2...~! Bas paling lambat bertolak ke Bertam pukul 7.30 am... ^_^

And, perasan kan dekat atas nina xde sebut pasal subjek Biology???
Sebab, masa dekat Kampus Permatang Pauh, xde makmal and instrument2 untuk experiment untuk subjek Bio... Sebab tuu kitorang x belajar Biology... ^_^


=)
any question pasal program ni...
Boleh jaa tanya Nina terus...
Mana yang Nina tau, nina tolong...
Kalau tak tau, sorry laa erkk...
=)

WALAUBAGAIMANAPUN, nina lebih cadangkan korang contact dengan staff UiTM under program MDAB nii... Sebab diorang lebih arif tentang program nii... Dan, nina nak mintak sorry awal2 kalau apa yang nina tulis dekat atas tuu salah/tersilap... Harap maaf...

Salam!
Salam Maal Hijrah!
*late is better than never, right?
=)

*Sedikit info tentang MDAB, Pra Diploma Sains
*Pengenalan Untuk Subjek-subjek Pra-Diploma Sains UiTM PD007
*Pra-Diploma Sains*UiTM*, STPM?
*Surat Tawaran Diploma UiTM~

*BTW, kepada anda2 yang buat friend request dekat fb nina pasal nak tanya pra-dip nii, mohon hantar chat@msj@inbox nina dulu taw... sebab nina malas nak approve friend request yang nina xkenal... hahaa, sorry... thank u... ^_^

Saya Rasa Ann...

Posted by Nina Zizan at 11/24/2012 04:41:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

Apa yang saya rasa?
Saya rasa saya nak start tulis entry fully dalam bahasa English...
Bukanlah semua entry akan dalam BI.
Maksudnya, akan ada entry yang memang menggunakan bahasa english sepenuhnya...

Reason?
Saja...
Nak pebaik bahasa English...
Tu jee...

Okey x?
Kira okey jalah erk... =)
Bila saya akan start buat entry macam tuu?
Herm...
Maybe this coming entry, BUT not too soon... maybe?

Okey rr...
Nak dengar cerita saya?

Sekarang ni dekat TV tengah pasang cerita "Marry Me! Mary"
 Cerita Korea...
Ambek daripada Ainizah si kanak-kanak ribena... =)

Baru tengok sampai episode 3...

Cerita yang dah habes tengok ialah; Zettai Karashi(Absolute Boyfriend)...
Cerita ni cerita Jepun...
Masked Rider Kabuto(Hiro Mizushima) ada berlakon...
Jadi 2nd hero....
Saya tak tau kenapa, tapi adeq saya sangat suka MR. Hiro tuu....

Then...
Running Man yang ada dekat saya pon dah habez tengok...
=( sangat sedih...
Nieza!!!!!! Nak running man lagi...
Boring rr xdak RM....

Cerita pasal Running Man...
Character2 dalam tuu....



1- Jae Suk
--> MC Yoo... Saya suka dia... Sebab dia sangat humour! =)
Lagi, dia SANGAT HENSEM!!! ^_^
at first tengok RM dulu, macam pelik laa jugak kenapa Ainizah suka JaeSuk..
Tapi bila dah lama2 dengan RM, baru laa tau~~~
5 bintang!

2- Suk Jin
--> Urgh... Speechless...
Tapi, bila tengok dia selamatkan Gwang Soo dalam episod berapa entah, masa tuu Han Ji Min kot guest, rasa macam, huu~~~ Seriusly? Setia kawan giler!
1.5 bintang... Tak mampu nak bagi lebih~~~

3- Gwang Soo
--> Mula2 kenal Running Man dulu, dia ni kira boleh rr tahan.. Sebab dia tinggi...
Hensem pun, kira okey rr... Time dia berlakon konon2 romantik, agaklaa melting~
Tapi bila dah tengok lama2, baru tau yang dia nii sangat lah helpless, pathetic dan yang paling penting pasal GSoo nii, memang Raja Pengkhianat!!!.... Aigoo(OMG)...
4.5 bintang! *sebab dia suka buat lawak gila2*

4- Ji Hyo
--> Sangat suka tengok dia dengan couple Gary! Hahaa... So suwiiittt...
Then dia dengan Joong Ki pon, ok jugak..
Tapi kalau dengan Gary, lagi best!
*tapi, xdelaa couple betol2*
Dia ni Ace..
Boleh cakap tererrr rr...
Nina suka tengok kalau JiHyo teammate dengan Jong Kook, power!
5 bintang!
*dan gosip yang ditabur oleh Gwang Soo tentang Ji Hyo adalah antara yang daebak!* =P

 5- Gary
--> Dah sebut Ji Hyo dekat atas, kena rr mention Mr. Tak Ada Perasaan nii.... Sangat suka tengok kesungguhan dia menyukai Ji Hyo.... Dan episode 18(Titanic) memang sangat sweet...
Gary ni salah sorang penyanyi dari LeeSsang... *LeeSsang ni kumpulan yang dianggotai oleh Gary dan lagi sorang kawan dia, Nina malas nak ambek tau* Gary ialah Tukang Rap-nya.
Suara dia time rap sedap!
Hurrmmm... Untuk Gary, 4.5 bintang!

 6- Ha-Ha
--> Character Doctor Gila.... =P Tapi ann, saya sangat admire dia...
Sebab? Sebabnya, sesapa yang couple dengan dia dalam Running Man, maksudnya sesapa yang dapat berpasangan dengan dia, mesti akan happy gila!
Dan saya hampir-kepada-memang-sangat-frust-tambah-kecewa bila dapat tahu dia kawen...
Poyo giler! =P
4.5 bintang jugak!
Sebab Ha-Ha and Gary kan that 'Kid'...
That 'Kid' mestilah dengan Commander!!!

7- Jong Kook
 --> Dan inilah hero RM untuk hampir setiap episode... Commander, SpartaKook, Tiger and WhatSoEver...
Sangat suka lagu loveable.... Loveable versi Ha-Ha pon, boleh tahan.... =P
Nak lagi kalau JK nyanyi Nero-Turbo dengan Ha-Haa..
Dengan dance diorang, memang the best ever!
5 bintang 4 my hero!
*acah jee~ aku xdelaa minat sangat JK*

8- Joong Ki and Lizzy
--> diorang ni pernah jadi member tetap RM...
Tapi tak lama...
--> Joong Ki is Flower Boy of RM...
Dia sangat caring, dan consider~
Contohnya, ada 1 time tuu, Yuri SNSD datang RM..
Dia kasi chance dekat GSoo together-gether dgn Yuri sebab dia tau GSoo suka Yuri..
See? Baik tak? Dah laa comel!
Untuk Jong Ki, 4.5 bintang jugak!
--> Untuk Lizzy, tak tau laa nak kasi brpa bintang?
Sebab nina tgk RM yang ada Lizzy macam Ep.18 tuu jee?
Sory, xley kasi bintang untuk Lizzy...

Orait... Dah la erk...
Macam dah banyak giler tulis hari ni~
Salam, goodnyte... =)

Monday, 5 November 2012

Video dan Lirik Lagu Hlovate =)

Posted by Nina Zizan at 11/05/2012 02:00:00 pm
Reactions: 
2 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

Dah LAMAAA ann nina x update blog...
Hee... Actually kan, kampung nina ada pasang wifii...
Dan yang lebih untungnya ialah rumah nina dapat connect dengan wifii tuu...
 Untung, kan?! =D

Orait... Dah baca tajuk post kali ni ann?



Kalau kamu2 tengok dekat entry hlovate yang lepas, nina ada bagi link untuk ke file lagu dekat 4shared versi mp3...
Tapi, hari ni nina akan kasi link untuk ke VIDEO pulak...
Masih menggunakan audio file yang sama; nyanyian mr. Engku Azfa saya*saya tuu! =P


So, kalau ada sebarang komen, silalah komen... *gaya ya ya iyaa ja ada orang komen =P

ps--> nina baru perasan ada sorng guest yang mintak chord untuk lagu hlovate...

Sorry, nina xley kasi secepat mungkin...
Kena tunggu mr. azfa habez SPM dulu...
Sory jee.... BTW, this is my video...

Sekali lagi DITEGASKAN, bahawasanya lirik ini adalah hasil nukilan MISS/MR. HLOVATE, dan hak cipta terpelihara Jemari Seni Sdn Bhd....

Saiz vid ni around 20Mb... Ada x sesapa yang reti nak bagi saiz dia kecik, tapi quality tetap ok?
Kalau reti, tolong ajar please....

This is the lyric btw...

~HLOVATE~

You wonder
Is it an angel or yet
Maybe a sweet dream that you can’t forget
So close yet far-fetched
Causing you to float on the line
between reality and fantasy

Haunted the nightmares
Creates the ecstasy
Hlovate~ oh poisonous honey
Love and hate
Driving me crazy

The poison ivy of Venus
Killing with venom so sweet
You’re losing your head
Don’t want it yet it keep haunting
Losing yourself in the suffocating mist

The blind arrows of
Piercing cold ice and
warm melting heart
Tearing me apart



Friday, 5 October 2012

Be Mine Sudi Tak? 4

Posted by Nina Zizan at 10/05/2012 10:59:00 am
Reactions: 
2 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

 





Mereka berdua berjalan beriringan memasuki dewan. Sudah ramai tetamu yang tiba. Afiq berjalan di sisi kanan Nazliyana. Ieda dan Akmal dipilih untuk menjadi pengapit kali ni.








EMPAT

Akmal malam ni nampak lebih segak daripada biasa. Cuma, cermin mata dia tu memang mencacatkan penampilan dia. Bak kata Adnan Sempit, “Spoil!”. Atau bak kata Tumulak, “Argh punah!”

Kiri kanan sisi, mereka dilihat. Sepanjang perjalanan naik ke pelamin yang besar gedabak tu, jantung Nazliyana memang tak pernah bekerja secara normal. Asyik over-working je!

Malam ni, pakaian ala-ala barat. Sepasang tuxedo tersarung indah di susuk tubuh tinggi  Afiq. Manakala gaun pengantin berwarna putih pula sangat menyerikan wajah polos Nazliyana pada malam itu. Acara dimulai dengan bacaan doa dari abang Nazliyana sendiri(tok kadi masa hari pernikahan Nazliyana), Abang Alan.

Majlis kemudiannya diteruskan dengan acara merenjis dua mempelai tersebut dengan air mawar. Acara dimulakan dengan ibu dan ayah Afiq, kemudian emak dan bapa Nazliyana. Kemudian, diteruskan pula dengan sanak saudara dan sahabat handai mereka.

****************************


“Akak. Angah panggil akak.” Wani datang menerpa kepada Nazliyana yang sedang berbual dengan kawan-kawan perempuan Afiq. Hurm, yang lebih tepat, para pekerja Afiq di pejabat, Syarikat Sutera Company, milik bapa Afiq.

Wani kemudiannya menarik tangan kanan Nazliyana. Nazliyana minta pamit pada rakan-rakan Afiq semasa dirinya ditarik oleh Wani.

“Kenapa?” Sepatah Nazliyana menyoal Wani. “Angah nak kenalkan akak dekat kawan-kawan dia yang lain pulak.” Wani menjawab. Nazliyana mengangguk kepalanya.

Tak sampai lima puluh kaki menapak, Nazliyana sampai di kelompok para jejaka terhangat di pasaran. Shiuuu... Hensem-hensem kengkawan Afiq ni. Astaghfirullah... Naz, jagalah pandanganmu. Tapi, okey apa? Aku mengagumi ciptaan Dia yang indah ni. Subhanallah.

“Angah, I brought to you your bride.” Wani melafas ayat tersebut dengan penuh etika. Sebijik macam dalam movie la!

Nazliyana diserahkan pada Afiq. Afiq mencapai tangan kanan Nazliyana. Tapak tangan Nazliyana digenggamnya. Baru 15minit tak jumpa, aku dah rindu dia! Ini ke penangan cinta selepas kahwin?! Senyum di bibir Afiq masih belum mati. Matanya masih lagi melihat isterinya di sisi.

Nazliyana mengukir senyum pada rakan-rakan Afiq. Ish! Apasal Arash diam je ni? Tak kan tetiba hilang suara kot? Tak caya aku! Arash ni kan ada banyak idea nak malukan aku depan kengkawan dia.

Macam masa dia kenalkan aku dekat pekerja perempuan dia tadi, ada ke patut dia cakap, “Bini aku ni umur baru 18. Kenapa aku kahwin dengan budak lepasan SPM? Sebab aku nak anak banyak-banyak. Kalau aku kahwin dengan perempuan muda, aku ada banyak masa nak buat anak dengan dia nanti.”

Memang bara je hati aku masa dia buat lawak tak jadi dia tu! Tapi yang pasti, semua kawan perempuan dia tadi gelak bagai nak rak. Lawak sangat erk? Takpe, sekarang ni giliran aku. Tengoklah, sampai giliran korang nanti, baru korang tau apa yang aku rasa sekarang ni! Huaaa... Nak nangeh!

Then, sekarang ni, dia diam langsung tak bercakap pulak! Memang nak cari pasal rr Arash ni!

“Woi bro!” Salah seorang kawan Afiq menolak  bahu Afiq. Hampir dia terjatuh ke belakang. Nasib baik Nazliyana refleks terus tarik lengan Afiq.

“Yuhuu... Afiq got angle in gown suit!” Lagi sorang kawan Afiq pula berkata-kata. Kata-kata itu mengundang tawa mereka sekumpulan. Afiq hanya tersengih dek usikan kawan-kawannya.

“Right, aku kenalkan, ni orang rumah aku, Nazliyana. Naz, introduce to you, this is my friends. Yang ni...”

“Hai. Saya Lukman. Panggil Man je.” Kawan Afiq pantas memotong kata-kata Afiq lalu mengenalkan dirinya sendiri. Nazliyana tersenyum kecil melihat telatah rakan-rakan Afiq.

Kemudiannya, mereka satu persatu mengenalkan diri sendiri. Ada enam orang semuanya. Mula-mula tadi Lukman, lepas tu Muzz. Then Hafidz, Mirul, Ayin dan yang terakhir, Ajib. Diorang tu tengok je smart, tapi rupa-rupanya semua otak weng. Senget!

***********************

Nazliyana berdiri betul-betul di bahagian tengah menghadap katil. Kedua-dua tangannya didepakan ke kiri dan ke kanan. Gaya macam cerita Titanic je. Kemudian, dia membiarkan badannya jatuh melayang ke atas tilam king size yang empuk itu.“Penatnya!” Nazliyana bertutur sendiri. Penat, penat, penat! Sakit pinggang! Sakit badan! Sakit! Penat!

“Tolong bersopan sikit, boleh?” Suara Afiq menyapa gegendang telinga Nazliyana. Nazliyana mendengus terlebih dahulu. Penat! Badan dipusing 180 darjah. Pandangannya kini disapa oleh syiling bilik hotel yang berwarna putih. Huh! Rasa macam nak terbang dah ni. Dia menarik comforter yang tertindih di bawah badannya. Comforter itu kemudian ditarik menutupi dari hujung kaki sehingga ke dadanya.

“Naz, sana sikit. Orang nak tidur jugak ni.” Afiq menolak bahu Nazliyana perlahan ke arah kiri katil. Nazliyana memalingkan tubuhnya ke sebelah kiri. Dia kini tidur mengiring. Matanya dah sedia tertutup. Dah tak mampu nak bukak rasanya ni.

Tilam bergerak-ke atas dan ke bawah. Afiq sedang membetulkan posisi badannya bagi mendapatkan tidur yang sempurna. Lampu katil dipadamkan. Cahaya dari bilik mandi dah cukup untuk temani tidur malam mereka berdua.

Afiq menarik comforter menyelimuti sebahagian tubuhnya. “Goodnight, assalamualaikum.” Dia mengucap kata selamat tersebut sebelum menutup matanya. Terdengar humming dari Nazliyana, menjawab salam.

Afiq tersenyum. Ya ALLAH, kau lindungilah aku dan isteriku dalam lindungan-MU.

Mata Afiq sedikit demi sedikit mula tertutup. Dan akhirnya, dia memasuki alam di bawah sedar.


******************************

Freak's Story Scene 10 =)

Posted by Nina Zizan at 10/05/2012 10:59:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...



        


    "Voldemort, please. Bagi ni dekat Kucai. Tadi dia tak sempat makan." Freak menghulurkan sebungkus roti perisa coklat kepada Voldemort.

"Okey." Bungkusan roti bertukar tangan. "And, say sorry. I mean no harm. Really-really, sorry." Freak meminta agar Voldemort dan Goku menyampaikan kata maafnya pada Kucai. Masing-masing dah memalingkan badan. Girls ke sebelah kiri, guys ke sebelah kanan.
  


 



SCENE 10

Dalam dewan utama. Dewan Star. Ramai gila student. Kalau tak silap, dalam Malaysia ni, hanya 120 orang pelajar lepasan SPM yang terpilih masuk kem ni. Untung ke malang kalau menjadi 120 orang yang terpilih tu? Tempoh menghadiri kem ni, tiga bulan. Kem memang pilih pelajar yang tak terpilih untuk PLKN je. Ada lah tu kerjasama diorang dengan kerajaan. Ada elaun. Dalam tiga bulan, elaun yang kita orang akan terima lepas tempoh tiga bulan, RM500.00. Kira pergh jugaklah bagi aku yang memang tak merancang buat kerja sepanjang tunggu result ni.

            “Yang lain tak sampai lagi?” Kucai menyoal Freak yang bersandar di tiang pintu masuk dewan yang ke-tiga .

Freak menggeleng. Takut menyelubungi dirinya. One word to describe me right now, Awkward!

            “Hai Addy.” Chenta; budak kumpulan sembilan kalau tak silap menyapa Kucai. Bersama dengan Chenta ada Elle dan Mizh. Manusia yang memang kena blacklist dengan Freak dari first week stay dekat kem ni. Freak menggelarkan mereka bertiga dengan gelaran Chem. Memang umpama polypeptide-bond of element dia orang ni semuanya, tergedik! Kucai membalas senyuman tersebut. “Hai…” Kucai bersembang dengan dia orang.

            Freak hanya mendiamkan diri. Fikirannya kosong, atau lebih tepat lagi, buntu! Macam mana nak go on kalau dia dah marah macam ni? Macam mana nak survive dekat kem kalau ada orang masam muka dengan aku? Macam mana...?

            “Bye Freak…” Chenta melambai tangan pada Freak setelah lima minit bersembang dekat situ. Tapi matanya masih memandang Kucai.

Freak tersedar dek kata ‘selamat tinggal’ dari Chenta sebentar tadi. Gatalnya minah tu! Dahlah jalan pun dah ala-ala orang nak menari cha-cha-cha.

“Ouch!” Suara Chenta dari jauh kedengaran. Chenta tertendang bangku yang ada dekat tepi dinding dewan lah! Padan muka kau! Tergedik sangat! Freak mengukir senyum sinis dua saat sebelum... “Bie dengan Princess pergi mana?” Selamba tak berperasaan Kucai menyoal.

Senyumannya tadi dah hilang. “Toilet.” Pendek Freak jawab. “Girlish stuff... Kau tak join?” Kucai mendengus setelah menyoal lagi. Ada nada dingin dihujung suaranya. “Nope. Mana Goku dengan Voldemort?” Giliran Freak menyoal. Kucai buat tak tau. Sakitnya hati!

Dari jarak 10meter, kelihatan Goku, Voldemort, Bie and Princess on the way datang ke port dia orang dari pintu belakang dewan…

            Knowing something? Segala bagai bangku dan kerusi dalam dewan ni dah tak digunakan. Hanya fasilitator ja yang masih duduk atas kerusi. Influence dari Master of All. Semua nak join lepak atas lantai. And semua pun macam enjoy ja. Yang girlish-girlish(maksud aku tergedik-gedik) pun dah enjoy lepak atas lantai.

Tapi, Chem tak termasuk dalam senarai. Dia orang ni kuat sangat perangai tergedik-gedik sehinggakan aku malas nak melayan dia orang. Datang dekat group Master of All pun semata-mata nak jumpa Kucai, Voldemort and Goku. Bie dengan Chem memang pernah berkawan; agak rapat. Tapi tak lama, Bie cakap dia orang tu dah tergedik-tahap-melampau. Akhirnya, berlakulah peperangan-keluarkan-laser-dari-mata bila Chem datang dekat Master of All.

            Lagi satu hal yang aku tahu, info dari Goku dan Voldemort, bebudak tergedik yang kawan dengan aku semua dah kurang paras gedik. So, okey apa? Lagi pun, aku ni kan memang anti-budak gedik. Tapi aku tak boleh rr kalau ada orang sakit hati dengan aku… Macam Kucai ni. Aku rasa macam nak lari balik rumah!

            “Tolong ambil tempat dalam kumpulan. Cepat.” Suara yang memberi arahan itu berhenti seketika. Peserta kelihatan sedang ambil tempat atas lantai. Ikut port masing-masing macam biasa.

“Hari ni, kamu semua kena bersihkan kawasan kem. Fasilitator kamu akan dikenalkan hari ni. Dah lama tersiksa nak tahu yang mana satu fasilitator kamu, kan?” Cikgu Azim sedang berucap di atas pentas. Freak leka melayan perasaan.

            “Freak!” Bie menampar bahu Freak kuat. Muka Bie blushing. Dah dekat sepuluh kali aku panggil dia, boleh dia buat tak tau?

“Yup?” Freak yang terkejut pantas menyoal. “Ni, Kak Farina. Our faci.” Bie memperkenalkan Freak pada fasilitator kumpulan mereka.

“Oh. Sorry kak. Tak perasan.” Freak menarik senyum. Pahit je rasanya. Freak bangun untuk bersalam dengan kakak fasi-nya. “Its okey. Now, kita akan ke Taman Quad. Lokasi kita dekat sana. Cepat kita buat kerja, cepat habis.” Kak Farina senyum. Cantik.

            “Freak. Boleh tak kau buang muka masam kau tu. Aku penat lah tengok muka kau macam ni. Aku tengok Kucai, muncung je memanjang. Aku tengok kau, masam mencuka. Stress aku macam ni tau?” Bie membebel. Namun tangannya masih lagi ligat mencakar sampah. Freak banyak mendiamkan diri dari bercakap. Bebelan Bie hanya diabaikan. Dalam hatinya dah tak ada ruang untuk mengisi benda yang termasuk dalam kategori ‘masalah’.

“Arghh… Macam cakap dengan kayu je!” Bie mendengus.

            “Bie, help me?” suara Freak bernada merayu. “What honey?” Bie merenungnya. “Stop the nag. I’ve enough with the things name trouble.” Freak dah separuh merayu. “Okey. Fine…” Bie mengalah.

            “Done.” Kak Farina tersenyum puas. “Hmm… Good. Bagusnya kerja kamu semua. Akak suka.” Kak Farina tersenyum lagi. Tak penat ke senyum. Takkan nak ayat adik junior kot. Tahu lah dia orang ni hensem-hensem. Could you stop tersengih like that? An, tak baik tau! Senyum tu kan sedekah. Argh!!! Whatever!

            “Freak, let’s sit.” Kak Farina sudah duduk bersila di atas simen di pondok rehat. Tempat geng mereka selalu melepak. Bangku simen yang disediakan tak digunakan pada kali ini. Kawan-kawannya yang lain juga sudah siap bersila.

An! Kau malukan diri kau lagi! Pandangannya menangkap wajah Kucai yang merenung wajahnya penuh dengan…Dendam ke? Sakitnya hati Freak! Dia mengambil tempat di antara Princess dan Kak Farina. Oppsss... Lupa pulak! See, aku duduk antara Kak Farina dengan Princess. Kalau tengok balik, Princess duduk tepi Eve. See? Haa, diorang dah berbaik. Sejak bila? Entah, aku pun tak perasan.

            “Hmm.. So? Akak rasa macam group ni ada problem je, kenapa? Memang ada problem ke, akak je yang rasa macam tu?” Kak Farina menyoal. Yang lain mendiamkan diri. Freak dan Kucai sama-sama merenung ke arah luar pondok.

“Freak dan Kucai…” Kak Farina memanggil nama ‘popular’ mereka. Tersentap mereka berdua. Pandangan Freak dan Kucai bertembung. Pantas Kucai mengubah arah pandangannya. Freak sekali lagi terasa. Dia menundukkan pandangan, memandang simen pondok rehat itu. Sakitnya hati... =(

I see. Ada perang dingin dekat sini. Now, tell me. What?” Kak Farina dah masuk aura troubleshooter. Aku cukup tak minat dengan orang yang ala-ala si penyelesai masalah ni. Ngeri!

Nothing lah kak. Could we proceed with our next agenda?” Freak ingin keluar dari masalah tu. Dia nak selesaikan masalahnya sendiri. “Come on. Tell me. Akak pun pernah jadi ‘a teeneger’.” Tangan Kak Farina siap dengan tanda quote tu.

Apa? Ingat orang tengah bercinta ke? “Akak… Please…” Freak dah masuk fasa merayu lagi.

“Hmm… Akak macam tak percaya. Iron Lady tengah merayu dekat akak sebab benda kecil ni je.” Kak Farina double-jerk. “Akak…” Mata Freak mula berbicara pada fasilitator-nya itu.

“Okey, fine. Akak tak masuk campur. Cuma program kita lepas ni akak memerlukan kamu bercakap dengan group member kamu.” Matanya memerhati satu-satu muka juniornya itu. “Tak terkecuali walau seorang pun.” Pandangannya tajam bersilih ganti melihat Freak dan Kucai. “Not even one. Kalau salah seorang buat masalah, markah merit akan dipotong. Walaupun hanya seorang sahaja yang tak memberi kerjasama.” Tangannya mengangkat jari telunjuk tegak ke arah atas. Suaranya tegas. Mukanya jelas mempamirkan sikap seriusnya.


 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez