Sunday, 26 January 2014

LDK 4 KI,, Latihan Dalam Kumpulan untuk Kemahiran Insaniah

Posted by Nina Zizan at 1/26/2014 07:42:00 pm
Reactions: 
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Heyya..
Orait...
Kali nii nak tulis pasal Latihan Dalam Kumpulan a.k.a LDK...
LDK nii adalah salah satu part under program Kemahiran Insaniah(KI)...
Dan program KI nii, tak sure laa hanya UiTM yang ada atau U laen pon ada jugak..
Setahu saye, UiTM yang ada program KI nii..

Actually, kitorang memang tak tau pon apa misi dan visi KI nii..
Tapi berdasarkan aktiviti2 yang dilakukan, dalam bahasa mudahnya, KI nii adalah suatu program ingin melatih 'Soft Skill' students...

Well, tau tak yang 'Skill' seseorang itu terbahagi kepada dua jenis,, iaitu;
1- Hard Skill
2- Soft Skill

~Hard Skill seseorang dinilai dari pencapaian akademiknya...  Means, segala sijil, diploma, degree, master, pHD yang someone dapat, itu adalah BUKTI yang seseorang tuu ada hard skill...
Dan seseorang akan dipanggil interview untuk sesuatu jawatan*besar/tak* apabila diorang sah2 ada BUKTI hard skill nii... Means, kalau dapat interview, itu bermaksud, dari segi hard skill, korang memang dah sah2 layak untuk jawatan kosong tersebut.

~Soft Skill pula ialah kemampuan berkomunikasi seseorang tersebut. Dan 'interview' diadakan sebelum mengambil seseorang bekerja adalah untuk menguji soft skill nya.. Soft skill nii lah yang akan menentukan berjaya/gagal seseorang tersebut dalam interviewnya..

Contohnya ada 2 orang yang pergi interview untuk jawatan yang sama, tapi tempat kosong yang ditawarkan hanya satu....
 -Calon A- 4.00 CGPA
 -Calon B- 3.49 CGPA
So, jangan pelek kalau calon B yang berjaya mendapat kerja dalam interview tersebut...
Ini berkemungkinan tinggi calon B punya soft skill yang lebih baek dari calon A walaupun dah terbukti yang calon A punya hard skill yang tak dapat dinafikan, adalah antara yang terbaek.

Dan program LDK nii nak memupuk soft skill dalam diri seseorang dengan melibatkan diri dalam aktiviti2 LDK nii...
Actually, LDK adalah sangat best- KALAU ada kawan yang korang kenal.
Dan LDK adalah sangat membosankan- KALAU xdak langsung kawan korang dalam kumpulan/ahli kumpulan korang adalah kerek secara melampaunya.

Macam aku...
Dalam LDK kelmarin, (26/1/2014) aku adalah satu-satunya wakil dari kos Teknologi Makmal Perubatan... The one and only!!! Bayangkanlah~ =_=

Then, fasi kami bagi kebenaran buat kumpulan sendiri.. dalam 36 orang kami tuu, pilihlahh sapa2 yang nak, bentok jadi 4 kumpulan kecik... then, disebabkan aku memang xkenal sorang pon dalam kumpulan tuu, so aku ikot jalah kumpulan yang memang semua budak perempuan...

LDK ada dari dari Semester 1 lagi...
Untuk Sem 1 nii, korang akan menjalani Modul 1..
*tapi sy xfaham kenapa kitorang student Sem 2 menjalani Modul 3 LDK kelmarin*
Sampai Sem berapa LDK nii ada, jangan ditanya...!
Sebab kitorang pon still confius actually....
Tempoh habiskan diploma antara satu kos dengan course yang lain tempoh belajar kan tak sama...
Ada yang 6 sem... Macam Diploma Teknologi Makmal Perubatan, 4 Sem jaa dekat UiTM...
5th sem practical dekat hospital...

Tentatif program LDK nii lebih kurang macam dekat bawah;

8.30-10.00 pagi = Ceramah Modul 3(modul ikut sem masing2.. tapi kitorang sem 2, modul 3)

10.00-11.00 pagi= Rehat
11.00-1.00 t/h = LDK
1.00-2.00 ptg= Rehat

2.00-6.00 ptg= Sambungan LDK

Tapi flow nii actually ikot keadaan jugak rr...
Yang ceramah awal tuu, sepatotnya habez pkol 10.00 am...
Tapi kelmarin pkol 10.40am baru habez ceramah...
So, kitorang straight pergi kelas masing2 ikot kumpulan...
*senarai nama akan keluar dekat laman UiTM kampus masing2- lebih kurand dalam seminggu sebelum LDK nii diadakan..
So, refer jaa dalam senarai tuu. And tempat ceramah/kelas LDK pon akan ada dalam list tu jugak*
Then pkol 11-1 ada LDK first...
Rehat kejap... Macam group kitorang, fasi suruh sambong kelas balek pkol 2.15pm.... =)
Tapi ada jaa kelas yang start balek pkol 2.00/2.30 pm...

Then yang pkol 6.00pm baru balek tuu, tuu pon tpulang kepada fasi group masing2..
Kalau yang baek+cool tuu, dia bagi jaa balek sblom pkol 6...
*dan para student akan HAPPY SANGAT5 kalau dalam fasi macam nii... ^_^
n jyeah... untuk pngetahuan, fasi nii bukanlah fasi dari kalangan senior kita kaa bagai...
Fasi adalah dari kalangan para lecturer yee... ;)

Hmm... Aktiviti apa yang buat dalam LDK nii?
Well, aktiviti adalah tak sama untuk setiap kumpulan...
Dan depend on our Module...
Secara generalnya, benda yang dibuat ialah, apa2 tajok diberi, so, group kena tulis dekat kertas mahjong mnggunakan marker pen yang telah disediakan oleh fasi anda...
Lepas dah siap tulis, macam biasa, kena present dekat depan..
Ha-ha-haa   =P
Kelmarin kitorang kena buat 2 presentation...
Then ada group laen maen game, Rimba= "1, 2, Rimba, 4, 5, Rimba..."

Dan lepas jaa balek dari LDK...
Korang akan rasakan satu kepenatan yang amat sangat...!!!
Iaitu, penat BORING.....~!!!
Hahaa...! =P
*well, depend macam mana perasaan korang dengan LDK tuu laa
kalau happening, xpenat laa ann

Ryte...
Till then..
Jaa~!
Salam ^_^

0 Berbicara on "LDK 4 KI,, Latihan Dalam Kumpulan untuk Kemahiran Insaniah"

 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez