Sunday, 9 August 2015

HitLeap- Traffic Exchange Site

Posted by Nina Zizan at 8/09/2015 05:44:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Wanna get lot of traffic on your website?
Well3.... *big-satisfied smile ^_^

I just found a website that can help us *blogger* to get our traffic instantly...

Just try it out for about half an hour...
And you know what?
I got another campaign from Nuffnang... ^_^
Seems like this HitLeap gonna really REALLY help me with my traffic...
Thank you HitLeap!


See? Around 300 hits, after using HitLeap...!!!





Register HitLeap here and got your visitors, double-triple-MUCHMOREple times!!!


Free Traffic


Don't forget to sign up!!! ^_^

Monday, 3 August 2015

WANT TO SIGN UP? DI SINI! ☆_☆

Posted by Nina Zizan at 8/03/2015 10:21:00 am
Reactions: 
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Klik jer:
Sila { Sign Up } ← di sini

Sunday, 2 August 2015

Praktikal Meltechian- Setengah Jalan Lagi

Posted by Nina Zizan at 8/02/2015 05:45:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Tak adalaa goodday sangat sebenarnya...
 Hmm.... Aku masih dalam kesedihan...
Rituu balek raya seminggu...
Seminggu??? Setelah tiga bulan tak balek rumah!
Seriusly! Sangat tak cukop masa yang diberi... ='(

So... Merujuk tajuk di atas... Dah setengah jalan kitorang di perantauan...
Half way-to-go... ='((

1- Microbiology
 

 Dekat Microb... Alhamdulillah... Seronok... =) Nak sebut satu2 nama staff memang tak laa... Ramai benau...
Dari Media Preparation, Myco, Bacte, Immuno dan Viro...
Hmm... Tak terkira laa banyaknya...
Tapi, yang pasti, Kak Azim adalah staff faveret aku dekat Microb...
Sebab dia sllu cakap, "Alaa... Buat je macam rumah sendiri..."
Jadi, kitorang pon ke Cool Room dengan happy dan bangganya masuk bilik 2'C tuu untuk bershopping segala jenis agar yang diperlukan... ^_^ Bahagia... Bahagia ddalam bilik sejuk itu... Ala2 ddok dekat Korea jaa...


2- Chemical Pathology

Next lab, Chempath... Chempath nii dah hampir ke fully automation... So, tak banyak sangat benda yang kitorang boleh hands on... Dekat sini, yang kitorang perform pon, UPT(urine pregnancy test), Urine Dipstick tuu, and ESR(erythrocyte sedimentation rate)... Tuu pun kitorang setakat masokkan benda2 yang ada tuu dalam mesin, mesin yang keluarkan result...


 3- Cytology

Sampai pula ke Cytology lab... Dekat Cyto hampir semua benda kitorang hands-on... Dari receive specimen sampailaa ke mounting... Kecuali cell block jaa... Kitorang sekadar observe, sebab tak banyak sample request nak buat cell block tuu... Staff dekat cyto rasanya mmang boleh dikira dengan jari... Semuanya baik2 dan ramah2 belaka... Terubatlaa jugak rindu dekat family... Cyto lab last kitorang sebelum balek raya... N kitorang dapat duit raya dari Inche Amin dan Kak Wati!!! Jyeah... Bahagia....



 4- Parasite

Dekat Parasite, kitorang attach seminggu jaa... So, sempat laa jugak bermain2 dengan stool positive parasite... Gambar sebelah tuu, Ascaris lumbricoides... Si gemuk panjang kanan itu betina, manakala di kecil ekor bengkok itu jantan...





5- Histology


Kitorang baru attach dekat sini seminggu... Dua section aku dah masok... Microtome, n sekarang dekat Haematoxylin & Eosin section(pewarnaan)... Dan bak kata Pegawai Sains yang ramah serta baek hati, Puan Azlin, lab histo boleh tahan boring laa... Bukan sebab apa, cuma kami2 budak2 praktikal xboleh hands-on benda2... Risky kan... Takpaa... Kitorang faham tentang hal nii... =)






Dah laa... Aku dah ngantok... Lapaq....
Annyeong... Assalamualaikum...

Sunday, 19 April 2015

Latihan Industri / Practical Session

Posted by Nina Zizan at 4/19/2015 09:15:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Heyya...
Hati? Agaklaa berat, sakit dan pedih...
*hyper sangat kan ayat nii* =_=

Now, dekat Citin Hotel, Masjid Jamek, KL...

Last day sebelum masok dan mnetap di Prisma Perdana, Cheras, Selangor.

Seriusly... Sedddyhhh...

Malam nii kitorang serumah akan round table and disscussion.
Huarghhhh!!!!!!!!!!!!
I'm not ready for this...

Sangat berdoa dan berharap sepanjang praktikal nii, xdak masalah dan dipermudah, ameen...

Bab practical, insyaALLAH nanti akan diupdate...
*kalau ada masa, and rajin menaip*

Haigoooo...
=_=

dah laa...
anyyeong...

Saturday, 11 April 2015

Histiocyte / Histiocytes

Posted by Nina Zizan at 4/11/2015 10:16:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

"Histiocyte tu apa?"

Itulah keyword yang aku gunakan dekat google.

Setelah mencari2, dan terjumpak website yang membantu.

"Histiocytes adalah sebahagian drpd sistem pertahanan badan- sejenis sel.
Kerjanya macam PacMan dalam game- asyik menelan apa yang ada didepannya.
Sel ini kerjanya memusnahkan virus, bakteria dan juga protein berbahaya dalam badan. 
Sel ini sepatutnya ada di kulit dan saluran pernafasan sahaja.
Apabila ianya masuk dalam darah dan merebak ke seluruh badan, boleh mengakibatkan penyakit yang dipanggil Langerhan Cell Histocytosis (LCH)." retrieved 11/4/15 from Aku dan Kehidupanku: Aku dan Pesakit Hari Ini. Untuk info lebih tentang LCH pon boleh tengok dekat link itu~

Tuesday, 31 March 2015

Final Exam Sem 4

Posted by Nina Zizan at 3/31/2015 01:04:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Not gonna talk much...

Tick-tock-tick-tock

Masa tengah memotong aku, LAJU!
Aku terpaksa rushing untuk ligan(kejar) dia semula
Tapi yang aku tau, aku memang tak kan menang

*Tetiba

Ryte...

See? Final Exam, Sem 4 already...
 Untuk student diploma yang lain, Sem 4 mungkin masih terlalu awal?
Terlalu awal?

Jyeah... Maksud aku...
Diploma in Medical Lab Technology and Diploma in Pharmacy student jaa yang akan ada perasaan nii masa Sem 4...

Sebab...
Sem 4 ialah sem terakhir kitorang di UiTM...

Last week, aku ah say goodbye to UiTM of Bertam Campus.

Anyyeongg~~~ Bertam...

 Now, staying dekat UiTM of Permatang Pauh Campus.
Tak lama...
Sampai last paper of this final exam, only...

Our Final Exam Schedule gonna be like this...

1/4 Microbiology
2/4 Hematology

6/4 Chemical Pathology

12/4 Cytology
13/4 Blood Bank
15/4 Virology

See? Kitorang ada few paper yang memang xada gap langsung.
The fact actually is killing us, before now n then...

 15/4, akan pulang ke rumah. Time to say goodbye pulak dekat UiTMPP...
Kampus yang dah teman aku sepanjang aku bgelar 'pelajar UiTM'.
Sejak zaman aku pra-diploma.
Sejak first day aku jejak kaki ke UiTM.
Time to go....

Gonna say goodbye to, soon enough~

15/4 pulang ke rumah...
Not staying long actually sebab 17/4 akan bergerak ke Cheras, Selangor...
Gonna rent a house at Prisma Perdana Condomium, with other 5 friends.
Dayah, Mie, Bella, Ina and Tim...
*even tak sampai sana lagi dah ada banyak masalah =_=
dan Alhamdulillah, telah ditangani oleh adik-adik *mie n dayah* yang baek hati itu...
Kamsahamnidaa~ <3

Jyeah... Ke Cheras...
Actually ke sana adalah bertujuan untuk menjalani Sesi Latihan Industri kitorang.
Dalam erti kata lain, untuk practical session.
Sem 5, Practical...
Dan tempat yang kitorang telah dicampakkan ialah, di

PPUKM...

Gonna say Hi, even dengan berat hati, sedih, dan nak menangis jugaa

See? Medical Center...
Bila cakap center, aku rasa aku dah boleh bayangkan berapa banyak specimen yang kitorang kena haap dalam sehari...
Even sekarang nii pun, aku dah cuba kumpulkan kekuatan untuk stay-up...
Sebab, kalau terjatuh, mesti susah nak bangun ='(

Dan ber-praktikal dekat PPUKM actually akan jadi pengalaman bekerja aku yang pertama...

Hmmm.... First time bekerja selama 22 tahun hidup...
It should teach me lot of things.
Lot.

Done here...
Besok paper Microb, so nak menghadap Microb sekarang.
*walaupun perut sebenarnya sangat lapar =_=

Ryte...
Assalamualaikum...

Sunday, 15 February 2015

Kembali ber-Assign Jobs

Posted by Nina Zizan at 2/15/2015 02:19:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

So, memandangkan aku xdak mood nak study...
Aku kembali menjengok Assign Jobs yang dah lama aku tinggal...
Tengok je, ada tawaran open utk dibuat...
So, prove-nya....

1.
dan yang lebih lawaknya, aku memang dah lama follow Miss Yuyul33 nii...
Hahaa...
So, anyeong~

btw, kalau anda2 yang TERjengok entry ini, meyh laaa follow insta Miss Yuyul33.


2. SFI FREE register <-- (link referral Mohd Nazran Ab Halim)

Sesapa yang nak join SFI nii, bolehlaa klik link dekat atas... 



3. Instagram fadzil2901


Dekat atas tuu aku ada letak link sekali, kalau2 korang2 yg terjengok dalam follow Mr. Fadzil2901 nii jugakk... =)


4. Like FB Nova A2D Skinwhite Rahsia Kulit Cantik Mulus Dan Gebu

Link ke page nii pun aku ada letak dekat atas kalau2 korang pun bminat nak liked dan mengikuti pkembangan page nii...


5 Promote Assign Jobs dekat fb


So, setakat hari nii, aku dah habiskan tawaran jobs yang available untuk aku...
Sebelum aku say goodbye, lagi sekali aku nak promote korang2 join Assign Jobs, sebab benda nii free jaa pun kalau nak register... Lagipun, benda nii aku buat bukanlaa full time... Sekadar isi masa bosan aku... Alih2 dapat laa jugak singgit dua ann.... =) Jadilaa tuu... Nanti lama2 boleh laa cash out...

Tq~ ^_^

Thursday, 12 February 2015

Study Virology

Posted by Nina Zizan at 2/12/2015 09:27:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

"Virology is the study of viruses and virus-like agents: their structure, classification and evolution, their ways to infect and exploit cells for virus reproduction, the diseases they cause, the techniques to isolate and culture them, and their use in research and therapy." Retrieved 12/2/2015 from News Medical, What is Virology, from http://www.news-medical.net/health/Virology-What-is-Virology.aspx

 Dalam bahasa senangnya, virology ialah subjek yang belajar tentang virus dan benda2 yang mempunyai sifat seperti 'virus' samada dari bentuknya, kelasnya dan juga cara ia berevolusi, cara mereka menjangkiti dan MEMPERGUNAKAN sel untuk mereka membiak,penyakit dan penyebab sakit itu wujud. Tak kurang jugak, teknik meng-isolate (mengasing/mendapatkan virus individu) dan cara meng-culture(membela) virus tersebut- dan juga kegunaan virus2 tersebut dalam bidang  penyelidikan dan rawatan terhadap virus itu sendiri.

*Mr. Google

Ms. Google

Yes!!! Untuk aku menterjemah ayat dari laman web yang aku dapat dekat atas tuu, kurang bermasalah bagi aku. *especially bila ada Google Translate yang banyak membantu.

Masalahnya sekarang ialah, aku ada 6lectures yang nak kena hadap/hadam, tapi aku LANGSUNG TAKDAK mood untuk berbuat demikian.
Serasanya lebih seronok menghadap HayDay di Redmi aku.... =_=


Introduce u to KSV
Dan, sepanjang aku cuba membaca virus ini, apa yang aku berjaya paham ialah...
"Karl Shafek Virus (KSV) adalah sejenis virus yang dah menjangkiti cell2 aku. Dia punya level of infection boleh dikatakan agak aggresive(acute), dan masalahnya virus KSV nii dah jadi some kind of chronic infection... Sebab KSV nii tahan lama laa jugak dalam cell2 hati aku..."
*sila muntah selepas membaca research statement Dr. Nina di atas. Retrieved from this very entry. =P

Kenapa aku suka dia? Yup, that is correct! Sebab, BUAT MASA SEKARANG, i am infected by KSVirus.

Done here. Nak makan, nak study*konon2nya*

Salam... Ciao...

Sunday, 8 February 2015

Cytology- Subjek Anti!!!

Posted by Nina Zizan at 2/08/2015 03:28:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Well3... Hari nii dah hari Ahad...
Besok Isnin....
Cyto, Microb n Hema menanti laa maksudnya....

For this week, 4th sem student of Meltech akan menghadapi 2 test- which is Cyto and Viro..
Viro? Viro? What???

Oh my...Ini adalah dua2 subjek alah....
SANGAT alah!

Besok-Isnin ada test1 Cyto... Jumaat pulak akan ada test1 Viro...
Next week pulak killer week! Penuh dengan Practical Test!!!

Dan besok ada test1 Cyto... Like what?
Cyto?


Normal Endometrial, i guess??? Mohon jangan percaya sangat, as I am not doing well with Cyto, yet? =P


This is rasanya adalah ACC- Adenocarcinoma (cancerous cell) which have to refer directly to gynaecology ASAP.
 
 See??? Aku sangat tak dak confident dalam Cyto... Bila aku tengok slide, bagi aku semua cell tuu macam sama jaa... Dah cemana aku nak bezakan depa??? :'( sangat2 nak naek hanginn

 Kalau subject2 laen, aku belajar dengan link-kan almost semua subjek tuu supaya aku boleh pusing2 ceritanya... Tapi, Cyto nii?? Dia macam stand alone jaa... Aku tak boleh nak ambek cerita dari other subjek untuk tambahkan/membantu kefahaman aku pasai Cyto nii... Sangat sadis! *jangan suruh aku link-kan Cyto dengan Histo. Time histo kitorang cuma belajar nak dapatkan slide jaa.. Tak belajar tengok2/interpret slide bagai.

Wish me luck. Konon2nya lepas type entry nii nak menghadap cyto pulak...
=_=

Assalamualaikum, have a nice day...
Anyyeong~


Friday, 6 February 2015

Manusia yang selalu typo~

Posted by Nina Zizan at 2/06/2015 12:10:00 am
Reactions: 
2 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

See? Tajuk ini mungkin akan membuat ramai orang terasa akan sengatannya... Specially kanak2 B1 itulahh, King Quenn Prince Princess Typo~


 Aku tak tau lahh kenapa... Tapi, selalunya(SELALUNYA LAA) aku adalah orang hijau di dalam gambar di atas... Hmm... Dan kadang2 tuu, sengaja jaa aku tak mau backspace, betulkan typo aku...
Sebab, aku expect.....


55/100 ... Another xpectation aku, lagi 45 itu mungkin tak mahir atau tak familiar sangat dengan BI

 So....
Hmm.....
Perlu kaa membetulkan typo?


Wednesday, 4 February 2015

Banyak Sangat Benda, Actually~

Posted by Nina Zizan at 2/04/2015 12:45:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

 Refer laptop, jam menunjukkan 12.29 a.m atau dapat digit army 0029...
Hari ini, hari Rabu... Yup, kelmarin- Selasa adalah public holiday.

Dan esok pagi2 lagi nak kena mengadap Study Case untuk Blood Bank punya subjek.
Tak cukup dengan tuu, akan termenghadap si Cytology kind off subjek anti yang bagi aku rupa cell tuu semuanya sama jaa, tapi rupa2nya adalah sangat berbeza...
*_* sila abaikan atau google sendiri kalau ada yang tak faham benda apayang sedang aku merepek nii...

Yup...
Seperti tajuk di atas...
Banyak sangat benda, actually....

Sangat banyak benda yang nak ditulis, yang nak diconteng dekat sini...
Tapi rasanya macam masa, ruang dan peluang yang tak mengizinkan...
Sibuk jaa dengan kelas, lab...
Kalau tak sibuk dengan dua tuu, sibuk dengan dua benda nii- hadap movie, tidoq...
Sangat kelas student life aku!!!

Kalau refer balik blog nii, entry "Malunya Jadi Orang Melayu..." adalah last entry aku tulis yang kinda ada kena mengena dengan hidup aku... Itu pun entry yang diconteng bulan lepas- January.

Sekarang, dan February. Kalau refer balek dengan schedule, memang yee laa jadual sangat10 padat dengan theory test, practical test. Sampai March jaa, sebuk pulak dengan final practical exam, final exam. Dan bila April sampai, means, aku mungkin akan tinggalkan tanah utara, dan menjengok KL sana- PPUKM... Dan sesungguhnya aku tak search langsung pasai PPUKM nii....

Actually, cemana hidup as practical student dekat sana? Challenging? Cemana survive?
Teruk x? Kaa happy go lucky? Staff dia macam mana? Boleh tak dia terima kekurangan student? Especially aku... Dan laa aku nii jenis yang sangat3 perlukan perhatian- locked eyes- bila someone mengajaq aku. Dan dah laa aku nii jenis lambat sikit nak pick-up... Sangat lambat actualy!

Dan...

Dah laa... Better aku tidoq dari pikiaq benda2 susah-serabut-otak nii...
Buat masa laa, belajaq jalaa dulu dekat UiTM nii... Kaut jaa laa dulu apa yang sempat...
Yang x sempat tuu, mohon sangat2 laa staff PPUKM (every lab) mampu mengajaq aku dengan bersabarnya... Dan mintak maaf awal2 kalau loghat utara kedah saya sangat susah untuk  difahami..
Sekian, terima kasih...
Assalamualaikum...
Nightio~


Saturday, 10 January 2015

Lirik Nafas Kita- Zarif (Khir Rahman-Nanti-OST Balada Pencinta lirik)

Posted by Nina Zizan at 1/10/2015 04:25:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)


 ZARIF- NAFAS KITA
Lirik/Lagu/Edited/ Cover by: Zarif
Originally presented by Khir Rahman- Nanti (ost Balada Pencinta)

Nanti kau kan mengerti, kasih
Perasaanku~
Nanti kau kan menangis sedih,
Mengenangkan ku
Kerna nafasku ini,
Mati, diriku tanpamu~

Huu~

Dalam luar selebar,
Dunia yang satu
Akan ku seru,
Raikanlah cintamu

Kerna pabila, disamping mu
Aku mampu memujuk rajukmu
Dan pabila,
Kau tersenyum
Akan sembuhlah
Semua lukaku

Semoga~
NAFAS KITA~
'Kan bersatu

Huu~

Dalam luar selebar,
Dunia yang satu
Akan ku seru,
Raikanlah cintamu

Kerna pabila, disamping mu
Dikau mampu memujuk rajukku
Dan pabila ku tersenyum
Kerna sembuhnya
Semua lukaku

Semoga~
NAFAS KITA~

'Kan bersatu
************************************

Dah lama lagu nii recorded...
Enjoy~
Nak dengaq lagu nii?
Jengok laa u-tube ini.... ^_^ tq


And of course, ini cover version semata2... =_=
Mohon jangan ditanya kenapa kitorang panggil nama lagu nii 'Nafas Kita'.
***Tapi tajuk 'Nafas Kita' macam ada kick lebih ann =P
Tetapi masih, ini adalah hak milik penyanyi asal- Khir Rahman...
Mohon pemahaman... ^_^
TQ~
 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez