Sunday, 26 January 2014

LDK 4 KI,, Latihan Dalam Kumpulan untuk Kemahiran Insaniah

Posted by Nina Zizan at 1/26/2014 07:42:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Heyya..
Orait...
Kali nii nak tulis pasal Latihan Dalam Kumpulan a.k.a LDK...
LDK nii adalah salah satu part under program Kemahiran Insaniah(KI)...
Dan program KI nii, tak sure laa hanya UiTM yang ada atau U laen pon ada jugak..
Setahu saye, UiTM yang ada program KI nii..

Actually, kitorang memang tak tau pon apa misi dan visi KI nii..
Tapi berdasarkan aktiviti2 yang dilakukan, dalam bahasa mudahnya, KI nii adalah suatu program ingin melatih 'Soft Skill' students...

Well, tau tak yang 'Skill' seseorang itu terbahagi kepada dua jenis,, iaitu;
1- Hard Skill
2- Soft Skill

~Hard Skill seseorang dinilai dari pencapaian akademiknya...  Means, segala sijil, diploma, degree, master, pHD yang someone dapat, itu adalah BUKTI yang seseorang tuu ada hard skill...
Dan seseorang akan dipanggil interview untuk sesuatu jawatan*besar/tak* apabila diorang sah2 ada BUKTI hard skill nii... Means, kalau dapat interview, itu bermaksud, dari segi hard skill, korang memang dah sah2 layak untuk jawatan kosong tersebut.

~Soft Skill pula ialah kemampuan berkomunikasi seseorang tersebut. Dan 'interview' diadakan sebelum mengambil seseorang bekerja adalah untuk menguji soft skill nya.. Soft skill nii lah yang akan menentukan berjaya/gagal seseorang tersebut dalam interviewnya..

Contohnya ada 2 orang yang pergi interview untuk jawatan yang sama, tapi tempat kosong yang ditawarkan hanya satu....
 -Calon A- 4.00 CGPA
 -Calon B- 3.49 CGPA
So, jangan pelek kalau calon B yang berjaya mendapat kerja dalam interview tersebut...
Ini berkemungkinan tinggi calon B punya soft skill yang lebih baek dari calon A walaupun dah terbukti yang calon A punya hard skill yang tak dapat dinafikan, adalah antara yang terbaek.

Dan program LDK nii nak memupuk soft skill dalam diri seseorang dengan melibatkan diri dalam aktiviti2 LDK nii...
Actually, LDK adalah sangat best- KALAU ada kawan yang korang kenal.
Dan LDK adalah sangat membosankan- KALAU xdak langsung kawan korang dalam kumpulan/ahli kumpulan korang adalah kerek secara melampaunya.

Macam aku...
Dalam LDK kelmarin, (26/1/2014) aku adalah satu-satunya wakil dari kos Teknologi Makmal Perubatan... The one and only!!! Bayangkanlah~ =_=

Then, fasi kami bagi kebenaran buat kumpulan sendiri.. dalam 36 orang kami tuu, pilihlahh sapa2 yang nak, bentok jadi 4 kumpulan kecik... then, disebabkan aku memang xkenal sorang pon dalam kumpulan tuu, so aku ikot jalah kumpulan yang memang semua budak perempuan...

LDK ada dari dari Semester 1 lagi...
Untuk Sem 1 nii, korang akan menjalani Modul 1..
*tapi sy xfaham kenapa kitorang student Sem 2 menjalani Modul 3 LDK kelmarin*
Sampai Sem berapa LDK nii ada, jangan ditanya...!
Sebab kitorang pon still confius actually....
Tempoh habiskan diploma antara satu kos dengan course yang lain tempoh belajar kan tak sama...
Ada yang 6 sem... Macam Diploma Teknologi Makmal Perubatan, 4 Sem jaa dekat UiTM...
5th sem practical dekat hospital...

Tentatif program LDK nii lebih kurang macam dekat bawah;

8.30-10.00 pagi = Ceramah Modul 3(modul ikut sem masing2.. tapi kitorang sem 2, modul 3)

10.00-11.00 pagi= Rehat
11.00-1.00 t/h = LDK
1.00-2.00 ptg= Rehat

2.00-6.00 ptg= Sambungan LDK

Tapi flow nii actually ikot keadaan jugak rr...
Yang ceramah awal tuu, sepatotnya habez pkol 10.00 am...
Tapi kelmarin pkol 10.40am baru habez ceramah...
So, kitorang straight pergi kelas masing2 ikot kumpulan...
*senarai nama akan keluar dekat laman UiTM kampus masing2- lebih kurand dalam seminggu sebelum LDK nii diadakan..
So, refer jaa dalam senarai tuu. And tempat ceramah/kelas LDK pon akan ada dalam list tu jugak*
Then pkol 11-1 ada LDK first...
Rehat kejap... Macam group kitorang, fasi suruh sambong kelas balek pkol 2.15pm.... =)
Tapi ada jaa kelas yang start balek pkol 2.00/2.30 pm...

Then yang pkol 6.00pm baru balek tuu, tuu pon tpulang kepada fasi group masing2..
Kalau yang baek+cool tuu, dia bagi jaa balek sblom pkol 6...
*dan para student akan HAPPY SANGAT5 kalau dalam fasi macam nii... ^_^
n jyeah... untuk pngetahuan, fasi nii bukanlah fasi dari kalangan senior kita kaa bagai...
Fasi adalah dari kalangan para lecturer yee... ;)

Hmm... Aktiviti apa yang buat dalam LDK nii?
Well, aktiviti adalah tak sama untuk setiap kumpulan...
Dan depend on our Module...
Secara generalnya, benda yang dibuat ialah, apa2 tajok diberi, so, group kena tulis dekat kertas mahjong mnggunakan marker pen yang telah disediakan oleh fasi anda...
Lepas dah siap tulis, macam biasa, kena present dekat depan..
Ha-ha-haa   =P
Kelmarin kitorang kena buat 2 presentation...
Then ada group laen maen game, Rimba= "1, 2, Rimba, 4, 5, Rimba..."

Dan lepas jaa balek dari LDK...
Korang akan rasakan satu kepenatan yang amat sangat...!!!
Iaitu, penat BORING.....~!!!
Hahaa...! =P
*well, depend macam mana perasaan korang dengan LDK tuu laa
kalau happening, xpenat laa ann

Ryte...
Till then..
Jaa~!
Salam ^_^

Thursday, 23 January 2014

Berjaya, dengan Jayanya~! ^_^

Posted by Nina Zizan at 1/23/2014 10:13:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

refer pada ENTRY INI, nina ada cakap nina p HEA untuk uruskan nama registration nina dalam sistem UiTM ann???

And~~~

See my name??? ^_^

See??? Nama dalam sistem dah tulis nama penoh~!!!
Jyeah~!
So, dengan bangganya, saya nak umumkan, nama penoh saya ialah,
NUR FARHANI HUSNA BINTI AZIZAN~!

Saya, Nur Farhani Husna Binti Azizan adalah sangat2 berterima kasih kepada MAK; CHE SITI BINTI IBRAHIM, yang BANYAK sangat3 BERKORBAN MASA TENAGA SABAR dan SABAR dan SABAR menjaga saya...

PAK; AZIZAN BIN HASSAN yang sentiasa SUPPORT, COOL, dan MEMAHAMI saya untuk SETIAP masa dan ketikanya..

Mama(kakak first); SELMAH BINTI AZIZAN, yang bertanggungjawab atas memberi NAMA PENOH saya~

Kak Ilah; JAMNAH AZIZAN, kerana tidor dengan saya selepas kehadiran adik saya, si NUR HIDAYATI AZIZAN ke dunia ini...

kepada SELURUH AZIZAN's FAMILY*u know who u are ayte?...
THANK YOU KERANA MENJADI COMPLEMENT AND SUPPLEMENT SIMULTANEOUSLY DALAM HIDOP SAYA~!

SARANGHAE3.... <3 ^_^

*dedikasi untuk Hani--> tq teman saya pergi HEA hari tuu ^_^

Hari Malang? Nope.. Kurang Bernasib Baek ^_^

Posted by Nina Zizan at 1/23/2014 09:39:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)


Cerita hari nii dimulakan dengan sebaris ayat, "Kelas CTU hari nii dibatalkan.."
Then suara ahli kelas B1 menguasai setiap pelosok Dewan Kuliah 2 UiTM Bertam..
*Kelas CTU gabung B1+B2... B2 relaks jaa terima berita kelas CTU... B1 jaa lebih2.. sebab, majoriti ahli kelas kitorang memang AWESOME+Daebak~! ngahahaa... =P

So, bila kelas CTU yang dijadualkan pukol 2-4 dibatalkan, means kitorang boleh rest~!!!
Rest, sebelom pergi kokurikulum(kor) HBU 124, a.k.a BPC(Badan Pertolongan Cemas)
Rest, dalam erti kata yang laennya adalah, TIDOR...

Untuk pengetahuan korang2, TIDOR adalah aktiviti kegemaran para pelajar disamping ber-Facebook, ber-WeChat, ber-Bagai2LagiLahYee...

So, balek jaa dari Bertam, semayang, makan, tgk movie 1/4 cerita, malam nii baru nak sambong balek untok habezkan movie tuu, *The Journey of Billy: The Lost Medallion*... Then lepas agak macam dah lama makan tengah hari tadi, off laptop, off mata, dan, tidoq~!!!

Entah cemana aku tak sedar*tak sedaq gilaa!!! actually, alarm tuu dah bunyi, tapi aku matikan, then aku bangun pkol 5.05 petang~!!! Weyh! Kor start pkoi 5.00 laaa~!!!!

So, dengan rush yang memang gila2 punya rush, aku ambek beg, pakai tudung, ambek stocking, ambik buku BPC, then blah teroz dari rumah. *stocking aku letak dalam beg jaa time tuu... dalam lift baru aku pakai =_= time tuu aku rasa memang phatetic gilaaa!!!! naseb rr xdak orang naek lift sekali dengan aku dari tingkat 8 tuu sampai laa ke bawah...

Sampai jaa bawah, memang aku speed sekuat yang aku boleh.
Sampai depan PI jaa, memang aku campak jaa beg, teroz lari dengan niat nak masok barisan.

Sebelom masok baris, ada sorang komander kesatria tanya aku, "Kor mana nii?"

Aku yang dah lambat start chuak, macam nak cakap "Aku dah lambat tau x?" Tapi memang x laa aku cakap macam tuu, kena bersopan ann... Then aku jawab, "HBU..." Then dia tanya dengan muka tak percaya, siap dengan gesture tangan, "Betol HBU? Bukan Kesatria...?" Time dia sebot perkataan 'bukan' tuu, siap dengan geleng kepala sekali. Dan aku hanya reply, "Dak..." Selambaa gilaa aku reply dengan loghat utara, even memang obvious sangat komander tuu longat selatan.. hahaa..

Then, masok jaa barisan, Nureen sebelah aku tanya, "Mana cap kak nina?" Time tuu memang rasa rr jugak kesakitan jantung yang terjatuh sedikit ke bawah... Oh My God! AstaghfirullahHal-'azhim~!!!

Memang yaa laa aku x ambek... Rush ann tadi~! Actually, buku BPC tuu pon aku dah hampir tertinggal.. dah pegang tombol pintu rumah baru teringat, "BUKU~!"

Masok jaa barisan--> chuak gilaa x bawak si TOPI a.k.a cap kesat, tuu pun sedaq lepas Nureen tegoq--> nyanyi lagu UiTM yang memang kali nii aku tak nyanyi langsung sebab penat gilaa lari dari Kristal A--> then kena buat hentak kaki 10x, 2x...--> si KOMANDER- ABANG KESAYANGAN SYAKIRAA  tak puas hati, soo kena buat banyak2 kali--> then dia bagi arahan bukak baris*time nii chuak kembali, sebab ingatkan nak kena pumping kaa hapa--> lepas bukak baris, lagi sekali chuak sebab takot KOMANDER- ABANG KESAYANGAN SYAKIRAA perasan aku tak pakai topi, dan yang paling penting, aku takot kalau komander buat spot-check, aku ann tak pakai topi!!*dan aku rasa dia macam perasan kot aku tak pakai topi.. pandangan dia macam ada tajam sikit...--> chuak bertambah banyak--> then kena buat hentak kaki 10x, 2x lagi... aku tengah excited tunggu arahan keluaq baris jaa time nii--> tutup baris--> akhirnya dapat gak arahan keluar baris--> barulaa aku lega gilaa! sebab, lepas keluar baris ann dah tak payah nak pakai cap2 bagai...
Release beban~!!! free!!!

Macam biasa p DKH*Dewan Kuliah Hotel*...
Group F dengan G jaa yang ada dalam dewan..
Yang laen semua dah berpindah p kelas masing2..

Disebabkan jurulatih group kitorang selalunya sebok, so, kitorang stay dengan jurulatih group G..

Aku Kor HBU 124/ Group F...

Pastu, KOMANDER- ABANG KESAYANGAN SYAKIRAA tanya "Ada x sesiapa yang tak Asar lagi..?" Dia bagi kebenaran keluar dewan untuk sembahyang Asar dulu..

Hani yang temankan aku keluar untuk semayang..
Keluar dari DKH, pusing2 sikit dekat luar tuu..
Then, disebabkan aku adalah sangat x familiar dengan bangunan Hotel, aku dan Hani akhirnya berpatah balek ke dewan, tanya komander, "Komander, surau yang paling dekat, dekat mana?"
Then dia pon terangkan dekat tingkat 6... Actually tingkat 6 nii macam pejabat utama untuk Lecturer Hotel... So, semayang jaa dekat situu...

Habez jaa semyang, masok dewan balek, then study macam biasa...
Habez jaa study, masa nak pulang dari Kor pon tiba...
*ini adalah masa yang pling excited untuk hari Khamis

KOMANDER- ABANG KESAYANGAN SYAKIRAA suruh kitorang tepok tangan sebab berjaya hadirkan diri ke Kor hari nii...??? *pastu semua pakat tanya, "Laa... Kenapa? Ada ke orang yang tak datang Kor?" sesama sendiri. *takkan laa nak directly tanya ke KOMANDER- ABANG KESAYANGAN SYAKIRAA ann? Memang x laa~! Kang tak pasal2, "Ni makan-nya ann..." Then dia cakap, "Tahniah sebab berjaya hadirkan diri awal ke Kor..."

Pastu aku tarik muka chuak lagi...~! Menyampah betoi... Tau laa aku mai lambat ann...

Then sebelom balek, "Minggu depan ada check.. So, pandai2 laa SRD*Sahsiah Rupa Diri..  Yang siswa, blaablaablaa..." Aku tak ambek tau sangat pon apa yang dia cakap.. Sebab, kan dia khas kan ucapan tuu dekat siswa.. So, aku pon xdengaq laa ann.. Hahaa... Then, "Ya..ng sis...wi....." Meleret jaa dia sebot, and pandangan dia mengarah ke bahagian lebih kurang yang aku dudok... Agak banyak rr air liur yang aku sempat telan... air liur pahit yang berpasir jaa aku rasa~!!! Pandangan dia tuu macam dia nak cakap, "Aku tau hang lambat, aku tau hang tak pakai topi masa dalam barisan." *serius tak boleh blah!!!  "Yang siswi, ambek tau jugak.. Sebab minggu depan akan ada komander perempuan yang buat spot-check kamu..." Sebelom nii, bila ada spot-check, laki jaa kena, sebab komander pempuan utk HBU nii tak banyak.. So, kitorang xdak laa kesah sangat ann..

And, sampai sini jaa...

*esok kelas BEL dekat matang pauh jaa... tak payah p Bertam.. ^_^

Assalamualaikum..

Nightio~ >_<

Tuesday, 21 January 2014

Get Ready For Practical Exam... *tapi tgh hadap blog/fb*

Posted by Nina Zizan at 1/21/2014 09:38:00 am
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)

Yoo...
Kejap lagi pkol 2.15 akan start masa yang meng-nervous-kan....
Practical Test Microbiology...

Semalam lepas update blog...
Senpai reply msj sya...
So, saya pon dgn malas+bersemangat simultaneously, bersiap pergi ke rumah senpai...

Senpai dgn penoh teliti, bsabaq dan sedaya upaya tolong explain pasal si practical untuk keesokkannya, means, hari nii...

Lepas dgq xplaination tuu, rasa macam lega, sikit, nervous, meningkat berkali2 ganda...
At least faham rr gak format dia sikit2...
Tapi, still nervous tahap nak pengsan-koma-masok-wad-ICU...

Sekarang, updating blog dekat CC Library Bertam..
Masok sini actually tadi dengan niat nak buat Quiz BEL 260 dekat iLearn..
Tapi dah tersangkot dekat sini plak..

Sekarang 9.36 am...
Akan keluar untuk group discussion 9.45..

*memang meremang rr untuk practical nii~!!!*
--> first time nak Wet Test untuk Sem 2
--> Wish me luck

Salam..
Bubbubbye~
Adios~~~

*btw, sy tgh tunggu Juann update blog-nya
Juann... Cepat!!! Hahaa =D


Monday, 20 January 2014

Perlu tak aku bagitau,yang aku penat??

Posted by Nina Zizan at 1/20/2014 09:42:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday!*not really good

Hari ini adalah hari yang, "Memang hancor gila..." bak tagline Hot.fm hari nii...
Rasa macam aku nak jaa call, twitt, fb-kan Hot.fm betapa hancornya hari ini...
*maybe kalau baca jaa cerita nii, rasa macam, "Alah, poyo nya... Bukan ada apa pon.. Relax laa ann."

Senang untuk kau berkata2, susah aku yang mnanggungnya.. =_=

1- Ayat ini...
"B1, again.."
Seriusly, ayat sebaris yang simple gilaa tuu memang sentap gilaa! :'(
Sedih gilaa...
Bukan sengaja/saja2 kamii TERbuat macam tuu..
Seriusly, xdak lgsung dalam plan...

2- Then, lab coat aku tertinggal...
*rush pagi tadi punya pasal.. benda penting tuu pulak xbawak..
benda nii jatoh kategori penting, sebab kitorang nak practice staining dalam lab microbe..
microbe=bacteria, means lab coat is REalLY essential...

3- Somehow, aku baru perasan time dah half-time dekat Bertam yang aku xbawak kad matriik..
*aku xkesah sgt pon klw xpakai benda alah nii.. tapi sebab sejurus pulang dari Bertam, aku nak p HEA Permatang Pauh sebab nak uruskan regestration nama penoh aku.. Dalam sistem UiTM, nama aku Nur Farhani Binti Azizan jaa.. Padahal nama penoh aku Nur Farhani Husna Binti Azizan! Benda nii sangat penting... Penting untuk apa2 surat transkrip aku nanti~

4- Entah cemana, untuk Chempath, LUPA gilaa yang kitorang kena submit sgment... And, sgment tuu memang xbuat lgsung! TOTALLY forgot!!! So, malam nii baru buat, untuk submit esok.. Nasib baik Madam masih kesian dekat kami soo dia bagi peluang utk buat sgment baru.. Tapi, half mark jaa laa kot kalaw full-nya pon... :(

5- Tadi ada test Chempath.. Baca bagai nak rak... Pagi tadi baru aku start baca semua lecture tuu.. n pkol 12 test start... 8-10 kelas bel... 10-12 ada lab chempath... *kitorang lupa buat sgment*
~xboleh blah~!!!!!

************************

6- Esok ada Practical Test untuk Microbe...
Dan aku masih blurr macam mana format benda alah nii..
Chuakkkk gegila nii~!!
*tapi masih sempat mengupdate si blog ini, sebab rasa "Aku nak tulis jugak cerita hari nii~!" Stressing me LOT enough...

7- Lusa ada Immune..
Dengan Miss Raihan... Rasanya kelas nii boleh laa kot nak enjoy+release tension~

8- Khamis, Test 1 Microb...
Then ada kelas yang paling xbest, kor- HBU 124.. ~

9- Sabtu nii ada KI punya program..
Aku dalam kumpulan 1st~! =_=
Dah laa satu2nya wakil Makmal Perubatan~!
The one and only dalam 40 orang dalam satu group tuu~!!
Betapa tak adilnya ~!!!

***************************

DONE~!
Best jadual aku minggu nii??
Then, ENJOY laa~!!!
Bub-bub-bye...~

*STUDY, esok TEST
PRACTICAL PULAK TUU~!

Tuesday, 14 January 2014

Saye?~

Posted by Nina Zizan at 1/14/2014 10:10:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
Assalamualaikum... Hey! Goodday! =)



Selepas refer kepada list posting...
Last update ialah 23/11/2013...

Tahun lepas kot last update??!!
*memang yee laa kann... skrg baru bulan Januari...

Orait...

Kan..
Saye tgk balek post2 tuu...
Rasa macam sikit gilaa ann update pasal life masa diploma nii...

Hmm...

Kesebokkan setelah masok dip?

Err... Not really...

Masa Sem 1 dulu boleh cakap enjoy laa jugak.. Sebab lab(makmal) ada satu jaa... Hanya subjek Histology yang ada lab... Yang laen tuu, semua subjek common diploma...

TAPI
Bila masok Sem 2, mmg yeee laa terkena kejutan budaya Lab Report yang berderet..
"Every week, kita akan submit 4 Lab Rep, dan yang pastinya, akan ada 4 jugaa Lab Rep yang perlu disiapkan..."
Memang untung gilaa laa kalaw cakap, "This particular week, no lab session."
Memang muka student disinari pengcahayaan agung!!!
Kitorang actually memang best+minat+excited gilaa kalau lab session... Boleh buat macam2, tgk macam2, blajaq macam2...
Tapi yang buat kami down gilaa ialah, "Dapat lagi lab report..." =_= dengan muka suram tahap masked rider!

hahaa....
Ryte...
Dalam agenda...
Saya nak buat entry intro Course Diploma Medical Laboratory Technology nii...
Just~

Just~

Just~

Itu laaa...
Just-nya tuu berlambak dari usahanya =_=
Kalau bab bagi alasan, satu page penoh pon boleh list-kan...

Aigoo...

And now, I-
Seriusly-
Gotta-
Go...


Nak siapkan lab report Immune..
Besok nak submit...
*see? besok nak submit malam nii baru nak siapkan!

Ryte..
Till then?~
Salam~
Nightio


***NAK BALEK RUMAH!!! PENAT DUDOK KOLEJ!!!***
 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez