Wednesday, 19 September 2012

Game+Anime+Movie

Posted by Nina Zizan at 9/19/2012 05:29:00 pm
Reactions: 
2 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

 Hee... Dah lama xupdate life story dekat sini... =)
Kay... Tengok tajok?
Game, anime, movie...
Semua tuu aku minat kumpul sejak jadi penghuni UiTM.
That why memory hard disk saye dah merah!
Nak beli external HD, duit laa pulak habez! Sedih!

Right... Cerita pasal Game...
Game aku start download sejak kelmarin.
Minat nak kumpul game datang lepas aku ambek game ni dari Yana(kanak2 Ribena...)











Then, anime...
1st anime, Special A. And now Hana Kimi(baru ambek, xtengok pon lagi..) So, no komen...
Anime yang Juann suggest tu, kebanyakkannya subbed English language...
Well, actually... Nina xsuka yang subbed. Prefer dengaq sora dia yang asal.
Baru dapat feel tgk 'anime'! So, Nina download sikit2 jaa video anime2 tuu...


Next pulak, movie...
Hurmm... Under category movie, memang banyak rr movie yang Nina ambek dari kengkawan...
Banyak dari Nieza(kanak2 Ribena jugak...) Paztu ada gak ambek movie dari Faten(classmate...)

Movie Cun jalah yang asyik2 repeat... That movie, entertain. Tak boring... =)

And now, sementara tunggu habez download game, sebab tuu lah saya update blog ni dulu...

"Final exam dah nak dekat NINA! Baca buku! Bukan mengadap lappy, tengok anime movie!!!" Alter-Nina memarahi Nina... =_='

Sekian, terima kasih... =)

Tuesday, 18 September 2012

Freak's Story; Freak's Camp Scene 8 =)

Posted by Nina Zizan at 9/18/2012 07:23:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...




Dan sekarang, Farhan dikenali dengan nama Freak, Addy pula dikenali dengan panggilan Kucai…

Tak ketinggalan, si Voldemort versi Tom Marvolo Riddle, Barbie yang rambut ombak tu, Goku rambut cacak-cacak and… Princess GL Delaila yang ayu. GL is equal to Gunung Ledang actually. Hehee…

            And tak disangka, nama panggilan itu tersebar dengan begitu cepat ke seluruh kem. Macam Influenza H1N1 ja rupanya. Huargh…

 




SCENE 8

“Malam ni ada ceramah.” Goku si pembaca berita yang cepat dari berita menghebohkan pada ahli kem.
                                                                                                                                   
“Aku nak pi pulau dudoq…!”
            “Apa tu?”
            “Aku nak tidoq!”
            “ Jangan merapu!”

Wani, budak Kedah yang turut terpilih menjadi peserta kem berbalas cakap dengan Isma dengan mata yang dah nak tertutup.

            “Apasal tetiba ada ceramah…?”
            “Boring betul…”
            “Baru plan nak lepak…”
            “Potong line rr…”

            Macam-macam rungutan terdengar dari tempat duduk. Masing-masing muka jeruk. Ada ceramah je pun nak tarik muka ke? Tirai yang memisahkan ruangan solat perempuan dan lelaki diselak ke atas oleh Farhan. Eve dan Delaila turut membantu. Faezma, Nisah dan beberapa budak lain turut membantu Farhan. Nasib baik pernah jadi AJK surau dulu!

            “Apa tujuan kita hidup ya adik-adik peserta Kem Suria? Untuk apa kita hidup ni adik-adik?” Alemak! Ustaz Ashraf orang Kedah lah! Bangga ni! Surau sunyi tanpa jawapan.

“Untuk makan sahaja kah?” Ustaz jemputan, Ustaz Ashraf menyoal lagi. Cuba untuk mendapatkan perhatian dari adik-adik.

            “Tak…”
            “Habis tu, untuk tengok tv ja?” Menyoal lagi.
            “Tak…” Peserta menjawab rambang.
           
“Habis tu untuk apa?”
            “Untuk Allah…”
            “Buat baik…”
            “Beribadat…”
            “Solat…”
            Disana sini jawapan rambang pecah.

            “Tau pun. Cakap pasai sembahyang. Kita sembahyang  ni banyak faedah. Kalau tak, orang barat takkan kaji kenapa orang Islam dok sembahyang. Solat ni, dari segi luarannya adalah untuk kita abdikan diri pada Allah, menjauhkan diri kita dari keburukan dan mendekatkan diri kita pada kebaikan. Dalam al-Quran sendiri Allah banyak menyebut; sesungguhnya solat itu mencegah kemungkaran. Badan pun sihat! Dari segi dalaman pulak, solat tu dapat stabil kan emosi kita.” Peserta dalam surau diam.

Tak tau lah diam sebab khusyuk ke, sebab dah ‘syahid’ dalam majlis ilmu ni. Tapi, tengok macam dah ramai yang fly away ikut Awan Dania je. Yang still on pulak, nampak gayanya macam dok usha ustaz dekat depan tu ja, bukan dok dengar ceramah dia. Mentang-mentang dia cute!

            “Adik-adik mesti pernah putuih cinta, betui dak?”
            “Pernah…” Ramai yang menjawab.

            “Mesti la pernah, kan? Dah semua comei-comei. Pakat-pakat player lah noh? Tere bukan main. Kalah Safee Sali, betui dak?”

            “Mana ada…..”
            “Uishh… Tak dak ka? Sorry brother, tuduh tak sengaja. Tapi saya tak tuduh, sebenaqnya tadi tu saya tanya ja. Alhamdulillah lah, kamu semua ni setia-setia belaka.” Ketawa pecah dari para peserta.

            “Amboi. Kalau cerita bab bercinta ni, semua mata besaq. Tadi saya punya pulun cakap, kamu semua buat ala-ala Sleeping Beauty ja dalam surau ni.” Ketawa pecah lagi.

            “Okey geng. Berbalik pada asal kita, apa lagi kelebihan solat dari segi dalaman ni?”

“Tambah keyakinan diri…”
            “Untuk dapat ketenangan…”

            “Hmm… Betui-betui belaka jawapan kamu. InsyaAllah, nanti keputusan SPM keluaq, Pendidikan Agama Islam mesti sapu A1 bersih. Yang mana ambil Tasawwuf pun, gerenti boleh skor straight A’s punya! Insya-???”

            “Insya-Allah...” Peserta menyambut.
            “Insya-Allah...” Ustaz Ashraf mengulang.
            “Ameen…” Semua yang ada dalam suara mengameenkan doa.

“Bab doa pulak geng. Saya percaya member semua mesti pernah berdoa, kan?”
“Pernah…”

“Bagus… Saya tau, geng semua ni memang selalu berdoa. Tambah pulak time nak exam, time nak tunggu result exam keluaq. Punya tawaduq la berdoa. Berdoa tak berhenti. Nak pijak semut pun tak sampai hati. Punya berdoa, mintak-mintak paper esok senang nak jawab, result pulak lulus flying colour, betui dak?”

Ketawa meletus lagi. “Betul…”

“Member semua kena tau, doa ni wireless. Coverage dia luas. Lautan api yang merah membara, di langit biru yang luas terbentang, hutan tebal yang gelap, anywhere, anytime, signal bar sentiasa penuh. Berdoa ja. Ni, dok dalam surau ni, berdoa!” Ustaz Ashraf angkat lalu menadah tangannya ke langit, “Minta-minta la ustaz tu berenti cakap cepat. Perut dah lapaq ni… Berdoa! Sentiasa berdoa!” Gelak meletus lagi dari para peserta.

“Geng kena tau yang rezeki tu semua Allah yang pegang. Geng semua nak result elok, tu pun Allah yang tentukan. Pastikan yang doa tu tak putuih, jaga hubungan dengan ibu bapa, jaga hubungan dengan orang yang lebih tua, boleh dak?”

“Boleh…” Mengangguk.

“Lepas tu, sebelum habis berdoa, sertakan selawat dulu, baru ameen-kan doa. Saya selalu tengok dalam tv, well, saya pun kaki tv jugak.” Terpecah tawa peserta kem mendengar Ustaz Ashraf selamba rock mengaku kaki tv.

“Saya tengok dalam tv, lepas depa dah habis doa, terus ameen. Tak selawat dah. Lepas tu, saya lah yang dok tolong selawatkan doa orang dalam tv tu. Kesian dekat dia. Nanti doa tak termakbul, menangis pulak. Baik dak saya ni?”

“Baik…” Ketawa. Yang dah pegang perut punya dok gelak pun ada!

“Sebab apa kena selawat sebelum doa?”

“Supaya berkat…”
“Supaya senang dimakbulkan…”

“Betui! Sebab selawat tu umpama setem yang akan bawa doa kita teruih pada Allah. Macam roket. Cucuh ja api, dok bergegaq ni…” Siap dengan tangan buat action bergegar lagi! “Asap keluaq dah berkepul-kepul. Berlaku dah pencemaran udara!” Ustaz menepuk tangan kiri yang sedang menadah dengan belakang tangan kanan. Yang mendengar semua gelak. Ceyh!

“Takpa-takpa. Kita sambung. Asap dah keluaq banyak ni. Orang ramai semua pakat dok tengok. Nu, Soyuz nak berlepaih pi angkasa, bawa Dato’ Sheikh Muzaffar Syukur ni. Angkasawan negara! Tapi sebelum sampai luaq angkasa, kena melepasi awan dulu. Baru boleh keluaq dari bumi. Sebab tu minyak kena banyak. Kena ada system yang boleh buat roket tu thrust toward the sky straight to the point.” Surau gamat dengan tawa lagi.

“Dalam kes doa ni pulak, selawat tu la yang akan bawak doa kita melepasi langit. Kalau kita tak selawat sebelum ameen-kan doa, doa tu umpama tergantung dekat langit… Paham dak ni adik-adik?”

“Faham…”

Alright, kita sambung lagi…”


SCENE 9

“Hai Freak.” Fizra, budak kumpulan tiga menyapanya. “Hai.” Dibalas mesra dengan senyuman yang masih tak lekang dari bibirnya.

“Popular lah kau Farhan the Freak.” Princess Dila dan Biebie Eve yang mengapitnya tersenyum.

            Mana tak popular, kelmarin kan Freak dah knock down the ‘perasan guy’ dekat dewan besar. Merah tak terkata muka budak tu. Tapi bebudak yang ada dekat dewan besar tu jalah yang tau pasal kes ni. Yang takde dalam dewan time masa tu memang dah terlepas satu babak yang memang masuk dalam diari hidup aku. Huh! Tak pernah aku sound orang sampai macam tu sekali!

Be Mine, Sudi Tak? 3(iii) =)

Posted by Nina Zizan at 9/18/2012 07:21:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...







“Macam mana ni?” Afiq menyoal dirinya sendiri. Dahinya berkerut. Tangannya pula sibuk membetulkan sampin di pinggang. Ish! Ni aku alarh pakai kompleks-kompleks ni. Susah yang amat! “Bro!” Aizan merangkul bahu Afiq dari belakang.






TIGA(iii)


Afiq terdorong ke depan dek sergahan Aizan. Cis! Nasib baik aku tak melatah tadi. “Pe bro-bro? Assalamualaikum.” Afiq tarik muka biasanya. Dah tau sangat, si Aizan kasanova tu, kalau tak bagi salam, memang tak sah! Aizan tarik muncung. Kena lagi dengan Afiq. “Hurm, waalaikumussalam...” Aizan menjawab ringkas. Mereka berdua diam seketika.

Majlis resepsi malam ini akan bermula pada pukul 8.30 malam bertempat di SunSuria hotel. Bayaran yang aku terpaksa keluarkan untuk majlis resepsi malam ni, semuanya berjumlah RM0.00. Kenapa jumlah dia macam tu? Sebabnya, hotel ni bapak aku yang punya. Means, bakal menjadi hak aku satu hari nanti, InsyaAllah. So, ayah yang sponsor majlis malam ni. Siap dengan pakej honeymoon ‘tipu-tipu’ 3hari2malam lagi dekat sini, okay?

Tapi, sekarang ni aku bukan bersiap untuk majlis resepsi malam ni. Gila ke bersiap pukul 9pagi untuk majlis pukul 9malam nanti? Orang gila pun belum tentu buat kerja gila macam tu.

Pakai segala baju Melayu ni sebab nak buat photoshoot. Permintaan Wani dengan Aizan. Well, diorang tu kan photographer perkahwinan tak rasmi. Free of charge pulak tu! Siap diorang pulak yang mintak nak adakan photoshoot ni.

Lokasi photoshoot pagi ni, di master bedroom. Lepas tu, diorang akan angkut kami keluar dari hotel ni, pergi somewhere-somewhere, kononnya nak ambil gambar nature background. Whateve, nak pulak bukan susah mana pun nak buat benda ni. Senyum, buat muka hensem, dalam kes aku, tak payah buat, sebab aku memang natural hensem, then snap picture. Lepas tu, siap! See? Senang je!

“Dude... Asal aku tengok kau pelik semacam je ni?” Aizan menyoal Afiq. Dia bersandar pada almari solek.

“Serius aku cakap, aku benci sampin!” Afiq tarik muka geram. Kang naya je aku baling sampin ni dekat luar balkoni!

“Sini aku tolong.” Aizan volunteer diri. Dia bangun dari sandarnya dan mula melangkah ke arah Afiq. Ish... Itu lah... Sebagai seorang lelaki, kita perlulah belajar memakai sampin dari kecik lagi. Nanti nak pakai masa kahwin, senang! Ni tak, bila aku ceramah pasal kahwin, Afiq cap aku gatal terlebih. See? Kan untung jadi kasanova setia macam aku ni.

“Sini...” Aizan menutur sepatah sambil menghulur tangannya ke sampin yang masih dipegang Afiq. Afiq dengan sepenuh hati memberikan kepercayaan kepada sepupunya iaitu, Aizan. Sampin beralih tangan.

“So... Macam mana dengan bini kau? Best?” Aizan menyoal dengan sengih nakal. Namun, senyumannya itu tidak dapat dilihat oleh Afiq kerana Aizan sedang membongkok membetulkan sampin Afiq.

Afiq tarik senyum segaris. Nazliyana? “Dia okey. So far, aku rasa aku boleh hidup dengan dia. Cuma...”

“Cuma?” Pantas Aizan menyoal. Kepalanya dipanggung melihat Afiq tiga saat sebelum dia menyambung melakukan kerja memakaikan sampin pada pengantin lelaki.

“Aku rasa dia macam langsung tak ready nak pikul tanggungjawab sebagai seorang isteri.”
“Sila jelaskan dengan lebih lanjut.”
“Entah, aku tak tau macam mana nak cerita dekat kau. Tapi, dari gaya dia, aku rasa dia TAK nak kahwin lagi. Kau pun tau ann, umur dia tahun ni baru 18 tahun kot. Muda siot. Muda 9tahun dari aku. She seems like, too childlish for me.”
“A-hah... Childlish? So, kau dengan dia dah spend a night together-together-together ke belum ni?”
“Owh shut up man. Don’t ask me that question. Sensetif!” Afiq tarik muka bosan seketika sebelum dia tersenyum sendiri.

“Okey. You’ve give me your best answer. I take it as not yet. Kesian kau, dah kahwin seminggu, still anak teruna mak. Nasib baik bukan aku yang kahwin dengan Naz. Kalau tak, dah lama aku balik KL, report dekat ibu yang bini aku tak nak layan aku.” Panjang komen yang diberi oleh Aizan kali ini.

“Aku tak nak paksa dia. Kan aku cakap tadi, she seems not ready yet, for a bigger responsible. Aku nak dia try chill dulu dengan status ‘isteri’ yang dia pegang sekarang ni. Aku nak dia comfort dulu dengan aku.”
“Lepas tu?” Pantas Aizan memotong. Badan yang membongkok tadi diluruskan. Kedua-dua tangannya bercekak pinggang.

“Lepas tu buat rr apa yang patut...” Afiq jerk keningnya dengan sengih bahasa orang lelaki. Huh! Orang lelaki je yang faham sengihan tu. Termasuk, orang perempuan yang boleh baca hati lelaki. Hanya manusia-manusia ini yang memahami bahasa tubuh tersebut.

“Okey rr bro. Kerja aku dah siap, aku blah dulu.” Aizan meminta diri. Kakinya mula melangkah, destinasi sekarang nak pergi jengok Nikon. Nak make sure semua benda dah setting. Bibirnya menarik sengih jahat. Tiga saat kemudian...

“Woi! Apa kau buat dekat sampin aku ni badut?!” Jeritan Afiq  gamat menguasai biliknya. Aizan lepas gelak kuat sambil mencepatkan langkahnya keluar dari bilik tersebut.
“Sorry dude. Aku tak ambil kursus pakaikan sampin dekat pengantin. Aku reti pakaikan dekat diri sendiri je.” Aizan melafas ayat tersebut dari luar bilik. “Bye!” Pintu bilik ditutup oleh Aizan dari luar.

Pintu bilik dibuka dari luar. Afiq menghala pandangannya pada pintu. Susuk tubuh Wani pula yang menyapa pandangan.

“Angah? What is that? Asal Zan gelak macam orang gila?” Wani yang sudah masuk ke bilik Afiq menyoal. Wani dari awal tadi lagi menemani Nazliyana di bilik sebelah, bilik yang menempatkan pengantin perempuan yang sedang ditacap.

Sekilas Wani melihat tubuh Angahnya itu dari atas ke bawah, pandangan Wani mula naik semula ke atas, ke pinggang Afiq. “Asal pelik sangat Angah pakai sampin?” Wani tergelak kecil. Dia berjalan mendekati Afiq.

“Sepupu Wani punya kerja la ni. Apa benda yang dia buat dekat sampin ni sampai jadi macam orang gila tepi jalan pakai.” Afiq merungut. Wani menggeleng kepala. “Sepupu Wani tu, bestfriend Angah, kan?” Wani menyoal dengan senyuman sindir.

“Yeah-yeah-yeah.” Afiq pamir muka bosan. Dia meleraikan ikatan ‘pelik’ sampin di pinggangnya. Sampin itu kemudian dibaling ke kerusi di hadapan meja solek. Memang tak la aku nak pakai sampin tu!

“Wani... Mana...” Nazliyana yang baru menolak pintu bilik Afiq terhenti kata-katanya apabila melihat Afiq yang segak dalam baju Melayu yang sedia tersarung di tubuhnya. Mak aih! Hensemlah pulak laki aku ni! Charming! Huaaa... Terpikat untuk kali ketiga.

Begitu juga Afiq. Dia bagaikan terkesima seketika memandang Nazliyana, lagi sekali dalam baju pengantin. Kali ni bukan baju kurung moden, tapi ala-ala baju jubah. Perfect. Baju background warna putih, then sulam warna pink. Quite good. Sesuailah dengan kulit putih dia tu. Well, kulit aku pun putih jugak. Tu yang hensem tu. Hahaa!

“Eherm-eherm? Nak privasi ke? Kalau nak, Wani keluar dari bilik Angah sekarang.” Wani tersengih mengusik.

Afiq hanya tersenyum mendengar usikan dari Wani. Wajah Nazliyana pula bertambah merah disaluti blusher semulajadinya, si RBC(red blood cell). Asyik-asyik kena usik! Penatlah macam ni!

Nazliyana melangkah masuk ke dalam bilik Afiq. “Wani... Mana jam tangan akak?” Nazliyana menyoal soalan yang tergantung seketika tadi. “No jam tangan, akak. Kita kan nak photoshoot kejap lagi.” Wani tidak menjawab soalan Nazliyana, sebaliknya menghampakan kakak iparnya itu.

Ting-tong...

Tiga pasang mata berpandangan sesama sendiri.

“Wani pergi tengok.” Wani mengangkat tangan kanannya separas dada. Setelah itu, dia keluar dari bilik Afiq meninggalkan Angahnya dan Nazliyana berdua-duaan.

Geng Kecik Cerita 4(iii) =)

Posted by Nina Zizan at 9/18/2012 07:14:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


“Sejuknya...” Amirul yang sedang mengorak langkah ke pesisir pantai menggigil dalam kesejukan. Rasa macam tersiksa la pulak nak berjalan ke darat yang sebenarnya tak jauh mana pun tu. Eyh? Pukul berapa erk? Serentak itu juga dia melihat jam di tangan kirinya. Err, pukul sembilan pagi baru. Memang sejuk rr berendam dari pukul 7.30 pagi tadi. Pandangan dibawa ke pasiran pantai. Ada Farni la. Heee... Mesti dia sejuk jugak, kan? Sah sehati sejiwa! Err, lapar la pulak perut ni.


EMPAT(iii)


“Hai baby...” Amirul menegur Farni. Serentak itu juga, dia mengambil tempat duduk di sebelah Farni. “Don’t baby-baby me la...” Farni tarik muka cuak. Sebenarnya, dalam hati nervous yang amat! Mana taknya? Amer duduk dekat sangat dengan aku sekarang ni!

“Alarh... Baby sekali je kan... Mana ada sebut, ‘baby-baby’ pon...” Amir tarik muka tak puas hati. Yang tu pun nak marah ke? “Suka sungguh nak loyar dengan orang.” Farni menyoal, juga dengan nada tak puas hati. “Urgh... Tau kite ni ‘lawyer’, tak pa.” Amer jawab dengan muka selamba badak laut. “Malasnye layan!” Farni menjawab marah. Siap dengan dengusan lagi lepas habis dia sebut ayat tu. Muka memang tak payah tanya, memang masam dari cuka.

“Hurmm... Yelah-yelah. Farni...” Amirul mengalah. Panjang jee dia panggil Farni tadi. Siap dengan suara mengada-mengada sekali erk. “Apa?” Farni menyoal. Suaranya cuba distabilkan seperti biasa.

“Ada topup tak?” Amirul menyoal kepada laut dihadapannya. Kaki yang bersila tadi dah dilunjurkan lurus. Urgh... Lega. Dapat baring ni... Pergh! Mesti sedap. Nak pulak kalau Farni sudi nak jadikan paha dia bantal aku ann... Alamak! Romantik kot?!

“Topup? Nak buat apa?” Farni menyoal pelik. Mana datangnya soal topup ni? Tersalah channel soalan ke hape? “Nak topup la... Nak message, nak call makwe.” Amer menjawab dengan senyum segaris. Actually, saja je letak ‘makwe’ dekat belakang tu. Nak tengok, Farni jealous ke tak. Sebenarnya, bukan nak call ‘makwe’, tapi, nak call ‘mak wa’... Yes, mak wa... Tapi, dalam kes aku dengan Farni, maksudnya ‘mak kite’ la. Mak aku, kan bakal mak dia. Hahahaa...

“Nak contact ngan makwe dia, tapi mintak dekat orang. Kalau orang ni awek dia, takpe jugak nak mintak-mintak macam tu.” Farni jawab tak puas hati. Sedihnya!!! Amir dah ada awek. Dalam diam-diam pulak tu! Huarghhh... Nak lari balik rumah!

“Laa... Baby kan makwe bie... Tak kan lupe kot?” Amir menyoal Farni dengan muka tak percaya. Tapi, lepas tu, dia tersengih menggoda.

Terhenti sekejap jantung Farni. Wah! Macam nak kasi luruh jantung aku je ni! “Malas la nak layan dia macam ni.” Farni masuk ke laut semula, lalu menghampiri Fahima.


***********


            Fahima kelihatan sedang bercekak pinggang. Farni mendekati kawan baiknya itu.

“Amer tanya hang apa tadi?” Tanpa perasaan Fahima menyoal. Amer ni lambat sangat rr! Siput babun pun tak lambat macam dia ni!

“Dia tanya, aku ada topup tak?” Hampa Farni menjawab. Cubalah tanya aku ada pakwe ke, tak dak? Nak tak jadi makwe dia? Kalau Amer tanya macam tu, mesti best. Ni? Huaa... Sedihnya!

“Topup? Nak buat apa?” Fahima menyoal terkejut. Mengarut betullah Amer ni. Lambat! Lembab. Takkan lah nak mengorat awek pun, aku yang kena ajaq?

“Dia cakap nak call message awek dia.” Farni dah macam nak menangis. Amirul saja ja buat macam tu. Saja nak bagi aku frust! Nak balik rumah. Percutian ni dah macam ‘Its going down, down, down... My first love won’t be around’... Dah nak nyanyi lagu Justin Bieber dah ni.

“Habis, hang caya?” Fahima menyoal, ingin melihat reaksi Farni. “Dah dia sendiri yang cakap macam tu, caya rr.” Farni main-main air dengan kedua-dua belah tangannya. Kalau tetiba masuk mood nyanyi lagu, ‘Aku nak kahwin, dengan anak raja...’ boleh tak? Gaya hapahentah, dari lagu Justin Bieber masuk lagu Bawang Putih Bawang Merah? Kalau Faema tau, gerenti kena gelak ngan dia tujuh keturunan tak habis.

“Dia tu mana ada makwe. Caya rr cakap aku.” Fahima cuba memujuk Farni. Pulak? Amer ni... Nak main-main pun, apasal keluar topik ‘Saya Dah Berpunya’ ni? Alamatnya, frust rr Farni malam ni.

“Apasal pulak nak kena caya cakap hang?” Farni menyoal dengan muka baby face(maknanya muka innocent la tu).

“Woi! Aku ni BFF dia okey? Dia kalau apa-apa, mesti bagi tau aku.” Fahima cuba pertahankan diri. Tak caya? Repleys believe it or not, just believe it.

“Tak kan dia couple pon, kena bagitahu hang kot?” Farni dah mula down lagi sekali. Huaaa... Aku nak kahwin, dengan Amirul Yusri...

“Mesti rr! Wajib tu!” Fahima buat muka gaya orang kaya confident.

“Faema... Amer pon nak privacy. Mesti dia tak bagitahu hang kalau dia dah couple.” Farni memujuk hatinya yang lara.

“Aku tak caya! Meh aku pi tanya dia.” Fahima melangkah satu tapak. Farni tarik Fahima. Nasib baik tak terjatuh. Kalau tak, lemas tak berbayar je lah Fahima.

“Faema! Tak payah rr. Nanti dia cakap apa pulak.” Farni cuba menghalang. Muka dah blushing. Kalau Amer tau aku tergila-gilakan dia, mati la aku! Nanti dia cakap, aku ni spesis perigi mencari timba, huaa... Malu! “Habis tu?” Fahima menyoal tak puas hati. Uish! Susahnya dia ni! Orang nak tolong pun, tak mau!

“Faema... Janji dengan aku, hang tak kan bagitahu dia yang aku suka dia. Janji?” Farni meluruskan jari kelingking kepada Fahima, meminta Fahima berjanji dengannya. Ni rahsia dari kecik, okey? Dari kecik, Fahima yang pegang rahsia aku sukakan si Amer tu. Kalau tetiba Amer tau aku suka dia??? Huh! Tak ter-imagine aku!

“Laa... Apa salahnya aku bagitahu? Kot-kot dia pun suka hang.” Fahima abaikan jari Farni yang dihulur padanya. Ni bukan kot-kot, ini kenyataan!

“Tak payah. Nanti aku dah sedia, aku sendiri yang akan bagitahu dia.” Farni memujuk. Mungkin satu hari nanti. Mungkin jelah erk.

“Penat aku tunggu hampa nak terus terang.” Fahima hela keluh berat. Susahnya jadi orang yang dilamun cinta ni erk? Nak pulak suka dekat orang lembab siput babun macam Amer, memang terseksa!

“Hurmmm... Masa tak sesuai lagi.” Farni memujuk dirinya lagi. “Yelah tu. Tengah buang masa ada la.” Fahima tak puas hati dengan jawapan Farni. “Faema?” Farni memanggil sepatah.

“Apa?” Malas Faema menyoal semula. “Janji?” Farni menghulurkan lagi sekali jari kelingkingnya kepada Fahima. “Ye!” Jari kelingking Farni dicapai dengan jari kelingkingnya. Dan dua jari itu bersatu. Janji!

“Oit? Mana Amer? Kan dia duduk tepi pantai ja tadi?” Fahima yang baru memandang ke persisir pantai baru sedar Amirul yang sedang dibualkan oleh mereka berdua tiada di situ.

“A’haa la... Mana erk?” Farni pula menyoal kepada dirinya sendiri dengan muka blurr.

“Irfand!” Fahima melaung. Jarak dia dan Irfand lebih kurang lima meter sahaja. “Apa?” Irfand menyoal. Rambutnya yang basah, sebab baru habis menyelam memang nampak wawww... Hensemnyaaa....!

“Amer mana?” Fahima menyoal. Sebenarnya, dalam hati memang dah dag-dig-dug-degeduggedug...(ßhuahuahua... sempoi tak jantung Faaema?) =P

“Dia dengan Ayie pergi beli nasi bungkus. Kan kita tak breakfast lagi.” Selamba Irfand membalas. Dia berjalan mendekati Fahima. Dalam hati dah bernyanyi, ‘Aku rindu... Sayang kamu... Padamu, aku cinta, kepadamu, sayang kamu...’, lagu Black Mentor. Nazrul mengikuti langkah Irfand, ingin mendekati para cewek.

“Owh... Okey...” Fahima menjawab. Alemak! Irfand on the way nak mai sini lah! Ni yang nak nervous terlebih-lebih ni! Wah! I gotta do something untuk cover nervous.

“Nurin!” Kuat Fahima melaung nama Nurin yang baru habis lawan menyelam dengan Syaz.

“Apa?” Nurin menyoal. Rambutnya yang menutupi separuh mukanya dilurut kebelakang semula.

“Caring kot buah hati hang.” Fahima menambah dengan senyum mengusik.

“Ish! Merepek rr! Dengaq dekat dia, siap hang!” Nurin marah. Siap dengan jari telunjuk diluruskan, bagi amaran!

“Wo wo woo... Baru aku tau sekarang, Nurin suka Amer!” Nazrul menyampuk. Kemudian, dia ketawa besar. Macam orang sasau!

“Woi! Sape cakap Nurin suka Amer? Dia suka Ayie lah! Yang suka Amer, ni... Ni tepi aku ni, Farni...” Fahima menjawab selamba. Sesaat kemudian, terdiam terus mereka-mereka yang berada dalam air. Faema tarik muka takut. Alemak! Terlepas cakap la pulak.

“Farni...” Nazrul panggil, hampir kepada berbisik. Tapi masih mampu didengari oleh mereka sekumpulan. “Kau suka Amer ke?” Nazrul menyoal, masih seperti berbisik. Dua saat kemudian, bibir Nazrul menarik sengih mengusik.

“Tak lah. Faema!” Farni dah nak naik angin. Mukanya dah merah, blush!

“Nurin, kau suka Ayie?” Nazrul menyoal Nurin pula, masih dengan nada suara tadi. Cuma kali ini sengihannya makin melebar.

“Jangan tanya aku macam tu!” Keras Nurin bersuara. Ni aku nak hot ni! Fahima! Ni rahsia kita! Gurl Kecik. Bukan rahsia hak milik bersama dengan Boy Kecik sekali. Huargh! Aku rasa macam nak palangkung Faema lani jugak!!!

“Hahahaaa.. Huahuahua... Yuhuuu!” Nazrul ketawa macam orang gila. Siap tekan perutnya lagi.

“Yang hang happy sangat ni, kenapa?” Fahima menyoal. Dah tetiba jadi macam orang sasau, kena sampuk hantu laut ke? Ish... Nauzubillah....

“Aku ada bahan nak ugut depa nanti.” Nazrul menjawab tersekat-sekat kerana tawanya masih belum habis.

“Faema!!!” Nurin dan Farni serentak menjerit. Fahima tarik muka takut. Fahima berlari ke belakang Irfand dan menyorok di sebalik tubuh jejaka itu. Irfand hanya tersenyum pada Nurin. Kepalanya menggeleng kepada Nurin, matanya menghantar isyarat, ‘Tak payah la buli sayang aku erk?’. Nurin yang bagaikan mendapat mesej dari Irfand itu mematikan niatnya nak pelangkung Fahima. Nasib baik Irfand ada, kalau tak, aku gulai Fahima dalam air masin ni!


**********************************************


“Mer... Kau ada apa-apa perasaan dak dekat Nurin?” Irfand menyoal gentleman. Hua... Inilah sifat Irfand yang telah membuatkan Fahima terjatuh hati!

Friday, 7 September 2012

upDATING here

Posted by Nina Zizan at 9/07/2012 05:14:00 pm
Reactions: 
2 Berbicara

eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

gediksnya kan tajok tuu?
=P

well, entry kali ni memang takde kena-mengena langsung dengan couple2, apatah lagi dating2...

Entry kali ini berkisarkan...
Jeng3x, Jeng Jeng... =P

Hee... Saja ja nak update...
Kan dah lama tak update...

Right...
Tadi pukul 3-4pm, ada Test 2 Chemy...
SANGAT mengecewakan aku bila soalan topic Electrochemistry and Alkanes keluar dalam keadaan dua soalan tuu membawa markah 12/30... Huu... Seddiyh!!!

Right... Memandangkan semester pon memang dah ala-ala dihujung masa ann, sini Nina update jadual Final Exam Nina...

Jadual final exam :)

1.10.2012 = Math 081
2.10.2012 = Math 084
5.10.2012 = Physic and Bel
7.10.2012 = Chemistry

See?
Nina akan habis paper 7/10/12...
Hari apa, tak sure lagi...
And sangat malas nak bukak calendar..

Lagii???
Sapa2 yang tersinggah dekat sini boleh rr jalan2 dekat blog ni...
( http://cameo-grafiteedebut.blogspot.com/2012/09/december-movie.html )
Sure, anda takkan kecewa...
I love her story btw! =D

And now, Nina tengah FOKUS*fokus laa sangatxs kan??? nak habeskan Special A...
Baru tengok sampai episode 18 kot...
Nak layan x movie nii?
Layan jalah kalau anda nak...



Okey rr..
Nak kemas barang... Satgi pukui 6.30 nak balek rumah dah...
Salam! Enjoy! =)

Thursday, 6 September 2012

Geng Kecik Cerita 4(ii) =)

Posted by Nina Zizan at 9/06/2012 03:46:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


“Huarghhh... Dah cerah rr.” Ayie mengeliat. Aduh, sedapnya tidur. Pergh, dah siang. Boleh terjun laut, gerenti masyuk! Ayie yang hanya tidur di atas lantai berlapikkan selimut mengesot ke pintu. Pintu bilik di buka. Pandangan dilempar ke laut. Cantik. Lagi cantik yang di dalam laut. Para gadis... Para gadis? Lipat maut Ayie pandang semula empat gadis yang dilihat sedang bermandi-manda di dalam laut. “Kurang ajar betol diorang ni!”

Ayie bangun dari duduk. Pintu yang terbuka ditutup semula. Dia mendekati Amer yang tidur di atas sofa. “Mer... Bangun Mer...” Amer mengeliat. “Apa?” Dengan suara mengumam, Amirul menyoal.



CERITA EMPAT(ii)
 
“Budak pempuan dah terjun laut tak tunggu kita.” Ayie bersuara dengan perasaan geram, dah nak masuk kategori marah boleh bertukar jadi Hulk.

“Mana hang tau?” Amirul bangun dari baring dan duduk. Mata yang silau dek cahaya ditenyeh. Ngantuknya, nak tidur lagi. “Tadi aku skodeng depa?” Cepat Ayie menjawab.

“Apa? Skodeng?”  Nazrul terus bangun dari baring. Cepat ja dia kejutkan Irfand dari tidur. “Haa???” Mata yang pedih tadi automatik terbuka luas lepas dengar perkataan ‘skodeng’. Amer jatuh rahang. “Woi Fand! Bangun la!” Irfand bangun dalam keadaan terkejut. Sempat kepala Nazrul disekeh Irfand.

“Sapa skodeng sapa? Apasal tak ajak aku?” Amer yang tadi masih mengantuk terus segar. Dengan muka penuh bersemangat waja lagi tu! “Hotak hampa. Otak kuning!” Ayie sempat mengutuk Amer. Nazrul turut memaparkan riak yang sama seperti Amer. Cuma Irfand yang selamba. Tidak berminat dengan perbualan yang dimulakan oleh Ayie. Huh! Ayie? Kalau dia yang start cakap, mesti akan ada plan jahat yang akan menyusul nanti. Tak caya? Tengok jalah.

“Tadi aku bukak pintu, aku nampak depa dah mandi dah.” Ayie terangkan kepada kawan-kawannya. Tak boleh jadi ni! “Mana? Aku nak tengok gak...” Amer pantas ingin berjalan ke pintu bilik. Namun, seluarnya ditarik oleh Ayie. Ayie buat muka tak puas hati. “Woi... Jangan rr bukak pintu. Kita buat plan dulu.”

“Plan? Plan apa?” Nazrul pantas menyoal.
“Kita balas dendam..” Ayie tersenyum penuh makna.
“Revenge is sweet...” Amer pula tersengih. Niat nak marah Ayie tadi terus terbatal dengan sendirinya.

“Hurmm... Ye sangat lah tu. Bab kerja jahat ni, memang bagi dekat kau, gerenti berjaya flying colour.” Irfand dah buat muka bosan. “Huh. Tau takpa!” Ayie muka penuh bangga.

Irfand dah menggeleng-geleng kepala. Kan aku dah cakap? Ayie ni memang penuh dengan helah! Macam mana aku tau? Aku tau rr! Dah nak dekat sepuluh tahun kenal la!
*****


“Satu, dua, tiga... Wachhaaa!” Ayie melompat masuk dalam laut dengan aksi Ultraman. Inilah plan untuk kenakan budak perempuan. Alah... Plan kecik macam ni pun dah cukup nak buat depa marah. Just see.

“Mak hangg.....” Geng perempuan melatah, terkejut.
“Huahuahuaaa...” Ayie gelak berdekah-dekah.

“Kurang ajaq hang Ayie!” Syaz berjalan di dalam air ingin menghampiri Ayie. Tangan kanan dah dikepal, memang ada yang jadi mangsa penumbuk aku hari ni!

“Huh! Baru hang tau? Woi, janji kelmarin nak gerak kami, awat tak gerak?!” Ayie menyoal dengan muka tak puas hati. Ceyh! Janji? Janji taik kucing!

“Tak gerak hotak hang!Macam nak pecah pintu tu kami ketuk, hampa boleh pulak tak bangun. Lepas tu marah kami.” Syaz dah sampai depan Ayie. Cepat, penumbuk yang dikepal tadi melayang ke bahu Ayie. Ayie kerut muka sambil menggosok bahunya. Sakit... “Yaka hampa gerak kami?” Ayie menyoal dengan muka tahan sakit. Erk? Ke kelentong je ni?

“Betoi rr!!!” Farni dan Syaz serentak menjawab. Nurin dan Faema hanya chill. Sebab mereka berdua dah memang agak, nanti mesti geng laki buat plan konon-kononnya nak balas dendam. Padahal depa yang salah. Tidoq mati! Orang gerak pon boleh dia depa buat tak tau. The Mummy pon tak tidoq mati macam depa tu.

“Err... Sorry, tersalah...” Ayie menyoal dengan muka bersalah. Salah la pulak, erk? Dia menggaru kepalanya yang tak gatal.

“Wachhaaa!!!” Lagi dua orang lelaki melompat masuk ke dalam laut dengan excitednya. Yang tak excited, ofcoz la Irfand. Irfand ann tak minat sangat nak join plan jahat Ayie.

“Woi!!!” Lagi sekali geng perempuan menjerkah tiga lelaki yang baru melompat masuk tadi. Habis terpercik ayaq masuk mata, masuk hidung, dengan-dengan dalam mulut pun dah termasuk ni. Ciss! Masinnya! Nasib baik air laut ni air mutlak. Kalau air terjun yang masuk mulut tadi, sah aku saman depa dekat mahkamah! I see you all in the court! Budak perempuan mengelap muka masing-masing.

“Hahahaaa...” Amer dan Nazrul gelak tak ingat dunia.

*****

“Baby marah?” Amirul cuba mengusik Farni.
“Marah la...!” Suhu kemarahan Farni dah naik. Amer ni memang suka cari pasal!
“Alolo buchuk-buchuk ni...” Amirul menarik ponny hair Farni.
“Amer!” Bahu Amirul menjadi sasaran tamparan bertalu-talu Farni.


“Hahaa... Sedap ayang minum air laut?” Nazrul menyoal Syaz dengan mata terkelip-kelip, konon comel.
“Sedap? Nak rasa? Meh sini!” Syaz tarik baju t-shirt Nazrul, cedok air dengan tangan kanan, dan ingin menyuapkan air laut itu pada Nazrul.
“Ala ayang ni. Abang dah pernah rasa dah. Tu yang kasi ayang rasa jugak, sebab, sharing is caring. Kan?” Nazrul menyoal sarkastik.
“Boleh blah!” Syaz marah. Air laut ditumbuk geram.


“Sorry...” Irfand mintak sorry dengan muka bersalah. Terpaksa ikut plan Ayie. Plan jahat! Plan hitam! Plan Morgana! Plan Voldemort!

“Takpa... No hal...” Fahima tersenyum. Akal jahat terpampang di layar minda. Berani geng hang kenakan geng aku? Fahima mencedok air menggunakan kedua-dua tapak tangannya dan dicurah ke muka Irfand. Irfand cuba menutup mukanya dengan lengan kiri.

“Faema! Apa ni?” Irfand menyoal dengan suara merengus.
“Air masin...” Fahima menjawab sarkastik sambil ketawa. Sweetnya balas dendam. Smile... =D


*****

“Ni mesti kerja hang, kan?”
“Hahaa... Mana hang tau?”
“Kerja jahat, selalunya hang yang ajaq depa.”
“Yaka?”
“Tak payah nak buat-buat tak tau.”

“Hahaa... Aku baik la. Hang ja yang tak nampak kebaikan pada diri aku. Cuba hang selami diri aku yang sebenaq. Mesti hang akan tau jugak satu hari nanti, bahawasanya...”

“Kami rakyat Malaysia, akan sentiasa mematuhi Rukun Negara. Percaya kepada Tuhan, Kesetiaan kepada Raja dan Negara, Keluhuran Perlembagaan, Kedaulatan Undang-undang, Kesopanan dan Kesusilaan. Down.” Serentak dengan perkataan ‘down’, tangan Nurin yang diangkat berikrar tadi dijatuhkan.

“He-he-hee...” Ayie sengih meluat dengan perangai Nurin yang suka potong line dia nak bermadah depan Nurin.
*********************



“Sejuknya...” Amirul yang sedang mengorak langkah ke pesisir pantai menggigil dalam kesejukan. Rasa macam tersiksa la pulak nak berjalan ke darat yang sebenarnya tak jauh mana pun tu. Eyh? Pukul berapa erk? Serentak itu juga dia melihat jam di tangan kirinya. Err, pukul sembilan pagi baru. Memang sejuk rr berendam dari pukul 7.30 pagi tadi. Pandangan dibawa ke pasiran pantai. Ada Farni la. Heee... Mesti dia sejuk jugak, kan? Sah sehati sejiwa! Err, lapar la pulak perut ni.

Freak's Story; Freak's Camp Scene 7 =)

Posted by Nina Zizan at 9/06/2012 03:35:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...

“Apa yang Farhan cuba cakap ni? Akak tak faham lah.” Kak Julia muka pelik. Abang Zarth dah rasa macam nak keluar aura membunuh.

            “Kakak suka Abang Zarth kan?”

            “FARHAN!!!”

 

 

 

SCENE 7

"Pulak? Ada pulak kau panggil aku macam tu?" Addy marah. Air oren yang masih berbaki dihabiskan. Cawan kosong dicapai. Dia bangun dari duduk. Yang lain hanya menanti di meja makan yang rasanya memang dah dicop dengan nama kumpulan mereka.

Addy menghampiri singki, cawan kotor dibasuh bersih. Setelah siap, dia menghampiri meja makan semula. Mukanya berkerut. Memang masalah bila ada orang buat permintaan luar alam macam tu! Addy ambil tempat duduk biasanya. Berhadapan Farhan. Di tengah-tengah; diapit oleh Dani dan Tajul.

“Boleh la erk?” Farhan menyoal, hampir merayu sebenarnya.

"Kau takde kerja ke? Kalau nama tu okey, aku no hal. Punyalah tak sedap nama tu!" Addy menjeling Farhan. Peliklah minah sorang ni! Dah la hari tu dia buat ala-ala Edward Cullen, membaca minda orang. Ni? Wahhh! Boleh gila aku!

"Tak sedap lagi kau kata? Kucai kan sedap! Nak pulak kalau goreng cucur. Campur tauge... Pergh.. Sedap! Dah tu, aku suka bubuh kucai masa masak maggi. Memang sedap gila! Sebab tu lah kau tak pernahnya tak suka makan makanan yang ada kucai, kan?" Farhan senyum.

"Kau loyar buruk dengan aku?" Addy menyoal dengan muka tak berperasaan. Ni dah ala-ala cold-hearted-unfeeling-creature dah ni.

"Tak... Rasanya baru lagi ni." Farhan menjawab teragak-agak.

Kucai mengalih pandangannya ke arah Tajul. Tajul pula memandang Dani dari arah belakang kepala Addy. Tajul dan Dani serentak gelak. Gamat dewan makan dengan tawa dia orang. Addy mula tak puas hati. Dia menggeleng kepalanya. Memang rasa nak hempuk orang ja sekarang ni!

“Aku pernah baca cerita Hlovate ni. Dalam novel dia tu ada seorang budak, nama dia Addy jugak. Tapi orang panggil dia Kucai sebab dia suka makan kucai. At least, dengan kehadiran kau ni, takde lah membuatkan aku kempunan nak panggil seorang Addy dengan nama Kucai. Please... Please, please, please...” Farhan berbicara panjang dengan muka menagih simpati. Fake! Farhan sedaya upaya buat muka kesian.

Ting! Mentol menyala. Dia menyambung lagi. "Addy, relaks. Cuba kau fikir balik. Kalau kita orang panggil kau Kucai, lepas program ni habis, kau lah orang yang paling kami ingat. Kira kau dapat extra credit lah ni. Kau macam segar dalam ingatan kita orang." Farhan menambah.

"Setiap kali kami nampak kucai dekat dalam pinggan kami dekat rumah, kami mesti ingat kau." Dani menambah dengan tawa yang masih tak putus. Tawa Dani dan Tajul gamat lagi. Eve dan Delaila turut ketawa.

"Aku sokong dengan nick yang kau bagi dekat dia. Aku dah lama cadang nak panggil nama tu, dari sekolah rendah lagi. Cuma aku takut nak buat suggestion. Dah kau tolong aku suarakan isi hati aku, aku orang pertama yang setuju dengan cadangan kau ni." Tajul menyatakan setuju dan yang lain hanya mengangguk dengan tawa yang masih tak putus.

“Voldemort! Kau memang!” Addy menggenggam penumbuk ke arah muka Tajul.

“Aku tak kisah. Aku Voldemort versi Tom Marvolo Riddle. Hensem punyeee...” Tajul ketawa satu-satu sambil buat muka bangga.

“Eve will be Princess Barbie coz dia memang look alike Barbie. Dani… Is Goku. Rambut dia cacak-cacak, macam Goku dalam Dragon Ball versi manusia tu jugak. Cute macho. Last but not least, Delaila is belong to Puteri Gunung Ledang sebab Delaila ni ayu sangat.” Farhan berhenti berbicara. Matanya memandang Addy. Yang lain tersengih dengan nick yang diberi oleh Farhan.

 "So, sekarang ni kau dah jadi Kucai?" Farhan menyoal.

Jawapan tidak terus diberi. Addy mengambil masa seketika untuk berfikir. Dia akhirnya bersetuju. "Okey. Aku okey dengan nick yang kau kasi aku. Tapi aku nak kasi kau nick jugak!" Addy tersengih ada makna.

"Apa?" Farhan soal. Jangan bagi yang pelik-pelik dah!

            "Aku kasi nama kau FREAK!" Addy senyum.

"Freak? Pelik?" soal Farhan dengan muka tak percaya. "Yup. Freaky-Si-Pelik. Kau kan pelik. So, agree?" Addy menyoal.

"Freaky? Freak?" Farhan menyoal. Fuyoo.. Ni betullah dapat nama 'pelik'. Addy mengangguk bagi menjawab soalan Farhan. "Okey ja. Sedap gak aku dengaq." Farhan senyum lebar dengan muka ceria.

Rahang mereka berlima terjatuh. Addy menggeleng. "Tak sia-sia aku panggil kau Freak. Memang freak pun kau ni." Addy mengeluh. Yang lain masih dengan muka tak percaya.

            Dan sekarang, Farhan dikenali dengan nama Freak, Addy pula dikenali dengan panggilan Kucai…

Tak ketinggalan, si Voldemort versi Tom Marvolo Riddle, Barbie yang rambut ombak tu, Goku rambut cacak-cacak and… Princess GL Delaila yang ayu. GL is equal to Gunung Ledang actually. Hehee…

            And tak disangka, nama panggilan itu tersebar dengan begitu cepat ke seluruh kem. Macam Influenza H1N1 ja rupanya. Huargh…


Be Mine, Sudi Tak? 3(ii) =)

Posted by Nina Zizan at 9/06/2012 03:28:00 pm
Reactions: 
0 Berbicara
eherm-eherm-eherm... Assalamualaikum, and GreatG0odDay... Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu Semua...


Nazliyana kedutkan dahi. Hello... Ingat I ni tukang urut you ke? Kalau bergaji, I nak buat. Kalau tak...

            “Berhenti fikir, go, now...” Afiq mengeluarkan perintah mandatorinya. Nazliyana terbangun automatik.

            “Yeah, yeah, yeah.....” Sempat dia menyumpah dalam hati. Arash bongek!!!

            Afiq tersenyum melihat Naz berjalan dengan tangan kedua-dua belahnya digenggam penumbuk. Eleh, ingat aku takut? Ni Afiq Arash lah!

*****

TIGA(ii)


Nazliyana menyarung sandal ke kakinya.

“Kakak! Cepatlah! Hang ni lembab macam siput, tau dak?” Ieda memarahi kakaknya. Nazliyana tarik muka marah. “Hang diamlah!”

“Naz, pintu rumah dah kunci dah?” Puan Siti menyoal Nazliyana di muka pintu rumah. Nazliyana menyeluk tangannya ke dalam poket baju kurung biru laut yang tersarung di tubuhnya tika ini. “Sat, baru nak kunci ni.” Keychain ‘Kuala Lumpur’ dibawa keluar. Bersama-sama dengan keychain itu tergantung anak-anak kunci. Kunci rumah dipilih, dan pintu rumah dikunci. Selesai memastikan pintu rumah berkunci, keychain dimasukkan semula ke dalam poket. Nazliyana memaling tubuh ke arah halaman rumah.

Enam buah kereta menyapa pandangan Nazliyana. Hurgh! Serabut halaman rumah! Sikit punyalah banyak kereta. Ada kereta Perdana- Abang En, kereta Grand Livina- Kak Mah, then kereta Spectra- Kak Na, kereta Saga- Kak Ilah, kereta Satria- Abang Man, dan yang terakhir, kereta Mazda- Arash.

“Kakak!!!” Ida melaung lagi sekali.
“Yes! I’m coming.” Nazliyana membuka langkah berlari-lari anak menuju kereta Mazda RX8 milik insan yang bernama Muhamad Afiq Arash. “Bising la hang ni!” Nazliyana memarahi Ieda yang berada di dalam kereta setelah dia tiba di pintu kereta Afiq.

“Naz, kami gerak dulu ni.” Kak Zie, isteri Abang En melaung kepada Naz. “Orait.” Pendek Nazliyana menjawab. Tiba-tiba, pintu penumpang sebelah pemandu terbuka dengan sendiri. Nazliyana tarik muka pelik. Masa bila aku bukak pintu ni?

“Come in.” Suara Afiq dari dalam kedengaran memberi arahan kepada Nazliyana. Nazliyana tarik muka bosan dua saat. Dia yang bukak rupanya. Penat aku pikiaq! Pintu kereta ditarik luas, Nazliyana meloloskan diri ke dalam kereta, serentak tangan kirinya menarik tutup pintu kereta tersebut. Pandangan menghala ke hadapan, satu demi satu kereta meninggalkan kawasan halaman rumah.

Afiq disebelah meraup wajahnya terlebih dahulu. Tangan kemudian dibawa ke hadapan sebelah kiri, mencapai sunglasses yang sedia tergantung di dalam kereta itu. Afiq membersihkan cermin matanya.

“Cepatlah sikit! Nanti kena tinggai, tak tau nak ikut jalan mana.” Nazliyana memarahi Afiq yang sedang melihat ke dalam cermin pandang belakang, membetulkan anak rambutnya. Afiq buat tak dengar. Sunglasses dia tadi diletakkan dekat cermin meter kereta.

“Kakak, hang nak risau apa? Kan Sharnie ada dengan kita. Dia ni ‘pakar Geografi’. Mana ada hal.” Ieda buka mulut. Sharnie disebelah Ieda dah tersenyum. “Betui tu! Apa gunanya ada saya kalau tak membantu? Tak payah dok risau sangatlah.” Sharnie pula meyokong Ieda. Ieda dan Sharnie dibelakang slap hi-5.

Nazliyana tarik muka bosan lagi. Ceyh! Pekena aku la tu. Mentang-mentang aku tak hafal jalan. What? Apa kena-mengena subjek Geografi dalam hal ni? Actually, kalau perkataan ‘Geografi’ yang muncul dalam perbualan Nazliyana ataupun Ieda, tu maksudnya mengenai jalan. Jalan? Maksudnya lagi, the way you should follow to reach your destiny.

Nazliyana memang tak hafal jalan walaupun tempat tu dia dah pergi hampir 20 kali. Sebabnya? Sebabnya, Nazliyana hanya akan memejam mata, tidur-tidur ayam sepanjang perjalanan, untuk mengelakkan dia dari pening dan akhirnya termuntah. Nazliyana jenis manusia yang suka mabuk perjalanan. Duduk dalam kereta 5 minit, sampai depan kampung tu pun selalunya dia dah start pening. Sebab itulah, dia susah menghafal jalan.

Ayat yang sangat sinonim dan sering didengari dari Nazliyana ialah, “Kalau hang tinggai aku dekat tengah-tengah tempat ni, sah aku tak reti balik rumah.” Lepas tu dia akan tarik muka sedih.

“Lagipun, saya tahu yang mak-mak menakan saya memang failed Geografi.” Sharnie menambah ayatnya. Ieda yang tersenyum, terus mati senyumnya. Ceyh!

“Hang kutuk aku erk?!” Ieda memarahi Sharnie. Sharnie gelak tak kisah langsung. Ieda? Marah aku? Ceyh! Small matter ja tu.

“Girls, ready... Kita nak gerak dah ni.” Afiq menarik tali pinggang keselamatan kemudian memasangnya. Mata Afiq singgah pada Nazliyana di sebelah yang sedang memerhatikannya. Sebaik sahaja anak mata mereka berdua bertemu, Nazliyana melarikan pandangannya ke hadapan. Jantung tiba-tiba berdegup cepat ni pasai pa?!

“Do you need my hand?” Afiq menyoal Nazliyana.
“Huh?” Nazliyana tarik muka pelik. Masih memandang ke hadapan. Apa pelik sangat ayat dia? Aku kan dah ada tangan sendiri.

Afiq tanpa sebarang amaran terlebih dahulu mendekatkan tubuhnya ke tubuh Nazliyana. Tangan kanannya melingkari pinggang Nazliyana ke belakang.

Ieda dan Sharnie di belakang dah mula berhenti beraksi sesama sendiri. Fiewww... Dapat tengok aksi pengantin baru beramah mesra live!

“What? What are you trying to do?” Tergagap-gagap Nazliyana menyoal Afiq dengan dada yang berombak. Jantung aku nak lompat keluar!!!

Afiq tarik sengih nakal. “I-try-to...” Afiq menjawab lambat-lambat. Sengih nakal langsung tak lekang dari bibirnya.

“What?” Nazliyana menyoal dengan dengusan. Dengusan takut!

Afiq tidak menjawab soalan Nazliyana sebaliknya mendekatkan wajahnya ke wajah Nazliyana. Nazliyana refleks, terus memejam matanya. Ya ALLAH! Tolonglah aku!

Afiq menghembus nafas dari mulutnya ke wajah Nazliyana. Sempat Nazliyana mengeliat kegelian.

“Hey...” Afiq memanggil Nazliyana. Hampir kepada berbisik. Terus Nazliyana membuka matanya. “Huh?” Blur Nazliyana menyoal. Afiq mendekatkan mukanya ke wajah Nazliyana lagi. Terkejut, Nazliyana memejamkan matanya kembali. Tanpa dia sedari, tangannya sempat menarik kolar t-shirt yang dipakai Afiq, membuatkan tubuh Afiq terus terdorong ke hadapan, dan terus bibir Afiq menyapa pipi kiri Nazliyana. Terkejut dengan ciuman Afiq, mata Nazliyana terus terbuka luas. Wajah blur Ieda dan Sharnie menyapa pandangan Nazliyana. Alemak! Malunya!

Tiga saat kemudian, Nazliyana menolak badan Afiq perlahan bagi menjauhkan tubuh itu dari tubuhnya sendiri.

“Sorry. Actually, I’m just try to reach this just now.” Afiq yang juga terkedu menunjukkan tali seatbelt yang dicapainya dari belakang tubuh Nazliyana sebentar tadi. Tak sangka, jadi benda lain pulak. Lain yang di-plan, lain pulak yang jadi. Aku nak main-main je tadi.

“Owh, okey.” Nazliyana mencapai tali seatbelt yang dihulurkan oleh Afiq. Dia memasang seatbelt itu sejurus kemudian. Afiq membetulkan duduknya. Rambutnya sekali lagi dibetulkan.

Muzik intro lagu Creed- Six Feet From the Edge(One Last Breath) berlagu tiba-tiba. Tiga pasang mata terarah kepada Nazliyana. Nazliyana menelan liur terlebih dahulu. Tangan kanan mencapai Sony Ericsson di dalam poket. Nama K.Ilah terpamir di skrin handphonenya. Alemak! Pantas Nazliyana menekan punat kiri keypad handphone. Handhone dibawa ke telinga.

“Assalamualaikum.” Nazliyana memberi salam terlebih dahulu.
“Waalaikumussalam. Ni, hampa ada dekat mana? Kami dah lama sampai, awat hampa tak sampai-sampai lagi?” Kak Ilah menyoal straight to the point.
“Err... Ada problem tadi. Kami nak gerak dah la ni.”
“Ya ALLAH! Baru nak gerak? Dari tadi hampa buat apa?”
“Tak buat apa. Ala, tunggu la sat. Tunggu erk?”
“Ha lah. Cepat sikit, nak pi rumah Mak Ndak pulak lepaih ni.”
“Okey, salam.”
“Waalaikumussalam.”

“Jom, depa dah sampai rumah Cu Teh dah.” Nazliyana bercakap pada isi kereta. Memang dah tau dari awal, rumah first yang dia orang akan pergi hari ni ialah rumah Cu.
“Orait.” Ieda dan Sharnie serentak menjawab, excited terlebih.

“Apasal cepat sangat diorang sampai?” Afiq menyoal Nazliyana, blur je muka dia. Apasal cepat sangat dah boleh sampai?
“Rumah Tok Su dekat ja. Naik kereta, 10minit pun dah boleh sampai. Naik motor, 5minit ja.” Sharnie menjawab bagi pihak Nazliyana.

“Yey... Aku boleh jumpa ‘Pacai is Mine’.” Ieda bersorak kemudiannya. Muka Nazliyana berubah. Dia memusing badan ke belakang, dan lengan Ieda menjadi sasaran cubitannya. Ieda mengaduh kesakitan.

“Woi! Hang kan dah kahwin, Abang Sham bagilah dekat aku.” Ieda memarahi Nazliyana. Dia menggosok lengannya, bekas cubitan Nazliyana.

“Shut up! Pacai is mine!” Marah Nazliyana lagi.

“Wait, wait... Kita nak gerak dah kan? So, sila bertenang.” Afiq menjawab. Kaki kiri dah menekan pedal break, tangan kiri pula dah menarik gear masuk ke gear ‘D’, brek tangan dibawa turun, brek kaki dilepaskan sedikit demi sedikit, dan kereta mula meluncur.

Nazliyana tarik muka tak puas hati. Tak kira, Abang Sham aku yang punya! Huaaa... Seddiyhnya!

Destinasi lawatan pengantin baru yang pertama, rumah Cu Teh. Then, rumah Mak Ndak, lepas tu terus ke rumah Pak Njang. Balik dari rumah Pak Njang, boleh singgah rumah Mak Nen. Huargh! Sibuknya hari ni!

***************************


“Macam mana ni?” Afiq menyoal dirinya sendiri. Dahinya berkerut. Tangannya pula sibuk membetulkan sampin di pinggang. Ish! Ni aku alarh pakai kompleks-kompleks ni. Susah yang amat! “Bro!” Aizan merangkul bahu Afiq dari belakang.


 

StreetsOf93Story Copyright 2009 Sweet Cupcake Designed by Ipiet Templates Image by Tadpole's Notez