Thursday, 16 February 2012

D, A, B, G what can u do with it?

Posted by Nina Zizan at 2/16/2012 06:41:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

p/s--> first sekali aku nak ps dulu... Aku sebenaqnya confius D tu D major or minor. Tapi, tak silap aku, major rr. Korang try rr main. dengaq mana yang sedap, dia rr tu... =)

Okey...
Remember post C, A-, F, G taon lepas?
Kalau x ingat, boleh masok post tu, tengok balik...

Okey...
Apa yang aku nak share skunk ni ialah,
chord D, A, B, G ni pun boleh guna untuk lagu2 yang ada dalam post CAFG tu...

Aku post CAFG dulu coz kalau berdasarkan chord suara aku,
chord C tu yang paling suit*well, suara aku bukan macam Black Mentor@Ziana Zain.

Tapi, lama2 aku main gitar, aku rasa chord D pon boleh ja masuk dengan suara aku.. =)
*cewwah! tetibe je main gitar boleh tingkatkan chord suara =P

So, main ja D, A, B, G tu...
Boleh sentai main lebih dari sepuluh lagu.

Tak caya?


Repleys believe it or not.
Just believe it...
=))

ryte.. aku dah google..
Xde confius2 dah..
tu chord D tau.
Bukan D-(minor).
D+(major) kita panggil 'D' je.
So, kalau orang2 sebut 'D' nanti, jgn rr tanya pulak,
"D major ke minor?"
kay?

hey...
nak belajar main gitar?
masuk sini...
Learn Beginner Guitar in Easy...

Orait... Thats all... =)

Salam...
Bubbubbye..
=]

Wednesday, 15 February 2012

Takde Komen, Lambat Update...*ini-ugutan!

Posted by Nina Zizan at 2/15/2012 04:08:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

Orait... Entry ini berkenaan dengan my stories...
Buat masa sekarang, entry story tertumpu kepada
1- Be Mine, Sudi Tak?
2- Geng Kecik.

So, kepada reader blog ni, just nak inform yang, kalau entry2 story xde komen,
rasanya update story untuk nextyme akan lambat.
Kalau tengok update Freak's Story aku dulu, kalau update sekali, ber-episod2 ann.
So, skunk ni akan jarang update story kalau xde komen. TQ... *iniugutanbagimerekayangambiltahu

p/s: Fahima--> nak Geng Kecik selalu di-update di blog ini supaya membolehkan Fand awak baca, komen dekat sini erk...
=P

Fand
Faema

Cewwah!!! Double F tu... FF... =) <3 =D
See... Hari ni dah berapa kali hang kena ugut? Untung tau hang dapat maksedara rajin ugut cam aku.. =D

Akak AS--> nina tunggu lagi tau Lisse's Story. =(

Duplicate Post? Urghhh... +_+

Posted by Nina Zizan at 2/15/2012 03:53:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

(surely sure, ini bukan gambar saya.
Credits to blog Anastasyea...)

Orait... See tajok?
Okey... Duplicate post...
Itulah yang terjadi pada blog aku...
Tapi skunk dah settle dah... =)
Problem ni jadi lepas aku tukar template.
Skunk aku guna template My Diario.
Template ni ringan, senang load.
Sesapa yang nak tukar template, boleh rr download dekat Blogger Template@BTemplate.
Link? Cari seniri. Kalau tak, apa gunanya pakcheq
Google ann...? =P *itualasan.sayamalasnakgoogle=P


Gambar dekat sebelah ni aku ambik dari blog Anastasyea. Sebab aku tak sempat nak snip gambar blog aku masa jadi macam ni. So, kena dapatkan ihsan dari blog lain la nampak gayanya.

Cer tengok gambar tu...
Blog post ada dua. Satu main, yang lagi satu qarin.
Dan dua-duanya pon memang look exactly same, alike.
Dan post qarin tu memang mganggu space blog aku.
Tetiba ja blog jadi lambat nak load. Tak suka!
Kalau tengok dekat blog Anastasyea(link dekat atas tu),
ada someone comment(nama dia Greenlava), dia suruh
masuk Blogger Sentral.

Aku pon masuk rr, and type keyword 'duplicate post'
dan pertolongan pon sampai. Hahahaa.. Sekali dah bunyi
macam WonderPets laa... =P
Boleh refer sini kalau sesapa yang jadi duplicate
post cam aku.
Blogger Sentral(Duplicate Post)...
Orait... Siap.. Tq sudi membaca... =D
Salam

Tuesday, 14 February 2012

To The Readerz of Mine(kepada pembaca)

Posted by Nina Zizan at 2/14/2012 12:07:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

Dear reader...
Sorry so much...
See...
Blog ni dah macam hapahapahentah.
Sorry buat sesapa yang singgah sini,
and tak boleh nak baca anthing dekat sini.
Sorry so much...
Blog ni tgh diubah template.
Thats why jadi cam Titanic pecah ni.
Sorry...
Jam dah pukol 0012 dah ni.
Thats y kena stop jugak.
Again, sorry...
=(

Monday, 13 February 2012

Eppy BurFdAY kAkaK aIn+kAk Na =)

Posted by Nina Zizan at 2/13/2012 09:28:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

"Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kamu...
Allah selamatkan kakak dan emak...
Allah selamatkan kamu..."

Hee... lagu ni khas ditujukan untuk my sis(Shaharina Azizan)
and 5th niece, (Zunnurain Syara Zaidi)...

Kakak Ain(kitorang panggil dia kakak, coz, memang dari kecik kami panggil dia macam tu, dah tu siap lekat sampai sekarang lagi), bezday dia 11 Feb, emak Ain pulak(kakak kandung aku la) 13Feb.
Tapi kitorang dah celebrate dua2 bezday hari Ahad lepas.
Makan apa?

Kek Secret Recipe: Indulgence..(macam tu erk eja dia? errkkk... aku xtau rr.. =P)
Sebijik kek tu, RM80.00. Seb bek aku tak tercekik ja waktu Kak Na bagitau harga dia.
Well, Kak Mah tanya kek tu kalau sebijik berapa, coz kalau sepotong ann RM6.80.
Rasa untuk gak beli sebijik tu.

well... best...
sebab family kumpul la aku tak dak time nak update.
Sebab, masa sesaat bersama keluarga adalah terlalu bernilai untuk dibazirkan*ceyh! ayat! =P

haa... well, gtg. nak tukar template ni...
=)

salam... dadadaaa... bububbye..
=D

Sunday, 12 February 2012

Geng Kecik Cerita 2(i) =)

Posted by Nina Zizan at 2/12/2012 08:54:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


Ini Amer/Amirul =)



CERITA DUA

            “Woi. Aku lapar der...” Ayie dah pegang perut dengan muka kesian. “Ish... Diam argh... Tu tuu... Awek cun...” Amirul kalut betulkan rambutnya. Ayie pun terus je hilang muka kesian, ganti dengan muka perasan macho.

            Bunyi tikus menguasai kaunter tiket tersebut. Senyuman kacak jelas terpamer di wajah mereka berdua. Dua gadis kecil molek yang diusik tadi berpaling dan tersenyum sambil menjeling. Pura-pura marah, padahal suka.

            “Awak-awak...” Ayie memanggil. “Sini kejap.” Dia menggamit tangan kanannya kepada dua awek tersebut. Apabila dua gadis itu berjalan ke arah mereka, kedua-dua dah senyum memanjang. Senang je nak ayat bebudak ni.

            “Ada pe???” Budak perempuan tu tarik muncung dengan suara mengumam macam suara merajuk. Nama apa? Nama dia Sinar. “Alolo... Marah ke?” Ayie menyoal. Macam mana boleh tahu nama diorang? Well, dekat hujung sebelah bawah t-shirt diorang tu ada tulis nama. Sebab tu boleh tahu.

“Hurmmm... Ada pe?” Si gadis yang lagi satu pula menyoal. Yang ni pulak namanya Suria. Adeyh... Kembar ke apa diorang ni? Aku rasa, kalau diorang ni kembar tiga, mesti yang lagi sorang nama Matahari. Tak pun, nama Sunshine. Aik? Apasal nama macam bunyi shopping compleks ni je?

“Ada number phone, tak?” Amirul mencelah. “Ada. Asal? Nak?” Si gadis lagi satu pula menyoal comel, tersenyum segaris. Cepat je tanya, mentang-mentang Amirul tu boleh dikategorikan dalam kategori hensem, ann? “Nak la. Kalau tak, Amer tak tanya...” Amer kelip-kelip mata, gaya chumel sangat. “Ada... Nah...” Si gadis menyebut barisan nombor telefonnya. Amer pula sibuk menekan butang Blackberry-nya.

Ayie pula sedang bertukar nombor telefon dengan si gadis yang lagi satu, Sinar. Eleh... Senang je nak ngorat bebudak perempuan ni. Muka hensem, ayat manja-manja sikit, gerenti dapat. See? Senang ann??? Kan dah cakap!

*****

“Farni, ada orang tanya dekat mana buku-buku motivasi diri. Dekat mana erk?” Fahima mencuit Farni dengan suara berbisik. Farni kerut dahi seketika. Buku self-motivation? Dekat... “Dekat tingkat atas.” Farni memberi jawapan kepada Fahima. Fahima mengangguk. “Thank you.”

Fahima berlalu menuju ke arah pelanggan. Dia tersenyum manis seketika. “Buku motivasi diri semua dekat tingkat atas. So, cik kena naik tingkat atas lah.” Fahima menuturkan ayat tersebut. “Okey.” Pelanggan itu tersenyum.

Suria dan Sinar berlalu menaiki tangga ke tingkat atas. Nak kena cari buku untuk Along dengan Angah. Ada macam-macam senarai yang diorang kasi. Aish... Susah sungguh dapat abang kembar yang rajin membaca tapi malas membeli ni.

            “Faema, aku nak tanya hang sikit, boleh tak?” Farni menyoal tiba-tiba. “Apa?” Fahima menyoal. “Well, hang rapat dengan Amer ann?” Farni menyoal tergagap-gagap. “Yup. Kan rumah dia sebelah rumah aku ja. Ada apa-apa ka hang tanya pasai dia ni?” Fahima senyum sengih. Hehee...

            “Selama hang kenai Amer ann, Amer tu macam mana?” Farni menyoal. Mukanya dah merona merah. Malunya!

            “Uish... Tanya pasai Amer. Awat? Hang berkenan dekat dia?” Fahima double-jerk.

            “Ish... Mana ada. Orang tanya jalah. Dah rr. Buat jalah kerja hang tu.” Farni terus mencapai buku novel Jemari Seni yang baru sampai stok tadi.

            Fahima bersiul, “Fiew-wiet...”

            “Farni suka dekat Amer!”
            “Fahima!!!”
            “Huarghh... Selamatkan diri anda!!!” Fahima dah bukak langkah seribu.

            Farni mengejar Fahima dari belakang.

            Alamatnya kena sound dengan supervisor lah lepas ni. Main aci kejar dalam kedai!
           
*****

(bersambung...) =)

Be Mine, Sudi Tak? 1(i) =)

Posted by Nina Zizan at 2/12/2012 02:09:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


SATU(1)
   
“Cepatlah turun!” Eida menarik kakaknya itu turun dari kereta. Rombongan pengantin lelaki ada masalah. Masalah apa ntah. Rombongan dari pihak wanita pula(yang dah berusia khususnya), perlu membantu rombongan lelaki datang ke masjid. Jadi, sebijik kereta dari pihak wanita dah pun beredar terlebih dahulu bagi membantu mereka. Yang tinggal hanyalah sebijik kereta sahaja lagi di luar kawasan masjid tersebut. Rombongan pengantin lelaki dah lambat ni! Dah tiga puluh minit lambat tau tak?!

Nazliyana turun dari kereta Grand Livina putih itu, tarik muncung! Dah la tudung masuk dalam baju! Panas la!!! Badan disandar pada kereta berhadapan dengan masjid, membelakangkan jalan raya. Yang tinggal sekarang ni Mak Ndak dengan Pak Ngah, tu pun dua-dua ada dalam masjid dengan Tok Imam, Tok Bilal, Tok Kadi, Tok Siak dan sapasapalagintah. Mak dengan pak memang tunggu rumah rr. Sibuk layan tetamu!

Wali? Don’t worry. Mera bhai(abang saya) yang akan bertindak sebagai wali merangkap Tok Kadi. Auch, aku akan dinikahkan dan diwalikan sekaligus oleh abang aku sendiri! Satu keistimewaan. Tapi, aku cuak ni. Aku cuak! Aku cuak! Dengan sapa sebenaqnya aku akan kahwin? Oh gosh... Aku rasa macam nak balik rumah, mintak sampul surat yang ada gambar sapasapantah tu, then tengok sekarang jugak.

“Kakak..! Aku sangat-sangat tak sukakan hang!” Eida yang masih marah pada kakaknya menumbuk kuat lengan Nazliyana (Naz ni lah kakak Eida, sebab tu lengan Naz yang kena tumbuk). Nazliyana tidak naik angin, kerana dia tahu, memang permintaan dia yang membuatkan Eida naik angin sampai hari ni tak reda-reda lagi.

Dua minggu yang lalu....(scene di bawah ialah flashback... =P)

“Kakak, bukak la sampul tu. Orang nak tengok jugak. Bukak la, bukak la.” Eida merengek. Cepatlah bukak! Dah excited aku nak tengok muka bakal abang ipar aku yang terakhir. Aku ada empat orang kakak. Tiga orang lagi yang dekat atas-atas sana tu dah kahwin, dan dah selamat bergelar ibu. So, ini lah abang ipar aku yang terakhir yang akan masuk ke keluarga kami. Yes! Aku nak abang ipar yang hensem, macam... Macam... Kamal Adli ke?

Sharnie dan Shera, anak saudara Nazliyana juga mengangguk kepala, menyokong kata-kata Eida. Excited nak tengok bakal ayah saudara baru!

Nazliyana masih teragak-agak. Mukanya berkerut. Nak bukak, tak nak bukak? Sampul surat berwarna coklat yang mengandungi beberapa keping gambar ‘bakal suami’nya kini berada di tangan. Nazliyana bangun dari duduk lalu mendekati ibunya, “Mak ambik lah, simpan. Naz... Tak nak tengok.” Dia tersenyum, terpaksa dalam rela.

Kemudian dia berlalu mencapai novel [Tunas] hasil contengan penulis kegemarannya, Hlovate yang berada di atas tv. Kemudian dia berpaling semula menghadap ibunya itu. “Naz tak tengok, maknanya Eida, Sharnie dengan Shera pun tak boleh tengok. Semua orang tak boleh tengok. Mak janji?” Ibunya itu hanya mengangguk. Faham benar dengan perangai anaknya yang seorang itu.

“Kakak! Mana aci!” Eida cepat membantah. Tak pasal-pasal aku pulak yang jadi mangsa, apa kes? Hang tak mau tengok, apahal nak babitkan aku sekali. Aku nak tengok! “Habis, depa yang lain dah ada yang tengok. Abang, kakak, mak, pak, semua dah tengok. Kenapa kami tak boleh tengok pulak?” Pandangan Eida mencerun memandang kakaknya. Masih tak puas hati. Memang nak kena belasah dengan aku rr dia ni! Jangan cabaq aku. Ni Eida lah, adik Alan Tomoi!

“Depa tu lagi berumur, kena la respect. Depa kan ada mandat.” Nazliyana memusing badan memandang maknya yang masih duduk di sofa itu. “Yang muda dari Naz tak boleh tengok gambaq tu. Dan Naz tak nak dengaq apa-apa pun kritikan dari sapa-sapa pun pasai muka Afiq Arash tu. Mak janji?” Nazliyana menyoal ibunya. Ibunya bangun dari duduk lalu menghampiri anak dara suntinya itu, “Yalah. Nanti mak habaq dekat yang lain-lain pasai permintaan Naz ni.” Lalu dahi Nazliyana dikucup penuh kasih sayang. Nazliyana tersenyum. Ibunya mengatur langkah menuju ke rumah dapur.

Nazliyana pula mengatur langkah masuk ke dalam bilik. Sisi katil menjadi pilihan untuk dia berlabuh. Eida dan anak-anak saudaranya setia mengikut Nazliyana.

Masalah betullah kakak aku yang satu ni! Eida memang dah menggelegak menahan kemarahan. Suka buat benda ikut suka hati dia ja! Hati aku, tak pernahnya dia nak pikiaq. “Kakak!” Eida mencekak pinggang dua saat menghadap Nazliyana. “Aku nak tengok gambaq laki hang lah!” Eida menghentak kaki, nada suara dah naik ke nota ‘E’.

Nazliyana membuang pandang memerhati wajah Eida, Sharnie dan Shera. Semua pun muka cuka. Ish, pening kepala dah mai. Dalam masa dua bulan, mesti kena pening kepala paling kurang seminggu. Penatnya!

“Mak uda... Kami pun nak tengok jugak gambaq laki hang tu...” Sharnie, anak saudara Nazliyana yang ke-4, umur sama dengan Eida merengek. Shera pula adalah anak saudara Nazliyana yang pertama, sama umur dengan dirinya sendiri. Tapi Nazliyana tua lima bulan dari Shera. Kiranya Nazliyana ni ada mandat rr. Hakhak...

“Chop! Dia tu ‘bakal’ laki aku, bukan ‘laki’ aku, yet. Tak termeterai lagi penjanjian sehidup semati antara kitorang. Faham?” Ternyata ayat pernyataan Nazliyana tersebut tidak dilayan oleh mana-mana pihak. Buku hasil contengan Hlovate diletakkan di atas meja sebelah kiri katil.

“Mak uda...”

Aduh... Perayu handalan dah mengeluarkan suara emasnya. “Mintak la dekat tok gambaq tu. Bagi kami tengok.” Shera meminta. “Hang tak mau tengok pun, bagi lah kami tengok. Lepas tu kami tak kan cerita dekat hang rupa dia tu macam mana.” Shera angkat tangan kanannya separas dada, tanda berjanji.

Adeyhh... “Tak mau lah. Kalau nanti hampa tengok dia tu gigi ada dua, muka kedut, pastu siap tersenyum macam kerang tak laku dekat market, macam mana? Gerenti hampa gelak tak ingat apa dah. Dan gerenti jugak aku dengan volunteer hatinya akan tengok jugak gambaq tu. Tak sanggup aku nak terima kenyataan buat masa ni. Nanti kalau aku tengok gambaq dia, lepas tu aku tak jadi menikah dengan dia, hampa nak tanggung? Biaq jalah aku tengok dia for the very first time masa nak akad nikah tu. Kalau dia tu dah rupa macam stok atok-atok pun, aku dah tak boleh nak tolak. Kalau aku tengok la ni, tetiba muka dia dah macam nak expired, aku lari dari rumah, hampa nak tanggung ka dak? Hampa nak kalau tetiba salah sorang daripada hampa kena kahwin dengan pengantin lelaki tak hensem tu disebabkan pengantin perempuan yang sebenarnya dah menghilangkan diri, so, salah sorang daripada hampa kena berkorban untuk tutup malu family kita, kahwin dengan dia? Nak?” Nazliyana melafaz semua itu dalam satu fasa. Lepas pun!

    Mereka bertiga terpaksa akur pada kehendak Nazliyana. Kalau hitam katanya, hitamlah. Kalau putih, putihlah. Tak kan menjadi kelabu! Tapi, kadang-kadang bertukar jugak jadi ala-ala kelabu asap.

    Pintu bilik terbuka. Nazliyana tersengih pada tetamu yang sememangnya diundang. Yang di muka pintu turut tersenyum.

    “Jom jamming.”

    Zarith, guitarist Naz, yang juga merangkap kekasih tak rasmi Nazliyana atau lebih popular dengan gelaran ‘Kekasih Gelapku’ tiba dengan gitar Sakura coklat milik Naz di tangan kanan, Zaharul pula hanya bertangan kosong.

    “Bukak sesi jamming dengan lagu kita please...” Nazliyana membuat permintaan.



(lebih kurang macam ni la, kot?)

 ‘Kisah Geng Kita’

INTRO ||l>    Terciptanya kisah kita
         Bukan ceritera cinta
         Sebuah hikayat biasa
         Jalan ceritanya berbeza

BRIDGE ||l>  Friends you make, all my days
         Throw away all problems I have
         Pleasing up, my life with smile
         I know, we'll together for forever

CHORUS ||l> Ku petik gitar ini
         And the rest of us are singing
         In this messy room, no studio
         Aura ceria muncul menjelma

         c/o, Intro, c/o

         Inilah, kisah geng kita! =)

    Lagu itu berakhir jua dengan senyuman yang terukir di bibir masing-masing.

*****

    Dua minggu telah berlalu kini. Jam di tangan Eida menunjukkan pukul 12.35 minit tengah hari.

    “Kakak, ada kereta mai...” Eida menarik tangan Nazliyana menggunakan tangan kanan. Tangan kirinya pula menghala ke arah sebuah kereta Mazda sport, merah. Tapi... Takkan rombongan lelaki mai satu kereta ja? Mana kereta dari pihak perempuan yang pergi membantu tadi?

    Dalam kereta Mazda RX8 pula...

(bersambung...) =]

Friday, 10 February 2012

Akon- Put The Blame On Me(Tasha Manshahar Version) Lirik

Posted by Nina Zizan at 2/10/2012 02:10:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...
 
(ini bakal cekgu =D)





Kau tahu aku terlalu sayangkan mu
Kau tahu aku selalu perlukan mu
Kau tahu ku tak kan pernah tinggalkan mu
Kerna itu kau sering cari salah ku

Tolong sayang ku pinta jangan begitu
Tak sanggup everyday bergaduh denganmu
Tolong baby ku pinta kau fahami ku
Ku tiada yang lain selain dirimu

I understand that there's some problem
And I'm not to blind to know
All the blame I capt inside me
Even though you might not see

If I can't apologies for being wrong
Then it's just a shame on me
I'll be the reason for your pain
And you can put the blame on me

You can put the blame on me
You can put the blame on me
You can put the blame on me
So you can put the blame on me

Ku akui ku ramai kawan lelaki
Namun tak pernah sekali ku mungkiri
Hanya kau ya..ng satu kau yang di hati
Janganlah kau cemburu dan menyendiri

Kau marah-marah aku tak kira masa
Ku diamkan diri seribu bahasa
Asalkan bergaduh ku saja mengalah
Owh baby, baby please aku lemah

I understand that there's some problem
And I'm not to blind to know
All the blame I capt inside me
Even though you might not see

If I can't apologies for being wrong
Then it's just a shame on me
I'll be the reason for your pain
And you can put the blame on me

Even tough the blame's on you
Even tough the blame's on you
Even tough the blame's on you
I'll-take-that-pain from you


=)

Thursday, 9 February 2012

Be Mine, Sudi Tak? Prolog =)

Posted by Nina Zizan at 2/09/2012 10:52:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


(27/05/11) (1551)

JUMAAT

Afiq Arash + Nazliyana Nadwah



PROLOG

            “Err... Naz pulak? Salah Arash lah.” Nazliyana tarik muka masam. Lagi mau salahkan aku. I do nothing lah. Sekarang ni, cuba pikir balik? Macam mana kita boleh bergelar suami-isteri? Macam mana? Macam mana? Haa... Kalau bukan ekau yang lafaz akad nikah tu, tak rasmi kita jadi suami isteri, tau?
                                                                                                                                    
            “Owh, tolonglah. Ni salah engkau. Apasal tak tolak ja pinangan tu?” Afiq tarik rambutnya. Protes! Dah puas aku protes dekat ibu, sekarang masanya untuk aku protes dekat my bini. Bini yang tak pernah dikenali, plus tak pernah ditemui sebelum ini.

Mereka berdua dikahwinkan atas permintaan keluarga kedua-dua belah pihak.

*******************************

-“Hey, nobody call me with that name kay..”
+“So what? I can call whatever I want, nobody can stop me..”

-Adeyh... Kerek la pulak bini aku ni.
+Poyo sungguh la laki aku sorang ni.

*******************************


Tira sampai di hadapan pintu rumah kenduri. Sesak! Ramai orang! Well, kan dapat menantu orang kaya, boleh la buat majlis besar-besar. Dia masuk ke dalam rumah tanpa memberi salam. Semuanya makcik-makcik. Mana ntah golongan muda? Tengah usha anak teruna dekat belakang yang tengah tolong masak la kot? Ada-ada ja! Muda-muda lagi dah gatai! Uhuk! Aku pun satu spesis ja dulu-dulu.

            Dia menyelak langsir yang menutupi ruang dalam bilik. “Assalamualaikum.” Barulah dia memberi salam setelah melihat rakannya, bakal pengantin pada hari ini. Nazliyana yang sedang ditacap oleh Kak Sarah hanya mampu mengangguk. Eida, Sharnie dan Shera turut menemani Nazliyana tika itu. 90 minit merupakan waktu yang amat lama bagi sesuatu penantian. Penantian itu berakhir jua setelah mak andam pada hari itu telah ‘dihalau’ oleh peneman pengantin yang berempat itu.

***

            “Naz!!! Serius please. Tolong cakap dekat aku pasal penampilan suami kau! SERIUS!” Tira menyoal. Bercekak pinggang. Tira dah naik berasap bila Nazliyana cerita pasal bakal suaminya sebentar tadi.

Nazliyana masih menjawab dengan gelengan. Dah terlalu malas menjawab soalan tersebut. “Betul la tu...” Dia ingin mengukuhkan lagi kata-katanya sebentar tadi.

“Oit! Hang ni antara top student dekat sekolah, karangan BM, sentiasa mantap. Harap jalah pengetahuan hang banyak, tapi tak reti pun nak aplikasi karangan hang tu dalam hidup hang. Dalam karangan, bukan main lagi tulis yang perkahwinan paksa tidak patut wujud lagi pada zaman serba moden ni, tapi tengok, la ni hang sendiri yang buat benda ni. Apa kes?” Sungguh aku tak puas hati. Aku tak sanggup, satu hari nanti aku dengar cerita yang kawan aku merana, derita sebab dapat suami yang tak bertanggungjawab. Aku tak sanggup!

            “Tira, tak guna hang nak naik angin la ni. Aku dah buat keputusan. Aku rasa, ni keputusan terbaik untuk semua pihak. Yes, aku ada cakap, perkahwinan paksa tak patut ada, tapi bezanya dengan keadaan aku, aku dikahwinkan dengan pilihan keluarga, dan aku tak anggap yang perkahwinan ni sebagai satu perkahwinan paksa. Kalau Allah dah tentukan dia ni jodoh aku, kami tetap akan kahwin, no matter what. Tapi, kalau dia ni bukan jodoh aku, we will just see it then.” Nazliyana berceramah pula.

            “Batalkan!” Selamba Tira memberi cadangan yang lebih kepada arahan itu. Bulat mata Nazliyana mendengar perintah Tira. “Tira, jangan bagi cadangan yang hang memang tau, tak dak sapa yang akan volunteer buat, boleh?” Nazliyana cuba bertenang. Sabar hati... Kawan hang yang sorang ni kan memang straight to the point, plus otak tak center, so, sabar.

            “Habis, hang nak kahwin dengan laki  yang dah umur 40  lebih? Yang gigi dia warna kuning, yang bibir dia dah warna gelap, mata dia belum tentu lagi rabun ke tak, yang, yang...” Tira berhenti seketika, melepas nafas berat, kemudian menghirup nafas dalam-dalam. Mengikut apa yang diberitahu oleh Nazliyana sebentar tadi, macam tu lah rupa si Afiq Arash yang akan dikahwininya hanya beberapa jam dari sekarang. “Yang ntahsapasapantah! Hang nak ka kahwin dengan orang yang macam tu?”

Nazliyana telan liur mendengar soalan Tira.

********************************************************

 bersambung.... =)

Wednesday, 8 February 2012

Tasha Manshahar- Be Mine lirik

Posted by Nina Zizan at 2/08/2012 10:42:00 pm
Reactions: 
2 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

okey.... cerita macam mana aku kenal this Tasha Manshahar...(dia ni comei! dah la sora ayu! =D)












-->anak sedara penang aku, siapa lagi kalau bukan Fahmi...
Dia balek ja umah aku(kampung rr maknanya tu), dia asyik dok...



"You make me this,
Bring me up,
Bring me down,
Playing sweet,
You make me move like a freak,
Mr. Saxobeat!"






Haa... dia nyanyi lagu ni x abez2..
Then, Fahima tunjuk video Tasha dengan Syed... Nyanyi lagu Mr. Saxobeat tu rr.. Power!
Then aku pon dload masok lappy aku. Pagi tadi adek aku online, dia dload pulak lagu Be Mine.
Layan! Best gegilak!!! =D


Bermula di Facebook
You IM I dulu taktahu malu
I malas nak layan
So I buat taktahu

You terus cuba dan mencuba
Sehingga I jatuh cinta
Gatalnya diri you
Membuat I terjatuh

Bila kita dah start mengada
Kita selalu keluar sama
Borak panjang panjang
Makan dan tengok wayang

Sikit sikit je I merajuk
You selalu sabar pujuk
Tapi sebenarnya
I cuma test you saja

c/o :
Let me tell you that I love you
And I never wanna wrong you
Take my hand baby
Come, go through with me
Let me tell you that I miss you
And I never wanna lose you
You’re my heart baby
My life is incomplete without you

Dalam pada I gembira
Sometimes I feel so sad juga
Cause you dah berpunya
But I always want you to be mine forever

Please be mine forever
 
 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez