Thursday, 17 November 2016

Clearance UITM PP (Permatang Pauh- Student Bertam)

Posted by Nina Zizan at 11/17/2016 04:09:00 pm
Reactions: 

Assalamualaikum!!! 
Good day~!

First of all.... Sigh~~~ Alhamdulillah... Lega...! Berjaya juga buat clearance UiTM!

Actually, sebelum pi buat clearance ni, macam2 yang saya terfikirkan... Macam2 juga yang saya takutkan... 😭😭😭 *Cuak tahap tak tau macam mana nak bagitahu...
Actually lagi, next week, Isnin- 21/11/2016 dah nak konvo... Hari ni, Khamis- 17/11/2016 baru berpeluang nak pi buat clearance...

Skip...

Nina pi UiTM kali nii dengan abang yang garang... Seriusly, Nina memang tau dia cepat naik angin kalau tunggu lama2... Bab kedua cuak, takut kena marah dengan dia sebab lambat 😭😭😭

Nina sampai dekat UiTM Penang, Permatang Pauh dalam pukul 1030... Mak, abang dengan Ikhwan(anak menakan a.k.a anak sedara) tunggu dalam kereta. Mak sebenaqnya nak ikut nina pi buat clearance ni. Tapi saya terpaksa menghentikan niat emak, "Emak tak payah laa ikut. Kami nak kena pusing merata. Semua blok nii kami kena pi," sambil tangan saya mengarahkan dekat Pejabat Kolej Kristal, Kolej Zamrud, Laman Perdana, dan Library tentunya. Lalu, emak pun terpaksa hentikan niatnya. *Bukan sengaja tak bagi ikut, tapi seriusly, MEMANG PENAT GILA!!!!! 🤕🤕🤕 Masih lenguh lagi kaki2 ini...

Turun kereta, destinasi pertama, pejabat HEA... Dekat bangunan BKBA... *Seingat saya, itu laa nama bangunannya, kalau salah, sorry... Minta dekat staff borang clearance, nanti dia orang bagitahu kena buat apa. Drama saya tadi...
Nina:  Assalamualaikum... Saya datang nak buat clearance.
Staff: Adik ambil borang kuning dekat belakang tuu.
Saya pun berlalu ambil borang clearance. Masalah muncul!!!
N: Saya student Bertam... So, saya kena buat dekat Bertam juga kaa macam mana?
S: Adik susah tak nak pi Bertam?
Saya tak menjawab terus, tapi rasanya muka memang direct jawab, "Susah!" Dan aku masih terfikir kalau2 abang aku beletiaq banyak2  🤒🤒🤒 Scary!!!

S: Tak pa lah. Adik buat jaa semua dekat sini...
Dalam hati aku, memang syukoq gila2!!! Satu hal settle... Tak payah pi Bertam ❤ Kemungkinan kena marah dengan abang dah kurang 30%...

**Part 1**
Masalah lagi!!! Kena dapatkan sign dari pegawai fakulti/jabatan... Kalau ikutkan, part 1 ni, sign&cop memang kena ambil dekat Bertam...
N: Yang sign fakulti jabatan nii nak ambil dekat mana?
S: Takpa... Saya tolong sign....
Lalu akak HEA pun sign... Dalam hati lagi sekali, Alhamdulillah!!!!! Aku sangat terhutang budi dan jasa dekat kak HEA yang baik hati!!!!! Walaupun saya tak tau nama kak, saya memang happy jaa bila nampak kak kat kaunter... Terima kasih!!! 💞
Selesai part 1... Tahniah~

**Nak buat clearance, tapi kad matrik @ kad pelajar hilang...**
Bab ketiga cuak... Ini pun salah satu masalah saya... Kalau boleh, confirmkan dulu dengan staff HEA, macam mana nak buat clearance UiTM kalau kad matrik hilang? Sebab saya tak tanya HEA awal2 masa ambil borang clearance tadi, lepas dh habis pusing UiTM dapat semua cop&sign, dah nak pulangkan borang clearance tuu, baru saya tahu actually kena report dekat bahagian keselamatan yang kad matrik hilang. So, saya terpaksa pergi lagi sekali ke bahagian keselamatan untuk report. After report, akan dapat 1 slip, bawa slip tuu ke HEA dengan borang clearance sekali... Okkey? 👌 Nasib saya kira baik juga lah, alhamdulillah... Sebab... Saya tak kena bayar apa2 untuk kad matrik yang hilang tuu. Kalau tak, kena denda RM30... Tapi sebab minggu depan dah nak konvo, so, tak jadilaa dendanya. Terima kasih!!!

**Part 2**
Library @ Perpustakaan...
Pi jaa kaunter library, dah boleh dapat cop...
Kalau ada denda kaa, nak pulangkan buku kaa, uruskan kredit kad matrik kaa, apa2 kaa, settle masa dapatkan sign cop.

**Part 3**
Bahagian Keselamatan...
Laman Perdana (kan nama bangunan yang ada mesin ATM tuu? Kalau salah, mohon betulkan...)Tingkat 1- Polis Bantuan...
*kalau ada masalah dengan kad matrik macam saya, jangan lupa settle masa dapatkan sign cop tuu.

**Part 4**
Pengurusan Kolej...
Sebab saya student Kristal, so saya ke pejabat Kristal laa... Tingkat 1- atas Dewan Makan Kristal...

**Part 5**
Hal Ehwal Pelajar...

        **5(i)**: Ko-kurikulum
         HEP. Laman Perdana. Tingkat 8, kiri...

        **5(ii)**: Tatatertib
         HEP. Laman Perdana. Tingkat 8, kanan...

        **5(iii)**: Unit Sukan
         BELAKANG Kolej Zamrud, Tingkat 1.
         Rasanya, inilah yang paling susah nak dapatkan sign cop nya... Unit Sukan sekarang dekat belakang Kolej Zamrud. Kalau korang tak tau, dan first time nak pergi Unit Sukan ni, ann... Dinasihatkan, jalan jaa sampai **PALING** belakang bangunan Kolej Zamrud tuu... Walaupun rasa cuak masuk kawasan kolej lelaki, walaupun cuak sebab rasa macam salah tempat, walaupun cuak sebab tempat macam terpencil, dan MENAKUTKAN, dimohon, redah jaa...! Saya punyalaa pusing kiri kanan Kolej Zamrud tuu, sebab nak pi belakang macam menakutkan sangat. Tapi, memang disitulah tempatnya. Oohhhh yaaaa.... Saya tak dapatkan sign cop dalam pejabat Unit Sukan, tapi dekat Stor Sukan. *Punyalaa aku bagi salam dekat pejabat, rupa2nya ada jaa diorang tampal notis "Untuk urusan clearance, dapatkan sign cop dekat Stor Sukan". 😷😷😷 Stor Sukan ada sebelah Unit Sukan tuu ja. Jumpa unit, jumpalah stornya.

**Part 6**
Kewangan... 
Laman Perdana. Tingkat 1- Bendahari.
*PERINGATAN: Selagi korang tak settle semua 5 dekat atas tuu, xpayah berangan nak dapatkan sign cop Kewangan... Settle semua 5 bahagian dekat atas dulu, baru boleh dapatkan sign cop Kewangan. 👌

**Part 7**
Kembali ke HEA...
S: Tahniah... Awak dah boleh konvo sekarang...
N: Terima kasih banyak2 kak... 😘😘😘

**Flow Perjalanan**
HEA >> Library >> Kolej Kristal >> Kolej Zamrud (Unit Sukan) >> HEP (Tatatertib & Kor) >> Keselamatan >> Kewangan >> HEA 👈👍👌

Tepat pukul 1200, saya berjaya selesaikan urusan clearance... Tengak jaa phone, abang ada missed call sekali, dengan hantaq 1 mesej "Xsudah lagi kaa?" yang baru sahaja diterima.
Aku tersenyum sambil berkata dalam hati, "Right On Time". 😁

Aku pun kembali ke kereta yang diparking dekat parking area Kristal... 👻 *Rasa macam nak tidoq terus sampai2 kereta tuu. Dahaga? Memang tak perlu ditanya. Macam nak pengsan pun ada* Aku bagitau dekat abang, dah xpayah pi Bertam, semua dah settle kat sini, dia terus senyum. Gegeh! "Xpayah pi dah?" Kemarahan abang tak berjaya ter-trigger. Tahniah Nina! 🤓

Kami pi dewan makan, tapi minum jaa... Mak beli sayur, bungkus... Kami makan kat rumah...

Tahniah Nina...~
Terima kasih Dayah n Najihah yang baaaanyaaak tolong pasai clearance...
Thanks Hani n Farhana yang sentiasa support...
Thanks Mie menjawab kemusykilan2...
Thanks kanak2...
Thanks abang tolong drive...
Thanks family yang banyak tolong doa urusan dipermudahkan...
Terima kasih mak, terima kasih pak... For being my parents...!

❤💕💞

Clearance, DONE!! KKEUT!!!

Ahad- Ambek jubah konvo + raptai.
Isnin- Konvo.

Wish me luck, doakan segala urusan dipermudahkan. *Masih cuak, takut kalau2 clearance last2 minute nii, masalah pula masa konvo nanti

Last but not least, thanks sudi baca entry panjang berjela ni. Assalamualaikum... Good day~! 😋✌

Attachment:

👆 Contoh borang clearance UiTM PP


👆 Borang clearance saya sebelum hantar HEA


👆 Slip report kehilangan kad matrik @ kad pelajar


 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez